Gemiddelde reële huizenprijs 1630-2013

Omdat plaatjes vaak meer zeggen dan woorden.. Ook voor prof. dr. P.J. (Peter) Boelhouwer 😉

BWT39OuCMAAy6bW.jpg largeGemiddelde reële huizenprijs 1630-2013. In Euro’s van 2009

bron: @Bubbelonia

Share Button
Tagged with:
120 comments on “Gemiddelde reële huizenprijs 1630-2013
  1. Iedereen zou zich nu dus de volgende vraag moeten stellen: Als ik dit plaatje zo zie. Wat is dan volgens mij het meest waarschijnlijke scenario? A? B? Of toch C?

    Of zoals één van de reageerders op Twitter zei: D. Die ligt nog onder C.

  2. Deutsche Mark says:

    Als we een uitvergrote kopie van de periode ~1720-1740 gaan krijgen, kan de prijsdaling nog wel een tijdje op zich laten wachten.

    Ertegen spreekt, dat we nu op een flink hoger niveau zitten dan destijds, maar je weet maar nooit welke truukjes bedacht gaan worden om de ballon zo lang mogelijk in de lucht te houden.

    Gewoon dik bergaf naar normale waarden is voor NL en z’n economie het beste, maar hoe vaak gebeurt er wat het beste voor een land is?

  3. mark says:

    Ja maar dit is geen reeele vergelijking. Vroeger waren de percelen veel groter en de huizen veel ruimer en mooier. Ook je buurman had een mooi huis en dat stond bovendien verder weg. De wijken waren mooi groen etc.
    Hoe giet je deze factoren in een grafiek?

  4. Deutsche Mark says:

    mark:
    Hoe giet je deze factoren in een grafiek?

    Niet.

    Daarom gebeurt dat in deze grafiek ook niet. Als het gemiddelde huis minder aantrekkelijk wordt, blijft het desondanks het gemiddelde huis. Wordt het mooier geldt hetzelfde. Een appel met een peer vergelijken is lastig en daarom wil deze grafiek zich daar niet aan wagen!

  5. mark,

    Dus eigenlijk zouden de huizenprijzen nu lager moeten liggen dan vroeger? 😉

    Natuurlijk kun je een huis van nu niet vergelijke met ene huis van 1913. En een huis van 1913 niet met een huis van 1813. En een huis van 1813 niet met een huis van 1713.

    Maar toch… Deze grafiek is weer een afgeleide van de Herengrachtindex (maar dan door OTB bijgesteld om het gemiddelde in NL te vertegenwoordigen). De Herengrachtinde gaat over een beperkt aantal panden aan de Amsterdamse herengracht. Die zijn dus EXTREEM goed te vergelijken, want dat zijn precies dezelfde panden! En die worden bovendien vrij goed onderhouden. Ook in die Herengrachtindex zie je heel duidelijk exact hetzelfde patroon.

    Huizen zijn anno 2013 gewoon extreem duur. Natuurlijk heeft Deutsche Mark gelijk, Je weet nooit wat voor konijnen er weer uit de hoge hoed verschijnen. Kijk maar naar de UK waar er gewoon £12 miljard per jaar extra tegenaangegooid wordt om wonen nog duurder te maken. Gelukkig hebben wij een EU waarvan dat niet mag 😉

    Toch denk ik dat van de 3 lijntjes / scenario’s die ik er vrij willekeurig in heb getrokken C de meest waarschijnlijke is. Daarop baseer ik dus mijn toekomstplannen. Wat denk jij?

  6. En even aan iedereen die nu met allerlei reden gaat komen waarom een huis anno 2013 meer waar ZOU KUNNEN zijn dan ooit te voren:

    Dat je iets kunt VERKLAREN zegt niks 😉 De bubble in de jaren 80 was ook te verklaren. De tulpenmanie was ook te verklaren. De aandelenbubble van de jaren ’20 was ook te verklaren. De internetbubble van rond 2000 was ook te verklaren.

    En de crashes van al die bubbles zijn ook te verklaren 😉

  7. johan says:

    Zoals Rukker van NVM al zei dat het spannende maanden worden voor de woningmarkt om het zelfde aantal verkochte woningen als het slechte jaar 2012 te halen, kan ik hem gelijk geven.
    Uit eigen berekeningen m.b.v. Dashboard van het Kadaster zijn er in 2012 117000 woningen verkocht en t/m augustus 2013 65000 woningen.
    Dus moeten er in de laatste 4 maanden van 2013 nog 52000 woningen verkocht worden om gelijk te komen aan 2012.
    Dat is gemiddeld 30% meer verkochte woningen per maand vergeleken met 2012, terwijl er in december 2012 ruim 17000 woningen zijn verkocht.

  8. Michel says:

    mark,

    Er staan hier anders huizen uit 1800/1900 tegen elkaar geprakt. Tuin voor en achter en een groene laan dat dan weer wel.
    Die ruimte valt tussen de huizen valt tegen. In de huizen is het ruimer dan de gemiddelde vinex hut.

    En hou je er ook rekening mee dat rond 1900 er zelfs mensen in plaggenhutten woonden, is dat het groen wat je bedoelt?

  9. gast says:

    En toch blijven vrouwen werken waarmee het gemiddelde blijvend hoger is komen te liggen dan voor de tijd dat dit zo was. De prijzen komen gewoon daar uit waar de leencapaciteit van de huishoudens op uitkomt (inclusief 2 inkomens, aflossingsvrij en 5x of meer mogen lenen). De regels zijn recent weer wat veranderd en dat zullen we zeker terugzien in de prijzen voor zover niet al gebeurd.

  10. gast,

    Om even jouw redenatie te volgen:

    Een gemiddelde huizenkoper kan bij lange na niet genoeg lenen om de gemiddelde vraagprijs te betalen. Dus zijn de prijzen nog te hoog. Dus gaan ze dalen. En aangezien de leenregels de komende jaren allen nog maar verder worden aangescherpt, zullen de prijzen verder dalen.

    maar verklaar jij dan eens de crash van de jaren ’80? Ja de rente steeg. Maar jouw werkende vrouwen (een trend die toen net begon volgens mij) zouden de crash toch moeten remmen dan, en een hogere bodem leggen? Maar dat gebeurde niet: De bodem lag netjes, zoals bij ELKE grote crash ónder het gemiddelde.

    johan,

    Ik had het ook al uitgerekend. 2013 heeft een 13e maand nodig 😉

    En daar komt nog eens bovenop dat het aantal gedwongen verkopen ook geëxplodeerd is. Dat geeft dus nog een ‘positief’ vertekend beeld van het aantal verkopen.

  11. gast: En toch blijven vrouwen werken waarmee het gemiddelde blijvend hoger is komen te liggen dan voor de tijd dat dit zo was.

    Dat zou op zijn hoogst (en dan mats ik je enorm) tot een verdubbeling hebben kunnen leiden. NIET TOT DE BUBBLE DIE JE ZIET. Of heb jij meerdere vrouwen die voor jouw huishoudinkomen aan het werk zijn? Lijkt me sterk.

    En die verdubbeling is in de praktijk ook al onmogelijk. Een werkende partner kost ook vel geld. Je hebt ineens kinderopvang nodig (dus hogere belastingen), een schoonmaakster, etc etc.

  12. tufkaj says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel): maar verklaar jij dan eens de crash van de jaren ’80? Ja de rente steeg.

    Merk overigens op dat toen mensen veelal de rente een lange periode vast hadden gezet, en dat de rente van 8 naar 12 procent ging, dus maal 1,5.

    Nu staan rentes korter dan 5 jaar vast, zijn LTV’s al hoger en hoeft de rente maar 2 a 2,5 procentpunt omhoog om anderhalf keer zo hoog te worden.

  13. gast: En toch blijven vrouwen werken

    Ik weet trouwens niet of je het nieuws een beetje volgt, maar steeds meer koppels gaan parttime werken omdat de kinderopvang te duur is. Er zijn zelfs mensen die hun kinderen al helemaal niet meer naar de opvang sturen. Wat doet dat met jouw theorie?

  14. gast,

    En dan nog dit: In 1720 was er ook een mooie bubble. Hoeveel vrouwen gingen er toen ook alweer meer werken? 😉

  15. gast,

    Oh, en als je toch bezig bent, kun je meteen even verklaren waarom de VS, waar vrouwen ook werken, al wél weer bijna terug op het eeuw-gemiddelde niveau is dan?

    http://www.craigkamman.com/wp-content/uploads/2011/10/case-shiller-index-1890-2010.png

  16. gast says:

    waarschijnlijk doordat het bij ons een combinatie was van achtereen volgens: 2 inkomens ipv 1, van hele hoge rente naar lage rente waardoor de prijzen omhoog gingen, van annuitair naar beleggings/spaarhypotheken, naar aflossings vrij. Nu worden de regels weer wat strenger en dalen de prijzen, simple as that

  17. gast,

    En dat was in de VS allemaal anders? En omdat het in de VS allemaal anders was volgen wij al jaren hetzelfde patroon als de VS? Right…

  18. ps says:

    Elco Brinkman vanochtend in ‘WNL op zondag’:

    “Men heeft de huizenprijzen naar beneden gepraat, en toen stortte de economie in”
    http://www.omroepwnl.nl/video/detail/WNL-Op-Zondag-13-oktober__POW_00689772 (54.75 min.)

    Griezelig dat dit soort lieden het konden schoppen tot minister en lid van Tweede en thans de Eerste Kamer.

    Hier rest maar één passend antwoord op:

    http://www.youtube.com/watch?v=86V9Q0l7I2U

  19. ps:
    Elco Brinkman vanochtend in ‘WNL op zondag’:

    “Men heeft de huizenprijzen naar beneden gepraat, en toen stortte de economie in”
    omroepwnl.nl/video…ktober__POW_00689772 (54.75 min.)

    Griezelig dat dit soort lieden het konden schoppen tot minister en lid van Tweede en thans de Eerste Kamer.

    Hier rest maar één passend antwoord op:

    http://www.youtube.com/watch?v=86V9Q0l7I2U

    Gadverdamme wat een ontzettende nar is die Brinkman toch! Bah bah bah!

  20. AdR says:

    Ik zou graag deze grafiek zien naast die van de reele huurprijzen. De prijs van een huis is namelijk ook gerelateerd aan de huurprijzen. Bij mij in Amsterdam zijn de maandlasten voor een koophuis al lager dan een vergelijkbaar huurhuis. Dit wel natuurlijk bij een relatief lage rente.

    Een van de grotere structurele veranderingen de afgelopen decennia is dat we relatief minder zijn gaan uitgeven aan eten en drinken, daarmee is ‘ruimte’ gekomen om dit aan andere dingen te besteden zoals wonen.

    Ik zie ook dat de markt inderdaad uitbodemt en dat de woningen die scherp geprijsd zijn snel verkocht worden. Deze huizen geven dus de bodem aan, maar het betekent wel huizen met een te hoge vraagprijs nog moeten zakken. Bv 10 vergelijkbare woningen, de meeste rond de 300K, zit er 1 bij met een vraagprijs van 275K is die snel verkocht. Dit zijn huizen met een woonlast van rond de 1000 per maand, vergelijkbare huurwoningen gaan voor 1000-1200. Dus de prijs zie ik niet heel erg veel lager worden, tenzij de rente weer stijgt of de hypotheekrenteaftrek drastisch omlaag gaat

  21. HNK says:

    AdR,

    In Amsterdam gaat het nog steeds niet zo lekker, oude corporatie woningen met een fikse korting (die je zelf betaald in de vorm van erfpacht of het recht van terug kopen van de corporatie) en een financiële regeling gaan nog wel aardig. Echter nieuwbouw en reguliere bestaande bouw zie ik bij mij in Amsterdam oost bijna niet bewegen.

    Wat je zegt over de rente geld natuurlijk voor alles, het komt er op neer dat zolang de koopkracht daalt het diepte punt niet bereikt is. Als er geen centen zijn kan er ook niet betaald worden, botte Hollandse logica.

  22. henk 6 says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel): Gadverdamme wat een ontzettende nar is die Brinkman toch! Bah bah bah!

    bah bah bah * 1000!
    gadverdamme!

  23. AdR: De prijs van een huis is namelijk ook gerelateerd aan de huurprijzen.

    Is juist andersom.

    De redenatie dat huizen duurder worden als kopen goedkoper is dan huren is natuurlijk niet lang houdbaar. Dat kan maximaal voor een stijging in huizenprijzen zrogen totdat kopen even duur is als of iets duurder dan huren. Daarna zou, als koopprijzen afhankelijk zijn van huuprijzen, vanzelf de rem op de koopprijzen moeten gaan. Of de overheid moet kunstmatig de huurprijzen opblazen om de huizenprijzen weer verder op te blazen. In dat geval is het dus een kunstmatige prijsbubbel, iets wat er niet moeten willen

    Andersom klopt het wel: Huizenprijzen worden opgeblazen door veel te ruimte financiering en winstverwachting. Verhuurders koppelen hun huurprijzen aan de huizenprijzen. Zo worden zowel KOPEN ALS HUREN VEEL TE DUUR!

  24. Lees zojuist op Twitter dat een aantal grote investeerders in de UK (waaronder Richard Branson) vastgoed aan het dumpen is. Lijkt me een duidelijke hint

  25. ps says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel),

    Dat bericht zal vast afkomstig zijn van de ‘transparante’ twitteraar Elco Brinkman. 😉

    https://twitter.com/elcobrinkman

  26. ps,

    Hebben ze nou ook al zijn Twitter account op slot gepraat!? 😉

  27. De Pessimist says:

    AdR: Een van de grotere structurele veranderingen de afgelopen decennia is dat we relatief minder zijn gaan uitgeven aan eten en drinken, daarmee is ‘ruimte’ gekomen om dit aan andere dingen te besteden zoals wonen.

    We gaan meer werken en produceren meer maar iemand moet die producten wel kopen.Als we allemaal ons geld in grondprijs stoppen kunnen we onszelf niet aan het werk houden.Dus als we meer werken moet de woonquote omlaag

  28. De Pessimist says:

    ps,

    Wat gebeurt er ?is er een twitterocratie ontstaan ?Mannetje vind dat je een bank met leugen en bedrog en gevoel mag runnen voor het hogere doel begreep ik

  29. ps says:

    De Pessimist,

    Wie zal het zeggen?

  30. ps,

    Vorige week stonden nog ‘slechts’ 1,2 miljoen kopers en 800.000 huurders onder water. Vandaag staat heel NL onder water. Zou het dan toch door dat herfstakkoord komen?

  31. AC says:

    ps:
    Een huis kopen in NL?
    Een slimme Z!

    nu.nl/binnenland/3…nhoudende-regen.html

    Als je een dakkapel koopt van iemand die onder water staat leg dan ook een opblaasbare boot in de dakgoot. 😉

    Aanhoudende regen in Japan is erger een radioactieve straal uit de kraan. Uitbrekend zweet van de goden?
    http://fukushima-diary.com/category/dnews/

  32. ps says:

    Climate change?

    Political change is next!

  33. AC says:

    Trending. 😛
    De eerste prijs in The National Building Company 2011, de eerste prijs in Innovation and Entrepreneurship ESCP Europe 2011, http://www.ekudos.nl/artikel/366327/pvcvrije_opblaasbare_meubelen_nieuwe_trend_in_nederland

  34. Steven says:

    http://www.tradingeconomics.com/charts/netherlands-industrial-production.png?s=neip20yy

    als je dan houdt van te dure huizenprijzen.. dan moet je een Fetischist zijn… 😉

  35. Steven says:

    zie het filmpje,,, Mijn opmerking is niet geheel off topic..

  36. scheefhuurder says:

    Er mist nog een D. Als je de grafiek bekijkt zie je dat dalingen na een paar jaar vaak sneller naar beneden gaan. Komend jaar: stijgende rente, minder besteedbaar inkomen.

  37. Nico de Geit says:

    Michel: En hou je er ook rekening mee dat rond 1900 er zelfs mensen in plaggenhutten woonden

    Weet jij nog een plaggehut voor weinig? Kost tegenwoordig ook twee miljoen.

  38. scheefhuurder: Er mist nog een D.

    Het gaat om de richting: omhoog, zijwaarts, of omlaag. Hoe en wat precies kunnen we daarna gaan bepalen.

    Maar je bent niet de 1e die meent kritiek te moeten geven 😉

  39. bankschroef says:

    C

  40. Drummer says:

    Joh, een tuinhuisje hier kost al meer dan een huis in Detroit.

    En hele kuddes vonden/vinden dat normaal.

  41. Frans says:

    “It was at that first meeting of the Trilateral Commission that 300 people decided that the world had “too much time on their hands and too much money”. Their solution was to force people to have at least two jobs, and women would have to work, to support their families, so that Americans would not have free time “to think” and never quite enough money to live as they wanted to live. 1973 became the benchmark for working people. Every year thereafter the wages of working people fell, while the incomes of the filthy-rich have continued to rise to the obscene-levels they have achieved today. All of this was and is directly traceable directly to the Trilateral Commission and the international criminals that have been running our lives since 1973!”

    http://rense.com/general96/mtrix.html

  42. ll says:

    Buy nothing new, ingaande per direct 🙂 http://www.faithfullyfrugal-and-free.com/wp-content/uploads/2012/04/buy-nothing-new.jpg Zó leuk ……. doe dit al jaren trouwens …….. Vervanging, dat dan
    weer wel, binnenwerk koude douche-kraan vervangen, stortbak toilet vervangen, en de afzuigkap ….., huis weer als nieuw …….., en dan zelf een nieuwe Wallace Ting schilderen voor op de muur, als vervanging voor kleur, elk jaar een nieuwe kleur ……. Vervangen dat mag…. http://www.delaive.com/images/Walasse%20Ting/Zoom/walasse_ting_09.jpg een mooie grote, heel vrolijk , met een eigen tintje erin, dat dan weer wel …….

  43. ll says:

    Van hiernaast in de twittertjes

    ‘Mijn amendement om startersleningen te vervangen door restschuldleningen heeft D66 progr gehaald. Woningmarkt in beweging, schulden omlaag.
    Retweeted by Huizenmarkt Zeepbel’

    Woningmarkt in beweging SCHULDEN OMLAAG ? Wat een onzin is dit……… een starterslening is ook een schuld ……. Schulden verschuiven zal ie bedoelen ….. 🙂 Restschulden verschuiven naar gemeenten ? Wat een onzin is dit, schuld zonder onderpand ? Welke gek investeert in een schuld zonder onderpand ? 😉

  44. Latida says:

    Het verhogen van de huren is eigenlijk asociaal ALS je dit leest

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/21971459/__Huuralarm_in_Den_Bosch__.html

  45. lorenzo says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel): Gelukkig hebben wij een EU waarvan dat niet mag

    Dat valt nog te bezien , vigerende rechtzaken moeten nog eea uitwijzen , de betekenis van wetgeving van individuele lidstaten. Daarnaast zal een toekomstige en overeenkomstige ”beschermingsregel” voor de slachtoffers van hypotheken (..) wel eens op de agenda kunnen komen , zoal dat er nu al is.

  46. lorenzo says:

    ps: Iemand die nou nog lichtpuntjes in NL ziet…

    nou , zoals al was te voorzien krijgt de term”overkreditering” steeds meer betekenis , eentje waar de consument iets meer mee kan . Woningeigenaren adviseer ik dat ook al een tijdje stil te zitten , op z’n minst netjes uw geldlening aangaande uw huis te betalen .

  47. ll says:

    lorenzo: voor de slachtoffers van hypotheken (..)

    Wilde het u net vragen Lorenzo, hoe zit het dan met overkreditering met de starterslening, denkt u ? 🙂

    Banken mogen niet meer uitlenen, maar de gemeenten wel ? Je blijft lachen in dit land …………

    Bereken uw leenschade door overkreditering …..

    https://www.legaldutch.nl/ld/bereken-uw-leenschade-door-overkreditering/

  48. Keesje says:

    Latida:
    Het verhogen van de huren is eigenlijk asociaal ALS je dit leest

    telegraaf.nl/binne…_in_Den_Bosch__.html

    Ik denk dat het vooral ook de lastenverhoging is en afbouwen van toeslagen. Zoals kinderopvangtoeslag verhoging, zorgtoeslag, eigen bijdrage zorg, verhoging gemeentelijke kosten zoals parkeervergunningengebieden, water gaat duurder worden, energie was afgelopen jaren ook gestegen. Voedsel, benzine duurder geworden. Lonen zijn niet gestegen of weinig en veel mensen kampen blijkbaar ook met loonsverlagingen door nieuw werk na werkeloosheid nieuwe baan en bazen die minder loon aan bestaande werknemers willen betalen.

  49. Keesje says:

    Keesje,

    Kinderopvangtoeslag verlaging bedoel ik natuurlijk!

    Verder als er een renteverhoging komt pak je alle huiseigenaren maar ook alle mensen met persoonlijke schulden flink. Procentje of twee erbij is snel 50-75% extra aan rente!

  50. ll says:

    Admin ? Alles blijft hangen

  51. dr.t says:

    Snorkel:
    ‘Of de overheid moet kunstmatig de huurprijzen opblazen om de huizenprijzen weer verder op te blazen. In dat geval is het dus een kunstmatige prijsbubbel, iets wat er niet moeten willen’.

    Je weet toch dat de huursector niet vrij is. In een echte markt zouden er überhaupt geen opgelegd maximum zitten aan de ‘sociale’ huurprijs. Huurders worden aan alle kanten beschermd. De huurprijs in NL wordt juist kunstmatig laag gehouden.

    Wat zou de huurprijs in een vrije markt doen, dalen of stijgen?
    Mijn idee zou zijn, haal de wettelijke huurbescherming voor alle huurcontracten eraf. Dat zal leiden tot een veel groter aanbod van huurwoningen en dan zou de huurprijs op een vrije markt dalen en een beschermingsconstructie niet nodig zijn.
    Het is toch vreemd dat er met zoveel te koop staande woningen de huurprijs maar niet wil zakken? Huiseigenaren durven het niet aan.
    Om nog eens het onvrije karakter van het verhuren te schetsen. In Amsterdam bestaat formeel de verplichting om je woning aan een sociale huurder te beiden, als de woning onder de sociale puntentelling blijft. Je mag dus niet eens zelf bepalen aan wie je de woning verhuurt. De gemeente wil controle houden over het type bewoner dat in de stad verblijft, lees wil controle over het stemvee. Hoe afhankelijker, hoe beter.

  52. Lex says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel): Iedereen zou zich nu dus de volgende vraag moeten stellen: Als ik dit plaatje zo zie. Wat is dan volgens mij het meest waarschijnlijke scenario? A? B? Of toch C?

    Of zoals één van de reageerders op Twitter zei: D. Die ligt nog onder C.

    Dat denk ik ook. Maar…….De ECB, het IMF, de FED en dergelijke willen toch A bewerkstelligen, dus dan maar flink bijdrukken van muntjes, zodat we getalsmatig toch weer op A uitkomen. 😉 Ook niet mijn idee, maar ze lijken er toch druk doende mee…

  53. ll says:

    dr.t: Het is toch vreemd dat er met zoveel te koop staande woningen de huurprijs maar niet wil zakken?

    Voor een gemiddeld inkomen van 1200 per maand zou een huur moeten zitten van 300 per maand. Daar krijg je nu nog net een studentenkamer voor 🙂

  54. Lex says:

    mark: Ja maar dit is geen reeele vergelijking. Vroeger waren de percelen veel groter en de huizen veel ruimer en mooier. Ook je buurman had een mooi huis en dat stond bovendien verder weg. De wijken waren mooi groen etc.
    Hoe giet je deze factoren in een grafiek?

    En nog vroeger kreeg je zweepslagen van de landheer als ZIJN grond onder jou leiding niet voldoende opbracht, en gingen de soldaten even met je vrouw de schuur in, dus wat wil je nu zeggen met vroeger?

    Vroeger vraten ze bloembollen. Vroeger schreven de poep nog met een lange oe. 😉

    Je bedoelt waarschijnlijk jaren 50-80. Toen waren de huisjes hier inderdaad fraaier om te aanschouwen dan die krappe betonnen dooskes die ze nu aanbieden, waarin je de gehele dag kunt genieten van de naaldhakken, honden en airco, TV en radio van de buren. Waar je weet wanneer de buren bezig zijn, en hoe ze het allemaal doen. We zitten wat dat betreft niet zo ver van veehouderij af. Kijk voor de lering en de vermaak maar eens naar het boek: intensieve menshouderij. 😉

  55. Lex says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel): En daar komt nog eens bovenop dat het aantal gedwongen verkopen ook geëxplodeerd is. Dat geeft dus nog een ‘positief’ vertekend beeld van het aantal verkopen.

    Klopt, maar dan zou de prijs harder gedaald moeten zijn. Er is ergens mee gerommeld, of wordt er nu meer betaald op huizenveilingen dan een half jaar geleden? Kan me het niet voorstellen. Zal wel weer een berekening van het CBS of zo zijn aangepast om de boel te stutten.

  56. Lex says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel): Ik weet trouwens niet of je het nieuws een beetje volgt, maar steeds meer koppels gaan parttime werken omdat de kinderopvang te duur is. Er zijn zelfs mensen die hun kinderen al helemaal niet meer naar de opvang sturen. Wat doet dat met jouw theorie?

    Dit kan ik bevestigen in mijn werkomgeving. En daar zitten veel ir. drs. en dr. types bij, en die klagen ook al dat het niet op te brengen is. Kun je nagaan….

  57. Lex says:

    tufkaj: Nu staan rentes korter dan 5 jaar vast, zijn LTV’s al hoger en hoeft de rente maar 2 a 2,5 procentpunt omhoog om anderhalf keer zo hoog te worden.

    En waarom denk je dat ze zo uitstellend doen met die tapering… 😉 Auto’s en huizen allemaal gekocht op een lage rente. Als ze beginnen met taperen lopen wereldwijd de overheidstekorten te hard op. Ze zitten gewoon in een spagaat waar ze zonder verdere constructies niet uit gaan komen.

  58. dr.t,

    In een échte vrije huurmarkt is er geen concurrentie van de HRA. Dus als je een eerlijke huurmarkt wilt creëren zul je als eerste de HRA af moeten schaffen.

    Stef Blok heeft zelf, OP CAMERA, gezegd dat hij huurders wil gaan uitroken om de huzienprijzen een boost te geven. Hoeveel duidelijker wil je het nog hebben?

    Natuurlijk hebben we in NL huurplafonds en huurbescherming etc. Zou ook van de gekke zijn als een verhuurder je er elke dag uit kan gooien als hem dat zo uitkomt (in dat geval zou een huurcontract ineens veel minder waard worden, en dus goedkoper moeten zijn). En die huurplafonds die zijn alleen NODIG omdat wonen veel te duur is. Als wonen niet aan via allerlei routes de melkkoe van overheden, banken, adviseurs, bouwers, etc was, (een echt vrije markt dus) dan weet ik wel zeker dat wonen goedkoper zou zijn.

    Hoe jij kunt beweren dat huren kunstmatig laag zijn als we de hoogste woonquote van Europe hebben, die al jaren fors stijgt, is me echt een raadsel 😉

  59. Lex says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel): Of heb jij meerdere vrouwen die voor jouw huishoudinkomen aan het werk zijn? Lijkt me sterk.

    Misschien is gast wel een rijke sjeik, en heeft hij inderdaad een harem. 😉

  60. Lex says:

    De Pessimist: We gaan meer werken en produceren meer

    Weet niet of je in de gemiddelde multinational rond kunt lopen, maar ga eens kijken in de fabriek. We werken inderdaad meer, maar of er meer geproduceerd wordt?

    Ok meer prullaria en gadgets, maar echte goederen zijn er steeds minder. Service (als het zo al mag heten) is er steeds meer. Call centres zijn er steeds meer. Websites van bedrijven zijn er steeds meer. Maar echte productie is er niet steeds meer. Dat loopt hard achteruit. Evenals de qualiteit.

    Mijn 30 jaar of oudere radio’s en platenspelers doen het nog. Mijn stereo toren van 4 jaar is totaal kaduuk. En veel is hij niet gebruikt. Idem DVD speler. Als je het openmaakt: juist, allemaal hardpapieren printplaten. Lekker goedkoop, maar toch verdraaid hygroscopisch. Spaarlampen. Ook al diverse kapot, en de oude gloeilampen die ik niet vervangen heb. Juist, die doen het allemaal nog. Mijn homecomputers uit de jaren 80 lopen allemaal nog, nieuwere computers: wat een kwetsbaar teringspul. Niks vergulde contacten, slechte qualiteit printplaten, kwetsbare mechanica etc. Slappe plastic klepjes en hendeltjes. En met de huizen van tegenwoordig niet veel beter dan die van de jaren 70.

    Dus we produceren misschien meer troep, maar toch aanzienlijk minder kwaliteit. Vreemd dan ook dat de prijzen zo hard omhoog gaan.

    En kijk eens naar die spiksplinter nieuwe Hyundais en Kia’s die overal voor de deur staan. Moet je bij een half jaar oud model eens kijken naar de ruitenwisser arm. Dat hoort mooi zwart te zijn, maar roest al na een half jaar. Op mijn oude barrel van 14 jaar zit nog geen roest. Hoe kan dat nou? Dat is toch geen vooruitgang? En dan heb ik nog niet eens onder de motor kap gekeken!

  61. Lex says:

    Nico de Geit: Weet jij nog een plaggehut voor weinig?

    Aardig plaggehutje voor weinig:

    http://www.funda.nl/koop/hilvarenbeek/huis-48552744-roovert-1/

    Let wel, kost nog wel 10k per jaar aan erfpacht(min. 30 jaar lang, met indexatie), maar het hutje is voor weinig. 😉

  62. Lex says:

    Drummer: Joh, een tuinhuisje hier kost al meer dan een huis in Detroit.

    En hele kuddes vonden/vinden dat normaal.

    Joh, alle huizen zijn duurder dan in Detroit:

    http://www.nydailynews.com/life-style/real-estate/1-buy-house-detroit-article-1.1415014

    Dus da’s niet spectaculair meer 😉

  63. Lex says:

    Maria: De bank die het beste loopt is de voedsel en kledingbank!volkskrant.nl/vk/n…-meer-huurders.dhtml

    En dan komt in januari nog een indexatie voor gas en licht, bovenop de verhoging van de prijs voor leidingwater doordat daar de belasting ook voor omhooggschroeft wordt. Zo wordt het steeds minder leuk in Nederland, terwijl de overheid doet alsof ze het begrijpen en symphatiek proberen over te komen. Te triest voor woorden.

  64. Lex says:

    Keesje: Verder als er een renteverhoging komt pak je alle huiseigenaren maar ook alle mensen met persoonlijke schulden flink

    Waar ik in de meeste gevallen wel wat compassie heb voor huiseigenaren die de kleine lettertjes niet snapten toen ze tekenden, heb ik voor mensen met consumptief krediet geen enkel medelijden.

  65. Lex says:

    dr.t: als de woning onder de sociale puntentelling blijft

    Simpelweg gestofferd leveren met jacuzzi er in en voila, kun jij aan een rijke stinkerd verhuren. 😉

  66. AC says:

    Lex,

    Vroeger aten we geen honing, vroeger kauwden we op bijen…

    Jammer dat zijn archief niet is. 🙁
    http://web.archive.org/web/20080730104036/http://www.intensievemenshouderij.nl/www/

    Bubbelonia (voorheen snorkel),

    You nailed it!
    De morele verontwaardiging over het amper aanpakken vd HRA kan alleen maar toenemen als huurders nog eens het gelag betalen! Komt ervan. Maatschappelijke ontwrichting zal een tol eisen. Wie betaalt dat?

  67. ps says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel),

    Een antipode gelijkgestemde, en dat is geen contradictio in terminis! 🙂

    https://twitter.com/dontbuynow

    http://www.youtube.com/watch?v=9Aur7a44QDY

  68. Lex: Waar ik in de meeste gevallen wel wat compassie heb voor huiseigenaren die de kleine lettertjes niet snapten toen ze tekenden, heb ik voor mensen met consumptief krediet geen enkel medelijden.

    De rechter wel! 😉

    Bij overkreditering is bank verantwoordelijk: http://www.ftm.nl/consumenten-volpompen-schuld-rechter-hard-bestraft/

    Dit kan nog wel eens groot gaan worden

  69. svg says:

    dr.t:
    Snorkel:
    ‘Of de overheid moet kunstmatig de huurprijzen opblazen om de huizenprijzen weer verder op te blazen. In dat geval is het dus een kunstmatige prijsbubbel, iets wat er niet moeten willen’.
    Huurders worden aan alle kanten beschermd. De huurprijs in NL wordt juist kunstmatig laag gehouden.

    Klap van de molen gehad, of mankeert er wat aan jouw begrijpend lezen?
    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3526738/2013/10/14/Woonlasten-worden-te-hoog-voor-steeds-meer-huurders.dhtml

  70. AC says:

    Lex,

    Over de buffers in de Amsterdamse waterleidingduinen valt inmiddels niet meer te klagen. Deze plutocraat veroorzaakte heel wat opschudding met zijn uitspraken indertijd. Ze hebben natuurlijk het beste met ons voor wanneer ze de complete controle krijgen over… En ook hij bestaat voor 70% uit water. http://www.youtube.com/watch?v=7iGj4GpAbTM

    Melk wordt duurder en huisjes melken steeds lucratiever. Eerst horizontaal splitsen en nu verticaal.

  71. ps,

    goeie tip! tnx 😉

  72. AC says:

    “Eerst horizontaal splitsen en nu verticaal.” Nee!

    Andersom bedoel ik natuurlijk: Eerst verticaal splitsen en nu horizontaal.

  73. AC: You nailed it!
    De morele verontwaardiging over het amper aanpakken vd HRA kan alleen maar toenemen als huurders nog eens het gelag betalen! Komt ervan. Maatschappelijke ontwrichting zal een tol eisen. Wie betaalt dat?

    HRA is zo’n groot integraal onderdeel van ons ‘fiunanciele / fiscale plaatje” dat het ons hele land platlegt. Klinkt heel overdreven, en menigeen denk vast: “Heb je hem weer met zijn HRA”, maar het is echt waar. Door HRA hebben we geen normale particuliere (ver)huurmarkt, door HRA is het aantrekkelijk tegelijkertijd (verplicht) veel te sparen én hoge schulden aan te houden. Door de HRA weet niemand meer wat iets echt kost. Door de HRA is sparen voor een huis niet interessant (nu, met dalende prijzen wel natuurlijk). Door HRA zijn onze belastingen veel te hoog. En door onze nationale HRA-verslaving is onze politiek lamgeslagen.

    Andere landen hebben weer andere problemen. Maar één van de (niet het enige natuurlijk) grote problemen in ons land is wel degelijk de HRA.

  74. AC says:

    ll:
    Admin ? Alles blijft hangen

    Hoeft niet aan de Admin of ‘n vermeend spamfilter te liggen hoor.
    Komt misschien omdat de cache van de browser die je gebruikt is volgelopen. Wis je geschiedenis en dan werkt het wel eventueel. Bij mij is dat vaker het geval.

    (Maak er dan ook ‘n gewoonte van om je text eerst te kopiëren voordat je een lange geploeterd verhaal post door op send te drukken.)

  75. AC says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel): HRA is zo’n groot integraal onderdeel van ons ‘fiunanciele / fiscale plaatje” dat het ons hele land platlegt. Klinkt heel overdreven, en menigeen denk vast: “Heb je hem weer met zijn HRA”, maar het is echt waar. Door HRA hebben we geen normale particuliere (ver)huurmarkt, door HRA is het aantrekkelijk tegelijkertijd (verplicht) veel te sparen én hoge schulden aan te houden. Door de HRAweet niemand meer wat iets echt kost. Door de HRA is sparen voor een huis niet interessant (nu, met dalende prijzen wel natuurlijk). Door HRA zijn onze belastingen veel te hoog. En door onze nationale HRA-verslaving is onze politiek lamgeslagen.

    Andere landen hebben weer andere problemen. Maar één van de (niet het enige natuurlijk) grote problemen in ons land is wel degelijk de HRA.

    En door de HRA staan vehikels als onze pensioenspotten ter dicussie, vergeet je te vermelden! Ze verzinnen van alles nu in hun BLINDE PANIEK. Niets is voldoende veilig om de HRA in stand te kunnen houden. En dan ook nog gaan lopen doen alsof dat de problemen zou oplossen in plaats van dat ze problemen verergeren. Ergerlijk!

  76. dr.t says:

    svg: Klap van de molen gehad, of mankeert er wat aan jouw begrijpend lezen?
    volkskrant.nl/vk/n…-meer-huurders.dhtml

    Er is in het geheel geen sprake van een vrije woningmarkt. In een markt zonder regelgeving zou het interessant zijn om te ervaren wat de huur- en koopprijsontwikkeling zou zijn.
    Mijn idee er zou wel spoedig sprake zijn van doorstroming. Nu staan er schotten tussen de huur- en koopmarkt.
    Dat verhuurders het kunnen maken een huurprijs te verhogen zegt al genoeg over de marktwaarde van een huurobject. Sprake van schaarste aan betaalbare huurwoningen?
    Huurbescherming eraf vind ik helemaal niet zo´n gek idee, laat partijen lekker zelf hun voorwaarden en prijs bepalen. Leidt tot een groter aanbod en inderdaad lagere prijzen. Momenteel denk je wel drie keer na voor je een huurder in je woning laat. Zelfs als zo´n huurder niet betaald is het nog een hele tour hem er uit te krijgen. Dan moet je nog afwachten in welke staat de woning wordt achtergelaten.

    En overigens die HRA en EWF mogen van mij ook verdwijnen.

  77. Homo emere domus says:

    ‘Voorspellen is moeilijk zeker als het de toekomst betreft’

    De bovenstaande grafiek is gecorrigeerd voor inflatie. Ik heb geen idee wat de juiste waarde voor inflatie is op het moment met het bellen blazen van de centrale banken. Ook het kunstmatig verlagen van de rente heeft een effect. Ik heb geen idee wat het monetair beleid gaat worden de komende tijd en derhalve heb ik ook geen idee wat de huizenprijzen gaan doen.
    Als je kijkt wat mensen kwijt waren in de 19e en begin 20e eeuw aan wonen in de achterbuurten van de steden, en hoe ze woonden dan krijgen we (als deel van ons inkomen) nog best goede value for money (Koninkrijk vol sloppen, Auke van der Woud, 2010).

    Mijn keuze: E–>geen idee

  78. AC says:

    ps,

    The UK & betting… It will work out fine, just fine…
    NOT! http://postimg.org/image/5c34n7in1/

  79. Jean-Paul says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel): HRA is zo’n groot integraal onderdeel van ons ‘fiunanciele / fiscale plaatje” dat het ons hele land platlegt.

    De VVD tot voor kort over de HRA:

    “De draagmuur van onze welvaart, die niet gesloopt mag worden”.

    Topeconoom Willem Buiter over de HRA:

    “Een idee van lijmsnuivers”.

  80. Jean-Paul: Topeconoom Willem Buiter over de HRA:

    “Een idee van lijmsnuivers”.

    Hahahahah! Fantastisch! Heb je daar een bron/linkje bij?

  81. AC says:

    dr.t,

    Met alle respect dr.t, spijkers op laag water zoeken? Sinds kraken (dat de misstanden met speculatie op de woningmarkt ooit pijnlijk bloot legde) vrijwel onmogelijk is gemaakt door ‘n ingevoerde leegstandswet is antikraak wonen huurdersrechten verder uit gaan hollen, is daarmee óók de huurbescherming verder op de helling gegaan. Het zou je toch inmiddels duidelijk moeten zijn dat daarna (na die ingevoerde leegstandswet) de schandalen met bouwfraude en zpeculatie door woningcorporaties alleen maar toenamen. Waardoor huurders dus verder klem kwamen te zitten. Dan laat ik het Ponzi scheme waar bubbelonia naar verwees nog even buiten beschouwing.

  82. Even een nieuwtje: Robert Shiller heeft zojuist een Nobelprijs voor de economie gewonnen

    De Robert Shiller van “Animal SPirits” en deze grafiek die aantoont dat huizenprijzen op lange termijn slechts de inflatie volgen EN DUS NIET ALTIJD STIJGEN

    http://www.craigkamman.com/wp-content/uploads/2011/10/case-shiller-index-1890-2010.png

    En tegelijk aantoont dat rente, bevolkingsgroei en bouwkosten niet afdoende verklarend zijn voor huizenprijzen.

  83. Michel says:

    dr.t: Er is in het geheel geen sprake van een vrije woningmarkt. In een markt zonder regelgeving zou het interessant zijn om te ervaren wat de huur- en koopprijsontwikkeling zou zijn.
    Mijn idee er zou wel spoedig sprake zijn van doorstroming. Nu staan er schotten tussen de huur- en koopmarkt.
    Dat verhuurders het kunnen maken een huurprijs te verhogen zegt al genoeg over de marktwaarde van een huurobject. Sprake van schaarste aan betaalbare huurwoningen?
    Huurbescherming eraf vind ik helemaal niet zo´n gek idee, laat partijen lekker zelf hun voorwaarden en prijs bepalen. Leidt tot een groter aanbod en inderdaad lagere prijzen. Momenteel denk je wel drie keer na voor je een huurder in je woning laat. Zelfs als zo´n huurder niet betaald is het nog een hele tour hem er uit te krijgen. Dan moet je nog afwachten in welke staat de woning wordt achtergelaten.

    En overigens die HRA en EWF mogen van mij ook verdwijnen.

    Precies!
    Die huurwet stamt uit een tijd waarin de gemiddelde Nederlander NIETS te vertellen had. Werken kon je en verder mond houden . Niet of te laat betalen,grote mond enz.. hup op straat.

    DE HRA is iets ouder maar tevens antiek. Mag ook ter ziele.

    Als we nu beide afschaffen. Denk ik dat de markt gewoon weer in beweging komt.

    Durf zelfs te stellen dat de huren gaan dalen.
    De echte ouderwetse huisjesmelker sterft dan vanzelf uit.

  84. Michel: Durf zelfs te stellen dat de huren gaan dalen.

    Die weddenschap durf ik ook wel aan. Investeren in (ver)huurwoningen in alle prijscategoriën kan dan eindelijk weer aantrekkelijk worden. Zo lang HRA bestaat moet je als investeerders/verhuurders gezamenlijk elk jaar €10 miljard op tafel leggen (of verlies leiden) om een enigszins level playing field te creëren. Geen wonder dat we geen fatsoenlijke huursector hebben

  85. Michel says:

    AC,

    Kraken, ja prima dat ze dat verboden hebben, er werd misbruik gemaakt van die wet.

    Er zijn natuurlijk pandjeseigenaren die onverbeterlijk de boel laten verkrotten, en krakers die onverbeterlijk te koop staande huizen kraakten van u en mij. (Vooral veel buitenlanders die daar zwaar misbruik van maakten)
    Er zijn wetten die de pandjesbazen dwingen tot renovatie/onderhoud.

    Ik zie nog steeds geen krakers op de zuidas, wel in hartje Amsterdam.
    Toeval?

    Als ik hier in mijn woonplaats, zo eens om me heen kijk naar verhuurde woningen van particuliere verhuurders, deze staan strak in de verf, worden goed onderhouden en normaal verhuurd.

    Anti-kraak verhuren, dat kan ook alleen hier… net zoals de antieke huurwet en de HRA.

  86. ps says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel),

    Google op “glue sniffers”. 🙂

  87. ps says:

    AC,

    🙂

    Van wie zullen ze dát nou hebben?

    http://www.youtube.com/watch?v=vubjiQ31u2c

  88. AC says:

    Aha… “I think markets in Europe must be inhabited by glue sniffers,” said Willem Buiter, chief economist at Citigroup. http://blogs.wsj.com/economics/2013/04/29/pimcos-el-erian-50-50-chance-of-genuine-growth-in-u-s/

    Zo’n huis moet je willen dus: https://www.youtube.com/watch?v=9any3wG50Rk

  89. Expat says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel),

    Snorkel,

    Gast heeft wel een punt dat het feit dat vrouwen die werken ervoor kunnen zorgen dat de leencapaciteit hoger blijft dan de gemiddelde leencapacitiet over de eeuwen en dat we daarmee in deze crash boven het gemiddelde blijven.

    Ik denk dat jij in jouw argumentatie uitgaat van een echte crash, waarin de paniek heerst. Maar jouw “optie C” kan ook staan voor een zachte landing waarin de absolute prijzen niet meer dalen (voor 50% zakken van reeele prijzen in 30 jaar heb je niet veel inflatie nodig om zacht te landen).

    Verder kunnen ingrepen van de ECB voor een veel snellere daling dan weergegeven C zorgen, terwijl de absolute prijzen nog steeds niet (veel) zakken.

    Ik wil alleen aangeven dat toekomstige keuzes uitgaande van optie C toch nog best complex kunnen zijn.. 🙂

  90. AC says:

    ps,

    Hahahaha ja!

  91. AC says:

    Expat,

    Volgens Blok zijn er gesprekken met buitenlandse investeerders om de woningmarkt vlot te trekken.
    London City? Hell yes they can!

  92. Expat,

    Dat klopt hoor. Maar ook als je de meewerkende vrouwen (we praten er over alsof een vrouw niet de hoofdkostwinner kan zijn – klopt natuurlijk niet) meegeteld worden moet er nog steeds flink wat van de prijzen af.

    De lijntjes die ik (vrij willekeurig) het getrokken staan voor
    A: Reële stijging prijzen
    B: Reële stabilisatie prijzen
    C: Reële daling prijzen

    Ik ben in de eerste plaats benieuwd wat hogehuizenprijzenminnend NL nou zelf denkt. Stijgen, gelijk blijven, of dalen. Over “snelheid” wil ik het daarna graag hebben

    Als ik het strikt zou opvatten is mijn eigen mening ook dat er een scenario D onder C ligt. Natuurlijk zijn er ontelbare mitsen en maren. MAAR mijn “maar” is dan: Het gaat ondanks alle mitsen en maren al 5 jaar lang EXACT volgens scenario ‘crash’ dat ik hier heb neergezet: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html. Ik zie het 9observatie) nog niet ineens structureel anders gaan. Mocht dat wel gebeuren pas ik mijn mening direct aan! 😉

  93. Heinz says:

    Het blijft zorgelijk hoeveel mensen er zo tussen wal en schip zullen raken. We gaan volgendj jaar weer een huurverhoging krijgen van inflatie+4%, waarbij de inflate wordt aangejaagd door de vorige huurverhoging. Dus geen 2,5% maar? Wat gaat er met de mensen gebeuren die zometeen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. In de schuldhulpverlening? Het interesseert de dames en heren politici geen reet, als de cijfers maar kloppen!

  94. Michel says:

    AC,

    Precies, zo werkt dat in de hele wereld.

  95. papo says:

    Nico de Geit: Weet jij nog een plaggehut voor weinig?

    @39

    In Frieland wordt nu plaggen/zoden huizen gebouwd. Maar weinig kost het vast niet

    http://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslan-dok-fan-13-oktober-2013

    http://zodenhuis.nl/zodenhuisproject

  96. ps says:

    AC,

    We want some réal change, no chains!

  97. afbetaalde huiseigenaar says:

    nobelprize voor robert shiller:
    water op de molen hier… 🙂

    interesante uitspraken en graphic/stats over huizenbubbel en housingmarket “not being the best asset due to bubbles..”

    http://www.businessinsider.com/robert-shiller-2013-econ-nobel-prize-2013-10

  98. AC says:

    Eurostat: House price developments in the EU Member States. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-10102013-AP/EN/2-10102013-AP-EN.PDF

    Nederland staat er goed op. Bodemprijzen natuurlijk! 😉

  99. Dawg says:

    Expat: ast heeft wel een punt dat het feit dat vrouwen die werken ervoor kunnen zorgen dat de leencapaciteit hoger blijft dan de gemiddelde leencapacitiet over de eeuwen en dat we daarmee in deze crash boven het gemiddelde blijven.

    De huizenprijs piekte in 2008 op een, voor inflatie gecorrigeerde, gemiddelde prijs die circa 50% hoger lag dan de piek aan het eind van de jaren ’70. Die 50% zou overeen kunnen komen met de stijging van het gemiddelde gezinsinkomen gedurende de periode dat de arbeidsparticipatie van vrouwen steeg naar het huidige niveau. Na het knappen van de bubbel uit de jaren zeventig daalden de huizenprijzen met zo’n 40%. Zou nu ook zo maar kunnen gebeuren

  100. dr.t says:

    Dawg,

    Dawg,

    Spreek je jezelf niet tegen? Enerzijds benoem je de arbeidsparticipatie van vrouwen, wat heeft geleid tot een toename van de financierbaarheid van woningen en anderzijds is er toch weer sprake van een bubble.

  101. dr.t,

    Er is, ondanks te toegenomen arbeidsparticipatie, ONTEGENZEGGELIJK sprake van een bubble. Toegenomen arbeisdsparticipatie zou maximaal tot een verhoging van het algemene prijsniveau van MAXIMAAL 50% tov halverwege jaren ’80 kunnen leiden. En dat is met de aanname dat ALLE huishoudens uit twee werkende partners bestaan (wat gewoon niet waar is, dus die 150% is eerder 125% oid).

    In werkelijkheid is de bubble véél groter. Prijzen zijn vanaf halverwege jaren ’80 tot 2008 MINIMAAL 150% gestegen. Er is dus wel degelijk nog steeds een bubble.

    Stel nu we na deze bubble niet teruggaan naar het eeuwenoude evenwicht van 100% maar naar het (hypothetische) “werkende partner evenwicht” van 150% (wat zoals opgemerkt eigenlijk geen 150% is, maar eerder 125% oid) dan nog steeds moet er nu nog zo’n 20% van de prijzen af.

    En dat is zonder rekening te houden met de ergste financiele crisis in minstens 80 jaar, en zonder een flinke potentiele undershoot.

    Moraal van het verhaal: Simpelweg roepen “vrouwen” is natuurlijk niet genoeg. Leuk geprobeerd, maar kom ook even met wat onderbouwing 😉

  102. Dawg says:

    dr.t:
    Dawg,

    Dawg,

    Spreek je jezelf niet tegen? Enerzijds benoem je de arbeidsparticipatie van vrouwen, wat heeft geleid tot een toename van de financierbaarheid van woningen enanderzijds is er toch weer sprake van een bubble.

    Ik bedoel dat piek en dal van de huizenprijzen nu ten opzichte van de bubble eind jaren’70 / begin ’80 nu maximaal 50% hoger kunnen liggen ten gevolge van de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen.

  103. Bubbelonia (voorheen snorkel): jaren ’80 tot 2008 MINIMAAL 150% gestegen

    mét minimaal 150%

    dus tót minimaal 250%

  104. dr.t says:

    Nu begrijp zelfs ik het ook 🙂 Thanks
    !
    Partijen zullen hun verlies dus moeten nemen. Maar kunnen ze dat verlies wel dragen?
    En als ze dat niet direct kunnen in welk tempo dan wel? En bij wie wordt eigenlijk de rekening neergelegd? De overheid, lees belastingbetaler zit hier tot over zijn nek in.

    Nog eens min 20 procent lijkt me nog doenlijk voor de direct betrokken partijen. Bij min 50% verlies lijkt me sprake van een institutionele doorwerking. Bankensector, beroep op overheidsgaranties die niet meer nagekomen kunnen worden, spaartegoeden van particulieren waarop beslag wordt gelegd.

    Niet zo’n fijn scenario.

  105. dr.t: Partijen zullen hun verlies dus moeten nemen. Maar kunnen ze dat verlies wel dragen?
    En als ze dat niet direct kunnen in welk tempo dan wel? En bij wie wordt eigenlijk de rekening neerg

    Jaaaa…. DAT is eigenlijk waar het allemaal om draait. Hoe gaat het verlies verdeeld worden? Het verlies IS ER AL, maar wie gaat het nemen, wanneer, etc etc. 😉

  106. tufkaj says:

    dr.t,

    ben nog niet door je link heengekomen van eergister. Best een taai stuk 😛

  107. Dawg says:

    dr.t: Partijen zullen hun verlies dus moeten nemen. Maar kunnen ze dat verlies wel dragen?
    En als ze dat niet direct kunnen in welk tempo dan wel? En bij wie wordt eigenlijk de rekening neergelegd?

    Ja, daar draait het allemaal om.

    De overheid, lees belastingbetaler zit hier tot over zijn nek in.

    Als deze jurisprudentie ook doorgetrokken gaat worden naar hypothecair krediet misschien wel:

    http://www.nu.nl/geldzaken/3601572/consument-krijgt-rente-terug-bij-hoge-lening.html

    Krijgt Lorenzo, I (almost) hate to say it, nog gelijk ook. Op dit punt althans.

  108. Sander says:

    Ik zou graag willen weten waar dit deze graffiek vandaan komt, uit welk wetenschappelijk artikel?

  109. Dawg says:

    Sander,

    Onder de titel van de grafiek staan bronvermeldingen.

  110. Latida says:

    Heinz:
    Het blijft zorgelijk hoeveel mensen er zo tussen wal en schip zullen raken.We gaan volgendj jaar weer een huurverhoging krijgen van inflatie+4%, waarbij de inflate wordt aangejaagd door de vorige huurverhoging. Dus geen 2,5% maar? Wat gaat er met de mensen gebeuren die zometeen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.In de schuldhulpverlening? Het interesseert de dames en heren politici geen reet, als de cijfers maar kloppen!

    Eerst zullen duizenden worden geslachtofferd op het altaar der wanstalig woonbeleid waarna zaken zoals huurtoeslag zullen worden aangewend om nog meer belastinggelden richting woningcorporaties te dirigeren.

    Gelden die vervolgens weer worden rondgepomt met de verhuurdersheffing zodat het cirkeltje weer rond is en deze stupide waanzin weer van voren af aan kunnen beginnen.

    Het is het afknijpen en kort houden van de bevolking, zodat ze andere dingen aan hun hoofd hebben dan de hun bovengestelden verantwoordelijk te houden voor de wanstaltige chaos en verloedering van de Nederlandse maatschappij.

    Let wel, wie wind zaait zal storm oogsten en die storm komt eraan.

  111. Maria says:

    Latida: Eerst zullen duizenden worden geslachtofferd op het altaar der wanstalig woonbeleid waarna zaken zoals huurtoeslag zullen worden aangewend om nog meer belastinggelden richting woningcorporaties te dirigeren.

    Gelden die vervolgens weer worden rondgepomt met de verhuurdersheffing zodat het cirkeltje weer rond is en deze stupide waanzin weer van voren af aan kunnen beginnen.

    Het is het afknijpen en kort houden van de bevolking, zodat ze andere dingen aan hun hoofd hebben dan de hun bovengestelden verantwoordelijk te houden voor de wanstaltige chaos en verloedering van de Nederlandse maatschappij.

    Let wel, wie wind zaait zal storm oogsten en die storm komt eraan.

    +10

  112. lorenzo says:

    Bubbelonia (voorheen snorkel): “Heb je hem weer met zijn HRA”,

    Als je het wel in perspectief plaatst , de HRA is niet enkel een kosten post ( € 10 miljard voor jouw normen), genereert daarnaast aanzienlijke inkomsten voor vadertje staat .

  113. lorenzo says:

    Dawg: Krijgt Lorenzo, I (almost) hate to say it, nog gelijk ook. Op dit punt althans.

    …omdat dat een te groot issue is hier, gelijk krijgen . Want …wat is het referentie kader hierbij ? Een blog , ego ..? Geeft een behoorlijke tunnelvisie , hoor. Niet schadelijk in de praktijk als het daarbij blijft, maar toch .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*