Huizenkoper stelt aankoop uit

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning, stellen de aankoop nog even uit. Ze verwachten dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen of willen uit financieel oogpunt liever nog even in de huidige woning blijven zitten. Dat meldde onderzoeksinstituut TNS Nipo dinsdag.

Volgens TNS Nipo waren vorig jaar 246.000 Nederlanders actief bezig met een hypotheek voor de aankoop van een nieuwe woning. Het blijkt dat de helft (51 procent) van hen de koop van een nieuwe woning heeft uitgesteld, omdat ze verwachten dat de prijzen op de woningmarkt verder zullen dalen. 53 Procent geeft aan dat men vanuit financieel oogpunt nog even in de huidige woning wil blijven wonen.

TNS Nipo ondervroeg 1365 huishoudens die vorig jaar een hypotheek afsloten of zich op het afsluiten van een hypotheek oriënteerden.

Crisis

Voor 76.000 mensen die een huis zoeken, is de beoogde woning niet meer binnen bereik als gevolg van de financiële crisis. Het bedrag dat aan hypotheek wordt verstrekt is zo omlaag gegaan dat ze dat huis niet meer kunnen betalen.

Van de 246.000 huishoudens die zich oriënteerden op een hypotheek, heeft ongeveer de helft (117.000) ook een offerte aangevraagd. Als reden waarom er nog niet daadwerkelijk een hypotheek is afgesloten, zegt een kwart dat dit komt door de huidige situatie op de woningmarkt.

42 Procent geeft aan nog bezig zijn te zoeken of beslissen. 15 Procent zegt dat de huidige woning nog niet is verkocht, voor 11 procent ligt de beoogde woning boven het budget.

bron: ANP

Share Button
Tagged with:
32 comments on “Huizenkoper stelt aankoop uit
  1. Woger says:

    hmm..
    Eerst staat er dat 76000 van de 246000 het huis niet meer kunnen betalen door de crisis (ong. 30%).
    en verderop staat dat bij 11% de beoogde woning boven het budget ligt.

  2. david says:

    @woger
    van de 246000 zijn er 117000 die een offerte hebben aangevraagd.
    Van de 117000 zijn er vervolgens 30% enz……

  3. Henri says:

    @Woger
    Die 30% gaat over de mensen die een hypotheek zochten (240000). De 11% gaat over de mensen die een offerte hebben aangevraagd (117000). Het gaat dus om verschillende dingen.
    Daarnaast is 42% + 15% + 11% ook niet gelijk aan 100%. Er missen dus gewoon gegevens in deze samenvatting.
    Geeft niet, het gaat maar om een beeld.

  4. M says:

    Tja, en wat zegt dat beeld ons?

    Dat je beter in een tent kunt gaan wonen, huizen zijn stom.

  5. Henk says:

    @M Jij bent zeker al een poos niet meer op de camping geweest. Leuk is ook anders 😉

  6. Henk says:

    Maar het zegt dus dat mensen wat voorzichtiger zijn geworden voordat ze overgaan op de koop. En dat de banken strengere normen hanteren voor het verstrekken van een hypotheek.

  7. Tamara says:

    Roubini spreekt inmiddels over een toename van de kans op een “Japans deflatie scenario” voor zowel de VS als Europa. Er is sprake van een zeer grote vraaguitval, een stijgend aantal faillissementen en groeiende werkeloosheid.
    Dat betekent dat huizenprijzen dramatisch zullen dalen.
    De enorme hypotheek-schulden in Nederland zullen voor problemen zorgen. Degenen die dachten slapend rijk te worden door het nemen van een tophypotheek om de hypotheekrente-aftrek optimaal te kunnen benutten komen bedrogen uit.
    De banken weten precies hoe de vork in de steel zit en blijven op het geld zitten. En terecht, want waarom zou je nog meer mensen in een financieel benarde positie willen manouvreren? De ellende is nu al groot genoeg.

  8. Eric says:

    Helemaal mee eens Tamara!

    Jij ziet de zaken toch een stuk realistischer dan Chantal, die in haar denkbeeldige ivoren toren zit en de wijsheid in pacht denkt te hebben……

  9. Huurder 24 jaar says:

    Amen

  10. Ronald says:

    @tamara

    Ik denk dat de reden voor beperking van leningen niet zo idealistisch is als jij het omschrijft.

    Het gaat de banken vooral om beperking van de risico’s. Of hun klanten levenslang in de schulden zitten vinden ze volgens mij niet zo’n probleem.

  11. swimij says:

    Hoe voorspellingen uitkomen.
    http://www.parkerchris.pwp.bluey

  12. Niek says:

    @Tamara(7):
    Degenen die dachten slapend rijk te worden door het nemen van een tophypotheek om de hypotheekrente-aftrek optimaal te kunnen benutten komen bedrogen uit.

    Als zo’n ‘slim’ idee massaal nagevolgd wordt zoals nu in Nederland, dan kun je er op wachten tot de markt het zwaar afstraft. Want dat werkt gewoon altijd zo; het is alleen afwachten in welke vorm de afstraffing komt, en in hoeverre de politiek gaat accepteren dat de schuldigen ook zelf gestraft worden voor hun eigen foute beslissingen.

    Ik geloof zelf niet in algemene deflatie gezien de enorme geldcreatie in de VS en Europa. Maar een stevige portie stagflatie zou veel tophypothekers ook de das omdoen (bijv. via sterk stijgende kosten van levensonderhoud, hogere rente, hogere belastingen en dus lagere huizenprijzen).

  13. chantal says:

    klopt niek,
    als dom varken kan ik dit enkel maar beamen 😉

    In deze periode moet je met meer rekening houden. Inflatie, stijgende rentes, dalende prijzen, stijgende huishuren, toenemen bevolkingsaantal, toenemende tekorten grondstoffen etc…

    En je moet ook kijken naar alternatieven. Geld sparen in een periode van groot risico op hyper inflatie is ook risicovol etc etc…

    Alé, ik ga terug in mijne ivoren toren. Mijn bankirai is gelegd. Geld moet rollen.

    Oja, 40% korting op mijne bankirai. Iedereen zit zonder werk, dus daar kan je de prijzen ook wel goed manipuleren.

  14. M says:

    @Chantal

    De bevolking zie ik niet toenemen hoor.
    Stijgende huishuren is ook maar de vraag. En er staan dadelijk genoeg kantoren leeg. Er zal dan weer volop gekraakt gaan worden als de huren te snel stijgen.

  15. Wilko says:

    Iemand NOS journaal gezien van 18.00 uur daarnet?
    Daar werden nieuwe starterswoningen gepresenteerd (al opgeleverd!) voor 100.000 euro (in Lisserbroek).
    Ja ja, het kan dus wel…
    Wel wat slimmigheidjes in de bouw natuurlijk, maar dit zet een stuk meer zolen aan de dijk dan verhoging van de NHG of een verdere verlaging van de rente!

  16. Mark says:

    “zolen” aan de dijk? Halve, bedoel je?

    Of zoden aan de dijk (ter versteviging zeg maar…)

  17. Michzelluf says:

    7. Tamara Zegt

    De banken zijn juist het probleem, omdat ze absoluut niks meer kunnen betekenen voor de economie, omdat ze niets doen! Ze hadden te weinig assets..
    Door de werkloosheid moeten mensen hun huis noodzakelijkerwijs verkopen en bedrijven kunnen hun leningen niet meer aflossen…
    Banken draaien de kraan nog dichter…en de boel werkt als een katalysator om de noodzakelijke investeringen voor bedrijven, ect. ect.

  18. Niek says:

    @Wilko(16):
    ik heb vijf jaar geleden al ontwerpen voor starterswoningen van 75.000 euro gezien (inclusief tuintje, gebaseerd op de gemiddelde grondprijs in de Randstad). Het kan dus best, maar de vastgoed maffia zal zich er met hand en tand tegen verzetten. Stel je voor dat de huizenprijzen gaan dalen omdat een nieuw huis nog maar de helft kost van een tweedehands exemplaar.

    Bij mij in de buurt krijgen projectontwikkelaars subsidie van de gemeente als ze het voor elkaar krijgen om ‘starterswoningen’ van maximaal 220.000 euro te bouwen. Crimineel allemaal 🙁

  19. Niek says:

    @Michzelluf(18):
    ik denk dat banken volledig terecht de hand op de knip houden voor potentiele huizenkopers, en mede in het belang van die kopers (alleen willen die dat niet inzien). Een huis was (gemiddeld gesproken, er zijn altijd uitzonderingen) nog nooit zo’n slechte investering, dik verlies is vrijwel gegarandeerd. Heel verstandig van de bank dus dat ze daar even NIET aan meewerken.

    Wat bedrijfsinvesteringen betreft is het volgens mij niet veel anders: ook veel (vooral grote) bedrijven zijn verslaafd aan gratis geld, zodra ze weer een reele rente moeten gaan betalen gaan ze failliet. Aan zulke zombie firma’s moet je geen geld lenen, die horen gewoon keihard failliet te gaan. Jammer voor wie er werkt, maar het is niet anders – blijkbaar was het geen produktief werk dan. Ik ken heel weinig voorbeelden van kleine bedrijven met goede plannen die géén geld kunnen lenen; wel veel fantasten en oplichters die vinden dat de bank tegenwoordig te streng is.

  20. Niek says:

    toevoeging bij opm.16/19:
    net het item Lisserbroek in het journaal gezien: het lijkt sprekend op de huizen die ik vijf jaar terug al zag, vast hetzelfde ontwerp maar dan 30% duurder (als gevolg van sterk gestegen grondprijzen). Tragisch dat daar dan weer een anti-speculatiebeding bij nodig is(omdat ze er zo weinig bouwen dat maar 2-3% van de gegadigden aan bod komt …).

    En zoals ik al dacht, de bouwmaffia (NVB) is hier tegen: we moeten vooral voor ‘doorstromers’, dus groot/duur, bouwen en vooral geen goedkope starterswoningen. Stel je voor, goedkope huizen … dat is maatschappelijk heel ongewenst. Criminele organisatie die NVB, oprollen die tent 🙁

  21. sd says:

    @niek
    hoezo is dik verlies gegarandeerd? Als je als looptijd 30 jaar neemt, zoals alle hypotheken en je neemt 2% inflatie per jaar dan is er een rendement van ongeveer 50%
    Daarbij komt dat een daling in de eerste jaren minder hard aankomen dan een daling in de laatste jaren.

  22. Tamara says:

    @ Niek 13
    Geen deflatie denk je?
    Vandaag een greep uit de internationale dagbladen:
    Daily Finance: Dr. Doom strikes again: Get set for three years of deflation.
    Baltic Business News: Value of money in the pocket is growing
    Lifestyle: Portugese inflatie verlaagd naar 0,2%
    Momeywise: Unemployment rises to 2,22 million, this is a serious concern, as it poses the risk that the UK could enter a prolonged period of deflation.
    Motley: Spain CPI at 47 year low, downtrend to continue.
    RTT: Franse inflatie op het laagste peil sinds 1957.

    Geld bijdrukken heeft geen enkel effect als banken niet willen uitlenen en klanten niet willen lenen.

  23. bent says:

    Mooi niet, hoe die snuiter van de gevestigde orde, de NVB, met het neusje omhoog kwam vertellen dat het, vanwege de doorstroming en vergrijzing niet verstandig was om starterswoningen van 100.000 euro te bouwen. Jaja, en diezelfde vergrijzing vormt natuurlijk geen enkel probleem om een tussenwoning van 3 ton te kopen.

    En ja, meneer van de NVB, er waren dus 1200 inschrijvingen voor het rijtje met huizen. Zie dat maar eens te halen met de bouwprojecten die starten vanaf 299.000 vrij op naam. De markt wordt ultimo bepaald door de instromers, de starters. Wat zij willen is duidelijk. Betaalbaar wonen. Wordt het niet eens tijd om daarnaar te luisteren?

  24. Niek says:

    @sd(22):
    als je op de top van een bubble koopt is verlies vrijwel gegarandeerd. Misschien bereik je breakeven na 15-30 jaar, maar dan is het nog een slechte investering. Historisch gezien geen speld tussen te krijgen 🙂

    @Tamara(23):
    de officiele inflatiecijfers daar kijk ik al lang niet meer naar, pure leugens. Maak me wakker als de kosten van levensonderhoud terug zijn op het peil van 2000, ik zie het niet gebeuren (laat staan prijspeil 1980-1990, zo rond het begin van de credit bubble). Het meeste blijft stijgen, alleen wat minder hard dan de afgelopen jaren.

    Deflatie in de UK? Laat me niet lachen, bijna alle kosten en belastingen rijzen de pan uit daar. Alleen vastgoed wordt wat minder duur dan het was. Dr. Doom heeft doorgaans goede analyse, maar ook hij is niet onfeilbaar.

    Ik denk dat we de komende weken/maanden nog een deflatie scare krijgen (hoop ik, kan ik misschien goud enzo weer voordelig terug kopen) en daarna off to te races voor alle fiat currencies.

    Deflatie is historisch gezien extreem zeldzaam en m.i. in een fiat systeem onwaarschijnlijk. Amerika tijdens de Great Depression en Japan in de afgelopen 20 jaar zijn trouwens ook geen zuivere voorbeelden van deflatie, maar dit terzijde. Van (hyper)inflatie daarentegen zijn zo honderden historische voorbeelden te vinden, lijkt me dus beter om daar rekening mee te houden. Los daarvan, ik heb geen schulden en deflatie vind ik heel gezond; laat maar komen.

  25. chantal says:

    Juist Niek,

    Inflatie is een verdoken manier van belastingen heffen door de overheid. Als de overheid geld nodig heeft, maken ze het gewoon en de spaarder met een dik spaarboekje krijgt mega verlies in waarde – alhoewel zijn spaarbedrag toch gelijk blijft of zelfs stijgt.

    En gelijk we er nu voorstaan, is het overduidelijk dat onze overheden binnenkort nog meer geld zullen nodig hebben, en daarna nog meer etc….

  26. Okkie says:

    @sd:
    Een waardevermeerdering met de inflatie zou alleen maar opgaan bij een oneindige levensduur van je huis, maar deze is in de praktijk maximaal 120 jaar. Dit betekent dat je huis zeker 25% minder waard is tenzij je er een ton aan renovatie tegen aan hebt gegooid.

  27. M says:

    @Niek

    Ik zou niet te lang wachten met goud kopen. Als het IMF verkoopt dan kan je er donder op zeggen dat alles naar China gaat. Dat zal de prijs echt niet drukken.
    China heeft laatst zijn goudpositie al verdubbeld, en aangezien ze ook als een gek koper aan het kopen zijn en gestopt zijn met de aanschaf van treasuries willen ze duidelijk van de dollars af.

  28. Henri says:

    @Okkie
    Als je huis in 30 jaar 25% minder waard wordt en geld wordt in die zelfde periode ook 25% minder waard door inflatie, dan zit na 30 jaar hetzelfde prijsstikkertje op je woning.

    Als je wil beleggen kun je dan beter iets anders nemen maar als je een woning ziet als gebruiksgoed en je je afvraagt of je de hypotheek kunt blijven betalen is dit prima.

  29. Niek says:

    @M(28):
    China wil meer goud, dat is duidelijk (ze hebben ook bijna niks …). Maar het is ook duidelijk dat de Geithner clan en IMF graag goud weer een mep omlaag zouden geven. Het gepeupel moet vooral niet de indruk krijgen dat er wat mis is met de beurs of fiat currencies.

    Ik heb geleerd dat je beste kunt kopen als het sentiment slecht is (RSI goud futures 70). Helaas is er sinds ik verkocht eerder dit jaar geen goed aankoopmoment meer geweest, en het zou inderdaad nog een flink stuk hoger kunnen met de goudprijs. Prijs zit sinds een weekje op het scherp van de snede, we zullen zien.

  30. Okkie says:

    @Henri:
    De prijs van een huis slingert inderdaad rond de inflatie, echter zitten we nu op een top van deze curve en kan het weer minimaal 30 jaar duren voordat we weer op een top belanden. Je bent wel erg immobiel als je daarop moet wachten.

  31. Niek says:

    @Okkie(31):
    inderdaad, zoals de Herengracht index al aangeeft slingert de huizenprijs in een zeer brede band rond de inflatie, alleen op zeer lange termijn lopen ze gelijk op.

    De huidige afwijking is de grootste uit de geschiedenis van de index, en ongetwijfeld ook aller tijden. Een daling zou zomaar 50 jaar kunnen duren (is eerder gebeurd …). Huizenkoper, do you feel lucky?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*