De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in juni gemiddeld 1,4 procent lager dan in juni 2009. De prijsdaling van koopwoningen is in de eerste helft van 2010 geleidelijk aan kleiner geworden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.
Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling van vrijstaande woningen, over het algemeen het duurdere type woning, was met 3,4 procent het grootst. De prijzen van de overige woningtypen daalden met percentages tussen de 0,3 en 1,6 procent.
Niet in alle provincies waren de prijzen lager. In Friesland en Zeeland waren de prijzen iets hoger dan een jaar eerder, in Friesland al voor de derde maand op rij.
Ten opzichte van mei 2010 zijn de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen in juni gelijk gebleven. Vorige maand was er nog een daling van 0,7 procent. In vijf provincies stegen de huizenprijzen, die in Groningen met 2,4 procent het sterkst. In Drenthe namen de prijzen met 2,2 procent het meeste af.
Bijna 11 duizend bestaande woningen wisselden in juni van eigenaar. Dat is ruim 10 procent meer dan in juni 2009. Van alle woningtypen werden meer huizen verkocht, van vrijstaande woningen zelfs bijna 25 procent meer.
In de eerste helft van 2010 zijn er bijna 60 duizend woningen verkocht. Dit is bijna 4 procent meer dan in dezelfde periode in 2009, toen het aantal transacties sterk terugliep.
bron: CBS
dat was het dan, de dead cat bounce.
Dat is geen nieuws !
‘t is toch nog steeds gratis cabaret:
‘Vastgoedmarkt heeft bodem wel bereikt’
Binnen de vastgoedsector hebben de meeste markten de bodem nu wel wel bereikt, zo concludeert ING in een previewrapport over de resultaten van het eerste halfjaar van 2010.
http://www.telegraaf.nl/dft/7222050/___Vastgoedmarkt_heeft_bodem_wel_bereikt___.html?p=24,1
das pas nieuws 🙂
De prijzen zullen alleen maar verder dalen.
Alleen een kleine groep is in het laaste verkooppraatje van de NVM getrapt.
Waar overigens de wanhoop al aardig in doorklonk.
De politiek werkt ook mooi mee. Voorlopig nog geen kabinet. Rutte blijft flink doen met zijn behoud van de aftrek, maar hij is al te laat. De perceptie is nu bij zo’n beetje iedereen dat het vroeg of laat gedaan is met de aftrek. Zelfs als het tot een kabinet komt dat niets doet aan de aftrek, dan leeft het besef dat dit alleen maar uitstel van executie is.
En de banken, die zullen voorlopig niet bijdragen aan het verder oppompen van de zeepbel. Zij lijken zich tot nu toe aardig te houden aan de normstelling voor een verantwoorde hypotheek.
Het mooie van een op emotie gebaseerde markt is dat de grillige bewegingen beide kanten opgaan.
In de hosannah-tijden waren er genoeg potentiele kopers die dachten dat de max nu wel was bereikt.
Toen bleek dat de markt toch nog een procent of wat steeg, verruilden zij hun ratio voor hun gevoel, en kochten ze alsnog, en weer voor een paar procenten meer.
Nu de markt daalt, zijn er kopers die denken dat het nu een goed moment is om toe te slaan. Er is echter ook een grote groep die de ontwikkelingen afwacht. Als zij vervolgens zien dat de markt verder daalt, dan versterkt dit hun gevoel dat de markt waarschijnlijk nog verder doordaalt.
De mooie praatjes van de NVM versterken dit alleen maar.
Want het kenmerk van een mooi praatje is dat je er maar een keer in tuint, en daarna de les leert. Dus al die mooie verhalen van “nu kopen, want de markt is zelden zo mooi geweest” zijn larie, want de markt ziet er voor de koper over zes maanden nóg mooier uit.
Wat er naar alle waarschijnlijkheid zal gebeuren is dat er voor nieuwe hypotheken strengere regels zullen gaan gelden waaronder geen aflossings vrije hypotheken meer. Ik verwacht dat hierdoor de betaalbaarheid nog wat verder zal afnemen en de prijzen iets zullen dalen maar dat de markt weer op gang zal komen. Grote maatregelen voor de al lopende hypotheken zullen logischerwijs uitblijven. Zie ook het plan in de andere post over alleen nog maar annuitaire hypotheken voor nieuwe gevallen. Echte harde ingrepen zullen waarschijnlijk nu, en straks, uitblijven.
@6 zo werkt het niet denk ik, om de simpele reden dat haast niemand de huizenmarkt als andelenmarkt beschouwt. Uiteraard, als je nu wilt kopen wacht je even tot er duidelijkheid is. Echter ik ken niemand die op grond van grillen in de markt ieder jaar koopt/verkoopt. Huizen koop je over het algemeen voor een periode van jaren en slechts een enkeling heefft hierbij als hoofddoel geld verdienen. Het gaat toch vooral om een dak boven het hoofd. Neemt niet weg dat het logisch is dat momenteel velen afwachten. Dit zal straks hopelijk weer afnemen als er duidelijkheid is. Ook fijn voor alle middenstanders die er ‘achter’ zitten als de aannemers, stukadoors en loodgieters en daarmee een flink deel van onze economie 🙂
Zo.. Dat is toch een behoorlijke daling.
@8:
“en slechts een enkeling heefft hierbij als hoofddoel geld verdienen. ”
als dat waar was dan was er geen huizenbubble, niet hier en niet elders. Zonder blinde hebzucht alom geen bubbles.
“Ook fijn voor alle middenstanders die er ‘achter’ zitten ”
middenstanders, wat heet. Het zijn ambtenaren die volledig door de belastingbetaler betaald (gesubsidieerd worden). Net zoiets als die klagers van Organon die straks ambtenaar mogen worden van vd Hoeven. Nog even en iedereen is ambtenaar in de polder, wil de laatste ondernemer het licht uitdoen?
@9:
-1.4% in een jaar, tja … dat doet goud in een uurtje als Uncle Ben op TV is 😉
Deze CBS cijfers gaan over de volledig goedgekeurde transacties die in juni hebben plaatsgevonden.
De NVM cijfers zijn afgesloten overeenkomsten onder voorbehoud. Dat betekend dat deze dus een maand of 3-4 achter lopen op de NVM cijvers.
Ik ben benieuwd hoe de volgende maanden van de CBS gaan uitzien aangezien daar pas de recente HRA-discussie en Europacrisis invloeden in verwerkt zijn.
ziet dan niemand dat er 25% meer vrijstaande huizen verkocht zijn ? De dus duurdere huizen … juist dus als er meer duurdere huizen verkocht worden en de goedkopere minder dan trekken die duurdere huizen het gemiddeld omhoog 😉
Bij ons in het midden van het land gaan geliefde bouwkavels van 5000 nog steeds voor ca. 575.000,- euro weg.
Ik snap er niets meer van.
Wie het weet mag het zeggen?…
Fed staat klaar om zo nodig in te grijpen
http://www.fd.nl/artikel/17953588/fed-staat-klaar-nodig-grijpen
@13:
bouwkavels van 5000 m2?
bij mij in de buurt (in een krimpregio) zijn net twee bouwkavels van 1500 m2 in de verkoop gekomen voor 575K euro (per stuk …). hogere prijzen komen ook nog wel voor, want zulke grote kavels voor een woning zijn hier zeldzaam.
@13 & 15
Volgens o.a. de NVM(!) gaat het juist niet zo best met de landbouwgrond prijs vanwege de vraaguitval bij project ontwikkelaars en overheid. Landbouwgrond die dus omgezet zou worden tot bouwgrond.
Het is duidelijk dat alle partijen met grondposities uiteindelijk een hoop moeten gaan afboeken op de waarde daarvan. Het is alleen afwachten hoelang men het ‘extend and pretend’ toneelstukje kan volhouden (e.g. grondbedrijf A’dam).
http://nieuws.nvm.nl/actual/juli/crisis%20raakt%20ook%20vastgoed%20platteland.aspx
“En de laatste reden voor de dalende prijzen is het gegeven dat de vraag vanuit ontwikkelaars en overheid de afgelopen tijd in hoog tempo is afgenomen.”
erg, dat van mds. De overheid heeft niet ingegrepen en nu glijden we af op de wereldranglijst. 🙂
@16:
landbouwgrond van 4.5 naar 3.5 euro de m2; misschien gaat de bouwgrondprijs dan van 450 naar 449 euro/m2, al denk ik eerder dat ze het verdubbelen omdat de vraag ingezakt is.
ik denk trouwens niet dat partijen met grote grondposities dat waarderen tegen verkoopprijs, dat is hoogst ongebruikelijk bij bedrijven. Sterker nog, ik denk dat ze het op een gunstig moment zoals nu ver onder aankoopwaarde waarderen en zo lekker geen belasting betalen dit jaar.
@17:
daarom biedt v.d. hoeven ook aan dat die MDS werknemers als ambtenaar ongeveer hetzelfde kunnen gaan doen (vast tegen een veel rianter loon). Staan we gelijk weer aan top in de wereld; of ze wat nuttigs doen maakt niet uit, deden ze eerder ook al niet…
Pieter,
Je miskent de betekenis van de perceptie van waarde.
De perceptie was jarenlang dat de huizenprijzen altijd zouden blijven doorstijgen.
Dit heeft ertoe geleid dat men het aandurfde om een godsvermogen voor een huis te betalen met bijpassende hypotheek.
Het tegengeluid met de vraag of een rijtjeshuis wel 10x een modaal inkomen waard is, werd weggedrukt in het geweld van de bubble. Alsook het geluid dat het niet alleen draait om de aanschaf van het huis, maar ook om de bijkomende kosten, en dat een uitgeleefd huis waar 30 jaar geen onderhoud aan is gepleegd de komende jaren geld gaat kosten.
Die perceptie is nu omgeslagen. Nu is er weer het besef dat de huizenprijzen in het verlengde liggen van een reeel inkomen.
En om die middenstanders laat ik geen traan. Er is namelijk iets goed mis als Nederland zijn geld moet verdienen met het om de drie jaar (bij elke verhuizing) aanschaffen van een nieuwe keuken.
Off-topic.
DNB stelde recent dat de totale SPV’s 347 miljard euro zijn.
Als de totale NL hypotheekschuld inderdaad “maar” 609 miljard euro zou zijn, dan is dus meer dan de helft gesecuritiseerd.
Het actuele getal: EUR 347 miljard
Nederlandse Special Purpose Vehicles (SPV’s) die zich bezighouden met securitisaties hadden aan het einde van het eerste kwartaal van 2010 EUR 347 miljard aan schuldpapier uitstaan (zie grafiek).
Meteen dan de vraag of er ook niet NL SPV’s zijn….
http://www.dnb.nl/nieuws-en-publicaties/nieuwsoverzicht-en-archief/het-actuele-getal/jaar-2010/dnb236577.jsp
Dat 609 miljard per einde 2009 het totaal is lijkt hiermee nog minder waarschijnlijk.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-03-2010/schuldenberg-aan-hypotheken-belemmert-economisch-herstel-in-nederland/#comment-33314
Wat is wijsheid ?
Waar ik nu wel benieuwd naar ben is wat de totale daling van de gemiddelde (of mediane) huizenprijzen is sinds het laatste hoogtepunt (medio 2008?). Heeft iemand zicht op die cijfers? Het zal denk ik tussen de 5 en 10% liggen.
Kortom, volgens DNB -Statistisch Bulletin juni 2009 was de totale SPV grootte 180 miljard euro per maart 2009.
Zie grafiek 1 in:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/de-invloed-van-securitisaties-op-de-statistieken-van-kredietverlening/
Welnu, die waren ze bij DNB “vergeten” mee te tellen bij de totale NL hypotheekschuld.
In de publicatie van 13/7/2010 staat een grafiek. Hieruit lezen we voor de SPV omvang per maart 2009 ruim 300 miljard.
Dus in juni vorig jaar dacht DNB 180 Miljard, nu denkt men het dubbele (voor de stand van SPV op hetzelfde moment)
Dames en Heeren, Juan eet zijn pet op.
Dat is toch tegenstrijdige informatie uit 1 en dezelfde bron, Griekse toestanden im Polder …. ??????
Pieter,
volgens mij heeft tinus een punt @21…
Verder gold tot voor kort dat de “kosten koper” altijd snel (binnen 2 jaren) waren terugverdiend. De huizenprijzen stegen vanzelf.
Die tijd is voorbij. De mensen die de laatste 5 jaar tegen 110% hebben gefinancierd (dus: inclusief kosten koper) staan nu nog steeds onderwater. Ze kunnen de hypotheek wel betalen, dus er is geen acuut probleem, maar bij eventuele verkoop zou er een schuld resteren. Deze groep blijft voorlopig dus lekker zitten waar ze zitten. En een restschuld na 30 jaar: dat is nog zooo ver weg…
Waar mensen voorheen met emotie kochten, is er op dit moment zowaar enige vorm van ratio (al dan niet vanuit de geldverstrekker…) te bespeuren. Niet bij iedereen, maar wel steeds meer.
Gisteren trouwens nog erg hard gelachen om een RTL4 programma over huizen (dat programma met al die acteurs ;-)). Van Bruggen adviesgroep is sponsor en krijgt derhalve wat zendtijd in de vorm van een voorlichtend gesprek.
De presentatrice: bla, bla, gehoord dat je nu geen huis moet kopen, bla, bla…
Adviseur: prijzen laag, lekker veel aanbod, en met koopsubsidie kun je een huis kopen dat eigenlijk net boven budget ligt.
Presentatrice: Wouw, knap zeg…
Dus eerst schulden ter grootte van 30% van NL BNP “vergeten” en dan een jaar later doodleuk stellen dat de vergissing eigenlijk twee maal zo groot is, 57% van BNP ipv 30%.
Maar het kan natuurlijk zijn dat dit alle journalisten (al dan niet met een economische opleiding) niet is opgevallen.
En het kan zo zijn dat Juan er geen bal van begrijpt, laat-i dat nu nota bene zelf ook gezegd hebben 🙂
Waarbij tevens opgemerkt dat de som van de nu gestelde woning-Hypotheek schuld componenten niet optelt naat de 1004 miljard van CBS en Kadaster in het artikel in Trouw uit oktober 2008.
Het lijkt erop dat het (langzaam) voortschrijdende inzicht de goede richting op gaat maar nog niet volledig is.
Geduld, komt u over een jaar maar terug
Dat werkt dus 🙂
Volgend jaar juni maar eens opletten wat DNB dan over de hoogte van de SPV schulden per maart 2009 schrijft 🙂
Juan, een spv, staat niet op de balans van de banken. Hoe kan DNB nu weten, wat buiten de balans staat, ondergebracht bij dochters. De spv’s staan JUIST buiten de balans, omdat DNB hier geen controle over heeft. Men heeft financiele producten, b.v. een hypotheek omgebouwd naar een niet financieel product, b.v. een verzekering, met de bedoeling om voor de eigen zaak meer ruimte te hebben om meer financiele te kunnen verkopen.
En het is ook nog eens volledig legaal.
Pas als er problemen komen bij de svp’s, verliezen of afboeking op waarde’s b.v., moeten ze terug naar de balans van de moeder, om aldaar te worden afgeboekt op het EV [ eigen vermogen ] ,en dan pas zijn de poppen aan het dansen.
Juan
http://www.statistics.dnb.nl/index.cgi?lang=nl&todo=SPV
nhz, Fortis verkoopt het liefst een akker in delen. Stel: 10ha. 1 ha. aan omwonenenden voor 80K en de rest voor 30-40K. Ze zullen er niet direct op verliezen.
marihuana wordt staatszaak in California 🙂 Handhaven van belastingopbrengst gaat veel banen opleveren.
simpy henky Zegt:
21 July 2010 om 10:02 pm
Bij ons in het midden van het land gaan geliefde bouwkavels van 5000 nog steeds voor ca. 575.000,- euro weg.
je wilt waarschijnlijk niet geloven wat er nog aan inkomen bij elkaar geschoffeld wordt. Hoorde bijv. gisteren: IT dir. 350K, vrouw 210K. Dit betekend dat ze ook veel “ondergeschikten” hebben die meer dan 150K verdienen.
Dan stelt een miljoen hypotheek niet zoveel voor.
In IT is het usance dat 90% van de klussen mislukt, dus voorlopig geen zorgen.
Ook de bouw van 3000 woningen aan ‘de overkant’ van de IJssel bij Zutphen komt op een laag pitje.
leuk, dus dat wandelgebied gaat dan niet op de schop.
Ik zie in gem. Utrecht plotseling allerlei opstartingen, ook voor duizenden m2 kantoorruimte.
En om die middenstanders laat ik geen traan
vanuit mijn vroegere dorp ken ik over de afgelopen 100jr geen aannemers die aan de bedelstaf zijn geraakt. Mag aannemen dat de historie mij juist is doorgegeven.
Hoe klein de aannemer ook was, altijd meerdere huisjes, stukjes land en goede giften aan de kerk.
In tijden van crisis of minder werk werd er een huis gebouwd of gerenoveerd (stad) om personeel bezig te houden. Wel voor eigen rekening.
De mensen die de laatste 5 jaar tegen 110% hebben gefinancierd (dus: inclusief kosten koper) staan nu nog steeds onderwater. Ze kunnen de hypotheek wel betalen, dus er is geen acuut probleem, maar bij eventuele verkoop zou er een schuld resteren. Deze groep blijft voorlopig dus lekker zitten waar ze zitten.
niet als de hoofdverdiener van een +100K gezinsinkomen ontslagen wordt en in ander deel van het land aan de bak kan.
Indien ambtenaar zijn ze in staat om 2 hypotheken te nemen. Het verlies komt dan over 1 of 2 jaar.
@29:
correctie: verliezen in SPV’s worden niet afgeboekt, die komen ten laste van de belastingbetaler.
TBTF, ook in de polder.
@32:
bedoel je dat CA nu officieel van staatswege marihuana gaat produceren? Dat lijkt me wel efficienter dan het produceren in Afghanistan via allerlei dubieuze figuren die er dik aan vangen, en dan nog eens tegen krankzinnige hoge militaire tarieven overvliegen naar de VS.
Overigens denk ik niet dat er veel zou veranderen, want veel US staten zitten al tot hun nek in de drugsproduktie, al loopt dat dan vaak voor een deel via Mexico. Weer een overeenkomst met de polder.
@33:
90% mislukking is in NL ook ongeveer normaal, ik heb me er altijd over verbaasd dat dat van hogerhand zo geaccepteerd wordt. Blijkbaar gaat het om prestige en geld rondsmijten, en niet om het resultaat.
citaat uit het laatste woningmarkt sprookje van ING:
Uit het onderzoek van ING komt ook naar voren dat woningbezitters nog steeds optimistisch zijn over de periode dat hun huis in de verkoop staat. Vier op de tien woningbezitters rekent erop dat hun huis makkelijk te verkopen is. Bijna de helft van de woningbezitters (48 procent) verwacht dat het eigen huis korter dan zes maanden te koop zal staan.
Slechts dertien procent denkt dat dit langer dan twaalf maanden zal zijn. Kwaaitaal: “Dat is iets lager dan de verwachting in het eerste kwartaal. Maar afgezet tegen de daadwerkelijke ontwikkelingen op de woningmarkt is de woningbezitter nog te optimistisch”.
in Zeeland is de gemiddelde verkooptijd momenteel iets van drie jaar dacht ik. Maar we blijven optimistisch, nog even volhouden en dan hebben we een nieuw rechts kabinet dat de HRA discussie voorgoed stop zet en de woningmarkt uit het slop haalt, dan kunnen prijzen ook weer met 10% per jaar omhoog 😉
P.S. 38:
de gemidddelde verkooptijd zal volgens NVM/ING vast minder zijn, door alle manipulatie rond opnieuw te koop zetten etc. Maar er is dus voorraad voor drie jaar, op basis van de huidige omzetsnelheid.
De omloopsnelheden van zowel geld als huizen zijn vertraagd.
Dat betekent dat er vraaguitval is. Vraaguitval betekent deflatie.
Voila, de crisis in een notendop.
@ nhz, dank voor de correctie, zat nog eventjes in denial. De gevolgen ervan zijn nog niet te overzien 600.000 miljard in svp’s.
Moet zij spv’s
@41:
misschien gaat het bedrag in SPV’s nu wel extra hard groeien, net als in de VS na de bubbletop. Als er geen kopers meer zijn om de prijzen overeind te houden, dan doen we gewoon alsof er kopers zijn en is er niets aan de hand. Wat is economie toch een mooi vak 🙂
Uit het onderzoek van ING
ze vinden zichzelf ook een represenatieve bank, er werkt veel personeel, ze hebben dit onderzoek met een uitkomst die significant is dan ook onder eigen personeel kunnen doen.
R’dam, kop van zuid, minimaal een jaar in de aanbieding. Afwachten wat de herfst gaat brengen.
Bij gemeente zijn afdelingen waar afdelingen een derde van personeel kwijt moeten. Zwaar bezuinigen heet dat. De goedkoopste krachten kunnen het eerst vertrekken. De oude ziek, zwak, misselijke, dure hap kan blijven. Afkopen kost teveel 🙂
Bij gemeente zijn afdelingen waar afdelingen
min 1.
Nou, nhz, H.B. begint het nu in de gaten te krijgen, dat dat plannetje wel eens niet zou kunnen lukken.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7225592/__Fed_staat_klaar_om_economie_te_helpen__.html?p=19,1
De omloopsnelheden van zowel geld als huizen zijn vertraagd.
Dat betekent dat er vraaguitval is. Vraaguitval betekent deflatie.
Voila, de crisis in een notendop.
Het is maar door welke koker je wil kijken…
Een beetje tunnelvisie houdt het uiteraard wel lekker simpel.
nu nog fiscale deflatie als dat bestaat.
Lubbers heeft van Bea de opdracht om voor kerst de PVV te slachten.
47
Het QE plannetje?
Reken maar dat dat gaat werken.
Maar het moet natuurlijk eerst verkocht worden.
Dus doen we net alsof er zeer kritisch naar gekeken wordt enzo.
Wie een beetje oplet weet wel beter: de drukpersen staan alweer warm te draaien.
Maar je moet natuurlijk niet openlijk zeggen dat je als een gek gaat printen, dan heb je hyperinflatie voordat je het weet, en dat wil je juist zo lang mogelijk uitstellen.
Voor Martijn
http://www.amazon.com/Conquer-Crash-Survive-Deflationary-Depression/dp/0470849827
Vraag Adamus, als het kan , een bamboe van mijn buren, krijgt korenaren n.b. bij mij in de tuin, die gaan bloeien en zijn nu al meer dan 5 meter hoog. Tot hoe hoog kunnen die nog groeien, tot ze bloeien.
En die zaden ervan, moet ik die gaan oogsten ??
http://www.zeeburgnieuws.nl/plannen/ijburg/ijb_marten_bierman_bestuurders_moeten_voorbereid_zijn_op_andere_toekomst.html
http://binnenland.nieuws.nl/604369/groen_licht_voor_nieuwe_eilanden_ijburg
Il, ik zou een hartig woordje met mijn buren hebben. Dit spul roei je niet meer uit. Of je laat het doorgroeien voor kachelhout.
Nee, het is geen woekeraar, er zijn verschillende soorten, alleen de bloei komt bij mij, daarna sterft hij af.
@55:
ik heb ook wel eens gehoord dat je bamboe alleen mag planten in een betonnen bak. En ook dan nog scherp in de gaten houden vermoedelijk 😉
Overigens is het flink in opkomst als sterk en relatief milieuvriendelijk bouwmateriaal (voor vloeren, geperste balken etc.). Maar dat zal vermoedelijk vooral de soorten betreffen die het hier niet of minder goed doen.
Il, ik ga er vanuit dat een cultuurtuintje ambiëert.
Het is net de Kondratieff golf, een grassoort die 80 tot 120 jaar groeit, en daarna zichzelf uitroeit.
http://www.bamboe-ic.nl/ van Charley Young en die woont dan weer in de buurt van http://nl.wikipedia.org/wiki/Thijs_Chanowski (o.a. PdeB)
@ adamus. Echt wel, een exotische rozentuin, met thijm, lavendel en rozemarijn, en koningsvarens in de schaduw.
Martijn ik blijf het erg kortzichtig van je vinden dat je hyperinflatie koppelt aan het drukken van geld.
Natuurlijk gaan wij niet overstelpt worden met bakken geld. Natuurlijk gaan wij geen 1000 euro betalen voor een brood. Natuurlijk gaat ons salaris niet met 300 euro per uur omhoog.
We hebben te maken met deflatie daar kun je simpelweg niet omheen. Zolang de mensen niet massaal overstelpt worden met kredieten kun je niet praten over inflatie.
Hoge inflatie hebben we al jaren gehad, vooral met de introductie van de euro. En vooral het zwarte geld dat de markt op kwam heeft hier aan bijgedragen.
Over de cijfers van het CBS: volume trekt wel wat aan, dat is doorgaans een positief teken op de beweging.
Blijkbaar zijn kopers verkopers er iets meer in aan het slagen om het eens te worden rondom huidig prijspeil.
62
Sven, waarom kan je niet begrijpen dat hyperinflatie een vertrouwensevenement is?
Dat heeft dus helemaal niets, maar dan ook niets met particuliere kredietverlening te maken, maar simpelweg met de fundamentals van (het vertrouwen in) een munt.
Studeer er anders even op.
En ik verwacht het in de USD, niet de EUR.
@51
Even a broken clock…
Maar Prechter heeft nog nooit gelijk gehad. Roept al meer dan een decennium over USD200 goud.
Prechter snapt volgens mij niet dat de USD wereldreservemunt is en dat de opgeworpen derivatenlaag deflatie onmogelijk maakt.
@ Martijn, hyperinflatie een hyperillusie, kijk naar de feiten, please
http://www.marcdemesel.be/2009/02/hyperinflatie-hyperillussie.html
Zo gaat ook de gulden roede in tien jaar tijd zich verplaatsen door de tuin. Doet het goed op verstoorde grond. Daar kan nhz dan zijn voordeel mee doen 😉
demesel is ook enigszins aan het terugkrabbelen wat aanhouden van goud betreft? Als ik zijn blogje een tijdje geleden goed gelezen heb.
@66
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik fout was vorig jaar, en het jaar ervoor, en het jaar ervoor.
Fideel, maar waarom zou hij nu dan ineens gelijk hebben?
Ik geloofde ook dat we in een enorme grondstoffen cyclus zaten en dat de prijs van olie geen 150 dollar maar 300 dollar zou worden.
Die vent gelooft werkelijk dat de papierprijs vraag en aanbod reflecteert.
Overigens veegt hij inflatie (een rustige beheerste geldontwaarding) en hyperinflatie (verlies van vertrouwen in de munt) op één hoop (zie tabel).
Dat spreekt wat mij betreft ook al niet voor hem.
Daarop is mijn antwoord zeer eenvoudig. Misschien. En als het gebeurt is de vraag, wanneer? Feit is dat deze deflatie trend nieuw is en een abrupte omslag is met de sterke inflatie jaren van ervoor.
Dat zien we toch al twee jaar? Waarom nu pas melden?
En waarom is dan toch goud gestegen, terwijl hij eerder aangeeft dat goud het slecht doet in een deflationaire trend.
Heren als de Mesel en Shedlock kijken niet naar de verschuiving van economische macht en de monetaire transitie (rondom de reservemunt) die momenteel druk aan het opbouwen zijn.
Met dergelijke ceteris paribus analyses doen kredieten en omloopsnelheid het goed, maar het weerspiegelt de praktijk niet.
We zullen het gaan zien.
Ziet niemand hier dat de papieren goudprijs nu omlaag geslagen wordt om de deflatiescare te verkopen?
Dat zou een stuk minder goed lukken met doorgroeiende goudprijzen.
Maar dit is zeker het einde van de trend niet, wacht maar af.
Als we echt in deflatie zouden zitten (zonder verdere krachten) dan zouden de Russen toch als een gek dollars kopen?
En wat zien we?
http://jsmineset.com/wp-content/uploads/2010/07/clip_image0011.gif
En dan wordt ik gevraagd naar de feiten te kijken door ergens een blogje te lezen…
Blijkbaar zijn kopers verkopers er iets meer in aan het slagen om het eens te worden rondom huidig prijspeil.
In Almere worden huizen die recent zijn aangeboden eerder verkocht dan min of meer dezelfde huizen die al twee jaar te koop staan.
Kwestie van beprijzing.
En dan wordt ik gevraagd naar de feiten te kijken door ergens een blogje te lezen…
ho,ho, deMesel treedt nu op Willem en Turk hoor. Hij vraagt nu ook geld voor zijn artikelen…..
Nog eentje dan:
SNB takes SFr14bn foreign exchange hit
….
…More important, the central bank was, as in the past, a significant beneficiary of the surging gold price, allowing it to take big paper profits from revaluing its large bullion holdings. The rising gold price allowed the SNB to “hold the loss within certain limits”, it said in a short statement.
In een deflatie zou het om cash draaien, nietwaar?
Er zijn hier meer krachten aan het werk dan vernietiging van uitstaand krediet en afnemende omloopsnelheid. Krachten op de reservemunt (USD) en alles daaromheen.
Dat is een politiek spel dat je niet met een simpele vergelijking (Fischer) kan oplossen.
ho,ho, deMesel treedt nu op Willem en Turk hoor. Hij vraagt nu ook geld voor zijn artikelen…..
Hehe, zien we toch nog wat inflatie.
Misschien dom, maar ik volg het papieren goud niet.
(Eerst die google artikelen lezen en laten bezinken)
Martijn, geen donatie, keiharde cash.
De plannen die er nu liggen worden onbetaalbaar. Die zullen uiteindelijk worden afgewenteld op steeds minder belastingbetalers die ons land straks telt. En dat bevordert weer de emigratie.”
uit het linkje over IJburg.
Wat zegt FOFOA?
Hyperinflation looks more like Deflation
(…) the ground level experience of a hyperinflation looks a lot more like the Great Depression than a period of high inflation like the 1970’s in America. The reason is that really the only thing inflation and hyperinflation have in common is in the name. Inflation is normal in a fiat money system. Deflation and hyperinflation are both abnormal states for paper money. For contrast, deflation in a strict gold currency shows economic growth. But with paper currency, mild inflation is what you want.
Hyperinflationary Depression
The answer is yes, we CAN have a deflationary depression AND hyperinflation at the same time. And I DO mean hyperinflation both in money supply and prices.
In order to see this in your mind, think of “money” in terms of “trade goods”, gold being “trade good par excellence”. Other trade goods will include silver and other precious metals, non-perishable food goods, gasoline, alcohol, tobacco, aluminum pots, soap, generators, etc…
Now denominate the price of “assets” in this new “money”. The assets I’m talking about would generally be considered luxuries, and would include anything and everything not needed for survival. Boats, stocks, bonds, big screen TV’s, computers, etc… will all continue to decrease in value when measured against real money. Denominate like this. A house costs 100,000 packs of cigarettes. Or a boat costs 60 ounces of gold. Or a 60” plasma TV costs 3,000 cans of peas. Deflation means that the price of these non-necessities will decline in “real” terms for probably the next 10 years or more.
Necessities will be the first items in which we will witness the arrival of hyperinflation. These include at the most basic level, food, bottled water, and other gear that usually shows up on survivalist lists. These are the same things I am calling “trade goods” aka “money”.
Remember, in deflation, “money” is king.
In dollar terms, these items will skyrocket. Then soon after, in dollar terms, assets or luxuries will also follow. But they will lag, and they will rise slower in dollar terms. But in real terms, those assets will continue to decline.
Remember, everything is relative. Let go of Western dollar-based thinking.</I.
Hyperinflation looks more like Deflation
een wolfje in schaapskleren.
Spookflats, het is treurig om te zien, al die prachtige gebouwen, zonder inwoners. Met inpandige zwembaden, fitness ruimten, leeg.
Geen lichten aan de buitenkant, maar af en toe een spooklichtje, maar het trappenhuis is uitbundig verlicht.
En de jeugd staat er smachtend naar te kijken, waarom bouwen ze niet voor ons, waaarom staan al die prachtige gebouwen leeg.
Waaarom worden wij almachtige jeugd gedwongen na onze studie weer te moeten thuiswonen. Voor ons is er niets, ja, een wachtlijst van 6 jaren.
Hier nog een niemendalletje
http://hbnews.nl/De%20deflatie%20of%20inflatie%20discussie.html
@ Martijn, de russen doen wel vaker stomme dingen.
De goudprijs daalt omdat de dollar daalt.
Dit zijn rare tijden, niets is meer logisch volgens regels en grafieken uit het verleden. Vroeger werkte de dingen omdat niet iedereen het deed.
Beleggers hebben zich gek laten maken door de gedachten dat ze hun vermogen zagen verdampen bij hyperinflatie. En die hyperinflatie zou komen door het gebrek aan vertrouwen in valuta. Nou wil het geval dat de globalisering een stop heeft gezet op het zuiver/waardevast houden van een munt. Vandaar ook dat je ziet dat de euro zakt en dollar stijgt ten opzichte van de euro, en weer andersom. China is er economisch ook een potje van aan het maken, dus vroeg of laat wordt dat land ook niet interessant om je geld in te stoppen.
@80…bezit geeft zorgen. Als DE jeugd slim is (zijn ze helaas niet zo geloof ik), zorgen ze dat ze geen schulden hebben.
Dan komt dat eigen huis later wel. Misschien wel sneller dan ze nu durven dromen.
http://jessescrossroadscafe.blogspot.com/2010/07/european-central-banks-adds-550-tonnes.html
zijn ze alles van de particuliere banken op een hoop aan het gooien?
Kan toch nooit zonder grote prijsveranderingen.
Hyperinflatie in EU? Zie mensen eerder in een hoekje gaan zitten dan met een kruiwagen sjouwen.
@ Martijn, het CBS waar heb je het over?
Wacht nou maar de cijfers af waarbij géén startersleningen meer bij inbegrepen zitten!
Dit is pas over 3 maanden duidelijk.
@84
‘Sven zegt: bij de ECB doen ze wel vaker stomme dingen’.
🙂
@84
Onderschat de BIS niet. Die gouddealer krijgt alles voor elkaar als het moet.
Er zijn eigenlijk drie goudmarkten: de LMBA/COMEX (papier), de particuliere fysieke, en die van centrale banken die door de BIS beheerd wordt.
sven,
Positieve noot: er is nog een hoop te ontdekken voor je.
@ Martijn, de russen doen wel vaker stomme dingen.
De goudprijs daalt omdat de dollar daalt.
– Zoals Kariz ook al zegt: de ECB is zeker ook al stom bezig? Gelukkig begrijpt Sven met zijn internetverbinding het allemaal feilloos.
De goudprijs wordt op papiermarkten bepaald en is zwaar politiek, net als de koers van de dollar.
Dit zijn rare tijden, niets is meer logisch volgens regels en grafieken uit het verleden. Vroeger werkte de dingen omdat niet iedereen het deed.
– Grappig dat je die opmerking maakt maar wel stug blijft geloven dat markten altijd gelijk hebben en een weerspiegeling van de onderliggende situatie zijn.
Niet dus.
Alles is tegenwoordig politiek. De opgelopen beurskoers is goeddeels aan de sturing van het ppt te danken, en ook de wisselkoersen tussen munten worden beslist door politieke krachten.
Nou wil het geval dat de globalisering een stop heeft gezet op het zuiver/waardevast houden van een munt.
– Ach ja, ‘globalisering’…
Het kan natuurlijk ook dat de wereld het langzaam zat aan het worden is dat de VS zijn welvaart betaalt met het opleuken van papier (drukken USD).
De USD is aan het einde van zijn reservestatus aan het raken. De derivaten werden geïntroduceerd om de waarde van dollar (-beleggingen) te ‘verzekeren’ en zo de wereld nog wat langer aan de USD te houden. Deze crisis geeft aan dat ook die truc begint uit te werken en het einde echt nabij begint te komen.
Vandaar ook de aandacht voor goud. De herwaardering van goud zal straks de afwaardering op treasuries compenseren. Vandaar Rusland, vandaar het marked-to-market beleid van de ECB. De media beginnen het inmiddels ook een klein beetje op te pikken (http://www.bloomberg.com/news/2010-07-21/gold-makes-dead-portuguese-dictator-top-investor-without-gains-to-prove-it.html).
Maar goed, zet jij lekker cash op de bank en short het goud maar.
Deflatie is toch alom, meer hoeven we toch niet te weten?
het wachten is op een glossy uitgave van de USA. Over opleuken gesproken.
USa=USD
Maar goed, zet jij lekker cash op de bank en short het goud maar.
en blijf vooral een inkomstenbron houden en meer belasting betalen.
@66:
ik denk dat Prechter het best snapt, maar dat hij vooral snapt hoe je jaar op jaar veel geld kunt verdienen met dezelfde deflatie verhalen. Of het uitkomt is blijkbaar niet van belang, gewoon een mooi verhaal van maken. Je ziet ook hier in de reacties dat mensen er nog steeds in trappen.
@68:
ach ja, ik lees ook regelmatig over japanese knotweed dat patent helpt tegen Borrelia’s (die van de teken). Schijnt ook een onuitroeibaar onkruid te zijn, maar het heeft dus ook goede kanten. Sommigen betalen er grif voor en anderen betalen om het weg te laten halen 🙂
@71:
je moet niet overal manipulatie zien, er zijn goede redenen dat de goudprijs daalt. Al was het maar dat het een tijdje veel te hard omhoog ging, gewoon een correctie van het sentiment waarna het weer omhoog kan. Verder zou ik zeggen kijk eens naar de Baltic index, of de commodity index of de SSEC; er zijn een hoop mensen die posities moesten gladtrekken de laatste maanden en dat betekent meestal dat goud ook korrigeert.
@81:
inderdaad, treurige monumenten voor het onvermogen van de politiek (dan druk ik me nog heel voorzichtig uit). Knap om jaar op jaar de foute investeringen te subsidieren zodat de economie totaal ontwricht laat en er alleen een economie van gebakken lucht en ambtenarenbaantjes resteert.
er zijn goede redenen dat de goudprijs daalt
Onderschat de politieke gevoeligheid van het metaal niet, zeker niet tijdens een deflatie-scare.
Ik hoef hoop ik geen uitspraken van Greenspan over goud en inflatie te gaan verzamelen?
De man had het belang van het gele spul bijzonder goed door. Net de centrale banken van Rusland, China, Saudi-Arabië en Europa.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week29/do_1000_beurs_jacob.avi_plain.xml
En voor de contrarians: wel eens bedacht hoeveel mensen papier (-geld) te gek vinden?
http://www.beurs.com/2010/07/19/goud-niet-zo-duur-als-het-lijkt/2598
Nog maar los van de domme opmerkingen in het filmpje over het niet uitkeren van dividend door goud.
Als je paar euro’s in een schoenendoos legt en een jaar later kijkt zit er ook gewoon nog evenveel (en niet meer) in.
Die rente is voor risico, vraag bijvoorbeeld maar aan DSB-spaarders.
Voor Sven: om het nóg gekker te maken (uit link van Martijn (90).
‘Central banks and governments added 425.4 tons to reserves last year to take the total to 30,116.9 tons, the most since 1964 and the first increase since 1988, data from the World Gold Council show.’
Kortom ALLE centrale banken ter wereld ‘doen wel vaker gekke dingen’.
🙂
Die rente is voor risico, vraag bijvoorbeeld maar aan DSB-spaarders.
en voor degenen die niet bij DSB zaten, die moeten de rente zien als nog af te dragen belasting. Immers de spaargelden onder de 100K worden vergoed door de belastingbetaler/renteontvanger.
Nog maar los van de domme opmerkingen in het filmpje over het niet uitkeren van dividend door goud.
Willem heeft niet echt zijn stempel weten te drukken op de rtlzclub.
Schijnt ook een onuitroeibaar onkruid te zijn
onkruid bestaat niet.
In de westerse landbouw wordt nu ook geklaagd over heermoes. Ze hebben niet door dat het plantje voor 90% uit mineralen bestaat. Er is blijkbaar iets met de grond aan de hand.
gewoon een correctie van het sentiment waarna het weer omhoog kan.
welk sentiment? Anderhalve man en een paardekop die fysiek goud kopen. Goudrekeningen en papier tellen niet mee. Deutsche Bank/Hbu kan helemaal niet leveren als iedereen uitgeleverd wil hebben.
Dan moet het nog gedolven worden 😉
Middelkoop moet inmiddels ook de halve wereld, maar dat is productie/logistiek te verantwoorden 😉
Waarom die coininvestdirect wel uit voorraad kan leveren is mij onduidelijk. De stukjes zijn wel anders van vorm, iets dikker en kleiner. Zou het volume eens moeten meten….. Willem waarschuwt voor wolfram als hij het niet in eigen beheer heeft gegoten.
de halve wereld, afstruinen
je moet niet overal manipulatie zien, er zijn goede redenen dat de goudprijs daalt.
who says 🙂
102 Kees
Willem heeft zelf aangegeven dat zijn problemen in de supply-chain zitten, niet het materiaal zelf.
En ik heb je ook al wel eens uitgelegd dat de ene partij wel en de andere geen voorraad aanhoudt, nietwaar? Dat kan nogal verschil maken.
dat kan het prijsverschil niet verkaren 😉
overigens zojuist de tntkoerierster langsgehad met 2 onsjes. “er zit toch geen drugs in?” Voorlopig maar rustig aan doen. Even afkicken.
coininvestdirect €3043,60
a’damgold 3096,00 100gr.
a’dam ziet er wel mooier gepolijst uit en umicore opschrift.
Ik wacht nog op mijn 2e prakken levering en dan ga ik die r’dammer proberen kees.
@106
Wel eens een prijsvergelijkingssite bezocht voor een flatscreen, of een scheerapparaat?
Je zult je het apelazarus schrikken; je zou het maar allemaal moeten verklaren.
Maar goed, we hebben het wel over 1,74% verschil.
Een flink bedrag…
Sprott, leuk vanaf min 22:50.
‘Fiat currency will ALWAYS become worthless, the question is when?’
http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2010/7/20_Eric_Sprott.html
http://nos.nl/artikel/173601-dekking-pensioenfondsen-zakt-weg.html
Altijd maar die lage rentes de schuld geven, dan hebben ze toch lekker rendement op obligaties? Of niet?
Misschien wat minder lease auto’s, dure kantoren en secundaire arbeidsvoorwaarden voor de dames en heren… Man van vriendin van m’n zus is hoofd IT van een of andere afdeling bij zo’n pensioenclub…gaat naar huis met 70/80k p/j. Is eind 30, niet verkeerd!
Maar goed, we hebben het wel over 1,74% verschil.
Een flink bedrag…
het is niet eens het geld, maar de levertijd.
goud leek mij overzichtelijker dan de wereld van de flatscreens.
Kariz, dat verdient een eind schaal 13 ambtenaar ook.
goud leek mij overzichtelijker dan de wereld van de flatscreens.
Voordat je het in je handje hebt gaat er eenzelfde logistiek proces vooraf.
Voorraadbeheer hoort daar ook bij.
Dat kan je met verschillende efficientiegraden beheersen.
Schöne is eerder een ambachtelijke smederij dan een professionele speler.
En Middelkoop heeft er alleen een webshoppie voor gemaakt.
ik heb begrepen dat je ook gekocht hebt bij de duitsers Martijn. Toch?
Wordt het voor Schöne toch tijd om een derdenrekening te openen. Is het niet?
W.Middekoop
http://www.marcdemesel.be/2010/07/middelkoop-over-permanente-portefeuille.html
En Middelkoop heeft er alleen een webshoppie voor gemaakt.
en “zijn naam” aan verbonden.
116 Ja
119 Een logistiek proces goed inrichten is meer dan dat.
116 Mij hoor je toch ook niet klagen, dat doe je zelf.
@114 owja? Ik ben daar niet in thuis. Maar dan begrijp je weer waarom de staatsschuld met 100 miljoen per dag omhoog loopt. 🙂
118
Maar China, India, Arabië, Oost-Europa, Afrika, Latijns Amerika, die hebben nauwelijks een krediet crisis. Daar vallen nauwelijks banken. Met andere woorden 5 Miljard mensen leven wel degelijk in een andere wereld. Een wereld waar de economie wél groeit. Een wereld waar het respect voor het kapitalisme en de vrije markt wél toeneemt.
Of dat respect voor het kapitalisme zo hard groeit in genoemde landen waag ik enigszins te betwijfelen.
Verder meende ik dat er onlangs een link van dezelfde man voorbij kwam waar hij het over deflatie (dus wel een Japan scenario had).
Dhr. de Mesel lijkt zijn aandacht nog wat teveel in de theorie te hebben en de politieke praktijk (inclusief spanningen om de reservestatus van de USD) te negeren.
Dat maakt hem niet direct tot een idioot, maar beperkt (slecht) geïnformeerd lijkt hij wel.
Off-topic: Ze zijn ECHT helemaal gek geworden daar
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7231478/__GM_doet_miljardenovername__.html
124
Wederom QE, daar zijn meerdere kanalen voor zoals je ziet.
de Mesel is ook erg van de Duitse staatsobligaties.
hehehe…plaatje wordt helder…we hebben een QE-economy.
Maar goed, Bernanke heeft ervoor gestudeerd dus die zal ut wel wetûh
zoals VW ook zijn bank heeft. Kun je ook sparen.
Dacht dat GM ook al een financiersmij./bank had.
B. heeft de crisis van de jaren 30 bestudeerd. Niet deze.
Niet deze……..die moet nog komen.
@128…dacht dat dat financiele vehikel falliet was, daarom zo verbaasd.
@Martijn
Inflatie kan pas ontstaan als dat “geprinte geld” ook weer gaat rollen.
Nu zijn er wel positieve bedrijfsresultaten links en rechts, maar die vergelijkt men met vorig jaar, toen was het een drama.
Kijk naar deze index, en men kan zich indenken dat de bulkcarriers niet veel werk hebben http://www.euroinvestor.nl/Stock/ShowStockInfo.aspx?StockId=495422&NoJava=1
Dat zou in houden dat de productie van halffabricaten ook niet op volle toeren draait, waarmee de volgende conclusie zou kunnen zijn dat de productie van goederen (in de nabije toekomst) ook niet best gaat en daarmee de consumptie bij de consument niet is wat men ons wil laten geloven.
Vandaag kwam het bericht van het CBS dat de werkloosheid in Nederland zou afnemen omdat de werkloosheidsuitkeringen dalen.
Ik heb de cijfers van een daling of stijging van de sociale uitkeringen nog niet kunnen vinden en mij zal het benieuwen of deze ook gedaald zijn.
Zolang mensen het geprinte geld laten liggen, omdat ze het niet willen of kunnen krijgen of er schulden mee aflossen is deflatie in mijn ogen realistischer in deze van schulden vergeven maatschappij.
Aanval op europa:
http://www.youtube.com/watch?v=VGuH8GurCGM&feature=player_embedded
Deflatie in ons op $ schulden gebaseerde Fiat geldsysteem is de weg naar hyperinflatie???
‘hyperinflation is not only a monetary event, but it is far more of a psychological event.’
@132
Inflatie kan pas ontstaan als dat “geprinte geld” ook weer gaat rollen.
Als je de hele discussie leest en niet bij elke opmerking je eigen visie in de weg zet van het begrijpen zie je dat ik daar al op geantwoord heb.
Fiat systemen zijn eigenlijk altijd in een staat van deflatie, omdat er altijd schulden klappen.
Daarom wordt er altijd geld gedrukt en gestreefd naar een lichte inflatie.
Nu klappen er inderdaad meer schulden dan normaal en neemt de omloopsnelheid af.
Zoals je zegt deflationair.
Het vertrouwen dat mensen hebben in een munt wordt in die analyse niet meegenomen.
Evenals de status van een munt als wereldreserve.
Beide gaan veranderen mbt de USD, oa omdat Bernanke niets anders gaat doen dan geld blijven drukken.
@Martijn
Mijn welgemeende excuses, had ik gemist.
en straks, na september komt er 4 miljard spaargeld vrij. Vrij van belastingen. Na de vakantietijd kan er mooi mee afgelost worden.
Schijnt, maar wat is waar, maar 15% van besteed te worden.
@112 KariZ:
Over lage rentes en pensioenfondsen:
Een verlaging van rente heeft grote gevolgen voor de voorzieningen van pensioenfondsen.
Voorziening is contante waarde toekomstige verplichtingen. En de toekomstige verplichtingen liggen gemiddeld ver in de toekomst. Contantmaking vindt sinds enkele jaren plaats op basis van rentetermijnstructuren (ipv een vaste rekenrente van 4%). Een lage rente betekent een hoge voorziening.
Dekkingsgraad = bezit / voorziening pensioenverplichting.
Daling van rente laat de noemer (voorziening) van de breuk erg hard stijgen. De teller (bezit) groeit niet zo hard; pensioenfondsen gaan zo langzamerhand toe naar situatie dat er meer wordt uitgekeerd dan dat er binnen komt.
Het vertrouwen dat mensen hebben in een munt wordt in die analyse niet meegenomen
“als ik mijn hassebassie maar heb”
Grote gros is in mijn omgeving, en die is ruim geschakeerd, echt niet bezig met vertrouwen in muntjes.
Ik ga mijn bivak dit weekeinde maar eens opslaag op mijn Ostfriese akkertje. Snapt niemand, “waarom niet Drenthe?”.
“da’s niet gratis”
Ik hoorde zo’n pensioenbaas zeggen dat die dekkingsgraad van 95% komt door de regels…….de werkelijkheid zou anders zijn.
pensioenfondsen gaan zo langzamerhand toe naar situatie dat er meer wordt uitgekeerd dan dat er binnen komt.
zou op zich kunnen. Afbouwen tot iemand het licht uit doet kan volgens de pensioenmeneer.
Mijn welgemeende excuses, had ik gemist.
Geen probleem.
@kampen(138)
Voeg daaraan toe dat de discussie om over te stappen van “defined benefit” naar “defined contribution” pensioenen (zeg maar een spaarpensioen) nu op gang is gekomen. Als deze trend echt gaat inzetten, dan hebben alle huidige middel- en eindloonpensioenen binnenkort geen premie inkomsten meer en alleen maar uitkeringen. Dan wordt heel snel duidelijk wat voor piramidespel er gespeeld is de afgelopen decennia.
Uit de mond van Neerlands kwaliteitskrant: http://www.telegraaf.nl/overgeld/rubriek/pensioen/7220910/__Werkgever_wil_af_van_middelloonpensioen__.html?sn=overgeld
Grote gros is in mijn omgeving, en die is ruim geschakeerd, echt niet bezig met vertrouwen in muntjes.
Gaat ook voornamelijk in de USD plaatsvinden.
En het grote gros is altijd te laat. Daarom stonden ze in Argentinië ook met potten en pannen op straat.
Gaat ook voornamelijk in de USD plaatsvinden.
Moet je niet zeggen in de US$
World reserve currency dus toch grote consequenties voor ons in europa. Positief en negatief.
Kan niet echt overzien hoe en wat in de praktijk.
niet goed gelezen, dacht USA.
Free choice is what it’s all about, not conspiracy. FOA
101:
inderdaad, onkruid bestaat niet; dat bedoelde ik ook een beetje. Het is erg afhankelijk van je perspectief.
@102:
ik bedoel het sentiment bij de goldbugs. Als iedereen hyper positief is (goud kan nóóit meer omlaag) dan zijn alle potentiele al kopers ingestapt en kan het DUS alleen maar omlaag (in ieder geval tijdelijk).
Voorzover ik begrepen heb is er geen probleem met uitlevering van grote goldbars van bijv. 1 kg. Dus het lijkt me puur een probleem rond fabricage en logistiek, geen samenzwering of ernstig tekort aan fysiek goud.
@107:
is het percentage goud bij beide identiek?
World reserve currency dus toch grote consequenties voor ons in europa. Positief en negatief.
Kan niet echt overzien hoe en wat in de praktijk.
Vandaar ook de MTM-strategie voor goud door de ECB.
Verlies op USD-bezittingen gaat door goud goed worden gemaakt. Zie de recente stukken over Zwitserland en Portugal.
Maar goed, ik denk dat de beslissing pas expliciet wordt als olie van de USD afstapt. Wanneer dat gaat gebeuren kan ik niet overzien.
Toen Irak het probeerde ging te VS er naar toe, over Iran gaan momenteel ook vergelijkbare geruchten.
De Saudi’s hebben onlangs de pompen wat dichtgezet ‘om welvaart voor de toekomst te behouden’.
@149
‘Kan niet echt overzien hoe en wat in de praktijk.
Vandaar ook de MTM-strategie voor goud door de ECB.’
Bedoelde meer ons (dagelijks) leven hier in de Eu/Holland. Hoe zal het ons leven beïnvloeden.
@23 Voedselbankier
De NVM gemiddelde verkoopprijs cijfers voor het tweede kwartaal:
2008: 252.000
2009: 225.000
2010: 235.000
Spookflat met dwaallichtjes 35 van de 38 beschikbaar
http://www.niki.nl/xml/action/detailresult?housetypeid=2066&housemodelid=4
@ Wilburt, zet dan ook de verkoopaantallen erbij !
Geeft weer een iets beter beeld.
Mooiste zou zijn de verkopen onder te verdelen in pakweg 4 of 5 prijscategorien met daarvan de gemiddelde verkoopprijs en aantallen. Zo zeggen de cijfers maar heel weinig.
Spookflat naast de vorige, maar met maar een dwaallichtje, 27 van de 28 beschikbaar
http://www.niki.nl/xml/action/detailresult?housetypeid=2050&housemodelid=4
Onder deze flats is ruimte voor detailhandel, alles staat leeg
@152:
tot nu toe inderdaad geen significante beweging, in aanmerking genomen dat dit waarschijnlijk de grootste huizenbubbel ooit is (wat betreft o.a. % stijging en duur). De echte daling moet dus nog komen; 2011 misschien?
@153:
da’s wel opmerkelijk ja. Normaal gaat men pas bouwen als een groot deel op papier verkocht is. In Vlissingen aan de boulevard zijn een paar woontorens waar het ‘s avonds opvallend donker is afgezien van trappenhuis, maar daar staat wellicht 25% te koop. De rest zijn dan vermoedelijk ‘tweede huzien’, speculanten voor de lange termijn 😉
Ook bij een andere woontoren in Vlissingen die bijna af was blijkt nu toch een aanzienlijk deel van de appartementen verkocht of verhuurd (die verhuur was oorspronkelijk vast niet de bedoeling). Overigens is er voor de duurdere huurappartementen weinig interesse, snap ik wel want voor wie een box1 inkomen heeft is de hypotheeklast een stuk lager dan de huur. Dus die mensen worden vast snel omgepraat naar kopen.
@154:
met verkoopaantallen zegt het ook nog weinig, zeker weten dat het type woningen dat verkocht wordt in de afgelopen twee jaar fors gewijzigd is. Zo is de recente stijging vast gevolg van de verhoging van de NHG grens naar 350K.
De enige prijsinfo die wél relevant is zijn zgn. repeat sales. Kadaster kan die informatie zo geven, maar we mogen het niet weten blijkbaar. Ik denk dat het beeld dan een stuk minder fraai is dan met de gemiddelde mandjes van de NVM en het Ministry of Truth.
@153 prijzen zijn ook best wel hoog, vind ze veel te hoog.
Hier in Amsterdam staat ook zat leeg bij nieuwbouwprojecten. En ze bouwen maar door maar ja, Afrika is groot.
maarten van poelgeest for president. Eeuwige roem, maar er niet zelf tussen gaan wonen 😉
@158:
dat laatste zal weinig helpen nu er weinig ruimte is om de uitkeringen en subsidies te verhogen 😉
overigens bouwen ze niet echt meer door denk ik, dit is gewoon produktie die nog in de pijplijn zat. Ik denk dat het er eind dit jaar een stuk anders uit gaat zien. En helaas, als de politiek vrolijk doorgaat met goedkope woningen buldozeren, en de bouw van betaalbare woningen op allerlei manieren blijft ontmoedigen, dan vormt dat een zeker kussen onder de prijzen.
Ik zie de laatste weken trouwens steeds vaker huizen (soms vrijwel nieuwe) die per slaapkamer te huur worden aangeboden, bijv. 400 euro voor 15m2, een heel huis komt dan op 2500-3000 euro. Niet alleen omdat het nieuwe studentenseizoen weer in aantocht is, ik heb dit namelijk nog niet eerder gezien in mijn regio. Bovendien betalen studenten in mijn woonplaats 280 euro per maand voor een eigen woning, inclusief internet, schoonmaak enz. enz. (en maar klagen dat het schandalig duur is …). Vermoedelijk meer gericht op tijdelijke werknemers en mensen die op een andere manier klem zitten. Vrije markt prima, maar dit is pure oplichting.
zekerheidshalve even de italics uit 😉
Quote nhz 156 “dat dit waarschijnlijk de grootste huizenbubbel ooit is … De echte daling moet dus nog komen; 2011 misschien?”
Wat ik opmerkelijk vind aan de hele huizenbubbel discussie is dat ik de voorspelling “volgend jaar gaan de prijzen pas echt dalen” nu al jaren tegenkom. Nog nooit is deze voorspelling correct geweest en ik begin me af te vragen of ze dat ooit zal zijn.
Er is nu ongeveer 5% tot 10% af ten opzichte van de top in 2008, afhankelijk van segment en prijsklasse. De jaar op jaar daling zwakt nu alweer af.
Als ik in mijn woonplaats zie dat projecten tot 2016 uitgesteld zijn vanwege de crisis, dat jongeren nog steeds 5 tot 10 jaar op een wachtlijst moeten om een betaalbare huurwoning te krijgen en dat voor heel Nederland het aantal bouwvergunningen ongeveer gehalveerd is, zie ik echt niet in hoe de prijzen verder sterk kunnen dalen.
Wie serieus is over betaalbaar wonen kan alleen naar het buitenland vertrekken. Ik zie dat in Nederland niet als haalbaar de komende tien jaar.
Het toptalent van NL woont straks op de campus van Oss. Wizzards Only.
@162:
wat je zegt klopt allemaal, maar geef eens een voorbeeld van een bubble die NIET geklapt is. Kenmerkend voor een bubble is dat ze veel langer doorgaan dan iedereen voor mogelijk houdt, maar wanneer de zaak klapt is doorgaans niet te voorspellen.
kijk eens naar de VS: ondanks alle pogingen om de huizenprijzen omhoog te manipuleren, smijten met ongekende hoeveelheden gratis geld, blijven de prijzen dalen (met af en toe een kleine dead cat bounce). Volgens de mensen die er echt verstand van hebben is er daar de komende jaren weinig vrolijks te verwachten – behalve voor eigen geld heeft en met korting wil kopen. En de polderbubble is écht erger, zeker weten.
Nederland gaat de dans niet ontspringen, no way. Helaas ben ik het met je eens dat het waarschijnlijk jaren gaat duren voordat de bodem bereikt is omdat het gaande houden van dit pyramidespel voor alle politieke partijen van het allergrootste belang blijkt.
dat projecten tot 2016 uitgesteld zijn vanwege de crisis,
politici denken dat het overwaait. Hun klanten ook.
@162:
wat betreft wachtlijsten en gehalveerde bouwproduktie: niet relevant, er is volop overschot in Nederland. Al die krapte op de markt is kunstmatig, veroorzaakt door onze vriendelijke overheid die mensen fiscaal en anderszins stimuleert om huizen leeg te laten staan in plaats van dat ze bewoond worden. Als de prijzen echt gaan dalen dan verwacht ik dat er heel veel nieuw aanbod beschikbaar komt, van speculanten die eieren voor hun geld kiezen.
Amsterdam wil toch weer een eilandje opspuiten en 9000 woningen bouwen. Welliswaar buiten de stadsgrens, het zijn tenslotte woningen die de toekomstige bewoners niet kunnen betalen.
Wie serieus is over betaalbaar wonen kan alleen naar het buitenland vertrekken.
en weet voor een schappelijk prijsje iets te vinden dan kun je verwachten dat je ook de energy&food tickets van de buren mag meebetalen. Eerlijk gaan we alles delen. Lubbers, namens de koningin en ervaring met tentenkampen en nog veel meer 🙂
nhz, je kijkt toch weer stiekem naar opstal, als ik het goed heb begrepen?
Ha, ” Een vandaag “, vandaag een jaar geleden, met Maartje Martens e.a. over wel of geen huizenbubble.
http://www.eenvandaag.nl/economie/34826/barst_de_huizenbubble_
Alles draait tegenwoordig om de schijn op te houden voor de massa. Het is net als met dat rechtse minderheidskabinet (CDA en VVD) dat er waarschijnlijk met gedoogsteun van PVV wel zal komen. Helaas. Kan de CDA verkopen dat het niet samenwerkt/regeert met PVV, maar feitelijk blijft het een rechts kabinet en zijn ze alleen maar meer afhankelijk van de grillen van Blondie!
Ben niet zo’n fan van bovengenoemde parijen, ook niet van linkser dan de PvdA en ook niet van recht door zee….het was dan ook erg lastig…
@169:
ik ben nog steeds op zoek naar een nieuwe huurwoning, helaas; nog 1 maand de tijd. Geen haar op mijn hoofd die denkt aan kopen bij de huidige krankzinnige prijzen.
Maar het kan nooit kwaad om de markt in de gaten te houden voor het geval er toch een flashcrash komt (dat recent gezochte pandje kost 2.8 miljoen en er moet nog heel veel aan gedaan worden; tja … veel plezier ermee denk ik dan). Ik zie mijzelf eigenlijk niet meer kopen in de polder, de prijsdaling gaat veel te langzaam – in die zin wel eens met Mark.
@164 nhz, Quote “maar geef eens een voorbeeld van een bubble die NIET geklapt is”
Dat begin ik me dus af te vragen, of er wel degelijk een bubble in de Nederlandse huizenprijzen zit zodat de prijzen met 25% of 35% kunnen zakken. Als ik de prijzen in Nederland vergelijk met de economische centra in Duitsland zoals Duesseldorf, Frankfurt of Muenchen dan zijn de Nederlandse prijzen helemaal niet hoog. En dat terwijl de Duitse banken veel conservatiever financieren en de Duitsers geen hra kennen. Misschien waren de Nederlandse huizenprijzen voor de grote stijging van na 1998 wel veel te laag. Er is een grafiek, kan hem even niet vinden, waarin terug te zien is dat de Duitse huizenprijzen voor 1998 veel hoger lagen dan die in Nederland.
Quote “kijk eens naar de VS: ondanks alle pogingen om de huizenprijzen omhoog te manipuleren, smijten met ongekende hoeveelheden gratis geld, blijven de prijzen dalen”
Ondanks de economische crisis zijn de prijzen in gebieden in de VS die qua bedrijvigheid en werkgelegenheid vergelijkbaar zijn met Nederland nauwelijks gedaald. Ik woon de helft van de tijd in de VS en als ik op realtor.com de prijzen rond bijvoorbeeld San Fransisco of New York bekijk dan is de bubbel daar nog lang niet geklapt.
Quote “wat betreft wachtlijsten en gehalveerde bouwproduktie: niet relevant, er is volop overschot in Nederland.”
Er is hooguit overschot in het duurdere segment dat voor starters onbereikbaar is. Ik denk niet dat er per saldo een groot overschot is in Nederland. Maar in ieder geval zullen een gehalveerde bouwproduktie en eeuwig durende wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen een prijsdaling niet in de hand werken.
@ 172 Mark
Er was ook geen bubble op de aandelenmarkt. De prijzen van aandelen zijn momenteel gewoon veel te laag.
@Il
Juan, een spv, staat niet op de balans van de banken. Hoe kan DNB nu weten, wat buiten de balans staat, ondergebracht bij dochters
Dan moet DNB ook duidelijk aangeven waar ze wel over praten: de op bankbalansen aanwezige hypotheekschulden.
Eveneens dient DNB om een compleet plaatje te krijgen een consequent beeld te geven van off-bank-balance gerelateerde schulden.
Als DNB dit niet zou kunnen (wat Juan zou verbazen) dient dit bij een ander orgaan belegd te worden.
ZO KAN HET NIET:
– eerst niets opgeven aan off-balance schulden (NUL)
– dan juni 2009 opeens 180 miljard “vinden”
– dan juli 2010 ontdekken dat het niet 180 miljard euro is maar 300 miljard
Juan, die derivaten van de hypotheken van Ned. huizen [ off balance ] kunnen wel gekocht zijn door iemand in Timboektoe. Heb daar al naar gevraagd bij Mises, maar die was hiermee niet bekend.
BBC. Documentaire over een vrouw in the UK, die haar huis aan haar bank in the UK had verkocht in ruil voor levenslang wonen in haar huis. [ kan hier ook ].
Na een paar jaar werd zij alsnog uit haar huis gezet, door n.b. een Amerikaanse Firma, die in het bezit was van haar schuldpapieren. En zij niet alleen, de hele wijk moest uit hun huizen, en de huizen stonden gewoon leeg, jaren lang.
Dus die risico’s waren geruild.
Risoco’s wisselden voortdurend van eigenaar.
DNB kon het allemaal niet bijbenen, er was een stuwmeer van onbevestigde transactie’s
Zal het artikel voor je proberen op te zoeken. 2006
Mises noemde dit ook jingle mail.
Oef, gemist, dit zal de hele Ned. bankensector negatief beinvloeden. Moody’s heeft Friesland Bank downgraded.
http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_158071.z24/Friesland_bank_krijgt_lager_kredietoordeel_Moody_s.html
@ 174
Een spv wordt door DNB gezien als een Bijzondere Financiële Instelling ookwel “BFI”. Deze hebben een aanmeldingsplicht bij DNB. De gegevens worden dan ook gebruikt voor de statistieken die DNB moet maken op grond van een Verordening uit 2008 van de ECB. Ook als het buitenlandse spv’s zijn omdat dit tevens is neergelegd in de Wet financiële betrekkingen buitenland 1994, die trouwens enige tijd geleden is aangescherpt. Daarnaast zijn er diverse AMvB’s die verplichtingen en voorwaarden stellen.
Ik ben geen accountant maar volgens mij is er een verplichting om de off balance producten te melden in het jaarverslag of te verwijzen naar een bijlage.
Ik weet wel dat o.a. ivm de off balance de Vierde en Zevende EEG-richtlijnen vennootschapsrecht zijn aangepast.
Er is een grafiek, kan hem even niet vinden, waarin terug te zien is dat de Duitse huizenprijzen voor 1998 veel hoger lagen dan die in Nederland.
vlgs mijn toenmalige buurman een oud-aannemer, waren de Duitse huizen 30% duurder dan NL. Ongeveer 1994.
Je vergelijkt me economische centra. NL lijkt mij niet een ec.centrum van 16mln zielen.
NL zie dat alle prijzen hoog zijn. Vergelijk Ostfriesland en Berlijn vs ZdLimburg/Reiderland met Amsterdam. Factor 10 zul je niet snel tegenkomen in NL.
Hoe zal dat nu komen????
ieder geval zullen een gehalveerde bouwproduktie en eeuwig durende wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen een prijsdaling niet in de hand werken.
er zal een hele categorie niet meer aan toe kunnen komen. Ze zullen wel mee mogen blijven betalen aan de hogehuizenprijs, zowel koop als huur. Politiek gaat een generatie opofferen, dat zou zomaar kunnen.
Laat A’dam IJburg maar volbouwen op kosten van……
heeft Friesland Bank downgraded
zo wordt de sector gesaneerd naar een sector waarin zich alleen nog to big to fall banken bevinden.
Gelukkig houden vanLanschot nog over 🙂
Northern Rock, spv’s werden buiten de controle gehouden
“Ik vind het zorgelijk dat de accountant bijna drie keer zo veel heeft verdiend met advisering over het securitiseren van de off-balance-sheet vehicles van Northern Rock, dan met de controle, waar deze vehicles uiteraard buiten bleven.”
off balance producten
en dan moet men het nog eens zijn over de definitie ook.
(OT: Ahold had ook zoiets?)
Reactie op stress-test, lachen..
de banken zijn geslaagd, de test is gezakt.
Er is een grafiek, kan hem even niet vinden, waarin terug te zien is dat de Duitse huizenprijzen voor 1998 veel hoger lagen dan die in Nederland.
In 1993 verhuisde een vriendin van mij van Eindhoven naar het Duitse Krefeld, aan de rand van het Roergebied. Haar nieuwe appartement lag recht tegenover het centraal station in het stadscentrum. Ik kan me herinneren dat de prijs inderdaad ongeveer éénderde hoger lag dan dat van een vergelijkbaar appartement in Eindhoven. De woning was wel veel beter en degelijker afgewerkt dan de gemiddelde nieuwbouw in Nederland.
@ 182
AHOLD had side letters hetgeen normaal is bij een repo maar zij ook geconsolideerde omzet van dochtersmaatschapijen waar geen zeggenschap was. Cees van der Hoeven en Michiel Meurs kwamen goed weg voor de ellende die zij hadden veroorzaakt in veel gezinnen.
Adamus, jaren geleden, werden off-balance producten beschouwd als criminele handelingen.
Tja, tijden veranderen.
En van der Hoeven is daarna nog flink binnengelopen met de Telfort.
http://blog.jaap.nl/2010/07/huizen-in-de-verkoop-veel-meer-dan-gedacht.html
Er staan in Nederland meer van 320.000 huizen te koop.
Dat is 70.000 meer dan wij een week geleden nog dachten en 170.000 meer dan de NVM ons vertelt.
Hoe kan dat?
Twee dingen:
– De NVM heeft niet de hele markt en JAAP.NL wel (oa mensen die zonder makelaar hun huis verkopen en makelaars die niet aangesloten zijn bij een branchevereniging)
– Nieuwbouw. Als je zegt dat er x huizen te koop staan in Nederland, moet je dan nieuwbouwhuizen die te koop staan meetellen? Wij vinden van wel. En als een nieuwbouwhuis nog niet op Funda staat, maar je kan je al wel inschrijven op het project voor een specifiek object, tellen die dan mee? Wij vinden van wel. Dus wij kijken nu (met onze spiders) op sites die nieuwbouw hebben naar het aantal objecten in verkoop en tellen die allemaal mee, en die telling is deze week bij ons live gekomen.
@172 is wel iets wat je serieus moet beschouwen. Was de financiering te risicovol? Is dan een belangrijk punt om te beschouwen. Als de financiering niet risicovol was werd er dan gedacht dat de hoge salarissen altijd hoog zouden blijven en zelfs automatisch zouden groeien?
Wat basisoverwegingen.. Dan kun je stellen, er is een bubble. Kun je ook nog massaimmigratie en subidies meenemen die huizenprijzen hoog moeten houden. Begrijp nu ook beter waarom de ‘rechtse’ vvd en cda de grenzen wijd open zetten..
Maar er is ook een ambtenarenbubble, staatsleningenbubble, nog steeds een aandelenbubble en nog wat culturele bubbles die allemaal nog gaan klappen.
imho..
@172:
ik ben van de US prijzen niet meer zo goed op de hoogte als twee jaar geleden, maar toen waren de prijzen in sommige bubble locaties in CA al bijna 40% omlaag. Ik hoor wel eens dat Google met z’n grote aantal miljonair-werknemers in z’n eentje de prijzen in SF hoog houdt, maar daar zal ook wel een grens aan zitten. New York is waar het geld van de FED nog steeds in het rond spuit, dus dat is de laatste plaats waar ik een significante daling verwacht. Overigens hoorde ik ook daar 2 jaar terug al over een sterke teruggang van de markt, misschien wat minder in prijs maar wel in omzet, nieuwbouw etc.
175:
ik ken ook geen harde cijfers, maar heb wel eens gelezen dat een flink deel van de NHG portefeuille aan het buitenland verkocht is (en wordt). Aantrekkelijk voor Amerikanen: de Nederlandse belastingbetaler staat garant voor hun investering.
@178:
huizenbubbels beginnen vrijwel altijd rond financiele (meestal NIET economische) centra. Dat kan natuurlijk komen omdat de sky the limit is voor bankierssalarissen (bankier dan in zeer ruime zin), en dat die inkomens alleen maar hard kunnen blijven stijgen. Maar je kunt ook vermoeden dat het een kwestie van speculatie/leverage is, want als dat ergens gebeurt is het wel waar het geld in het rond spuit. De laatste tien jaar moet je behalve fin. centra zeker ook overheidscentra meenemen, want dat is de volgende grote bubble. In Dld. dus o.a. Frankfurt en delen van Berlijn.
Dat Zeeland tegenwoordig vrijwel even duur is als Amsterdam (dat was 25 jaar geleden echt niet!) heeft te maken met de relatief korte afstand tot de Randstad die het mogelijk maakt dat mensen daar cashen en vervolgens in Zeeland de prijzen gaan opdrijven en daar proberen de truuk nog een keer te herhalen. Op o.a. itulip.com is daarvan een mooi model te vinden. In Dld. zijn de afstanden voor dat soort grappenmakerij te groot. Wat niet wegneemt dat het volgens mij in NL (en rond bijv. Frankfurt) wel degelijk om een bubbel van jewelste gaat.
@181:
en het zou naief zijn om te denken dat Nederland, met een bankensector als een waterhoofd, het beter doet.
@184:
inderdaad, als je kwaliteit van de bouw (en bijv. de afmeting van de tuin) meeneemt dan denk ik dat Duitse woningen nooit duurder waren. Het gemiddelde was 20 jaar geleden wellicht (bij grote steden) hoger maar je kreeg ook een hoop meer kwaliteit voor je centjes.
@187:
ik had de indruk dat Cees vooral is binnengelopen met andere fraudeurs adviseren hoe je de fiscus kunt tillen en er onbeschadigd (of zelfs beter dan daarvoor) mee wegkomen.
@188:
ik heb mijn twijfels over de kwaliteit van de tellingen van Jaap. Ik zag pas dat een hoop huurwoningen twee keer in het bestand stonden, namelijk onder ‘middelburg’ en onder ‘Vlissingen’. Als dat vaker gebeurt kom je snel van 170.000 naar 320.000 😉
dat de NVM liegt dat weten we al jaren …
Laatste nieuws, startersleningen niet terecht gekomen bij starters waarvoor ze zijn bedoeld.
BNR radio.
@189
Ja, wat browsen leerde mij ook dat huizen er bijvoorbeeld twee keer in staan (met en zonder parkeerplaats) en bij huren is de kwaliteit nog slechter. Van de andere kant lijkt de site wel steeds beter te worden.
Ondertussen in Hillywood:
De Vastgoedfraude niet verfilmd
Eyeworks, het productiebedrijf van Reinout Oerlemans, kreeg geld aangeboden om het boek De Vastgoedfraude niet te verfilmen. Dat zegt Henk ter Borg, uitgever van het boek.
“In het circuitje schijnt hij gehoord te hebben dat Eyeworks geld geboden heeft gekregen om geen verfilming te maken. Ik denk niet dat ze het geaccepteerd hebben, maar de sfeer is toch dat ze het niet aandurven”, zegt Ter Borg.
Wegsluizen
Het boek is gebaseerd op de grootschalige vastgoedfraude, die in 2007 aan het licht kwam. Projectontwikkelaars en vastgoedhandelaren konden jarenlang tientallen miljoenen euro’s via hun bedrijven wegsluizen.
Reinout Oerlemans heeft nu besloten, onder druk van de betrokken partijen, het boek niet te verfilmen.
Dreigingen
“Ik heb behoorlijk wat tegenwind uit de vastgoedwereld gekregen toen ik bekend maakte dat ik de filmrechten heb gekocht. Laat ik het zo zeggen; vanwege alle juridische dreigingen heb ik het project tijdelijk on hold gezet. Onze juristen zijn nu aan het uitzoeken hoe we het het beste kunnen aanpakken”, zei Oerlemans.
Ter Borg wil nu op gesprek bij andere geïnteresseerde partijen. “Een van hen, George van Houts, is ook met theaterplannen bezig, dus het ligt voor de hand om met hem verder te gaan”, zegt hij.
http://www.vastgoedjournaal.nl/index.php/news/2450/16/De-Vastgoedfraude-niet-verfilmd
http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Actueel/Nieuws/
Startersleningen terecht gekomen bij mensen die het niet nodig hadden……
De uiteindelijke reden zal niet de juridische zijn , vermoed ik 🙂
Vraag : waarom staan er zoveel woningen te koop in Nederland ?
Iemand ?
Mark wellicht ?
Alvast excuses voor het artikeldumpen hier, maar bij gebrek aan ander nieuws… Hieronder een niet echt al te florisant bericht over de pensioenen in de toekomst.
Als de kosten voor je woning 1/3de van je inkomen zijn, en je houdt maar 40 tot 50% van je laatste inkomen over na je pensioen, dan zie ik de meeste mensen niet langs Chris Zeegers liggen op Mauritius…
Pensioenuitkering op de tocht!
Het pensioen is de laatste jaren onderdeel van stevige discussies. Nog maar enkele jaren geleden schaften pensioenverzekeraars, het ABP als één van de eerste, het pensioensysteem af waarbij de werknemer/ambtenaar automatisch recht kreeg op 70 procent van het laatstgenoten bruto salaris. Voor dit eindloonsysteem kwam enkele jaren geleden een nieuw pensioensysteem in de plaats dat was gebaseerd op het gemiddeld loon van alle gewerkte jaren: het middelloonsysteem. Na de schrikbarend slechte beleggingsopbrengsten van de afgelopen jaren vindt een derde deel van de werkgevers nu echter ook dit middelloonsysteem te duur.
Het pensioen staat in hevige mate ter discussie. Vorige week liet een onderzoek van de Verenigde Naties nog zien dat het huidige pensioenniveau voor de jonge werknemers van deze tijd slechts bereikbaar zou zijn als zij zouden doorwerken tot aan de 76 jarige leeftijd. Pensioenfondsen en –verzekeraars weten echter al geruime tijd dat toekomstige generaties niet meer kunnen rekenen op 70 procent van het laatstgenoten salaris als pensioenuitkering. Zij hangen deze wetenschap echter niet aan de grote klok. Jongeren denken daarom ten onrechte dat het allemaal wel mee zal vallen.
Het artikel gaat nog verder op:
http://www.wegwijs.nl/3751/
@190:
onbegrijpelijk als Oerlemans dit sappige verhaal laat liggen. Drank, drugs, call girls, dure auto’s en jachten in overvloed, die hele vastgoed wereld is één grote videoclip. Of zo je wilt, een soap in het kwadraat.
@191:
komt gewoon door de vakantie, de kopers zijn even weg en de verkopers zijn zo zeker van hun zaak dat ze de moeite niet nemen het huis uit de verkoop te nemen. Nederland heeft een ernstig tekort aan woningen, dus na de vakantie (of na installatie van het nieuwe kabinet, ofzo) dan trekt de markt weer aan als een speer.
@193:
pensioenen, het volgende Ponzi-scheme dat gaat klappen. Maar natuurlijk doen we zo lang mogelijk alsof er niks aan de hand is.
@193:
P.S.: als je de verhalen van Jort Kelder wel eens hebt gevolgd is het ook de vraag of Chris Zeegers straks kan rentenieren op Mauritius. Maar misschien is hij zo slim geweest om zijn centjes niet onder te brengen bij Zwitserleven…
194, dank , ik was het even kwijt.
Ook lekker, de beursexit van Direct Wonen: http://www.fd.nl/artikel/18063460/beursexit-direct-wonen-valt-slecht . Ook mooi voor een goede documentaire lijkt me zo… Reinout?
@197:
oplichtersbende, dat Direct Wonen.
ondertussen:
volgens veel economen en sommige bezoekers dreigt er deflatie, volgens Accell moeten de prijzen van fietsen met 10% omhoog wegens stijgende kosten (gerelateerd aan de duik van de euro?). ‘t is maar wie je gelooft.
@194 pensioenen zoals we die in Nederland willen kunnen volgens mij ook niet, inflatiecorrectie is al een belangrijk duidelijk aspect. Maar ja, ook hier lijkt het steeds maar goed te gaan, de optimisten lijken overal gewoon het goed te hebben..
@199/ 197 inderdaad..
@NHz
Accell kan wel vinden dat de prijzen met 10% omhoog moeten, maar als de markt vindt van niet dan houdt t toch op.
Snijden in de kosten zal wel lastiger zijn, maar daar zal t wel op uitdraaien denk ik.
Double dip in de huizenmarkt VS waarschijnlijk volgens RTLZ, maar hier is het economisch veel beter, dus alles is anders….. 😉
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week29/vr_1100_beurs_hans.avi_plain.xml
Mogen we uit de hogere beurskoersen concluderen dat de ‘stress’-test een juichend resultaat kent?
@210:
ja, gelukkig is de voorraad van te koop staande huizen in de polder een stuk gezonder 😉
Hans de Geus zal zich wel achter de oren krabben dat de AEX niet boven de 700 punten staat, raadselachtig allemaal.
ondertussen aan de overkant van de plas: om een double-dip in de automarkt te voorkomen, na het aflopen van Cash for Clunkers en andere goodies van Saint Obama, heeft GM besloten om AmeriCredit te kopen zodat nog meer subprime Amerikanen een auto kunnen kopen die ze zich niet kunnen veroorloven:
http://www.autoblog.com/2010/07/22/gm-americredit-buy-3.5-billion-breaking/#continued
onvoorstelbaar, twee bedrijven die door de overeind overeind gehouden zijn en daar gaan we weer … niks geleerd dus.
@202:
ik denk dat de beursjongens en meisjes concluderen dat het publiek de uitkomst slikt voor zoete koek; dus ze gaan gewoon door met feesten daar.
@NHz
Ik weet niet wie het ook alweer zei laatst maar het was iets als “we need to hit rock-bottom before the system can really change”.
Oftewel, zolang “de grote schok” niet door het systeem gaat blijven we pleisters plakken en doorhobbelen.
@204,205:
absoluut. vandaar ook mijn standpunt dat de echte correctie (op de huizenmarkt, maar ook elders) nog moet beginnen.
dat verhaal uit Griekenland is heel herkenbaar; ik ken diverse mensen met een uitkering die véél meer uitgeven aan (overbodige) consumptie dan ik, en maar klagen over hoe ze achtergesteld worden t.o.v. wie werkt. Hoewel, misschien nu even niet want ze genieten nu van een buitenlandse vakantie, of zijn druk bezig met de nieuwste iPhone bemachtigen.
i-pad voor vandaag…
@203:
GM verhaal inmiddels ook bij RTLZ:
http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/home/%29/components/financien/rtlz/redactie/column/01-column_Windt.xml
@207:
wie weet, ik volg het niet zo; maar ik blijf verbaasd dat ik regelmatig mensen met een uitkering tegenkom die met een debieltje van 60-100 euro per maand wapperen. Moet kunnen in de polder blijkbaar.
onvoorstelbaar, twee bedrijven die door de overeind overeind gehouden zijn en daar gaan we weer … niks geleerd dus.
nhz heeft nog niets geleerd, misschien wil ie niet?
Het financiële systeem kan vanwege zijn ontwerp niet (meer) met deflatie overweg (dan klapt het in) en dus zal er hoe dan ook geld in gepompt worden. Zo simpel is de praktijk op het moment, alle kapitalistische theorie (= geen praktijk) ten spijt.
volgens veel economen en sommige bezoekers dreigt er deflatie, volgens Accell moeten de prijzen van fietsen met 10% omhoog wegens stijgende kosten (gerelateerd aan de duik van de euro?). ‘t is maar wie je gelooft.
Kijk, dat er deflatie dreigt is overduidelijk, daar kan niemand iets tegenin brengen.
Dat deflatie het financiële systeem onderuit zal halen is ook niet moeilijk vast te stellen, een kijkje naar de zaak-Lehman zegt in principe genoeg.
En dus gaan we geen deflatie krijgen, coûte que coûte.
Dat wordt waarschijnlijk hyperinflatie (zware inflatie) in de $US.
Ondertussen spreekt de heer Middelkoop zijn visie over de goudmarkt uit…natuurlijk bij zijn oud college
http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/redactie/column/middelkoop/2010/articles/0723_Nu_snel_goud_verkopen.xml
Zelf net een nieuwe abo genomen voor 26 euro p/m (bel+inet).
Telefoons koop ik altijd los indien nodig.
216
Wat een schurk is het ook hè, beetje zijn goudwinkel promoten via zijn oud-collegae. Ik zou nu maar vooral veel papiergeld verzamelen en wegblijven van het goud.
Hehe
Een goud goeroe zou beter moeten weten. De oplossing van deze crisis zijn geen bailouts maar het laten failliet gaan van zij die verlies maken. Het is wenselijk én mogelijk dat hiervoor gekozen wordt.
Ook Marc de Mesel heeft teveel in libertarische/kapitalistische boekjes gesnuffeld en de blik op de realiteit wat kwijtgeraakt.
Het is onmogelijk grote banken failliet te laten gaan zonder het gehele financiële systeem mee te slepen, incluis bijbehorende paniek.
Marc de Mesel zou beter naar Japan verhuizen als hij graag over een dergelijke deflatie praat.
By the way, leuk filpmje over de huizenmarkt in Warder, een dorpje in Noord Holland
http://videoplayer.neos.nl/fd/index.php?item=2204
”Ook Marc de Mesel heeft teveel in libertarische/kapitalistische boekjes gesnuffeld en de blik op de realiteit wat kwijtgeraakt.”
Martijn heeft teveel in fantasy boekjes gesnuffeld? Die van niets is onmogelijk? Na de SDR het zonnestelseldrawingright en dan melkwegstelselprivilege…. Uiteraard dienen we daarvoor onze achterovergrootkleinkinden te verpanden maar dat is het waard om dit prachtige stelsel te behouden. We zien overal de zegeningen. Bubbles to infinity baby!
Mag ik zo vrij zijn dit stuk te tippen mbt wereldreserve currencies en het imploderen daarvan op hoofdlijnen vanaf de Grieken
http://www.weberglobal.net/Historyofmoneycompleter.pdf
Wat mij betreft hebben we 2 opties voor de TBTF banken (en overheden), of een langzame extreem pijnlijke dood (en een flink deel van de mensen op aarde) of euthanasie toepassen. Wat mij houden we het humaan.
Ik kom morgen nog op je overige reply’s in de vorige draadjes terug. Nu moet ik even de economie ondersteunen in de stad 🙂
221
Je moet mijn observaties niet verwarren met meningen.
Van mij hoeft niets. Ik zie alleen dat men liever het systeem overeind houdt dan het laat klappen. Daar wijzen alle acties van afgelopen twee jaar toch op?
En eerlijk gezegd vindt ik dat ook niet heel onlogisch. Het financiële systeem is redelijk cruciaal voor onze maatschappij.
Met SDRs heeft dat overigens niet zoveel te maken.
Maar hoe zie jij het dan? Net als dhr. de Mesel lijkt een Japanse deflatie je zeer aannemelijk? En die gaat veroorzaakt worden omdat met ‘de schuldigen’ van de crisis gaat aanpakken?
Horen daar dan ook de ambtenaren van goudbelegger bij? En de mensen met te dure huizen die hier regelmatig besproken worden? Of zijn het alleen de evil banksters?
Het getipte stuk lijkt me interessant. Ik ga het doorlezen als jij je replies aan het typen bent. Veel plezier aan de toog.
@208
Uit de woorden van Hans de Geus is duidelijk dat hij vindt dat er deflatie plaatsvindt maar hij heeft altijd moeite om dat uit te spreken, om toch maar enigszins objectief over te blijven komen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Panic_of_1837
te vergelijken?
kan iemand mij goede site aanbieden voor het fysieke goud op te volgen? (belgie)
kan iemand mij goede site aanbieden voor het fysieke goud op te volgen? (belgie)
Wat wil je volgen, de prijs?
Jim Sinclair:
When comparing debt outstanding between US States and the EU States you will see the problems in the US dwarf that of the EU.
This is going to explode into the consciousness of the marketplace this year as soon as the big boys are satisfied with their long gold, short the US dollar and long the euro positions.
Maakt Wall Street zich op voor het $ eindspel?
http://jsmineset.com/
@225,226:
tja, ik dacht ook al dat hij iets zocht om na te gaan wie al die verkochte goudstaafjes en munten in bezit heeft 😉
zoiets als Obama beoogt in zijn nieuwe Healthcare Bill … misschien eens vragen bij de belastingdienst, maar ik denk dat die nog niet zo ver zijn (zeker niet in Belgie).
@230
”Het zal veroorzaakt worden door de massa welke geen krediet meer wil na de Euro collapse.”
Correctie, dat de massa geen krediet meer wil is niet afhankelijk van het wel of niet hebben van de Euro.
bedankt voor de link
ben wel beniuewd naar haar koers dit najaar..
dit spel is naar mijn gevoel meer iets voor de grote jongens..
ik zoek vnl (mogelijke) alternatieven.
vette vis in blik? 😉
ben late twintiger, kleine stack deposito bank. schuldenvrij..
This is going to explode into the consciousness of the marketplace this year as soon as the big boys are satisfied with their long gold,
zij long gold van gratis geld en wij straks opgezadeld met een long digitale € en echte schulden.
@233 hehehe….behalve wij natuurlijk. Be your own central bank, buy….etc
@232 broodje goud anders 🙂
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/07/23/AR2010072304101.html
@233 Jup mooi toch he macht, boven de wet staan en alle gevolgen van je falen op niets vermoedende derden kunnen afwentelen. Cherry on top, je kunt gewoon je zakken blijven vullen.
@ Kariz, ik zou niet alles op 1 paard zetten. Goud is en blijft voornamelijk een speeltje van toppolitici en centraal bankiers. Niet echt betrouwbaar die lui. Ik heb er uiteraard wat van maar ook zilver. In mijn optiek heeft zilver wat voordelen tov goud.
1) Centrale banken hebben het niet
2) De bovengrondse voorraden zijn grotendeels op
3) Het is noodzakelijk in elektronica, medische toepassingen, kleding etc.
Geen politicus/bankier die dat aan banden gaat leggen
4) Het is voornamelijk een bijproduct uit de mijnen cq productie is lastig op te voeren
5) Elk jaar is er meer consumptie dan productie
6) Het is contrair
7) Goud staat rond zijn piek, zilver staat er nog ver onder
Just a thought.
8 Boomers en ouder hebben het decennia als (stabiel) geld gebruikt.
@236 Hugo. Heb nog wat aandelen, kunst en cash. Dus wel wat spreiding…hehehe. Geen eigen huis…dus geen schuld 🙂
‘Monetaire functie’ van zilver is minder dan die van goud…niet voor niks poor man’s gold genoemd.
7) wat is dan de conclusie?
We follow in the footsteps of Giants.
🙂
@238 KariZ
Bijna geen schuld meer :). Er zijn voldoende aanwijzingen voor ‘fractional aandelen banking’ beware.
”We follow in the footsteps of Giants.”
And wade through their shit? Uiteraard overdreven gesteld aangezien ik zeker in fysiek goud ‘geloof’, zilver wat meer.
”‘Monetaire functie’ van zilver is minder dan die van goud…”
Onzin internationaal geld is begonnen rond 800 BC met de Grieken en was op zilver gebaseerd. De laatste edelmetaal standaard was de zilver standaard (verlaten in 1967). In Mexico wordt over het plan zilver als fysiek geld met flexibele fiat waarde (plan Hugo Salinas Price) in hoge(re?) regeringskringen gesproken. In Maleisie & indonesie wordt zilver (en goud) door de munt als geld (Dinar) geslagen. De link van hierboven (http://www.weberglobal.net/Historyofmoneycompleter.pdf)
zet de rol van goud EN zilver duidelijk uiteen vanaf 800BC. Ik kan je het interview Jim Rickards op kingworldnews van harte aanbevelen het vergelijkt de Dollar/$IMFs (je kan de $ met Euro, Pond en Yen omruilen). Uiteindelijk komt het op de Westerse ‘complexe samenleving'(olie, militair, financieel en diplomatie) hegemonie vs de ‘Barbaren’ neer.
Conclusie, goud is al redelijk aan de prijs. Zilver goedkoop gezien het feit dat de bovengrondse voorraden nog steeds afnemen, kleiner zijn dan die van goud en als bonus hebben dat ze altijd en de meest recente monetaire functie heeft gehad (tm 1967). Toen mijn oma onlangs een zilveren munt op tafel hoorde vallen brak ze haar gesprek af en zei ‘dat is echt geld’. Heeft indruk gemaakt. Boomers hebben zilvergeld ook meegekregen.
Wat denk je dat er gebeurt als er in een ca 15 miljard zilver business een aantal opa’s, oma’s en boomers naar zilver gaan kijken om uit fiat te gaan en zo hun wealth beschermen? Goud zal 2e gedachte zijn als je het mij vraagt. De ca 70 to 1 zal veel kleiner worden. Zilver is veel gemakkelijker verhandelbaar.
Onzin internationaal geld is begonnen rond 800 BC met de Grieken en was op zilver gebaseerd.
-Ik ben niet goed genoeg thuis in de geschiedenis om er alles van te weten, maar er zijn zoals gewoonlijk meerdere bronnen die meerdere dingen verkondigen.
Goud en zilver werden al eerder als waardevol gezien en er kan over gedebatteerd worden wat hun verhouding was.
De laatste edelmetaal standaard was de zilver standaard (verlaten in 1967)
-Lijkt me een wat lukraak feitje. De USD was destijds veel belangrijker en bovendien gekoppeld aan goud tot ’71.
In Maleisie & indonesie wordt zilver (en goud) door de munt als geld (Dinar) geslagen.
-Waarom die tweede tussen haakjes gezet? Wordt zo je punt sterker? Doen ze dat in Maleisië ook?
Zilver goedkoop gezien het feit dat de bovengrondse voorraden nog steeds afnemen, kleiner zijn dan die van goud en als bonus hebben dat ze altijd en de meest recente monetaire functie heeft gehad (tm 1967).
-Hoe zit het dan met de dollar tot ’71? En met de voorraden van centrale banken? Is dat geen bonus?
Toen mijn oma onlangs een zilveren munt op tafel hoorde vallen brak ze haar gesprek af en zei ‘dat is echt geld’.
-Ook niet overtuigend. Gooide ze tegelijkertijd een gouden munt in de vuilnisbak?
Goud zal 2e gedachte zijn als je het mij vraagt.
-Vanwege de voorkeur van boomers? Waar haal je vandaan dat die zo uitgesproken voor zilver zijn? Je oma?
Zilver is veel gemakkelijker verhandelbaar.
-Kan je dat illustreren met een voorbeeld?
De industriele behoefte is de bonus. Mocht de economie miraculeus herstellen zal de vraag naar zilver ook toenemen en de voorraden sneller zijn uitgeput. Er is nog geen vervanger voor zilver in de industrie.
Zilver als geld (wealth?) check, noodzakelijk in de industrie check. Easy if you ask me.
@ Martijn,
Mag ik vragen waarom je de behoefte hebt me zo onder de gordel aan te pakken? Afwijkend van de goud meme?
”Lijkt me een wat lukraak feitje” Jammer dat deed t hem, ik meen dat ik heel wat bronvermeldingen heb gepost en zelfs op verzoek erbij heb nagezocht.
Ik hou het hier verder bij. Ik praat graag verder met KariZ mbt tot mijn post.
goede gedachten Hugo.
Alleen opa’s etc. zullen ook niet in zilver gaan, zoals ze ook niet in goud zijn gegaan. Het is hun attitude niet om buiten de geijkte paden te treden, die wachten gewoon op de overheid.
And wade through their shit? 🙂
@242 Ik hou het hier verder bij. Ik praat graag verder met KariZ mbt tot mijn post.
Ik sluit me aan bij Martijn post 240…. 🙂
Nee geintje. Op het moment dat de ECB zilver op haar balans zet als reserve koop ik zilver.
Misschien heb je gelijk maar ik heb geen zin in me te verdiepen over de verhouding tussen goud en zilver.
Als jij stelt dat goud ‘rond de piek staat’ dan geeft dat toch juist de kracht aan van goud, dat er meer en meer partijen in fysiek goud gaan (w.o. pensioenfondsen, grote hedge funds, Cent. banken etc).
M.a.w: ik geef liever 3000 euro voor een klasse schilderij dan 800 voor een net niet ding.
Die 3000 kan 5-6000 worden….die van 800 wordt hoogstens 1200…met hangen en wurgen. Zo zie ik goud en zilver dus ook.
Komende veiling heb ik weer zo’n van kempen & Begeer bestekdeel….couverts, dienbestekken etc….hele muk ca. 4800 gram. Als ik me bedenk (wellicht als jij met super argumenten komt -niet met TA aub-) koop ik het zelf misschien 🙂
@230
Men streeft een graduele transitie na. Ik ben het met je eens dat dit systeem niet eeuwig overeind kan blijven, maar beter een rustige overgang dan een eind met knal.
Wat mij betreft hebben we nog wat tijd om het vrijwillig te doen. De Euro en Europa is niet al te geliefd.
– De VS is ook niet al te geliefd volgens mij. Wat dat betreft is het betwistbaar wie er beter voor staat. Het zou best Europa kunnen zijn.
En vrijwillig krediet terughouden is tegenwoordig niet meer mogelijk omdat dan banken gaan klappen en daarmee het systeem. Het is dus een gedateerde quote die niet (meer) van toepassing is op het huidige systeem.
Het financiële systeem zorgt nou eenmaal voor de coordinatie, en dus ook voor die van oorlogen en sociale zekerheid.
In je naamgenoot ben ik niet ingelezen, maar decentralisatie lijkt mij ook gezond.
Daarnaast moet in steen worden gehouwen dat banken nooit zullen worden gered en dat landen ordelijk failliet kunnen gaan
– Dat mislukt altijd omdat op ten duur de belangen bij het redden groter worden dan bij het klappen.
Zie wat er in de US constitution staat over geld en hoe dat nu met voeten wordt getreden. Zo gaat het altijd(!).
De veroorzakers van de crisis zullen niet worden aangepakt.
– Wie zijn dat dan? Reken je daar bijvoorbeeld ook de mensen onder die in een te groot huis woonden, of waaren die onschuldig? Is het niet een probleem van de gehele maatschappij? Is de grens tussen goed en kwaad zo helder?
Je antwoord er op maar stelt dan: De ambtenaren, te dure huizenbezitters etc zijn voornamelijk het gevolg.
Dat zijn wel de mensen die op de huidige politici hebben gestemd, en die het systeem draaiende hielden. De bankiers en politici mochten gewoon begaan van al die mensen omdat hun huis ook meer waard werd. Kan je zeggen wat je wil, maar niemand heeft daarin zijn verantwoordelijkheid genomen. De politici kunnen toch ook zeggen dat een heel volk ze best een keer terecht had mogen wijzen? Hoe konden ze anders weten dat het fout was wat ze deden? Zo werkt toch de democratie?
Rusland koopt niet voor niets goud (http://jsmineset.com/wp-content/uploads/2010/07/clip_image001_thumb1.gif). Verder is het inderdaad moeilijk in te schatten.
Trilateral commission vind ik ook een lastige, en niet per se positief, maar ik weet er te weinig van.
@242
Ik probeerde er mee aan te geven dat je de feiten lijkt te sprokkelen om je mening te staven. Verzameld naar wens en daarmee ‘lukraak’.
Als je met Kariz wil verder praten is dat uiteraard prima.
Je opmerking in 236 zou ik nog even nakijken: Geen politicus/bankier die dat aan banden gaat leggen
Politici leggen indien noodzakelijk alles aan banden, altijd.
Dat maakt de geschiedenis wel duidelijk.
Goud…. zilver…..SUIKER!
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2009-2010/Crisis-als-kans/2010-buigen-of-barsten.html
jim Rogers is voor mij OOK een Giant 😉
Ga naar 34:00 – 37:40….. ongelooflijk om weer ff terug te zien…precies gebeurt wat ze zeiden in januari 2010…
@241
Ik dacht eerst hetzelfde.
Toch is goud door de geschiedenis heen volgens mij vaker en meer als geld gezien dan zilver.
Ik heb even geen link, maar in 2008 werd door meerdere handelaren aangegeven dat er ineens groot geld in fysiek goud ging, over zilver hoorde ik dergelijke verhalen niet of minder.
Bovendien is het volgens mij een voordeel als geld niet concurreert met industriële toepassingen. Lastig argument, goud kent bij lagere prijzen immers ook meer toepassingen.
Ik heb wat zilver, maar niet veel, en ik vertrouw gezien de ontwikkelingen (groot geld, centrale banken) en de geschiedenis meer op goud dan op zilver als waardebehoud.
@Hugo, Martijn reageert soms wat vinnig maar denk niet dattie het slecht bedoelt.
Probeer van elkaar te leren. Ik heb hier veel geleerd, kees , niek, LvM, Juan, Martijn Patrick etcetc.
Gaat me om de inhoud en van dingen waar ik het absoluut niet mee eens ben leer ik ook 😉
Wat de gold dinar en silver dirham betreft vind ik meer over de gouden dan de zilveren munt.
De exacte verhouding in belang tussen beide kan ik zo niet opmaken, maar volgens mij hoeven we goud zeker niet tussen haakjes te zien.
Lijkt me ook een wat lukrake keuze.
@248
Rogers vanaf minuut 1:30 – 3:00
Gives me goosebumps
Ff bijbestellen 🙂
Ik reageer inderdaad wel eens wat scherp. Kan netter, ik probeer er meestal op te letten, en heb overigens niet het idee dat ik ver over de schreef ga.
Maar goed, dat is niet aan mij om te beoordelen. Als het mensen niet bevalt is het uiteraard hun goed recht daarnaar te handelen.
Grappig om Kees te zien in die badkuip! Vanaf 3:00…en maar moppen tappen….
@Adamus,
”Het is hun attitude niet om buiten de geijkte paden te treden”
Daarom zullen ze eerder naar zilver gaan, dat kennen ze. (hear say) In Michigan kan je al een 1/2 troy ounce zilver voor $25 benzine ruilen.
Dat is waar de schoen wringt mbt de goldbugs. Opa’s etc (zeker in het westen) hebben goede herrineringen aan de zilverstandaard. Het gaat uiteindelijk om de meute. 1% van de opa’s etc in goud of zilver gaat maakt veel uit. 5 biljoen vs 15 miljard markt.. De meute kan naar zilver grijpen. Controle vs amper controle door TPTB als je het mij vraagt.
Alle welgestelde families die ik ken hebben goud liggen in Zwitserland.
Ze bezitten ook allen tafelzilver, maar dat ligt stukken minder veilig opgeborgen.
Er is veel minder zilver bovengronds dan goud, we zitten al even in deze crisis, goud stijgt al 10 jaar en staat veel hoger dan zilver.
Hoe dat komt?
Ik denk omdat goud veel meer gehamsterd wordt dan zilver. Zoals ik al aangaf is het voor traditioneel geld (uit bv het Gooi) heel normaal om een deel in goud te hebben, niet in zilver.
Uiteindelijk gaan het ook niet de oma’s en opa’s worden die bepalen wat het wordt denk ik, maar de mensen met vermogen.
Zilver kan best gaan stijgen, maar de geschiedenis lijkt toch de kaarten bij goud te leggen.
@241:
de industriele behoefte is ook het grootste risico voor de prijs: veel hogere prijs = minder gebruik, meer recycling, overstap naar andere technologie. Bij goud werkt het andersom: hogere prijs = meer vraag van beleggers.
Ik denk dat de waardeverhouding goud/zilver in de geschiedenis (historisch iets van 15:1 dacht ik) niet voor niets steeds hoger wordt. Er lijkt me hier sprake van een trend en niet van een tijdelijk verstoord evenwicht.
Tot slot, Hugo, vind ik het bijzonder dat je de gouddekking van de dollar tot ’71 over het hoofd ziet en stelt dat de laatste edelmetaalstandaard de zilverstandaard tot 1967 was.
Het lijkt me selectief omgaan met de geschiedenis, zeker gezien het belang van de dollar.
Daar hoef je niet op te reageren als je dat niet wil, maar ik wil de opmerking toch niet achterhouden (ook vanwege andere lezers).
Hugo, mijn opa is van 1895 en ik heb nooit is over zilver vernomen.
Mijn ouders kochten tijdens vakantie gouden sieraden in Monschau, goedkoper dan in Valkenburg. Nooit gehoord dat ze liever zilver hadden.
@258 NHz, de prijs van Zilver is voor industrieel gebruik niet echt van belang; procentueel gezien maakt zilver meestal een zeer klein deel uit van een produkt waarin het verwerkt wordt.
Als zilver vijf keer zo duur wordt zal dat daarom nauwelijks gevolgen hebben voor de prijs per produkt, en zal de industrie het niet minder gaan gebruiken.
Voor wat betreft de keuze zilver/goud wil ik ook nog even aandragen dat Zilver in de U.S. van oudsher véél meer als belegging wordt gezien dan bijvoorbeeld in Europa.
Kijk maar eens hoeveel filmpjes er op Youtube circuleren van trotse amerikanen die hun “silver bullion collection” tonen.
De Silver Eagle wordt daar in grote hoeveelheden ingeslagen en levering was/is zelfs stopgezet door de U.S. Mint.
Patrick,
Er zijn ook genoeg filmpjes van mensen met gouden munten. Is zilver daarin echt zoveel meer vertegenwoordigd dan goud?
En gaan het uiteindelijk die verzamelaars worden die de markt leegeten, of het grote geld?
Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of
your web site is fantastic, as well as the content!
gnc
Arlen