Naderend bankroet Oekraïne brengen Europese banken aan het wankelen

Het naderende bankroet van Oekraïne brengt drie Europese banken in grote problemen: het Italiaanse Unicredit, de Oostenrijkse Raffeisen bank en de Nederlandse ING bank.

De $ 16 miljard die het IMF aan de Oekraïne gaf om het land overeind te houden, zijn al weer op. Het land, dat door het instorten van de staalprijzen het BNP met 12% ziet dalen, stevent lijnrecht op een faillissement af. Banken zoals de ING, Unicredit en Raffeisen, die veel hebben uitgeleend en geinvesteerd in de Oekraïne, dreigen daardoor samen met het land ten onder te gaan.

Volgens Erik Berglof, een topeconoom bij EBRD, heeft het instortende Oost Europa zo’n € 400 miljard nodig om de betalingen over de uitstaande leningen te dekken en het financiële systeem weer op gang te helpen. Dit bedrag gaat boven het vermogen van het IMF, dat al eerder Hongarije, Oekraïne, Letland, Wit-Rusland, IJsland, Pakistan, en binnenkort ook Turkije te hulp schoot. Het IMF raakt snel door haar reserve van $ 200 miljard heen, en moet mogelijk zélf geld voor de wereld gaan persen.

Volgens Stephen Jen, hoofd-valuta bij Morgan Stanley, heeft Oost Europa $ 1,7 biljoen in het buitenland geleend, waarvan veel op de korte-termijn markt. Het moet dit jaar $ 400 miljard terugbetalen, net zoveel als 1/3 van het totale BNP van de regio. Door de ingestorte economiën en zwaar getroffen nationale munteenheden is hier echter géén geld voor, en nog meer krediet krijgen bij de feitelijk bankroete Europese banken is helemáál ondenkbaar.

‘De situatie is veel erger dan tijdens de Oost-Aziëcrisis in de jaren ’90,’ zegt Lars Christensen van de Danske Bank. ‘Er dreigen op ieder moment ongelukken te gebeuren in de regio, maar de EU-instellingen zijn niet bij machte hier iets aan te doen. Op het moment dat ze besluiten om één van deze landen niet te redden, dan zal dat een enorme crisis veroorzaken die zich door de hele EU zal verspreiden.’

Claims

Zoals we al eerder schreven zijn de Europese banken véél kwetsbaarder voor de nu instortende economiën in Oost Europa, delen van Azië en Latijns Amerika, dan hun collega’s in bijvoorbeeld de VS. Bijna de hele Oost Europese schuld is in handen van West Europa, vooral van banken in Oostenrijk, Zweden, Griekenland, Italië en België. Europese banken nemen maar liefst 74% van de $ 4,9 biljoen uitstaande leningen in de (voorheen) opkomende markten voor hun rekening. Dat maakt hen vijf keer zo kwetsbaar als Amerikaanse of Japanse banken.

Het financiële systeem in Oostenrijk staat inmiddels op het punt van instorten. De banken leenden € 230 miljard uit aan Oost Europa, 70% van het Oostenrijkse BNP. ‘Bij een ingebreke blijven van 10% stort onze hele financiële sector in elkaar,’ schreef de krant Der Standard uit Wenen. Dat lijkt inmiddels onvermijdelijk te gaan gebeuren.

Spanje zit tot z’n nek toe in Latijns Amerika en deelt in de malaise in bijvoorbeeld Mexico (autoindustrie: min 51% in januari) en Brazilië (650.000 banen weg in één maand). Groot Brittannië en Zwitserland zitten diep in de in grote problemen geraakte delen van opkomend Azië.

Uitstaande risico's in oost Europa

Europa bevindt zich in een crisis die veel ernstiger is dan de leiders van de EU ooit voor mogelijk hadden gehouden. De grootste Europese economie, die van Duitsland, kromp in het laatste kwartaal van 2008 op jaarbasis met 8,4%. De Deutsche Bank verwacht dat de Duitse economie dit jaar met bijna 9% zal krimpen. Dat is een percentage dat de bevolking in opstand kan doen komen.

De implicaties zijn duidelijk en ernstig: Berlijn zal Ierland, Spanje, Griekenland en Portugal, waar de kredietbellen uit elkaar spatten en steeds meer faillissementen optreden, of Italië, waar de nationale schuld steeg van 101% naar 112% van het BNP, of Oostenrijk, dat in enorme problemen verkeert door de financiële avonturen in Oost Europa, niet gaan redden.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat het verwoestende vuur van ten onder gaan economiën ook onze grenzen zal overschrijden. Er hoeft nog maar één vonkje af te gaan in de Eurozone, en de hele wereld zal binnen enkele dagen tijd in een enorme systeemcrisis worden gestort

Bron: Telegraph

vertaling: Xander

Share Button
Tagged with: , ,
23 comments on “Naderend bankroet Oekraïne brengen Europese banken aan het wankelen
  1. hmm says:

    De verhalen van Ambrose Evans-Pritchard (zoals dit verhaal) schijnen met een vrachtlading zout te moeten worden genomen. Hij wordt verblind door zijn hoop op een algehele ineenstorting van de Euro en de EU.

  2. starter.. says:

    Ik hoop dat het met een grote korrel zout genomen moet worden.. Ik wil nog op wintersport in Oostenrijk 😉 Denk wel dat alles in elkaar verweven is en de banken dit niet meer willen opvangen.

  3. starter.. says:

    en het balkje van NL in Oekraine vind ik wel kleiner dan die van Oostenrijk… of ik ben kleurenblind.

  4. xandr says:

    Het grote nieuws is natuurlijk Bos’ idee van een “veilige bank”:
    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/3269015/__Bos_bekijkt_veilige_banken__.html?p=29,1

    Dat doe je uiteraard alleen als je een grote bank wilt kunnen laten omvallen zonder “ijsland” te worden, en zonder vervolgens door je eigen burgers gelynched te worden…

  5. Kapotjeplov says:

    Korrel zout of niet, als het verhaal maar voor de helft waar is, is dat al problematisch genoeg. Ik zie ING in ieder geval nog genationaliseerd worden.

  6. Mark says:

    Volgens mij hed de ING maar een financiele buffer voor 2% van z’n bezittingen.
    Zelfs met een vrachtwagen zout, als ze ook maar iets moeten afschrijven krijgen ze het moeilijk.

  7. Mark says:

    @xandr
    Zou Bos weten dat een veilige bank niet kan bestaan ?
    denk maar aan het tientje van Liefting.

  8. xandr says:

    @Mark:
    Allemaal relatief. Ik zou direct aandelen kopen in een nieuw gekapitaliseerde bank zonder balansproblemen. Bankieren is op zich buitengewoon winstgevend, en zo’n bank zou niet direct last hebben van concurrentie van andere gezonde banken.

  9. Woger says:

    Ik zie ook niet zo wat het voordeel is van het nationaliseren van de ING. De bank blijft nog steeds op omkiepen staan en bij nationalisatie betekent dat alleen dat wij dat dan mogen betalen.

  10. Mark says:

    @xandr
    Op het moment dat de crisis “voorbij” is en andere banken nog meer rendement maken met oude risicoprofielen (wellicht opnieuw verpakt) ,eisen aandeelhouders hetzelfde rendement.
    Onder druk van de aandeelhouders zal de bank moeten meegaan met het streven naar de hoogste rendementen.
    (zie VPRO’s tegenlicht van 16 feb)
    En dan zal ook deze bank balansproblemen e.d. krijgen.
    Op korte termijn heb je gelijk, maar op de langere termijn creeer je gewoon een nieuw probleem.

  11. xandr says:

    @Mark: op de lange termijn zijn we allemaal dood 😉

  12. janhuur says:

    Er zal wel een beetje van waar zijn. Dat de hele bankwereld en toezichthouders hebben zitten slapen is wel duidelijk, of misschien zijn bankiers allemaal gokverslaafden. Als dan in NOVA een hoogleraar (ex-bankdirecteur ABN/AMRO) gaat zitten zeggen dat de salarissen en bonussen wel hoog moeten blijven anders vertrekken de “goede” bankiers naar het buitenland, vraag ik mij toch wel af in wat voor een eigen wereldje deze figuren leven. Misschien is verstandig om in de toekomst met wat “goedkopere” bankiers in zee te gaan.

  13. Mark says:

    @janhuur

    jah, dat zeggen de topbestuurders wel vaker. Maar waar moeten die “goede” dan naar toe ?
    De discussie over bonussen en salarissen wordt ook in de rest van europa, Engeland en Amerika. Wellicht kunnen ze zich aansluiten bij een russische boevenbende.

  14. janhuur says:

    In zijn verhaal over veilige banken zegt Wouter Bos ergens dat spaarders voor een 1/2 procentje meer, veel meer risico gaan lopen, daarmee refererend aan de Icesave affaire; hij bedoelt daar waarschijnlijk mee: eigen schuld. Nou Wouter ik kan je zeggen dat ik met mijn 2 % minder bij ING nou ook niet helemaal safe zit.
    Wouter schuift het probleem af op de calculerende burger, maar dat is onzin met een 1/2 procentje meer neem je geen risico bij een bank onder “toezicht” van overheden. IceSave stond onder toezicht en in het verleden is dat gebleken geen grote risico’s met zich mee te brengen. En natuurlijk probeert ook een spaarder een beter rendemant te maken, maar dat is over het algemeen safe en bewust risico-arm. Dat de banken niet meer safe zijn heeft niet met de spaarders te maken, die worden verlakt door degenen die met hun geld risicivolle transacties aangaan. Wouter Bos vindt het al jaren eerlijk dat hij over mijn spaarrendement van zo’n 2 tot 3% per jaar 1,2% rendementsheffing laat betalen gebaseerd op een geschat 4% rendement. Logisch dat de spaarder wat meer rendement wil halen om boven de inflatie te blijven. De spaarder wordt door Wouter naar banken als IceSave gedreven. En nu zijn “veilige” bank, zeker een spaarrente van 1,5% zoals de Plusrekening bij Postbank/ING, de rest gaat op aan de bonussen van de bankiers.

  15. W . Jansen says:

    Hoor Balkenende momenteel zo weinig EU promoten .
    hoe komt dat ??

  16. Martin says:

    De Oekraïne zal de ING waarschijnlijk niet doen wankelen. Polen wel. Poland is heading for the rocks

  17. hmm says:

    @Kapotjeplov:
    Dat ben ik met je eens. Ik denk ook niet dat ING het zonder (heel veel) extra hulp redt. Op de Nederlandse vastgoedmarkt(en) moet bijvoorbeeld ook nog afgeboekt worden en in Oost-Europa en de rest van de wereld is zeker niet niets aan de hand.

    Maar wat ik hier lees is wel interessant:
    “Shares in emerging European banks including Erste Group Bank (ERST.VI), Raiffeisen International (RIBH.VI), UniCredit (CRDI.MI) and OTP OTPB.BU drop as currencies across the region continue their slide and Ukraine faces the risk of another rating downgrade.”

    en ook:
    “UniCredit, Raiffeisen and Erste are the three biggest lenders in emerging Europe, and OTP is No.6.”

    Waar in het artikel ING staat, had dus Erste Group Bank moeten staan!!!

  18. hmm says:

    Forbes noemt ING dan weer wel:
    “Ukraine’s final hope of a rescue may lie with the European Central Bank. A major exporter of steel to the rest of Europe, a transit route for Russian gas, and with many local banks belonging to major European ones such as Unicredito (other-otc: UNCFY – news – people ), ING (nyse: ING – news – people ) and Raiffeisen (other-otc: RAIFF – news – people ), a default by Ukraine is a risk the central bank may be unwilling to take.”

  19. michzelluf says:

    @ starter

    Dit is pas het begin. Het wordt alleen maar slechter….

    ING: verlies 3,7 mld 1/4 jaar -> het kaartenhuis gaat vallen.. hoeveel het volgende kwartaal??? halen ze het volgende kwartaal??

    ING (USA Alt-A leningen): kansloos

    ING ( Oost-europa leningen): kansloos

    Binnen 1/2 jaar bestaat ING niet meer… net als velen andere banken.

    Mijn voorspellingen zijn vanaf 2006 al redelijk goed….

    De beursklapper had ik tot op een maand goed voorspeld. Heb mijn pensioen van mijn vader gered.

    Aankomende 20 februari of 2 maart klapt de beurs opnieuw…

  20. Mark says:

    Welk Land is er nog wel veilig?

  21. Martin says:

    @michzelluf

    Waarom juist 20 februari of 2 maart?

  22. michzelluf says:

    herstel, het gaat niet 20 februari maar in de maand maart gebeuren….

  23. michzelluf says:

    down jones 2000 punten???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*