Vandaag kreeg ik het rapport ‘Woonuitgaven huurders en eigenaren-bewoners 2012‘ onder ogen. In dit rapport staat welk deel van het netto besteedbaar inkomen huishoudens uitgeven aan woonlasten. De zogeheten huur-, koop- en woonquote. De gemiddelde woonquote is voor huurders 36,4% en voor eigenarenbewoners 25,3%.
Toen ik dit las moest ik denken aan een rapport van DNB uit 2008. Hierin staat dat bijna één op de vijf huishoudens met een hypotheek een relatief zware hypotheeklast van meer dan 30% van het netto inkomen draagt. Dit is dus zonder de kosten van onderhoud en de bijkomende woonuitgaven (gas, warmte, water en licht en lokale lasten). In het woonuitgaven rapport staat verder dat tussen 2009 en 2012 de woonquote is gestegen door een daling van het netto besteedbare huishoudinkomen.
In 2008 werd ook duidelijk wat DNB onder subprime verstaat. “Voor subprime huishoudens liggen de woonlasten soms boven de 40 procent van het beschikbare inkomen, zonder dat daar spaargelden tegenover staan.”.
Je zou dus kunnen zeggen dat bijna één op de vijf Nederlandse hypotheken sub-prime is.
Hoewel Nederland de grootste hypotheekschuldquote in de EU kent (ruim boven 100% BBP) en bijna één op de vijf huishoudens met een hypotheek een relatief zware hypotheeklast draagt (meer dan 30% van het netto inkomen), de directe kredietrisico’s beperkt zijn.bron: Overzicht Financiële Stabiliteit in Nederland – maart 2008 |
Voor het gemiddelde Amerikaanse huishouden geldt dat de woonlasten in het afgelopen decennium sterk zijn gestegen, tot bijna 14 procent van het beschikbare inkomen. Deze stijging weerspiegelt een forse toename van de hypotheekschuld. Voor subprime huishoudens liggen de woonlasten soms boven de 40 procent van het beschikbare inkomen, zonder dat daar spaargelden tegenover staan.bron: DNB kwartaalbericht – maart 2008 |
Netto besteedbaar huishoudinkomen
Het inkomen uit arbeid, winst uit onderneming en inkomen uit uitkeringen en sociale verzekeringen (pensioen, lijfrente, alimentatie c.q. bijstandsverhaal). Voorts wordt als inkomen meegeteld: de kinderbijslag, het spaarloon, de vakantietoeslag, de ziekenfondspremie (van werknemer en werkgever)/zorgtoeslag, de tegemoetkoming van de werkgever in de ziektekosten, gratificaties, vaste winstdeling en tantièmes. In vergelijking met andere inkomensdefinities is bijzonder dat inkomsten en uitgaven in verband met het wonen niet meegeteld worden. Het inkomen is dus exclusief ontvangen huurtoeslag, koopsubsidie, hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait daaraan gekoppeld belastingvoordeel. In het huishoudinkomen telt mee het inkomen van het hoofd van het huishouden, de eventuele partner en van leden van het huishouden.
@ artikel
In 2008 werd ook duidelijk wat DNB onder subprime verstaat. “Voor subprime huishoudens liggen de woonlasten soms boven de 40 procent van het beschikbare inkomen, zonder dat daar spaargelden tegenover staan.”. Je zou dus kunnen zeggen dat bijna één op de vijf Nederlandse hypotheken sub-prime zijn.
Mr Ger Hukker, de voorman van de makelleugenaars NVM noemde de NL woning-“markt” over het algemeen behoudend gefinancierd.
Wie de werkelijke situatie op de woningmarkt gemist heeft geeft te kennen dat vakmanschap meesterschap is 🙂
Hoe herken je een huizenmarkt zeepbel VOORDAT ‘ie knapt?
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-10-2013/jacques-monasch-wil-plotseling-meer-huurtoeslag/#comment-163648
Mr Ger Hukker: De Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112903
Wie dat gemist heeft geeft te kennen dat vakmanschap meesterschap is:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112901
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112903
OECD stelde in 2009 dat NL woningmarkt 54% overgewaardeerd was. NL was volgens OECD stèrker overgewaardeerd dan Spanje (44%).
Dat is wellicht te verklaren door het volgende:
Op het totale eigenwoningbezit rust in NL een hypotheekschuld van 285% van huishoudinkomens.
In Spanje slechts 130%.
ECHTER, de correcties zijn niet navenant:
– Huizenprijsaanpassingen in ES zijn order grootte -60%.
– Huizenprijsaanpassingen in NL zijn orde grootte -20%
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-10-2013/banken-zullen-de-pensioenfondsen-leegzuigen/#comment-162860
En ze roepen al 5 jaar dat we nu toch echt de bodem te pakken hebben.
Heel geloofwaardig 🙂
Met een gemiddelde vraagprijs van 3 ton
en
een gemiddelde transactieprijs van 2 ton
bouwers die pleiten voor halvering van grondprijzen
een top- en middensegment dat volledig op zijn gat ligt
…
lijkt de NL woning-”markt”
inderdaad al 5 jaar steeds opnieuw en ook vooral wederom volledig uitgebodemd
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-10-2013/banken-zullen-de-pensioenfondsen-leegzuigen/#comment-162850
buenas noches
Juan
En deze hoort daarbij:
http://www.youtube.com/watch?v=bwfZiw9h39s&feature=player_embedded
Nou ja, in een ietwat elegantener vorm!
Hmmmm,
Admi is een avondmens!
Alweer een nieuw topic!
We participeren toch? https://twitter.com/MarkitEconomics/status/389669671042940928/photo/1
Dan zijn we aan de weg aan de weg aan ‘t timmeren. 😉
Overigens zijn de Huizenprijsaanpassingen volgens ‘n Rabobankoeconoom eerder 30% en beweert hij dat wij er al jaren naast zitten terwijl hij het was. In zijn glazen bol ziet hij een kentering optreden en verwijt de politiek een gebrek aan participatie als het om stimuleringsmaatregelen gaat. In z’n ruim gefinancierde huis (met hulp van mensen die huren) voorziet hij ons van bespiegelingen waar hij zijn gezin in betrekt door over zijn kindertjes te praten. Kinderen waar hij dan wel garant voor staat later, als ze ‘n huis nodig hebben.
Van die dingen.
http://urlspion.nl/www.dromers.com
Als je koopt heb je vrienden
http://urlspion.nl/www.blok-makelaardij.nl
Echte vrienden
http://www.youtube.com/watch?v=V_P_mMf-q9w
Rijen dik
http://www.youtube.com/watch?v=ccZ4maRlyIQ
Over lijkenpikkers zullen we het maar niet hebben.
Showbizz rulezzz big time more than ever.
Twisted? My pleasure!
Sorry hoor Snorkel, soms ontkom ik er niet aan wat uit de bocht te gaan. It’s a bumpy ride anyway.
Draait allemaal om het begrip woonlasten …… Ondertussen zijn de woonlasten zo’n 50% van het disposable income en de andere 50% gaat op aan belastingen, en allemaal naar de voedselbank voor food ………
Plutocratie …… het woord hoor je steeds vaker nu .
Ja ja, volgens sommigen kunnen de pensioengelden niet snel genoeg via een wettelijke constructie bij de bouwwereld gestort worden. Zou hij dat soms bedoelen met politieke participatie?
Hij wil natuurlijk een wet dat iedereen die nog geen schuld heeft verplicht een hypotheek moet nemen die past bij het inkomen, zoals ze ook de huren lekker omhoog trekken onder het motto van “past bij het inkomen”.
Dat wisten we toch eigenlijk al van het bekende gezegde:
“Politics is showbusiness for ugly people.”
Maar het ligt er de laatste tijd wel heel dik op.
Lex,
‘Politics is the entertainment branch of industry’
Frank Zappa wist het al.
Link gepost in ander topic misstaat hier ook niet.
🙁
Link gepost in ander topic misstaat hier ook niet.
” . In this paper we use a description of the securitization chain in the Netherlands to contest these perceptions. Building on and adding to Thomas Wainwright’s analysis of securitization in the UK, we first argue that securitization in the Netherlands has taken a form which reflects Dutch corporatist institutional arrangements, implying that both geography and states do matter for the supposedly aspatial process of securitization. Second, we argue that the Dutch state has been very much implicated in the construction of the securitization market in the Netherlands. Third, we suggest that this can best be seen as an effect of `cognitive closure’ rather than of `regulatory capture’: that is, Dutch pro-banking regulation is not so much an effect of bankers hijacking regulators but, rather, more the result of bankers seducing regulators with their stories. This paper is a detailed case study of the workings of financialization and adds to the growing body of work which seeks to analyze the different `varieties of financialization’ and the variegated geographies of the financial crisis “