Kwart woningen staat al meer dan jaar te koop
De huizenprijs is met meer dan vijf procent gedaald, maar verkopers willen er niet aan. De vraagprijs per vierkante meter is zelfs gestegen.
Verkopers van woningen en hun makelaars hebben moeite om zich aan de veranderende markt aan te passen, zo blijkt uit onderzoek van de softwareconsultant Dankers & Frank Consulting and Software Engineering.
Op basis van gegevens van online huizensites als Funda blijkt dat de vraagprijs in het derde kwartaal met iets meer dan een half procentje per vierkante meter is gestegen.
Het gat tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopkoopprijs wordt daarmee steeds groter. Volgens gegevens van het kadaster waren huizen verkocht in het derde kwartaal van dit jaar 5.3 procent goedkoper dan in 2008.
Het gevolg van de aarzeling bij verkopers om de vraagprijs lager te zetten, laat zich raden. Inmiddels staat 27 procent van de woningen langer dan een jaar te koop. De onderzoekers hebben daarbij rekening gehouden met de oude makelaarstruc waarbij woningen een paar maanden van de markt worden gehaald.
bron: Z24.nl
http://www.dfmining.nl/
Meer over Dankers & Frank.
Tja, stijgende vraagprijzen…
Als transacties ook toenemen hebben we bevestiging, maar ik denk toch niet dat banken happig zijn om deze trend te financieren.
In het rapport van D&F zien we dat een groter deel van de woningen lang op het internet staat dan voorheen.
Inmiddels staat 27 procent van de woningen langer dan een jaar te koop.
Dat was eerder slechts 10 procent.
Vreemd genoeg is volgens het rapport het funda aanbod van woningen in Q3 2009 ongeveer 150k.
Ik meende zelf andere getallen gezien te hebben, maar blijkbaar moeten/kunnen we daar nog wat aan filteren.
Volgens het rapport is de “fundateller” wel met 15% gestegen afgelopen jaar.
Conclusie van het rapport (had z24 best mogen vermelden): meer druk op de woningmarkt.
ook z24 kent haar belangen 😉
De meeste makelaars die ik de laatste tijd spreek, worden moedeloos van de verkopersmentaliteit. Bijna zonder uitzondering geven ze ronduit toe dat de meeste eigenaren ondertussen een volkomen onrealistische vraagprijs hanteren. Gemiddeld zou een tussenwoning met een vraagprijs van 280k hooguit 230 mogen kosten. Maar ja, de crisis is voorbij en volgend jaar gaan de prijzen weer keihard stijgen. En alle eigenaren willen nog wel even de hoofdprijs scoren. Dan gaat natuurlijk zonder problemen lukken, want iedereen die de afgelopen 1.5 jaar onder een brug bivakkeerde moet uiteindelijk ook weer ergens wonen. Woningnood, je weet toch?
Voor 280k laat je overigens bij de oosterburen een vrijstaande luxe villa bouwen op een enorme lap grond. En de omgeving is vaak ook nog eens mooier en de bouwkwaliteit veel hoger. De huizen in NL lijken ondertussen wel bij de Aldi of Lidl weg te komen. Mooi in de folder, maar in werkelijkheid goedkope troep.
Herkenbaar verhaal. Ik volg een huis dat sinds begin dit jaar te koop staat. De verkoper is inmiddels verhuisd naar een andere provincie, maar wil van geen wijken weten als het om de vraagprijs gaat. En wat voor een vraagprijs: 320k voor een tussenwoning van 110 vierkante meter. Wat ja heh, twee jaar terug is er nog een huis in dezelfde straat voor dit geld weggegaan. De makelaar bestookt me met telefoontjes en laat doorschemeren dat de vraagprijs “maar een vraagprijs” is, direct gevolgd door “maar u moet er niet teveel onder gaan zitten, want het is een courant object”. Ik voel me haast schuldig om een bod te doen naar waarde, en naar onze draagkracht overigens. Want dat blijft toch wel het raarste van die huizenmarkt, er wordt gesproken over bedragen alsof het monopoly geld is. Iemand nog tips, zal ik de komende maanden nog de kat uit de boom kijken, of de makelaar vriendelijk melden dat we best het huis willen kopen maar niet meer kunnen en willen betalen dan bedrag x, dat fors lager ligt dan de vraagprijs?
@Tinus
Je kan de makelaar melden dat je het huis interessant vind en er graag zou wonen, maar dat je gezien (het verschil tussen) de huidige vraagprijs en jouw persoonlijke situatie/mogelijkheden betwijfelt of jullie tot overeenstemming kunnen komen. Wie weet lukt het je op die manier en met wat aandringen wel om van de makelaar een nieuw bod los te krijgen dat inzicht geeft in de onderhandelingsruimte. Dan kan je altijd beslissen om te bieden, of aan te geven dat je het nog even aankijkt.
@7
Intussen gewoon naar nieuwe opties blijven zoeken. Er zit zo nu en dan echt wel wat tussen volgens mij.
@Tinus
Ik zou inderdaad de makelaar een belachtlijk bod doen. Ik heb dit destijds ook gedaan en uiteindelijk werd er wel gezakt met de prijs. Als mensen geld ruiken worden ze mak.
Ik weet niet of je zelf in een gunstige positie zit, heb je direct geld te beschikking en zit je gehuurd, dan kun je nu wel brutaal zijn.
Het verschil bij ons VP:369,- KP:290,-.
Echter toch afgezien van de koop, dit omdat ik de huizenprijzen nog wel zie dalen aangezien in 2010 er nog wel het een en ander aan zit te komen..
Ik zou gewoon een voor jou zeer acceptabel maar voor de verkoper waarschijnlijk compleet onrealistisch bod uitbrengen. Als de vraagprijs echt te hoog is is het waarschijnlijk het eerste bod wat ze in heel lange tijd langs zien komen. Als ze het afdoen als niet realistisch kun je dan over een paar maanden een iets hoger bod uitbrengen. Als ze in die tussentijd weer geen koper gezien hebben is de kans groot dat ze een stuk meer interesse gaan tonen.
tinus
Ik zou een bod doen voor een prijs die je reeel vind en een beetje onderhandelinsruimte overlaat.
Belachelijke biedingen zou ik achterwege laten.
Wat is een belachelijke bieding dan , gebaseerd op een belachelijke vraagprijs …
Realist : oosterburen Villa 130 m2 , 800 m2 perceel nieuw € 169.000 .
@12 Tinus
In principe biedt Joselito 1 euro op een leuk huis, liever een gulden maar daar wordt ècht om gelachen….
Alles wat een huis dan meer moet kosten, mag de verkoper onderbouwen met een mooi verhaal. 🙂
Op zich schrik ik niet van het bericht. Ik merk om me heen dat er inderdaad nog mensen zijn die werkelijk van mening zijn dat de huizenprijs weer gaat stijgen… dat heeft ie namelijk altijd gedaan…
Op de vraag wie of wat deze stijging dan mogelijk moet maken, blijft het akelig stil of komt er een verklaring die kant noch wal raakt.
Ik zou alleen graag zien dat meer media eens met een analyse zouden komen, in plaats van berichten dat 70% van de bevolking van mening is dat de huizenprijs weer gaat stijgen. Daarmee houd je deze bespottelijke gedachte in stand, ondanks dat werkelijk alle seinen op rood staan voor een prijsverhoging.
Ach, we gaan het vanzelf zien wat het wordt… ik kan me een afwachtende houding van een koper echter zeer goed voorstellen.
Huis van Fl. 27.000 in de jaren ’80 doet nu Euro 275.000. Huis van Fl.100.000 in de jaren ’90 doet nu Euro 135.000.
Twee voorbeelden die ik ken. Alle huizenprijzen in Nederland gedeeld door 2 vind ik redelijk. De bouwkosten zijn namelijk al 1000x terugverdiend, het enige wat we nu nog doen is luchthandelen en de bouwmaffia rijk maken.
de markt gaat de prijs bepalen. Zo gaat dat.
Het lijkt nu op een veiling met klok waarbij de wijzer stilstaat.
16 alleen de grond heeft nog waarde als we de voorgenomen energiemaatregelen in ogenschouw nemen die de pvda dwingend wil opleggen.
het enige wat we nu nog doen is luchthandelen en de bouwmaffia rijk maken
En inflatie verrekenen.
Weet jij nog wat een frietje kostte in 1980?
15in plaats van berichten dat 70% van de bevolking van mening is dat de huizenprijs weer gaat stijgen.
en zich op die manier mentaal buiten de koopmarkt plaatsen. Misschien is het wel reëel dat 70% geen huis kan betalen. Het kon wel.
Weet jij nog wat een frietje kostte in 1980?
Het waren toch hamburgers waar wereldwijd vergelijkingen mee gemaakt worden?
aardappelprijzen:
http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Marktprijzen-Akkerbouw/Aardappels/Frites.shtml
inflatie?
1980 geld toe? Toch niet denk ik.
Hamburgers mag ook.
Biertje in de kroeg?
Tegenwoordig 3 euro. Voof fl 6,60 in ’80?
Volgens mij niet.
Mijn punt is dat je nu niet kan verwachten nu een huis te kopen voor hetzelfde bedrag als het kostte in ’80.
@Tinus (7)
enige tijd geleden een video van een huizenhandelaar gezien, waarin hij uit de doeken deed hoe hij zijn geld verdiende toen alles nog redelijk koek en ei was op de huizenmarkt. en daarmee goed verdiende ook!
1) hij deed geen zaken met makelaars. altijd een brief in de bus bij de eigenaars zelf. met daarop een verhaal waarom het zo’n mooi huis is, dat het zo goed aansluit bij de wensen, etc etc. en een bod
2) zijn stelregel was: als ik een bod doe dan schaam ik me daar stiekum eigenlijk voor. maar ik ben hier niet om vrienden te maken… zaken zijn zaken! een voorbeeld dat hij gaf: hij bood zonder blikken of blozen 50% onder de vraagprijs voor huizen! (nb, een makelaar zal altijd zeggen dat een huis gewild/courant is, en een verkoper wil dat altijd graag geloven)
3) hij had er geen enkel probleem mee om afgewezen te worden na dat eerste bod. laat ze dan nog maar een paar maanden met dat huis in hun maag zitten
4) hij bleef briefjes in de bus gooien, maar verhoogde niet de prijs. laat de verkoper er maar langzaam aan wennen dat ze een stuk minder gaan krijgen dan ze hadden gehoopt.
5) wacht tot de verkoper zelf contact met jou opneemt; dan is hun positie zwak. maar blijf vasthouden aan je bod. de verkoper moet omlaag!
6) als de verkoper jou echt niet verder tegemoet wil komen, dan zeg je, met pijn in het hart, dat het dan niet door kan gaan.
7) als je niks meer hoort, bel ze een paar weken later op, zeg dat je toch nog iets hebt kunnen regelen. dus je bent bereid er 10 tot 20% bij te doen als… (zelf in te vullen: bv deel van de inrichting gratis overnemen, nieuwe vloer, etc etc)
8) als ze niet willen, dan niet… blijf lekker rondkijken tot je een huis/verkoper/prijs combi vindt waarbij het wel lukt
het is misschien geen leuke manier van zaken doen, en er is een kans dat je je behoorlijk schuldig gaat voelen (dat herhaalde die kerel zelf ook een aantal keer), maar het werkt wel! je zou zeggen dat het in de huidige markt nog beter zou werken… ik heb ook vorig jaar iemand gesproken die met een soortgelijke strategie 30% van de vraagprijs af heeft gekregen… maar ik heb het zelf nooit geprobeerd, dus ik geef geen garanties 😉
ook wil ik nog wel even erbij vermelden dat dit een handelaar was, die het geen enkel probleem vond een huis niet te kopen: op naar de volgende was zijn motto…. als je een huis voor jezelf koopt dan is het een stuk moeilijker om zo streng te zijn voor jezelf, helemaal als (bv) je vrouw/vriendin het al helemaal ziet zitten
@Martijn, een biertje / hamburger / frietje uit 1980, dat in de afgelopen 30 jaar al 10x opgegeten en uitgewoond is…. ik zou er nog geen cent voor over hebben! 😉
@13-lorenzo:
Ja dat kan. Zoiets ben ik ook tegengekomen. Maar is dat dan een beetje modern (linkje)? Wat ik voor rond de 170k heb gezien ziet er vaak uit als een bruine kroeg of ligt in the middle of nowhere.
Het maakt mij eigenlijk niet zo heel veel uit waar ik woon. Werk toch internationaal en vlieg naar m’n klanten. De rest doe ik via internet, dus erg afgelegen is dan wellicht wat minder praktisch.
Uiteindelijk zal de prijs/kwaliteit de doorslag geven. Kiezen tussen xxxK voor een vrijstaand huis op een droomlocatie of een rijtjeshuis in een vinex-getto. Tja…
@Snorkel
In het hogere segment gaat het al als vanzelf:
http://www.funda.nl/koop/soest/huis-10297279-birkstraat-85/#
€ 1.045.000 k.k.
http://www.funda.nl/koop/soest/huis-47560951-birkstraat-85/
€ 745.000 k.k
Precies hetzelfde adres, hetzelfde huis, scheelt toch 3 ton, bijna 30%.
Als vanzelf? Oude makelaarstruc, men haalt een huis uit de verkoop en plaatst hem een paar maanden later wel opnieuw.
Hint voor de makelaar: niet vergeten de oude advertentie weg te halen… 🙂
Of zal NVM bewust aansturen op een bewustwording dat prijzen moeten DALEN wil er weer iets van een markt ontstaan en er weer courtages binnenkomen en hypotheekbonussen uitgekeerd….. (?)
Joselito biedt theoretisch 1 euro en hoort graag het enthousiate verhaal van de verkoper voor de 740.999 overige euries (da’s 24,8 JanMo’s, ok is duidelijk méér dan een willekeurige JanMo woning, echter 25 maal JanMo dus 5,7 maal zo duur als een JanMo woning ? 🙂
Van de k.k. die afgeschaft zou worden horen we ook weinig, de “overwaardebelasting” op dit pand is toch nog een slordige 44.700 (6%) voor een pennestreek bij 745.000 euries.
45 k overdrachtsbelasting, daar kunt u in NL -in de aanbieding- een Volvo V70 2.4D 5 cylinder automaat met leder met BPM en met BTW voor kopen. Of u legt 5 mille bij en koopt een Porsche Cayman in Duitsland en gaat er veel goedkoper wonen via http://www.verhuis.de
Zie http://www.porsche.de (nieuwe Cayman vanaf 50.314 incl BTW)
Prijsdaling op bovenstaand huis is dus 10 JanMo’s ofwel 6 nieuwe Porsches.
Hoge belastingen heffen en ze dan via HRA weer teruggeven en daarmee vastgoedbellen blazen Wahnsinn !
Die inflatie zit wat in maar het zegt niet alles.
Aandelen zijn 10 tot 100x over de kop gegaan en daarna weer terug, Aegon, of bijna naar 0, Baan, Getronics.
Los van de inflatie heb je dus ook gewoon prijsstijgingen en dalingen omdat iets schaars is of niet maar eigenlijk veel vaker omdat mensen gek worden en iets moeten hebben of juist niet.
Verder zou volgens de inflatie redenering iets nooit meer in prijs kunnen dalen want elk jaar komt er geld bij. Dat is dus niet zo in de praktijk.
Rente en wat de mensen zich in hun hoofd halen lijken belangrijker. Ik weet het ook niet, filosofeer maar wat, wel zie ik door studie via Internet, soms heb je er echt wat aan, dat een extreme markt waar iedereen in zat, tulpenbollen, aandelen, huizen, na de top lang daalt.. Eerst moet het uit het nieuws, daarna langzaam weer kopen. Kan zo 20 jaar zijn.
Ik zet in op goud maar dat was al duidelijk natuurlijk.. de echte crisis moet nog komen en dan begint het pas..
@ Chantal
Uw eerdere post:
“Naar mijn bescheiden mening, is de zeepbel in Nederland al gebarsten. Twas maar een klein zeepbelletje hoor, zoals ik hier al 1,5 jaar zeg. Die grote drop zal er nooit komen.”
Heeft u inmiddels ook het gevoel dat er iets groters aan de hand is met huizenprijzen in NL dan dat u hierboven beschrijft of kan ik u met wellicht nog een aantal voorbeeld afhelpen van het beeld dat u de afgelopen 1,5 jaar heeft uitgedragen, zoals u zelf formuleert?
U wint bij een nieuw inzicht. U krijgt namelijk een nieuw inzicht. Of u dat ook zo ervaart laat Joselito aan u over.
Verneem hierop graag uw reactie, ook inhoudelijk op het price/income ratio verhaal van 0,90 USA versus 1,67 in NL in het vorige artikel, of het moet er al reeds staan en ik (en BigD in dat geval ook) heb het gemist…..
Da’s net marktplaats.nl
Vroeger werd een prijs gevraagd, en werd er de vraagprijs betaald, of misschien 10% minder.
De laatste tijd is het zo dat de helft wordt geboden, en je vaak blij mag zijn als je 60% krijgt.
Met als gevolg dat je 35% meer vraagt, om op het gewenste prijsniveau te komen.
@joselito
Voor mij is er nooit een huizenbubble geweest. Huizen zijn duur, niet te duur. Alhoewel ze in Nederland duurder zijn dan in Belgie, telt dit ook voor Nederland.
Er is een luxe bubble ontstaan. Waardoor er minder geld overschiet voor een huis. Wat daarom niet wil zeggen dat dus huizen te duur zijn. De luxebubble zal eerst spatten, en dat telt voor vele landen.
Er staat nu eenmaal een prijs op wonen in NL.
blijkbaar meer voordelen dan nadelen. Anders zouden er toch wel meer inwoners emigreren?
De Nederlander heeft het nu eenmaal uit de klauw laten lopen door alles van de hofstadclub af te laten hangen. Dus eigenlijk niet zeuren over invloed van overheid.
micro:
gisteren gehoord over een huis in Leersum. 6 jr
geleden v.o.n. 175 nu binnen een paar weken verkocht voor 265kk !
Eigenlijk kan een brood €25 gaan kosten. Dat is veel, maar niet te duur. Gewoon andere luxe laten.
Huis huren en kostgangers nemen. Schijnt in B. ook niet ongewoon te zijn.
niet vergeten de oude advertentie weg te halen…
die is met google nog wel terug te vinden.
Ik zet in op goud maar dat was al duidelijk natuurlijk.. de echte crisis moet nog komen en dan begint het pas..
onderzoek kpmg wijst anders uit.
34
en volgend jaar wordt gewoon gezegd: “dit hebben we natuurlijk nooit kunnen voorzien”.
Ja het valt mij ook op , dat de meeste mensen en bedrijven er vanuit gaan dat dalijk alles weer word zoals in 2007.
Bij een te koop staande woning staan dalijk weer 10 kopers op de stoep en de levertijd van een nieuwe auto duurd dalijk weer een jaar.
Terwijl we niks anders lezen dat er de komende jaren bakken geld bezuinigd moeten worden , dat er geen loonsverhoging in zit en dat heel wat mensen al voor minder geld werken.
ook zullen banken nooit meer zo makkelijk geld uit lenen.
Dan ben je toch eigenlijk een beetje dom als je toch blijft schreeuwen dat de prijzen gewoon weer gaan stijgen.
@30
Ik ben wel benieuwd of jij überhaupt in NL een starters rijtjeswoning van 200-250k WILT kopen?
@37
mja, en? Wat wil je zeggen?
Ik zal geen huis kopen in Nederland. Ik leef zonder de luxe wagen, vrij moeilijk te combineren dus.
Prijzen van starters rijtjes woningen liggen trouwens maar een fractie hoger in nederland, dan in belgie.
Als de huizenmarkt gaat instorten is de ramp in Nederland compleet.
http://www.deepjournal.com/p/7/a/en/1563.html
2008
De vraagprijzen mogen dan wel stijgen, maar dat maakt huurders in de vrije sector niet veel uit.
De mensen die denken dat de prijzen gaan stijgen zetten hun pandje namelijk tegen dumpprijzen te huur.
bijvoorbeeld:
http://www.funda.nl/huur/hazerswoude-rijndijk/huis-10234156-rijndijk-208/
of
http://www.funda.nl/huur/koudekerk-aan-den-rijn/huis-29328272-hoogewaard-150/
Je mag voor 3.5% van de vraagprijs een jaar wonen.
Ik heb woningen gezien waarvoor je slechts 2.5% per jaar hoeft neer te tellen.
Voor dit soort bedragen wil je geen hypotheek gaan aflossen.(en kk, ob, ozb, forfait,onderhoud, etc etc)
Het zoekt wat lastig op funda, maar ik krijg de indruk dat deze percentages(huur vs koop) sterk gedaald zijn t.o.v. een half jaar terug.
Ook denk ik dat je van deze huren nog wel wat af kan onderhandelen. Omdat de eigenaar blijkbaar wel precies weet wat de vraagprijs moet zijn, maar niet wat de huurprijs dan is.
@Kees
onderzoek kpmg wijst anders uit.
Je hebt weer iets gevonden?
Dit is een mooi voorbeeld hoe krom de woningmarkt nu is , huren is nu een stuk goedkoper dan kopen en als de rente weer gaat stijgen zal het verschil nog groter worden.
ll Zegt:
17 December 2009 om 9:33 am
Als de huizenmarkt gaat instorten is de ramp in Nederland compleet.
dat is een conspiracyclubje hoor. Die gast is in staat om zijn complete gebit eruit te laten rukken omdat hij denkt ontstekingtjes te ontwaren ter hoogte van de kaak.
Als je Middelkoop interviewt wil dat nog niet zeggen dat je gelijk hebt of gaat krijgen.
martijn,
Martijn Zegt:
17 December 2009 om 9:46 am
@Kees
onderzoek kpmg wijst anders uit.
Je hebt weer iets gevonden?
hoorde het op BNR vanochtend tussen 7 en 8
43
ontstekingtjes 🙁
@Kees
Ah BNR. Daar kwam die 8 februari ook vandaan toch? Laten we dat eerst maar eens afwachten.
realist : omgeving Emden (emsland) praat je dan : zie voorbeeld http://www.costa-blanca.nl/database/index.php?gp=showad&adid=1508870
, maar nieuwbouw voor, zoals gezegd, is ruim mogelijk voor € cirka 170.000.
een landhuis voor € 119.000
http://www.costa-blanca.nl/database/index.php?gp=showad&adid=103319
Als je de ‘advies’clubjes gaat geloven die miljoenen verdienen aan de overheid en alleen bestaansrecht hebben vanwege de overheid dan houdt het op, hoor je hier niet maar in de mainstream media. Het leek ook wat ironisch..
Wat betreft die huur van Euro 2.250 per maand voor een huis van Euro 750.000, dat is wel een extreem voorbeeld, die verhoudingen vind je niet bij een huis van Euro 200.000. Met andere woorden, huren is extreem duur in dit land, dat houdt de prijzen ook hoog.. misschien wel de belangrijkste reden.
Martijn Zegt:
Ah BNR. Daar kwam die 8 februari ook vandaan toch?
dat was Charly Nenner voor de microfoon.
Jasper kent hem niet eens 😉
@30 Chantal
Complimenten voor uw vasthoudendheid. Uw quote:
“Voor mij is er nooit een huizenbubble geweest. Huizen zijn duur, niet te duur.”
Dit statement komt…..
Ook nadat we wisten dat onderpanden van DSB met 38% afgewaardeerd werden in het faillissement.
Ook nadat we uitgerekend hebben dat het potentiele zeepbel-effect in NL groter is dan die in USA (1,67 vs 0.90 maal nationaal inkomen)
Joselito dacht, als de Belgische Dame het nu nog niet snapt in welke Jip en Janneke termen dan wel?
Dus ook nu nog nadat we uitgerekend hebben dat een huis is Soest met 6 PORCHES is afgeprijsd komt u met het statement: “Voor mij is er nooit een huizenbubble geweest”
Dom, dom, dames kunnen natuurlijk niet denken in termen van auto’s, laat staan sportauto’s, 6 Porches is 30.000 bossen bloemen, begrijpt u nu, een aantal voetbalvelden vol, oh nee, ook geen herkenning, beter: een begraafplaats helemaal vol bloemen.
Da’s kras, Joselito eet zijn pet op, hier houdt alle rationele overwegingen op, bij dergelijke dames is wellicht een sessie van Jomanda aan te raden. De NL waarzegster Jomanda is heel overtuigend, tot levensgevaarlijk overtuigend toe, dus als wij Jomanda ervan zouden kunnen overtuigen om u uit te leggen dat er wel degelijk sprake is van een bubble in NL (Von Mises is al op dit punt) dan is er nog hoop op realiteitsbesef. Zoniet dan rest u de groene vlag in discussie: afgekeurd wegens te licht.
@48 Lorenzo
Richtig !
Landhuis + 2 nieuwe Porches voor 220.000 euro. Da’s minder dan een gemiddelde tussenwoning in NL.
“Huizen zijn duur, niet te duur.” 🙂
Over HRA:
Steeds meer ‘Belgen’ werken in Nederland
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5591077/__Steeds_meer__Belgen__werken_in_Nederland__.html?p=26,1
“Nederlanders die in België wonen, mogen dus hun hypotheekrente voor de belasting blijven aftrekken als ze in eigen land werken. Het Belgische fiscaal systeem kent geen hypotheekrenteaftrek.”
Chantal is zich kennelijk niet bewust van de vestigingsredenen van alle Hollanders in Belgie en verbaast zich hoe het kon dat de Holllanders ook in Belgie de huizenprijzen zo hoog hebben kunnen opstuwen dat lokale jongeren zich de luxe van kopen niet meer kunnen vervoorloven.
“Huizen zijn duur, niet te duur.” Joselito zou zeggen: vraag het een echte Belg.
Ja, ik wilde het een en ander in perspectief brengen 🙂
Nog 1 : nieuwe Villa met 2 verdiepingen in Portugal ( nabij kust) met prive zwembad , centraal stofafzuigsysteem ,3 slp. kamers , 2 badkamers voor € 175.000.
Zijn we gek of stapelgek in nederland ?
Volgensmij is chantal gemoeid bij positieve berichten. Werkt ze voor de Nvm? vertel vertel. Valt mij wel op dat ze alleen maar positief is over de huizenmarkt en wel erg vaak op deze site is….
chantal is iemand die koste wat het kost de prijzen hoog wil houden , aangezien ze zelf in een duure koopwoning zit.
Dat heel NL zich blauw betaald aan belasting en dat we in een van de duurste landen wonen van europa ja dat moet dan maar , als de prijzen van de woning maar duur blijven.
Stel je toch eens voor dat mensen met een koopwoning rond de 30% minder aan woonlasten zouden betalen , dat zou aardig wat extra lucht geven.