Minister Stef Blok heeft gemeld dat er een principe-akkoord is over de woningmarkt. Starters moeten vooral meer, en gedurende langere tijd gaan lenen om het ‘huizensprookje’ nieuw leven in te blazen. Dit onder de noemer: ‘Het de mensen makkelijker maken om de woningmarkt op te gaan’ .
De maatregelen uit het akkoord zijn als volgt:
- De huren gaan minder hard omhoog. En stijgen met maximaal 6,5 procent ipv 9 procent
- Voor middengroepen wordt de huurstijging verzacht
- Wie in inkomen daalt, kan ook weer in huur zakken
- De aflossingstermijn voor nieuwe gevallen wordt verlengd van 30 naar 35 jaar
- Als starter kun je er voor kiezen om aan het begin van de looptijd iets minder betalen en aan het eind iets meer
- Er komt een fonds voor startersleningen van 50 miljoen euro
- Aflossing van 50% van je hypotheek ipv 100% wordt mogelijk, maar dan heb je wel geleidelijk minder hypotheekrenteaftrek
- Om de bouw een flinke impuls te geven gaat de btw op renovatie en verbouwingen één jaar lang omlaag van 21 naar 6 procent
- Er komt een energiebesparingsfonds van 150 miljoen euro. Verder wordt samenwerking gezocht met de marktsector, zodat het fonds nog enkele honderden miljoenen euro’s groter kan uitvallen
- De verhuurdersheffing voor woningcorporaties wordt niet 2 miljard, maar 1,75 miljard
Nu als starter instappen financiële zelfmoord? In het land der grijzen is eenoog koning.
Wat een klucht…
ipv echte plannen dus kicking the can down the road 😉
Misschien is een kreative oplossing te veel gevraagd…
Bevoor het bouwfonds zo akelijk pervers totaal eskaleerd is, was het fenomeen ‘premiekoopwoning’ ooit toch echt zinvol: vooral de Premie A-woning die overeenkwam met een sociale (inkomensafhankelijke) koopwoning 😉
http://nl.wikipedia.org/wiki/Premiewoning
http://ontwikkeling.bouwfonds.nl/media/59348/bouwfonds_boek_v5.pdf
Ofschoon het de tijd was, waar je als kleine man je eerste ton ermee maakte… 1978 ofzo?
De meeste versoepelingen zijn van het type ‘je mag zonder parachute springen, maar dan ben je niet verzekerd’. Alsof de starter de afgelopen 5 jaar in een cocon heeft geleefd. Het kost de belastingbetaler gelukkig niet zoveel (al is elke extra cent teveel).
De markt blijft zo op slot, terwijl iedereen weet welke sleutel erop past. We zitten tussen de Anger en Bargaining fase in.
Leegstand winkels. NOS
http://nos.nl/artikel/473506-meer-winkels-staan-leeg.html
Oude tijden herleven………
http://resources21.kb.nl/gvn/JHM01/JHM01_00168_U.jpg
Topic, kosten ( schatting ) ongeveer 1 miljard, waar komen die vandaan ?
Wie gaat dat betalen zoete lieve Gerritje 🙂
– Aflossing van 50% van je hypotheek ipv 100% wordt mogelijk, maar dan heb je wel geleidelijk minder hypotheekrenteaftrek
De hypotheker heeft dus flink zitten lobbyen.
Dit hele akkoord gaat om meer (startersleningen) en langer (35 jaar) lenen en minder terugbetalen (50% aflossingsvrij). Bedroevend dat de heren in Den Haag denken dat dit de manier is om de problemen op te lossen.
Reminder, TK ronde tafel gesprek kredietmarkt.
http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/live_debatten_commissiezalen/player.jsp?zaal=N%20203&title=Groen%20van%20Prinstererzaal&analoog=Encoder03_GroenvPrinsterer_Extern350k&adsl=Encoder03_GroenvPrinsterer_Extern500k
Zo, probleem is opgelost…… toch?
wie gaat er nu aflossingsvrij lenen maar dan hra missen?
Eens even kijken:
Ach ja, met een huur van 400 euro per maand krijg je dus maar 28 euro per maand verhoging, dat is ruim 300 euro per jaar. Dit zijn trouwens niet de hoogste inkomens, reminder…
Iemand met 3 ton hypotheek tegen 5% en in het hoogste belastingtarief betaalt 15000 euro rente per jaar, daarvan mag ‘ie straks maar liefst een half procent niet meer aftrekken, dat is, even zwaar rekenen, kuch.. tromgeroffel… een whopping 75 euro per jaar! Armoe!
Nou, de lasten worden weer mooi verdeeld!
Op zich een aardige gedachte, eerst maar eens de uitwerking zien.
Ah! Toch nog lucht gevonden om in die zeepbel te blazen. Past mooi bij de eisen om af te moeten lossen, want hiermee gaan de lasten weer omlaag en is er netto voor de woningbezitter geen verhoging van de lasten. Voor de maatschappij als geheel (dus ook de niet-woningbezitters) is dit op termijn een jaarlijkse miljardenpost vanwege de HRA die nu per hypotheek 5 jaar langer wordt uitbetaald op dat deel wat nu toch opeens niet hoeft te worden afgelost. Incompetente debielen…
Nu we toch de ellende aan het doorschuiven zijn naar de volgende generatie, waarom eigenlijk niet gewoon nu kopen en de boel over 100 jaar laten aflossen door je nog niet geboren achterkleinkinderen?
Nogmaals: incompetente debielen…
Ik zie nu al mensen naar hun prepensioenregeling zoeken bij de fiscus. Als ze dit moeten gaan controleren/implementeren, dat wordt me een fiscaal gedrocht van epische proporties! Fijn dat de politiek ook naar praktische haalbaarheid kijkt… Nogmaals: incompetente debielen…
Tuurlijk, al jaren een doorslaand succes! Ik voel de grond al trillen van al die kuddes starters die nu naar de makelaar rennen! Hopelijk zijn de meeste starters onderhand al een stuk wijzer, en trappen ze niet in deze financiële zelfmoord. Eigenlijk ronduit onethisch van onze pluchezitters om te proberen de generatie van hun eigen kinderen op te laten draaien voor zelfveroorzaakte ellende en via de starters’ portemonnee te proberen hun woningwaarde op peil te houden. Stelletje zwijnen…
Wie biedt er meer! Als we in dit tempo doorgaan is over een half jaar aflossingsvrij de norm. Zijn er al mensen die de afgelopen weken volledig annuïtair hebben afgesloten vanwege de nieuwe regels en zich nu hoogstwaarschijnlijk zwaar genaaid voelen? Gaan we daar een noodwetje voor optuigen? Nogmaals: incompetente debielen… De geloofwaardigheid zakt hiermee van ‘min veel’ naar ‘min oneindig’.
Nou, dat zal me een klapper geven. ER IS GEWOON GEEN GELD MEER ONDER DE MENSEN! Dus die verbouwingen komen er toch niet. Wie gaat er nu geld steken in een woning die alleen maar hard in waarde daalt? En waarschijnlijk ziet de consument daar weinig voor terug, want steekt de verbouwer zeker de helft van die 15% verlaging direct in eigen zak… Nogmaals: incompetente debielen…
Tuurlijk, marktpartijen die opeens geld in een energiebesparingsfonds gaan pompen, want met de overheid aan het roer wordt zoals altijd weer een succesverhaal! Onder welke steen hebben die lui gelegen?
Overal in het land vallen de corporatie directeuren elkaar huilend van geluk in de armen! Yeah, right…
Het zal de lezer die het tot hier heeft gehaald wel zijn opgevallen in welke emotionele staat ik mij bevind. De laatste maanden maak ik me steeds kwader over de politieke ‘elite’: volslagen wereldvreemdheid, flagrante incompetentie, afschuiven van verantwoordelijkheden, de volslagen arrogantie richting de ‘gewone burger’, strooien met andermans geld, en niet in staat om ook maar met enige samenhangend en toekomstvast plan te komen om de simpele reden dat de meesten nog werkelijk te stom zijn om hun eigen reet af te vegen!
Dit land gaat maar 1 richting op: gillend naar de afgrond. Ik zie zolangzamerhand geen enkele mogelijke redding meer…
1 miljard t/m 2017 is meer dan de opsomming leek te zijn. Ben benieuwd waar ze het vandaan gaan halen? Uit de winsten van de SNS en ABN redding denk ik.
Wat heeft D66 er nu precies uitgesleept vraag ik me dan af? Dacht dat D66 ook iets aan bestaande hypotheken wilde doen.
Compromis lijkt trouwens minder slecht dan het CDA-plan. Lijkt erop dat 30 jaar en beperking hypotheekrenteaftrek precies hetzelfde blijft, maar dat mensen de HRA gradueel gaan missen over die 50%. En de laatste vijf jaar helemaal geen HRA meer krijgen.
Al komt er nu ongetwijfeld een 50% annuitair, 50% bankspaar-oplossing, waar je je bij afvraagt of we helemaal gek zijn geworden om zoiets toe te staan.
Ondertussen in Ierland.
Basiskosten rijzen de pan uit…… + 12% in twee jaar
http://www.independent.ie/business/personal-finance/latest-news/basic-groceries-rise-by-12pc-in-two-years-survey-29062834.html
Wat een treurnis hier, heb toch al meerdere keren precies aangegeven wat er ging gebeuren. Maar nee, dat was volgens jullie allemaal helemaal niet mogelijk en ik werd voor gek,gestoord en van de pot gerukt uitgemaakt. inderdaad nu kan dit forum echt worden opgeheven. Moderator stekker er uit. Prijsdalingen zijn de afgelopen 4 maanden al vrijwel gestopt en nu is het definitief afgelopen. Het is nu kiezen voor een steeds fors hogere huur of nog redelijk goedkoop instappen ten opzichte van de afgelopen jaren op de koopmarkt. Zal wel rustig worden hier………steeds meer kopers.
Het FD vanochtend: “Het sluiten van een akkoord vannacht was geen vanzelfsprekendheid. Zeker de standpunten van D66 en ChristenUnie op het terrein van de fiscaliteit rond de koopwoningmarkt gaan veel verder dan die van regeringspartij VVD en ook verder dan de kabinetsplannen. Terwijl de VVD slechts beperkt aan de renteaftrek wil komen, wil D66 een einde aan de aflossingsvrije – en spaarhypotheek voor bestaande gevallen.”
Dan vraag ik me nogmaals af, wat heeft D66 eruit gehaald? Huurmarkt wordt minder aangepakt, meer schulden maken wordt gestimuleerd en de HRA blijft voor bestaande gevallen gelijk. Lijkt me geen D66-oplossing.
Ik zal je missen. Niet op je belofte terugkomen, hè?
Hunk ? , hoe kan dat nou, de banken hebben helemaal geen kapitaal meer voor nieuwe leningen……
En mensen die niet hoeven te lenen maar loaded zijn met cash wachten totdat de prijzen minstens 50% zijn gezakt…….., ‘koopkracht’ is the name 🙂
erik, als je goed had gekeken, wordt de HRA niet aangepakt. Tenminste, daar lijkt het op. Je mag nu wel minder aflossen, maar dan krijg je ook minder aftrek. Zelfde geldt voor de lengte, die (nogmaals: lijkt) het zelfde te zijn gebleven. Wat dat betreft is er weinig veranderd, behalve dat mensen nu de mogelijkheid hebben om HRA-vrij niet af te lossen.
Al bedenken ze nog zoveel om de woningmarkt uit het dal te trekken. Lukt niet. Geld is op.
30 jaar aflossen en rente betalen en dan ook nog eens 30 jaar alleen rente betalen zonder HRA?
Dan kan je dus met je 21e een mooi huisje kopen en bij 81 betaal je nog rente 🙂
Ik vind hem wel leuk eigenlijk. Het is altijd goed om diverse geluiden op een forum te horen.
Ik persoonlijk denk dat het nog wel mistens een aar of 2 zal blijven zakken, gewoon omdat er veel regelingen aan aflopen voor verhuurde 2 e huizen, hra 2e huis weg en huurdersbelasting geheven na 1 of 2 jaar op 2e pand enz….en valt me op dat in laatste weken vooral appartementen te koop komen, ik neem aan dat dat de decmberskopers zijn, die hun pijpenla kwijt moeten, aan wie? Aan starters….
Startersleningen, hahahaha! Of eigenlijk zeer triest dat die er weer komen natuurlijk…
Ik mis nog een aktie: afschaffen successie. Hoe snel moeten erfgenamen verkopen.
Ik zie hier in de buurt nu een “koopgarant” in de verkoop omdat de jongelui huis van overleden ouders hebben geërfd en nu een fiscaal probleempje hebben of daarop anticiperen.
Leven van een troll vergt een lange adem 😉
Door hra kan optimist de lasten halveren. Komt i op 3.5 uit
Preciessss! En dus wel extra rente betalen maar deze niet af kunnen trekken…. Dan ben je wel heel dom bezig!
Nu kost geld lenen tenminste weer geld. Nog steeds deels op mijn kosten, maar er zit tenminste schot in de zaak. Nu de WOZ en huurwardeforfait lekker blijven verhogen om het geld dan maar rechtsom uit de zakken van erik te kloppen 😉
Mischien heeft erik(trol), toch wel voorkennis. Ik hou het op goed marktgevoel. Zie mijn post van vorige week(en dat is maar 1 voorbeeld).
10.erik Zegt:
9 February 2013 om 1:33 pm erik(Quote) (Reply)
De druk wordt nu van alle kanten opgevoerd, zoals gezegd Blok kan willen wat hij wil, de verplichte aflossing gaat er aan, en hypotheken mogen over 35 jaar afgelost gaan worden. De verhuurdersbelasting gaat terug en er gaat weer geinversteerd worden in bouwen, je kan niet alles kapot bezuinigen. Volgend punt op de agenda is dat mensen weer een hypotheek kunnen krijgen. Kan nog even duren maar als de markt dreigt verder in te storten gaan alle registers open, let maar op!
De onderste zin gaat een belangrijke worden. Als de woningmarkt niet snel genoeg aantrekt, gaan de pensioenpotten heel snel richting de starters. En er komen heel snel buitenlandse banken met hypotheek producten, dit gaat de stijgende rente drukken.
Groet,
Erik(trol en allesweter).
De meeste mensen hier hebben je toen ook precies verteld wat de gevolgen daarvan zouden zijn. De totale kosten van een koopwoning nemen toe, als je al van de nieuwe regels gebruik zou maken, maar het bedrag dat je per maand betaald neemt af.
Dit maakt alles niks uit want de plannen van het aanscherpen van de financieringsruimte van zowel de kapitaalmarkt, de eu, het IMF en waarschijnlijk ook de overheid zelf blijven.
Kortom je krijgt de mogelijkheid fors meer aan extra rente kosten te kwijt te zijn, door je maandlasten over een langere periode uit te smeren.
-. De huur ingrepen zijn nog steeds onduidelijk, hoe komen ze er achter dat je te veel verdient als je er al zit. Dat zien we binnenkort nog wel voor de rechter komen.
-. Over een paar jaar komen de starters die gekozen hebben voor tijdelijk lagere lasten in de problemen wanneer hun inkomen niet significant is gestegen.
-. Mensen met een kleine onderwaarde die eerst nog dachten te gaan verhuizen, gaan nu wellicht hun huis verbouwen omdat het goedkoper is dankzij de daling naar 6% btw.
Als klap op de vuurpijl zal nu ook nog elders ruim een miljard vandaan getoverd moeten worden, dat gaan we natuurlijk ook voelen in de portemonnee.
Heb het idee dat in NL marktontwikkelingen veel minder geaccepteerd worden door de overheid dan in andere landen. Of misschien is dit alleen op het gebied van de huizenmarkt zo.
Wat wenselijk is en wat men doet zijn twee verschillende dingen. vb roken, drinken, fastfood. Uiteraard is het wenselijk dat de HRA eraan gaat, dat de huizenprijzen dalen naar een wenselijk niveau. Uiteraard weten jij, ik en mogelijk nog meer mensen alhier vanuit de geschiedenis lerend dat dit een mogelijk scenario zou worden. Simpel gezegd zijn er twee scenario’s zoals hierboven of -60%. Men heeft voorlopig deze optie gekozen.
Zo’n ramp is dat niet, suiker thee en worstjes zijn toch niet gezond en heb je niet nodig. 🙂
Even wat tegengas op de WOZ opmerking van Snorkel:
Huren, een slimme Z. Huur 750 euro, 7,5% erbij is 675 euro per jaar bij een rente van 3 % wegzetten (deposito) is in 30 jaar ruim 30 k.
erik(trol),
Erik, je hebt de belangrijkste voorspelling gemist, die hier al jaren gedaan wordt; de HRA wordt afgebouwd volgens het ‘virtueel aflossen’ principe! Dat staat (zoals ik het lees dan) in een bijzinnetje, maar zoals gewoonlijk zijn de bijzinnetjes het belangrijkste. HRA afbouwen (wat moet van de EU en het IMF) betekent namelijk dat veel van de “financiële producten” die bedacht zijn om maximaal te profiteren van HRA opnieuw doorgerekend moeten worden en toch ineens niet meer zo winstgevend zijn voor de verstrekker van de lening (= de hypotheeknemer = de bank). Het zou dan best eens zo kunnen zijn dat de banken deze producten vrijwillig gaan opheffen / aanpassen. Straks hoef je van de overheid slechts 50% af te lossen in 35 jaar, maar is er geen bank die daarmee instemt, of alleen tegen een hele hoge risico-vergoeding (= rente). Je ziet nu al dat de banken gewoon een dikke renteopslag toepassen en daar wordt ondanks publieke verontwaardiging helemaal niks aan gedaan (terecht ook wat mij betreft). Vergeet ook niet dat D66 een direct lijntje heeft met de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken 😉
Interessante link:
http://www.deepjournal.com/p/2/a/nl/1563.html
Da’s geen tegengas hoor. Die pavlovreactie van het duurder worden van “huren” vergelijken met het duurder worden van “kopen” is vrij zinloos. Het is crisis en iedereen gaat het merken / merkt het. Het is niet zo dat kopers massaal ineens gaan beslissen om hun huis maar te verkopen en te gaan huren omdat de WOZ verhoogd wordt met een paar tientjes, of andersom omdat de huur verhoogd wordt met een paar tientjes. Mijn reactie was bedoeld on Erik even terug te trollen 😉
Wat een buhne verhaal weer.
Ik dacht dat het idee was om een hoge huurverhoging over een lage huur een normale huurverhoging op zou leveren.
Als de regering ballen heeft dan leggen ze hun oude verhaal aan de 1e kamer voor.
Als die het afwijst gewoon niks doen.
Laat maar oplopen die staatsschuld.
En kijken of je die 1e kamer af kan schaffen.
Dat ze dit soort paniek acties verrichten zal niemand hier verbazen, maar dat dit soort acties niet werken ook niet. De druk om de pensioenfondsen te misbruiken lijkt mij ook zeer waarschijnlijk ik zie dat alleen niet stroken met interesse van buitenlandse banken en hun hypotheek producten.
Na de val van SNS is het weer eens duidelijk dat onze banken net als in elders in Europa te weinig eigen vermogen hebben. De reden dat de pensioenpotten onderdruk gezet zouden worden is omdat bij de banken de kredietkraan dicht zal blijven.
Als buitenlandse banken geïnteresseerd dan wel nog genoeg vermogens ratio’s hebben om zich in onze risicovolle markt te mengen waarom zou je dan nog de pensioenfondsen onder druk zetten? Plus dat we daarmee ook noodlijdende Nederlandse banken van hun toekomstige inkomsten beroven…
In het land der grijzen is de kale koning. 🙂
In het land der kalen is de grijze koning.
Banksters zeiden laatst ook al dat ze niet langer ‘sorry’ hoeven te zeggen, ik zeg dat ze nog niet eens begonnen zijn met sorry te zeggen. Hetzelfde geld voor de richting van de huizenprijzen imo 🙂
Sorry, dit is (ik had het kunnen weten) natuurlijk oud nieuws alhier ..
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-10-2008/%E2%80%98huizenprijs-zakt-60-in-7-jaar-in-nederland%E2%80%99/
Toch interessant om te lezen wat er sindsdien gebeurd is..
Dit is ook wel een goeie 😉 https://twitter.com/DianavanLoenen/status/301597598677102592
“De heren politici gaan zo vast uitleggen dat voor de derde keer in één jaar tijd ‘de onzekerheid op de woningmarkt is weggenomen’.”
En zo zijn we weer in 2008 -toen LvM een huis kocht in Almere en er vrijdagmiddag nog werd geborreld.
Pers conferentie:
http://nos.nl/nieuws/live/politiek24/
aflossen in 30 jaar blijf!
Het geld is niet op, daar kunnen ze zoveel van printen als men wil. De realiteit is dat de onderliggende basis van de economie stuk is.
Ing gooit er 1400 “lageren” uit en die krijgen 20 miljoen mee. Gaan ze allemaal mee verbouwen en kopen.
Een probleem wat niet word aangepakt door wat regeltjes in Den Haag te maken aangaande het verhogen van de kostprijs van het wonen.
Dat spel is al reeds gespeeld en faalt nu heel erg hard.
Ligt eraan wat je onder geld verstaat.
Story of my life 😉
Ik begrijp er niets van:
– de echte norm blijft 100 procent aflossen.
– huurders worden iets minder had angepakt (dus toestroom naar kopersmarkt van scheefhuurders zal helemaal niet zo een vaart lopen.
– Er zijn wat kleine stimuleringsmaatregelen (energie, verbouwen) die ook niet echte zoden aan de dijk zetten.
M.a.w.: d66, cu en sgp hebben hun huid niet duur verkocht en in feite gaat er weinig veranderen op de markt en lijkt men te hopen of een effect als: er is duidelijkheid, dus iedereen kan weer gaan kopen. Ik denk dat een groot deel van de kopers er nog steeds niet in gaat tuinen….
maar goed allerlei politieke partijen ( ook CDA) hebben hun aandacht weer gehad…
Als ik naar het forum hier had geluisterd dan had ik vorig jaar December geen woning moeten kopen en in mijn sociale huurwoning moeten blijven zitten.
Toen: Sociale huurwoning. Huur 681 euro. Maximale huur volgens punten 880 euro. Vanaf 1 Juli dus 45 euro er bij(is dus 726 euro) of te wel binnen 3 jaar 880 euro gaan dokken.
Nu 780 bruto aan hypotheek(50% annutair/50% aflossingsvrij)Netto 580,- (rente vast 3,1% voor jaren), recht op 5000 euro verhuisvergoeding door gemeente Den Haag. Plotseling recht op zorgtoeslag en kindgebonden budget(circa 70 euro per maand), Dus netto naar de 500 euro hypotheek als je dit ook nog is meeteld. Woz waarde 25k boven aankoopprijs+verbouwing+hypotheekkosten.
het verschil is dus 380 euro per maand. Oftewel euro 4.460 euro per jaar. Dat is aardig wat onderhoud. Of bijna 10x mijn maandelijkse hypotheek bedrag.
Stel dat je van dit bedrag 2500 euro als extra aflossing gebruikt(of te wel alleen je hypotheek rente teruggave) dan los je dus 75.000 euro extra af over 30 jaar woon je lasten vrij.(rest is weg geinflateerd zeker met het tempo van nu).
En dan moet me vrouw nog beginnen met werken hahhah(jongste kind gaat vanaf Juni naar school), wat een feest de komende jaren.
Wil jullie alle hartelijk danken voor jullie bijdrage op dit forum, door jullie heb ik een huis gekocht! Thanx aan alle!
Straks persen we ‘bakstenen’ van een stapel waardeloze bankbiljetten, kijk… dat is financiële innovatie 🙂
Denk, dat de mensen helemaal stoppen met het doen van grote uitgaven. Vertrouwen is in dit doemtijdperk verdwenen. Mensen zijn gaan inzien, dat het verstandig is om geen schulden te maken en bestaande schulden af te lossen. Dat is de enige vorm van zekerheid. Carnaval was wel een succes! Heb je tenmiste geen hypo voor nodig.
Ha Erik,
Zit je nu voor de derde keer om een applaus te vissen. 🙂
1 ding is nu wel helder: ook deze reparatiewetgeving vergt weer reparatiewetgeving.
Blok die van een collegaminister 200 miljoen moet stelen… Zal wel weer sluwe streken moeten bedenken.
Of gewoon het huurwaardeforfait verhogen. Veel makkelijker!
Au!,Ag ik heb me bezeerd.
erik(trol),
Fijn dat de daling in waarde van je woning wordt gecompenseerd door de overheid!
Hoor ik dit nou goed? Helemaal op het einde zegt Mister Stef Blok Burns nog even dat de hele hypothecaire lening gewoon in 30 jaar moet worden afgelost, maar dat er daarnáást nog een extra lening kan worden afgesloten (ter hoogte van maximaal 50% van het totaalbedrag) waarvan de rente niet aftrekbaar is. Dat zet dus de deur open voor banken om vanwege de hogere risico’s voor dit extra deel een veel hogere rente te gaan vragen…
Of ze hevelen nog wat taken naar gemeentes over zonder de middelen er bij te geven. De gemeentes verhogen de OZB toch wel weer, het lukt immers toch niemand om weg te verhuizen als er geen kopers zijn…
Belangrijkste punt uit de hele persconferentie: Er komt een nieuwe geldstroom vanuit de pensioen fondsen, straks kan je ook nog je pensioengeld gebruiken voor je eigen woning, eigenlijk maar beter ook, zo een beetje het enige wat nog beetje waardevast is zijn huizen……….
Inderdaad: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bzk/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/02/13/kamerbrief-over-de-aanpak-van-de-problemen-op-de-woningmarkt.html
“Meer ruimte voor kopers
Het volledig en annuitair aflossen van hypotheken binnen 30 jaar blijft de norm. Wel komt er de mogelijkheid om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50% van de waarde van de woning. Tevens wordt het mogelijk gemaakt dat bank en klant afspraken maken over de aflossingstermijn van de tweede lening. Hierdoor kan de looptijd worden verlengd naar bijvoorbeeld 35 jaar. De rente over de tweede lening kan niet worden afgetrokken van de belastingen. Dit betekent dat in de eerste jaren de maandlasten lager uitvallen. Over de gehele periode zijn de kosten echter hoger wanneer de consument voor dit product kiest. Dit leidt niet tot wijziging van de Wet IB 2001.”
Op zich wel slim; leg het belletje maar bij de banken neer en laat die het maar oplossen met de lener.
Even voor de duidelijkheid; dit betekent in de praktijk dat voor nieuwe gevallen de HRA voor de helft wordt afgeschaft voor mensen die voor deze extra-leen / weinig-aflos constructie kiezen! Voor de lener is het óf alles aflossen, óf de helft minder HRA (of een zelf overeen te komen mengvorm)
erik(trol),
Die nieuwe geldstroom is compleet irrelevant voor de financiering (wel een bizar slecht idee om onze pensioen ook maar op het spel te zetten, maar een slimme jongen regelt toch zijn eigen pensioen). De NLse banken hebben helemaal geen extreem groot probleem om aan nagenoeg gratis geld te komen (niet groter dan elke bank in de wereld), maar ze willen de risico’s van daling van het onderpand gewoon afgedekt hebben.
Het belangrijkste nieuws uit dit akkoord is: Minimaal 50% aflossen of 50% minder HRA. Kiezen of delen! Meer geld nodig? Sluit maar een persoonlijke lening af tegen het bedrag/ tarief / looptijd dat de bank goeddunkt, met je huis als onderpand…
erik(trol),
Erik,
Je gaat er van uit dat je woning dezelfde verkoopwaarde houd, schrijf dat de eerste paar jaar maar op je buik. Op de lange termijn zullen woningen ongetwijfeld wel stijgen, dwz als er weer veel onmiddellijk vaste contracten gegeven gaan worden, maar voorlopig zijn er vooral mensen die hun baan kwijtraken en alleen nog jaarcontracten krijgen…..en dus niet kunnen kopen dus zullen huizenprijzen blijven dalen vanwege oplopende woningoverschotten….
Dit akkoord is een lachertje. Bedoeld om domoren en korte termijn denkers zoals erik over de streep te trekken. Wie verder kijkt dan z’n neus lang is en wèl kan rekenen, begrijpt dat het beetje voordeel aan het begin volkomen tenniet wordt gedaan op de lange termijn. Welke heikneuter koopt op papier nou iets wat je na een tiental jaren rente+aflossen verder mag huren van de bank? En dat tegen de tijd dat je hoogstwaarschijnlijk met een tegenvallend pensioen te maken krijgt. Je wordt slechts voor 50% eigenaar. De VEH kan alvast een nieuwe subdevisie oprichten met de naam Vereniging Half Huis.
Zoals ik gisteren al schreef: als de ‘markt’ slechts in staat is 50% van de prijs op te hoesten, is het product gewoon 2x te duur.
On the bright side: de eeuwige discussie over het feit of HRA nu wel of geen subsidie is kan nu eindelijk worden afgesloten. Wie slechts de helft over bijna z’n GEHELE werkzame leven kan aflossen, is in feite te arm om eigenaar te worden en kan dus alleen met een fikse huursubsidie van tientallen procenten overeind gehouden worden. Kopers zijn definitief de nieuwe huurtokkies.
Leuke vraag voor op feestjes: Los je maar 50% af? Dan verdien je zeker niet zo goed?
RealisT,
Ik zeg het al langer: de enige stoere binkies in NL zijn de geliberaliseerde huurders en afbetaalde huiseigenaren. Die kunnen met recht zeggen dat ze op dit moment netjes hun “dues” betalen en niet anderen voor hun kosten laten opdraaien.
OK, met mensen die huurtoeslag echt nodig hebben om hun kinderen eten te kunnen geven kan ik nog medelijden hebben, maar met schuldhuurders niet echt.
Als banken überhaupt dit soort leningen gaan verstrekken, dan is het volk wat daar op in gaat waarschijnlijk van hetzelfde slag dat TV’s op afbetaling bij de MediaMarkt koopt. Eerst even boven je stand leven, en de rest van de tijd bloeden voor het afbetalen. En netto veel duurder uit zijn tov sparen en eenmalig aftikken.
Vaak hebben die scheefleners ook nog de arrogantie om te roepen dat zij de huurtoeslag van een bijstandsmoeder betalen. Alsof die twee zaken met elkaar te vergelijken zijn.
HRA eraf, dan hunnie ook geen huurtoeslag meer!
Indirect geven ze dan tenminste wel toe dat de HRA gewoon subsidie is en niet een korting op inkomstenbelasting. Dat begrijpen ze vaak ook niet.
Props 🙂
Op dit blog mag het gezegd worden op andere fora krijg je er gewoon een ban voor 😉
Mooi verhaal.
6,5% van 400 is natuurlijk slechts 26€ ipv 28. Moeten niet zeuren die huurders, ahum.
En ipv de achterachterkleinkinderen er in te betrekken lijkt het me beter de hele teringzooi aan de chinezen te verkopen, om het dan van ze terug te leasen. Doen bedrijven al zo lang, dat soort constructies. Moet dus wel goed zijn. 🙂
Zeg snorkel…. je vergeet wel even dat veel van die afbetaalde eigenaren ook gewoon jarenlang gesubsidieerd zijn geweest en een hoop daarvan ook nog eens een mooie premie in de zak gestoken hebben…. hoezo? Hun deus betaald?
Ik zeg niet dat ze er schuld aan hebben maar het is mij wat te kort door de bocht om deze mensen een lintje op de borst te spelden.
Zeer Realistische benadering.
dank ! 🙂
http://postimage.org/image/yeywhkz8r/full/
Ook een vooruitzicht.
xenibol..
als niet ingezetene van NL kon ik dus ook geen HRA krijgen.. en als die HRA wegvalt dan kijk je heel anders tegen schulden aan: je gedrag wordt er door bepaald: dus was het voor mij: aflossen, hormannen, aflossen, hormannen..
Heerlijk. Doe mij maar met paardenweide. Ook goed in het nieuws.
Haha, de vaste gasten blijven volhouden. 50% aflossen is gewoon goed, het geeft flexibiliteit in hoe en wanneer jij die andere 50% wil aflossen, daar is niks mis mee. En er zijn niet zoveel mensen die 400 euro huur betalen, de meeste betalen al circa 550 en meer en dan gaat die 6,5/7% per jaar aardig oplopen, zeker als daar geen loonsverhoging tegenover staat. Mijn advies nu, heb je een vast contract en kan je kopen, rennen naar die makelaar!
erik.. kijk even onder je schoen
Zoals in Japan bijvoorbeeld? Huizen zijn daar nu goedkoper dan 30 jaar geleden. Mensen die op de piek hadden gekocht zien nu 20 jaar later dat de waarde nog steeds 60% onder hun aankoopprijs ligt. Ik zie niet in waarom dat hier (Nederland) ook niet zou kunnen gebeuren.
Omdat we iets nog nooit meegemaakt hebben, wil dat niet zeggen dat het niet kan. Dat is één van onze menselijke zwaktes.
Mijn advies: rennen naar de lagere school om je basiskennis rekenen in te halen!
The black swan?
xenobinol,
Nee, was ik niet vergeten.. Daarom zeg ik ook “op dit moment hun dues betalen”… Tja, inderdaad hebben zij ook jarenlang geprofiteerd maar dat is nou eenmaal niet anders… “water under the bridge”.
Reeds geldende kortingen toeslagen geen garantie voor de toekomst.
Vergeet de afloskosten, forfait, opstal, OZB niet en dalende waarde van je onderpand. Leuk stulpje 300k. verder hoop ik dat je vrouw in de toekomst een leuke baan kan vinden. Sommige mensen houden wel van een uitdaging.
Wat een wanhoop weer van 100% naar 50% aflossen?
Het enige wat echt helpt in een financieel systeem dat gebaseerd is op schuld +rente/woeker… (en daardoor terminaal instabiel is, chronisch deflationair)
…is het kwijtschelden van schulden of restenschulden bail-outen.
Er zal hoe dan ook een reset moeten komen.
Ha meneer Realist is ook weer back in town, das toch die meneer die al rollebollend met Mastah op de grond lag van het lachen toen ik exact voorspelde wat nu gebeurd. Heren ga nou toch gewoon een huisje kopen, in plaats van elke maand die 1000 euries weg te brengen naar de vrije sector, waar die maffia van verhuurders van jullie zuur verdiende centjes op vakantie gaat. En bug, maak je geen zorgen, zelfs met een bijstands uitkering,zorg toeslag en kindgebonden budgtet is mijn hypotheek nog met gemak op te hoesten. Het kan eigenlijk alleen maar beter gaan vanaf hier. Ga nu maar is kijken of ik van me overwaarde geen leuke chalet kan kopen……..
Dus kopen of huren ik weet het niet.
Alles is afhankelijk van de beslissingen van het bankenkartel.
Als het bankenkartel in de toekomst de restschuld kwijtscheld van onder waterstaande huizen doe je er goed aan als koper wanneer dit niet gebeurd doe je er verstandiger aan te blijven huren.
1 ding is zeker schulden zullen hoe dan ook kwijt gescholden moeten worden in de toekomst.
xenobinol,
Trouwens nog even over dat “dues betalen”. Een buitenlandse ex-collega die 3 jaar geleden in NL een huis kwam kopen werd door de hypotheekadviseur aangeraden een zo hoog mogelijke aflossingsvrije hypotheek te nemen teneinde zo veel mogelijk af te kunnen trekken… terwijl hij het geld om het huis te kopen gewoon contant op tafel kon leggen! Dat geloof je toch niet?! En hij is er nog ingetrapt ook!
Die Blok is trouwens zeker er al vanuit gegaan dat de inflatie naar de 5% gaat, zo haalt ie toch nog de 9% huurverhoging binnen……….
Weet trouwens niet waarom die koffie vandaag zo lekker smaakt, zo dat toch met die schimmel te maken hebben..?? Zag vandaag ook iedereen lachen op het schoolplein, dat sinds tijden. Zou dat nou komen omdat ik in een vinex wijk woon waar het gros van de huizen de laatste 8 jaar is gebouwd…?? Nou ja afijn wel een verademing om is wat lachende gezichten te zien!
erik(trol),
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/07/100-aflossen-in-30-jaar-blijft-toch-de-norm.xml?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Je kunt wel rennen naar de makelaar maar het is de bank die dwars ligt wanneer je geen eigen geld meebrengt.
We huren rustig verder
Och, zij profiteerden van elkaar! 🙂
Niet van de hier aanwezigen.
Die motte dus niet seike over wat was…
Waarom zouden ze dat doen? Ze kunnen toch gewoon het pand verkopen en voor de restschuld loonbeslag opleggen aan de ex-“eigenaar”?
Dat bedoel ik dus. Te arm om je eigen broek op te kunnen houden maar wel een grote bek. Blijkbaar ook niet in staat om te kunnen constateren dat de paniekfase in Den Haag e.o. al lang is uitgebroken. Wat jij nu als herstel ziet, zijn slechts de laatste stuiptrekkingen van bestuurders die totaal de weg kwijt zijn. Niet gehinderd door enige kennis draait men al jaren maar wat aan de knoppen zonder aantoonbaar positief resultaat. In mijn professie ben je dan een prutser.
Daarom rol ik lachend over de vloer.
De 1 zijn schuld is de ander zijn bezit.
Hypotheekportefeuille staat als bezit op balans van banken.
Eerst nog de NHG plunderen 🙂
RealistT, leef lekker verder in je eigen realisme, Wist trouwens niet dat opperhoofd bij de plaatselijke speeltuin als professie werd gezien, maar vooruit ik gun iedereen zijn of haar beroep, als je maar blijft lachen, zou dat het wezen ben je zo verzuurd omdat je al die kinderen elke dag ziet lachen en nu ook hun ouders ineens weer ziet lachen……….zit je dan in je vrije sector snoephut.
”Waarom zouden ze dat doen? Ze kunnen toch gewoon het pand verkopen en voor de restschuld loonbeslag opleggen aan de ex-”eigenaar”?”
Op een gegeven moment kan de bank het pand niet meer ‘gewoon’ verkopen (als alles in de negatieve spiraal zit) en als de ex-eigenaar zijn baan kwijtraakt wordt ook dat loonbeslag lastig.
En als banken gewoon via QE en dergelijke gewoon hun kapitaalbuffers kunnen verhogen is het in algemeen belang veel slimmer om restschulden kwijt te schelden dit laat het vertrouwen in de woningmarkt ook sneller toenemen.
En de pensioenkas. Daar zitten figuren zoals erik (daar zijn/komen er een heleboel van) dan later met hun 50% pensioen en 50% huis. Huren van de bank van de wieg tot de dood. ROFL 🙂
Of een hoger rentetarief voor de restschuld?
Voor de restschuld is immers geen onderpand aanwezig en krijgt daardoor de kenmerken van een gewone persoonlijke lening, oftewel consumptief krediet.
Kwijtschelden? Never!
Plato,
Plato, dat kwijtschelden van schulden bergt het gevaar van een groot onrechtvaardigheidsgevoel bij diegenen die verstandig waren. Dat lijdt tot problemen.
Ik merk dat nu al bij mij in Dld., waar de “verstandigen” in tegenstelling tot andere EU-staten zoals NL, ruimschoots in de meerderheid zijn: een kwijtschelden van de schulden van de onverstandigen pikt deze meerderheid gewoon niet.
Om deze reden moet Merkel ook zo voorzichtig laveren tussen bail-outs en (duitse)bankenredding. Als ze hier te vrijgevig te werk gaat komt de bevolking er binnen de korste keren tegen in opstand.
De NL-regering probeert nu de prijsdaling op een mogelijk goedkope manier te vertragen. Dit schipperen heeft imho als reden, dat een snelle ineenstorting van de markt/prijzen meteen de ineenstorting van alle banken, de RABO voorop, als gevolg zou hebben.
En dan zijn de rapen gaar.
Een financieel gat in die orde van grootte is slechts door rigoreuze ingrepen zoals “Zwangshypothek” te dichten. (Duitsers weten wat dit betekent, Erik googelt beter effies om zich te informeren)
Ok, NL kan ipv een Zwangshypothek eerst nog de pensioenpotten in het gat flikkeren. Wat die beleggingen opbrengen bij verkoop in kortste tijd laat zich raden: (bijna)niets! Welke kopers staan er voor deze honderden belegde miljarden in de rij? ….
Ook dan wordt dat dus een Bad Bank. En wie worden uiteindelijk eigenaar van zo’n bad bank?
Jij en ik aka de belastingbetaler.
Een particulier wiens lening wordt kwijtgescholden…dream on.
Yep, dus over een jaar of 4 is de huur 500 per maand. Voor dat verschil laat ik me echt de woningmarkt niet opjagen. En als de huur me echt te hoog word…..Dan ga ik net over de grens wonen, waar je nog huis krijgt voor je geld ipv die gekunstelde beton hutten die de Nederlandse “bouw” bedrijven in elkaar flansen voor een appel en en ei, met een gehorigheid van de buren van heb ik me jou daar.
Ik blijf lekker liquide en betaal gewoon de huurverhogingen. Kan a la minute weg uit dit onzinnige gestechel dat politiek en NL heet.
Helemaal eens voor de doorsnee Jan Modaal. Heb je de detailhandel cijfers gezien van december 2012? Aj… En dan nog wel een december he, met record verkopen aan staatsloten (zegt eigenlijk al genoeg over de economie, net als de verkoop cijfers van McDonalds).
Eens (maar maak je niet te druk joh), en de banken hebben weer miljarden winst. Niet dat ING zich daar tevreden over uit, die mikken nog eens 1400 mensen buiten. Ofwel 1400 gezinnen die ook niet een vertrouwensstijging hebben en gaan consumeren. En waar komt die winst vandaan? Toevallig meestal zo rond de 15 miljard voor de NL banken. Goh, laat de hra nu ook dat waard zijn. Waarom betalen we via de belasting die 15 miljard winst voor de banken? We kunnen beter van subsidie spreken. En de overheid. Tsja die gaat huurders pesten en bouwbedrijven sponseren. Je zou haast zwart een klus laten uitvoeren. Maar ik wil natuurlijk niemand op ideeen brengen 😉
Dat doen ze toch ook. Nieuwe hypotheken kunnen dus 35 jaar duren, dus die oude hypotheken gaan verdwijnen als sneeuw voor de zon als het gunstig wordt om ze over te schrijven (wordt vast 35 jaar aftrekken of misschien wel 40 op den duur, om het piramide circus mar op gang te houden). En mensen zijn om de een of andere reden geneigd om snel toe te happen als ze 5 jaar langer in de tang kunnen zitten. D66 is allang blij dat ze nog iets gevraagd wordt door de VVD en PvdA. SGP en CU idem….
Dus jullie inkomen gaat omhoog. Daaaag zorgtoeslag. Hallo dure kinderopvang. En straks als je kinderen studeren meteen een lening, verplicht individueel verzekerd, geen OV jaarkaart meer, overvolle klassen wegens lerarentekort, en jij kunt niet verhuizen en moet doen wat de overheid/bank zegt. Proficiat. Maar goed, dat jij al 681 voor een sociale huurwoning betaalde zegt al genoeg over je financiele inzicht….
En 3,1% rente vast. Goh, had je bij Deutsche bank gegaan, had je even goed hra gehad, maar mocht die ophouden, dan had je maar 1.9% hoeven te dokken…
Zolang je in NL inkomsten hebt, mag je van hra gebruik maken. Je huis/hypotheek hoeft NIET NL te zijn. Doe er je voordeel mee…
Helemaal eens voor wat betreft consumptieve uitgaven. Zie bij mezelf en vrienden dat nu net de koopzucht lichtjes begint toe te nemen. Posities worden wederom langzaam ingenomen op financiele markten. Beleggingsrekeningen worden wederom geopend na het sluiten ervan eind 2007. Faillisementsveilingen/bedrijvennieuws worden weer in de gaten gehouden. Valuta schommelingen worden weer bijgehouden. Commodities worden weer in de gaten gehouden en ook diverse werelddelen en sectoren beginnen weer interesse te wekken. Kortom vermogende mensen in mijn omgeving beginnen zich weer voor te bereiden op lekker ouderwets knikkeren voor de heb. Huurverhogingen en wijzigingen in hra zijn eerlijk gezegd ver van mijn focuspunt (net als het kopen van een huis om in te wonen). Allemaal tientjes werk dat het onderliggende probleem niet gaat oplossen (hoe enthousiast Rutte/Draghi/Monti/Obama/v Rompuy het ook brengt). Who cares? NU moet je opletten als je wilt verdienen. Mooie bedrijven/producten/derivaten zijn nu wereldwijd voor een appel en een ei te koop. Nu moet je opletten en zorgen dat je de goede investeringen doet. Niet teveel letten op de politiek in NL, want dan zie je het niet. Kwestie van hoever je horizon rijkt. Als je perse in NL wilt blijven in een sociaal huurhuis met een doorsnee (klo#$) baantje, dan boeit het misschien, of als je een huis hebt, en je er eigenlijk vanaf wil, maar diep onder water staat is het relevant. Maar anders….Maakt het toch eigenlijk bar weinig uit wie er in Den Haag de “baas” is, of wat er allemaal verandert?
En rekenen op pensioen. Heb ik al nooit gedaan vanaf dat die regel opeens op mijn 25ste op mijn loonstrook verscheen. Altijd al beschouwd als een “verkoop” verhaal om iets van mijn bruto salaris af te romen door een of ander clubje eikels dat van toeten nog blazen weet. Dus ook de veranderingen daar, premie verhoging, korten, niet indexeren etc. Het is me allemaal worst. Gaat helemaal nergens over.
Echt opletten nu als je schuldenvrij bent en wat vermogen hebt. Crisis is niets anders dan een herverdeling van geld, dus zorg gewoon dat je vooraan staat bij de nieuwe verdeling.
En dan natuurlijk WERKEN van de wieg tot de dood. Spaart pensioenen en vult de teruglopende beroepsbevolking door vergrijzing weer aan.
Dan wordt pensioen een luxe voor diegenen die er voor hebben gespaard, zoals het behoudens de meest recente geschiedenis altijd al is geweest. (hoofstuk verworven rechten, haha)
Btw, er wordt nog steeds niet bij Voerman uit de kliko gegeten en er zijn ook nog geen opvangkampen voor failliete ex-scheefleners.
Ziet er allemaal nog vrij virtueel uit.
Alleen op dit log lijkt het allemaal echt.
Een toy voor de politiek vooralsnog, dat hele woongedoe! 🙂
@ Deutsche mark 97,
Onrechtvaardig? Het hele financieel systeem is onrechtvaardig en burgers komen echt niet in opstand als er restschulden kwijt worden gescholden zeker niet als dit collectief gebeurt.
Volgens mij heeft de Rabo enorme buffers.
Reken maar eens uit wat een winst een bank maakt via samenstelde rente.
Maar ik ben het met je eens voordat men de restschuld kwijtscheld zal de huizenprijsdaling nog even moeten doorzetten.
Ik denk dat Eric het niet verkeerd ziet.. Mits hij zijn inkomen op pijl houdt.
Het is gewoon een rekensommetje van huren vs kopen. rente de hele looptijd vast en kunt aardig uitrekenen wat wonen kost.
Tsja dat aflossingsvrije deel is wel een risico, op enig moment loopt de rentevast periode daarvan wel af en dan moet je maar afwachten wat het huren van geld dan kost.
Kopen alleen als je het ook kunt betalen! Nu en in de zeer onzekere toekomst!
De waarzegster op de kermis zal het nog druk krijgen;-)
Oeps, peil.
1,9% met het nederlandse risicoprofiel –> no way!
Zonder eigen geld leen je in Dld. rond de 4% (10jr. vast). Iets onder de 3% lukt pas met flink eigen geld en “zekere” inkomsten. (Duitsland kent geen Sinterklaas, wij hebben de Kerstman)
RABO zegt: Gaat u voor een hypotheek maar naar een ander.
http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ing_groep/21292992/__Rabobank_brengt_financieel_advies_in_rekening__.html
Knap staaltje spin van coalitie + 3 kneusjes-partijen.
Hosanna!
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21293115/__Akkoord_wassen_neus__.html
We huren rustig verder…
Stel ik woon in den haag en ik huur een etage voor 600,- (excl.). en wil gaan kopen in prijsklasse ca. 170000. Dan ‘verdiende’ ik bij een prijsdaling van 5% (was hoger maar ff voor het gemak) in 2012 ca. 1300,- euro.
Reken ik andere lasten ff niet mee.
@Kariz 107 De politiek, wie luistert er nog naar de politiek? die hebben niets te vertellen en als zij wat te vertellen hebben doen zij dat in opdracht van het bankenkartel.
De oplossing voor de problemen moeten uit het bankenkartel komen want zij hebben de problemen ook gecreeerd.
Voerman,
In onze familie ligt nu een eerste gevalletje van “werkelijkheid” op tafel: het tweeverdienergezin met het fijnste inkomen vd familie moet het sinds enige tijd met een inkomen minder doen en dat begint nu te knellen.
Ze hebben natuurlijk het duurste huis met de hoogste hypotheek vd familie en kunnen het niet meer betalen.
Eén keer raden wie er nu bij kunnen springen om kliko-eten te voorkomen. 😉
En die spelen op tijd, in de hoop dat dit hun wonden heelt.
Beetje wat je doet als je bezopen bent: heelhuids de uren pogen door te komen tot het promilage weer een voor het lichaam aanvaardbaar niveau heeft bereikt.
Ben bang dat het niet gaat lukken en het een gevalletje comazuipen wordt.
De belastingbetaler mag dan doktertje spelen.
Lex: Leuk verhaal wat kant nog wal raakt. Wat in je hele verhaal niet duidelijk wordt is wat ik dan zou opschieten met een huur van 880 euro en ook geen recht op geen enkele subsidie. Die zogenaamde flexibiliteit is ook niet aanwezig want waar kan ik dan heen verhuizen?, naar de vrije sector want voor sociale huur kom ik niet in aanmerking. Hoe ga ik dan het hele verhaal betalen wat jij opsomt. Kolder dus. Je moet nu op zoek naar lagere maandlasten omdat inkomens onzeker zijn en niet stijgen. Zo hou je geld over om deze zaken juist te betalen. Kom is met argumenten waarom het beter zou zijn om in een sociale huurwoning te zitten met een huur van 880 euro verus een koopwoning, en val niet terug op flexibel blijven want dat verhaal heb ik net onkracht. Kopen is de enige optie, en dat hebben we te danken aan dit kabinet, zo erg is dat trouwens niet.
erik(trol),
Conclusie:
Pest of cholera –> wonen is te duur in NL.
Je betaalt of nu teveel als huurder, danwel later teveel als je de waardedaling van je object realiseert. Dat laatste is voor de kopers weggelegd.
Er is geen free lunch, behalve voor diegenen die voor het bellenblazen in de markt toetraden.
Ik kan me in jouw beslissing in zekere zin wel verplaatsen, Erik, maar zou zelf toch anders gehandeld hebben. Je was ongeduldig en wilde niet wachten tot het ergste voorbij is. De tijd zal uitwijzen of dat onverstandig was. Ik denk het wel.
Hopelijk vind je vrouw een passende baan. Dat kan best lastig worden in het huidige economische klimaat.
35 jarige hypotheken…
De euforie hierover is compleet overbodig, omdat de rente van deze lening niet van de belasting kan worden afgetrokken.
100 % in 30 jaar blijft de norm (vanwege hra).
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/02/13/breed-akkoord-voor-woningmarkt-en-bouwsector.html
SGP-er vd Staaij moet meer op zn woorden letten. Hij spreekt over “solide en evenwichtige” plannen die vertrouwen en helderheid scheppen. Het geeft volgens hem lucht aan de koopsector..”
http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/197792-1302/meer-lucht-op-woningmarkt?s_cid=HUD
Maar beste Kees, wat heeft de woningmarkt aan NOG MEER LUCHT?
Ik sluit me volledig aan bij andere Kees:
“Volkomen zinloos, volkomen kansloos, volkomen overbodig.” Dat is de reactie van BNR’s Kees de Kort op het gesloten woonakkoord. “Het is echt he-le-maal niks. Echt he-lemaal niks.”
http://www.bnr.nl/opinie/kees-de-kort/103432-1302/column-kees-de-kort-woonakkoord-is-echt-he-le-maal-niks?s_cid=home:opinie
http://zaplog.nl/zaplog/article/willem_buiter_hypotheeksysteem_nederland_crimineel
Willem Buiter had het ook al over kwijtschelden.
erik(trol),
Als je 880,- p/m wilt besteden en je hebt een beetje werk/baan zekerheid moet je lekker kopen natuurlijk. Niets mis mee.
Heb alleen niet de illusie dat je huisje op korte termijn in waarde toeneemt. Maar zo slim was je zelf ook al neem ik aan…anders zat je niet op dit blog :))
Deutsche Mark,
Nog even als toevoeging:
Dit gezin kan dus de RENTE niet meer betalen. Wat er met de SCHULD (vele tonnen) gaat gebeuren was nog geen thema.
Ik vraag me af hoe dit gezin met kostwinner(s) die tegen de 50 lopen hun schuld gaan aflossen, als ze nu alleen de rente al niet meer op kunnen brengen.
Restschulddrama op pensioenleeftijd in de maak?!
Eerst kraaien over het bankenkartel. Dan roept een bankier wat en dan…ja dat is de oplossing.
Ik had meer denkwerk verwacht van Plato 😉
Hypotheek op een regenton ? 😉
KariZ : Ik heb me 4 jaar terug al voorgenomen dat ik een totale vaste lasten wil hebben van maximaal 1000 euro per maand. En dat is dus inlcusief energie/gas/water, alle verzekeringen,wegenbelasting etc,schoolzwemmen,sport etc. Ik kan nu zeggen dat ik dat op dit moment haal. Heb geen schulden(behalve mijn hypotheek dan, voordat ik het hele circus hier weer over me heen krijg haha). Heb het goedkoopste internet/telefonie/tv abbonement(overigens werkt beter dan de duurste maar dat terzijde), van opvang maak ik al lang geen gebruik meer, en ook als mijn vrouw gaat werken ben ik dat niet van plan(kwestie van goed plannen). Ga wel 4x per jaar op vakantie+ nog wat korte trips, zie dat als een investing in het gezinsleven. Maar ook daar zoek ik naar de bodemprijs lastminute’s.(en ja soms betekend dat kind ziek melden voor 1 of 2 dagen),jammer dan. Harken nu ongeveeer 2800 euro per maand binnen en dat betekend dus circa 1800 euro per maand in het zakje voor boodschappen(400) en benzine(150), de rest is naar eigen inzicht te besteden Geen vermogen maar we kunnen er goed van leven. Gelukkig 1,5 jaar geleden mooie auto kunnen kopen van bonus, dus daar ook geen vaste lasten de komende jaren. Als vrouwtje haar 10 uren contract inleverd voor een nieuwe baan voor circa 20 a 25 uur, dan wordt het nog leuker. Hoef niet duurder en niet luxer te wonen. Ben tevreden. I am mister middle man, en het voelt goed.
Kariz 119, het bankenkartel heeft iedereen bij de ballen, kun je denken wat je wilt maar dat gaat geen oplossing geven 🙂
Of Kariz moet een eigen geldsysteem hebben op weten te zetten…
Gouden opmerking! 🙂
@erik
Zaakjes netjes voor elkaar lijkt me.
Jij hoort op dit forum helemaal niet thuis natuurlijk 😉
Ik vraag me af. Is de impasse op de woningmarkt terug te brengen tot het volgende even overzichtelijke als onoplosbare dilemma:
1. Als Nederlands banken hun exposure op de Nederlandse hypotheekmarkt niet verminderen lopen ze tegen een slechtere credit rating op. En omdat banken zichzelf in toenemende mate kort gefinancierd hebben komen ze door zoiets vrijwel onmiddelijk in de problemen
2.Als de banken die hypothecaire kredietverlening daadwerkelijk afknijpen daalt de koopkracht op de woningmarkt en beginnen de huizenprijzen te dalen.
En dan ……gaat hun creditrating eraan.
Tja, Russische roulette……
Hoe vaker je schiet, statistisch des te groter de kans dat je eens de kogel in je hoofd krijgt!
In elke, en ook in Voermans familie komt een of meer van zulke gevallen voor. Was te voorspellen. Die mensen hebben geen crisis nodig om te verdwalen.
Nou ja, de crisis is in ieder geval geschikt om als schaamlap te gebruiken. Door deze financieel te “helpen” worden vaak ouders aandeelhouder in het faillisement.
Voerman heeft al eens eerder gezegd, dat het hebben van een grote schuld en weinig vermogen rond je 50e errug dom is.
je zegt #t.
altersarmut..
moeten ze straks hun prive pensioen voortijdig aanbreken om de rente op het geleasde huis te kunnen opbrengen..maar de schuld die kunnen ze dan helemaal niet meer bedienen
hoe lang houden ze het vol.. familie tegen de 50 en de volgende jaren zien er somber uit..
het is zo oliedom geweest..
en dit is een generatie die niet op de top van de markt moesten instappen zoals nu verwacht wordt van de starters..
was dus echt niet nodig geweest deze situatie.
jij springt bij ( nobel) maar zoiets kan uitsluitend tijdelijk zijn..welke raad heb je hen gegeven
op een houtje bijten zet geen zoden aan de dijk,
een andere 2e baan zoeken ( werkloosheid genoeg en tegen de 50 ben je een oude zak)
of verkopen.. het laaste als princip: cut loss.. ??
tja, maar die omloopsnelheid hè, is dat nu niet juist het probleem. En kan die niet pas weer omhoog wanneer de schulden weer tot een redelijk percentage zijn terug gebracht?
Volgorde, volgorde, volgorde, snapt deze meneer ook al niet.
He he. Zie toch nog wel een besparingsoptie voor Erik. Denk daarbij aan een ‘vrouwtje’ voor halve daGEN. Roept U maar:
http://www.youtube.com/watch?v=1ksNrSF5c-Y
Dawg,
De kredietcrisis in een notedop. Op korte termijn ‘op te lossen’ met méér krediet.
Op lange termijn natuurlijk onhoudbaar.
Von Mises: ‘There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as the result of voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved.’
Wist jij allang natuurlijk.
Het systeem is kapot. Als individu heb je gelukkig een gouden sluiproute.
Floor,
Of de omloopsnelheid gaat omhoog bij een verminderd vertrouwen in de currency?
Evenmin als de huizenprijzen eeuwig kunnen doorgaan met stijgen, kunnen ze eeuwig doorgaan met dalen.
Kijk in de kop van Voerman! Kan op dit moment geen enkele reden verzinnen om het huis waarin ik woon te verkopen. De komende reeksen van jaren komen er steeds meer mensen (boomers 1945-1965) die daar zo over denken. Denk dus echt, dat de markt inclusief prijsmutaties (met natuurlijk uitzonderingen) geheel stilvalt. Zal eens wel weer in beweging komen, maar onder de huidige condities niet.
Dus is creditrating van banken niet relevant.
Zo lang de maandelijkse daling van huizenprijzen groter is dan de huursverhoging, zal dit voor niemand een extra reden zijn om te gaan verhuizen.
http://martijnlafeber.blogspot.nl/2013/02/scheefhuren.html
Toevallig werk ik in deze business en dit is to-taal geen weergave van de werkelijkheid.
Jij hebt echt géén enkel idee hoeveel erfgenamen met zo’n huis in hun maag zitten en bang zijn om deze gewoon voor 25/30% lager dan ingecalculeerd in de markt te zetten.
Gelukkig keert de wal het schip wel.
Hoe is het in hemels naam (CDA? ^^) mogelijk, dat uitgerekend Eelco Brinkman nu voorzitter van het CDA in de Eerste Kamer is en blijft…
http://nos.nl/artikel/473642-makelaars-en-bouwers-zijn-tevreden.html
Hij is dus nota bene ook nog voorzitter bij Bouwend Nederland!
Als er ooit een slager was, die zijn eigen vlees keurt….
Het is voor mij onbegrijpelijk, dat hij op z’n cruciale positie bij het CDA geparkeerd staat.
Gisteren zag ik Rogier van Boxtel (d666) ook al even (zorg en ahoi…) in netwerk…
Is dit staatskundig wel oke?
Zolang deze figuren de belangen van banken, verzekeraars, bouwers, makelaars, projectontwikkelaars
en sowieso speculanten van div. pluimage faciliteren en alimenteren kun je geen oplossing verwachten.
Ze zullen elke oplossing, die pijn doet (verlies nemen) blokkeren, lobby ahoi!
Snorkel quote het hierboven al: maar je mag dus een tweede lening naast je hypotheek met andere voorwaarden, bijvoorbeeld aflossing van 35 jaar, maar 45 kan ook, maar daar krijg je geen hra voor. Dit kon al zover ik kan overzien. Er verandert dus niets en nada.
Ik kan me ook niet voorstellen dat de nhg (85% of zo van de verkopen) die tweede side letter lening constructie gaat toepassen. Ergo: hier verandert zo te zien ook helemaal niets.
Wellicht dat in heel specifieke gevallen de side lening aantrekkelijk is maar ik kan me nog geen voorstelling maken wanneer. De huidige regels houden dus onverkort stand. Zoals verwacht.
Ik had trouwens wel van D66 verwacht dat bestaande hypotheken ook een beperking zouden krijgen. Wat D66 hier uit heeft gekregen is me daarom een raadsel.
Natuurlijk is er versterving, maar de generatie boomers geboortejaar 1945-1965 is nog lang niet van plan om te verscheiden en daar had Voerman het over.
Ondankbare honden.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/07/veh-sabelt-plan-huizenmarkt-neer.xml
http://www.youtube.com/watch?v=LI8m4rJ7Z8c
Ach, iedereen heeft weer van ze gehoord.
De dertiger van nu is gek als hij niet op die partij stemt!
Als hij op zijn vijftigste nog op die pertij stemt is hij ook gek. 🙂
De mensen die hun hele leven verstandig zijn stemmen helemaal niet.
Voerman,
Is maar een deel van de verkopers. Ook als beide nog gezond zijn maar gewoon kleiner willen wonen. Of in de buurt van de (klein)kinderen. Of een huis in het buitenland hebben en hier een appartementje aanhouden. Of kinderen willen helpen met hun vermogen (in stenen) etcetc
Zijn vermoedelijk geen mensen die in ’65 zijn geboren. Maar de echte babyboomers…die hebben soms aardige interieurs 🙂
‘t Is hier al vaker gezegd, de huizenprijs wordt aan de marge gemaakt: door het laatst verkochte huis. Als je niet wil EN niet hoeft te verkopen is je prijs in wezen oneindig hoog. Die prijs doet alleen niet ter zake.
http://www.nu.nl/economie/3198644/veh-snapt-niets-van-nieuwe-hypotheekregels.html
WHAHAHAHAHA
‘Tweede lening
Daarom wordt het mogelijk om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50 procent van de waarde van een woning en een looptijd van maximaal 35 jaar. Deze tweede lening kan niet worden afgetrokken van de belastingen.
De koper leent daarmee extra geld om zijn hypotheeklasten te kunnen betalen. Zo financiert hij niet zijn woning maar zijn hypotheek.
Ongunstig
In eerste instantie reageerde de VEH positief op de maatregelen, maar de organisatie kwam er later achter dat de voorwaarden van deze tweede lening juist heel ongunstig lijken.
De rente van de tweede lening is niet namelijk aftrekbaar en kan fors hoger zijn als het geen hypotheek betreft. “Waar eerst 5 procent werd gevraagd kan een bank nu wel 10 procent rente gaan vragen. Daarmee wordt zo’n lening heel ongunstig”, aldus Mulder.’
Het kabinet + 3 verkocht op een briljante manier ‘oude wijn in nieuwe zakken’.
Hoge huizenprijs minnend Nederland liepen er met open ogen in…prachtig.
Ook via de Sociale Verzekerings Bank en de Pensioenfondsen kan beslag worden gelegd tot in den doet. Niet gelezen in de waslijst met maatregelen dat een deel van de uitkeringen afpakken straks niet meer kan.
Was reply op @ 28 Voerman ipv 138.
Zou een juridisch mijnenveld geworden zijn én politieke zelfmoord met x-miljoen huizenbezitters (eh hypotheekbezitters). Verwacht ik overigens ook van de regels voor huurverhoging maar dat terzijde. Procederen maar!
…daarom heeft Erik ( de trol ? ) een punt . Heb het vaker gezegd , komt nog een nieuw hoofdstuk .
kan eventueel interessant zijn , echter de rechter bemoeit zich niet met beleidszaken .
dawg,
Dawg begrijpt handel!
Alles draait om de transactie (prijsvorming)!
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1323864
Ga naar 25:30
lorenzo,
Maar een uitspraak kan wel wetgeving worden / of afdwingen.
Maar ik ben geen jurist…kan ernaast zitten dus
Hey erik(trol)! Zelfs de VEH ziet in dat die 2e lening geen “gunstig” (wat zij onder gunstig verstaan) effect op de woningmarkt gaat hebben. Maar jij weet het beter zeker?
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/07/veh-sabelt-plan-huizenmarkt-neer.xml
Face it; die 2e lening is een gedrocht en banken gaan daar gewoon niet aan (of tenminste tegen een fiks hogere rente). Dat hele ding is om 2 redenen bedacht
– Zodat Blok kan zeggen dat ‘ie de leencapaciteit overeind houdt, terwijl ‘ie eigenlijk gewoon de banken meer macht geeft
– Maar dat toch de HRA gedecimeerd kan worden… want dat moet van de EU, het IMF en de staats-schatkist
VRAAGJE:
Stel iemand neemt 50% eigen geldmee . Dan kun je dus een hypotheek nemen voor 100% van de waarde van het huis, en voor je de bank uitloopt meteen 50% afbetalen. Vervolgens hoef je dan 30 jaar lang niets meer af te betalen, alleen een lage (want 50% lening) rente te betalen. Pas in de laatste 8 jaar wordt qua aftrek gerekend alsof je meer dan 50% afbetaald had. Toch?
Want als je een hypo neemt van 50% van de waarde, dan moet je die aflossen naar 25% van de waarde. Of mis ik iets?
KariZ,
Lijkt me een hele mooie serie over de Gouden Eeuw. Kende ik niet. Gebookmarked. (Om onverklaarbare redenen de laatste tijd nogal geinteresseerd geraakt in vaderlandsche geschiedenis) Mercie voor linkie.
@adamus 139”Ook via de Sociale Verzekerings Bank en de Pensioenfondsen kan beslag worden gelegd tot in den doet. Niet gelezen in de waslijst met maatregelen dat een deel van de uitkeringen afpakken straks niet meer kan.”
Geweldig hé dat geldsysteem en de banken zelf worden gered met staatsgeld kan de staat ook beslag leggen tot in den doet?
Het financiele systeem is tot op het bot een fraude heeft allemaal te maken met rente op schuld waarvan de rente niet is gecreerd in de eerste plaats.
Kortom chronisch geldtekort om de schulden uberhaupt terug te kunnen betalen.
De enige oplossing is schulden kwijtschelden en daarna nooit meer een rente op schuld geldsysteem introduceren (omdat dit chronisch deflationair is).
Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de voorgestelde regeling en het plan van gisteren om 50% fictief af te lossen.
De implementatie wordt alsvolgt: Je lost af op basis van 100% aflossen. Een gedeelte leen je weer terug, zonder HRA, om de maandlasten te drukken, zodanig dat je aan het einde van de rit 50% schuld overhoud.
Is dat niet precies het zelde? Voor de rente maakt het niet uit, die mocht de bank toch al zelf afspreken met de klant, met of zonder HRA.
Gister was het een goed plan en vandaag is het een slecht plan.
Het komt op mij over alsof de nieuwe presentatie VEH doet beseffen dat niet aflossen zonder HRA toch wel erg duur is.
Tomatoes, Tomatos
Zonet ook even KdK beluisterd. Hij heeft op zich gelijk, maar mist toch wel de crux: “De huizenmarkt vlottrekken” is helemaal niet het doel van dit akkoord. In Den Haag en bij de banken is al lang bekend dat de huizenprijzen alleen maar sneller gaan dalen, dat dit nog wel even zo doorgaat en dat dit onontkoombaar is. Dit akkoord is bedacht om de kosten voor de staat (vrij constante hoge HRA-uitgaven tegenover steeds dalende inkomsten) en de risico’s voor de banken (aflossingsvrij tegen te lage rente) te beperken. Blok weet zelf ook wel dat “rijke” huurders echt niet massaal de koopmarkt op gaan, en nu aflossen verplicht is en/óf de HRA gehalveerd al helemaal niet. “HRA-beperking” en “aflossingsverplichting”, daar draait het hier om. Al het andere, waar Erik de troll zo blij mee denkt te moeten zijn, is fluff.
Huurders hebben volgens mij niet zo veel machtige belangengroepen en lobbyisten in Den Haag. Was voorheen toch vooral de politiek en die kiest nu (zoals te verwachten) voor zieltjes.
VSH,
Volgens mij is het verschil er wel degelijk: je krijgt namelijk maar HRA over 50% van de totale lening, dus HRA wordt effectief gehalveerd! Als je dat niet wilt en toch 100% HRA wilt blijven ontvangen, dan moet je 100% aflossen in 30 jaar.
Of snap ik jouw vraag niet? Of snap ik het akkoord niet? 😉
Betaalt iedereen dan op hetzelfde moment z’n rente en aflossing ofzo?
Sorry, ik moet je helaas teleurstellen. Ik heb er wel op gesolliciteerd, maar voldeed helaas niet aan de minimum eisen voor een dergelijke job. Een eigen huis was een pré.
snorkel,
Zo kun je situatie waarschijnlijk wel samenvatten ja. Vandaar ook mijn vraag bij @ 124 Dawg. Hoe zie jij dat dan?
RealisT,
Klopt. Maar dat staat een gang naar de rechter als individu niet in de weg.
Zoals die hoogleraar rechten die procedeert tegen de administratiekosten van zijn verkeersboete.
Kennismonopolie ligt niet bij de overheid. Tijd en middelen hebben ze zat, dat dan weer wel. Dus weet waar je aan begint.
‘Wie vecht om een koe legt er één toe’
Ik (man, 37) werk al 8 jaar in het buitenland. Over 2 jaar kom ik met vrouw en kind terug naar NL, zonder werk trouwens. Ik heb genoeg gespaard in het buitenland om cash een woning te kopen. Ik zit te denken aan een appartementje op Ijburg, Amsterdam. Doen, of huren? Meeste stemmen gelden.
Phew.
Dus geen aftrek over dat deel van de lening waar je niet in aflost. Dat zet een aardige streep door de “wie dan leeft wie dan zorgt” mentaliteit.
Maar wat betekent dit concreet?
Kunnen mensen nu meer lenen als ze kiezen voor volledige aflossing met volledige hra, of als ze kiezen voor de 50-50 regeling, met slechts een halve hra?
Nee, niet ik spring bij. Daar heb je toch ouders voor?!
Raad heb ik eveneens niet kunnen geven, daar ik me als “buitenlands” familielid net iets te ver van de brandhaard bevind. Ze snappen het zelf ook wel, …. nu.
En nodig was het idd niet geweest. Ze hadden overwaarde genoeg om het laatste huis verstandig te financieren, maar gebruikten het voor dure verbouwingen, tuin en meubels. Met het hoge totaalinkomen uit 2 banen wilden ze per slot van rekening veel HRA kunnen aftrekken. Dat was toch slim?!
Waarvan dan? Voor de grote meerderheid zitten er nu reeds teveel dagen in een maand.
dawg,
Sorry, had ik overheen gelezen. Mijn visie? Je hebt 100% gelijk! Ik zie 99% van wat er gaande is op de woningmarkt als “tijd kopen voor de banken om hun balansen te versterken”. Vergeet niet dat NL in 1 klap een soort van arm stiefbroertje van een 3e-rangs Griekenland wordt als ING en Rabo serieus moeten gaan afschrijven op vastgoed. Uit alle hoeken en gaten moet geld getrokken worden en de risico’s worden beperkt, maar ook weer nét niet zoveel dat de huizenbezitters hun hypotheek niet meer kunnen betalen… Ik zie het ook wel gebeuren dat er in de toekomst geld van de pensioenfondsen naar de huizenmarkt gaat, maar de burger zal ook daar weer geen ene iota mee opschieten.
@snorkel
Jij snapt em. Geen van de voorgenomen ‘versoepelingen’ mogen geld kosten; het druipt er gewoon vanaf.
Vlottrekken is wel een secundair electoraal doel, maar vooralsnog met de gedachte: woorden kosten niets.
Het zou pas echt cabaret geweest zijn met de PVV op het pluche. Ik hoop het niet mee te maken om andere redenen, maar zelfs fantasten zijn realistischer.
KariZ, ik lees het vaak hier dat het wachten geld “opleverd” alleen hoe lang wil je wachten? Zolang dat je niet genoeg werkzame jaren overhoudt om je hypotheek af te lossen?
Die hoop stenen wordt normaal (natuurrampen en oorlog daargelaten)nooit helemaal niets meer waard, zelfs als de Pleuro niets meer waard is.
Als je niet huurt en woont onder een brug, dan verdien je toch ook geen 600 euro per maand aan het niet huren!?
Zoals Voerman al zei: ouders hebben niet altijd zin om aandeelhouder te worden in het faillisement van zelfs hun kinderen. Je wordt uiteindelijk meegesleurd en de verstandhouding met evt. andere kinderen is ook kapot. Tenzij je als ouder onwaarschijnlijk rijk bent. 🙂
@snorkel
Misschien begrijpik het verkeerd. Jij lijkt uit de regeling op te maken dat bij het begin van de lening 50% wordt afgelost met een lening zonder HRA, welke je vervolgens 35 jaar laat staan. Dit is heel duur en gaat nooit niemand doen.
Zoals ik het begrijp sluit je een lening af met 100% aflossen en tegelijk een lening zonder HRA die begint met 0 euro en die inclusief rente oploopt tot 50%.
Dat laatste is volgens mij 50% aflossen. Het eerste is gelijk aan 50% wel HRA/50% geen HRA.
Waar zit ik verkeerd?
Gert,
Eerst werk zoeken, dan huren, dan stabiliteit inbouwen, dan kopen. Ondertussen zuinig zijn op je geld. Juiste volgorde in het proces is belangrijk.
Vraag me overigens af waarom je terug zou komen.
Heimwee is een dure ziekte.
In het geval dat je onder een brug prima zou kunnen wonen (zoals je in een huurhuis kunt): JAWEL dus!
Als ik geen auto heb maar overal naartoe fiets, dan bespaar ik toch ook de maandelijkse kosten + aanschafkosten (afschrijving) van een auto? Als ik dan echt een keer incidenteel een auto nodig heb kan ik ‘m makkelijk huren van het geld dat ik bespaard heb.
Als ik geen champagne drink maar water, dan bespaar ik toch ook de kosten van champagne?
Bovenstaande natuurlijk allemaal vooropgesteld dat het kán. Als ik in the middle of nowhere woon en 60km verderop werk op een industrieterrein aan de snelweg… Ja in dat geval is een auto bezitten soms wel weer handig. Maar ook in dat geval is leasen zo gek nog niet 😉 Anyway; huren kán gewoon, en je bespaart er lekker wat mee!
snorkel,
Ik zou wel eens willen weten hoe bij het Min van Fin op dit moment echt over een bank als ING wordt gedacht. Tien keer zo grote balans als de SNS en de problemen bij 10% van de debiteurenportefeuille van dat kudtbankje groeide de bankensector al zodanig boven het hoofd dat genationaliseerd moest worden.
@VSH in 161
De laatse zin moet zijn:
Dat laatste is volgens mij gelijk aan 50% fictief aflossen. Het eerste is gelijk aan 50% wel HRA/50% geen HRA.
VSH,
Het kan ook zijn dat ik het verkeerd begrijp hoor! 😉 In de brief op http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/bzk/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/02/13/kamerbrief-over-de-aanpak-van-de-problemen-op-de-woningmarkt.html staat
“Meer ruimte voor kopers
Het volledig en annuitair aflossen van hypotheken binnen 30 jaar blijft de norm. Wel komt er de mogelijkheid om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50% van de waarde van de woning. Tevens wordt het mogelijk gemaakt dat bank en klant afspraken maken over de aflossingstermijn van de tweede lening. Hierdoor kan de looptijd worden verlengd naar bijvoorbeeld 35 jaar. De rente over de tweede lening kan niet worden afgetrokken van de belastingen. Dit betekent dat in de eerste jaren de maandlasten lager uitvallen. Over de gehele periode zijn de kosten echter hoger wanneer de consument voor dit product kiest. Dit leidt niet tot wijziging van de Wet IB 2001.”
Het zou inderdaad kunnen dat je een soort van additioneel krediet bij de bank opbouwt en daarmee je eigen maandlasten financiert: Een kredietfaciliteit die over een periode x jaar oploopt van 0% (in jaar 0) naar max 50% (in jaar x) van de woningwaarde. Hierdoor zou je bijv een 2e lening van 40 jaar kunnen nemen die je pas moet gaan aflossen nadat je 1e lening 100% is afgelost. Ja het zou kunnen… Ik vind het een van de pot gerukt idee, nog veel idioter dan meteen 50% aflossen dmv die 2e lening, maar je zou het er uit op kunnen maken inderdaad 😉
KoophuisXXL,
Ik denk dat het van je persoonlijke situatie afhangt. Verwacht je vriendin een drieling dan zul je toch iets moeten.
Mensen die wachten maar geen eigen hebben hadden 3 jaar terug in moeten stappen. Zij zijn nu te laat.
Maak de rekensom van de prijsklasse waarin je interesse ligt en hoeveel prijsdaling in % je verwacht (gissen natuurlijk. Mijn rekensom geldt niet voor a’dam of Utrecht. Andere marktomstandigheden.
In mijn huidige situatie wacht ik nog 2 jaar. Ik reken zeker nog op daling van 10/15% in die periode.
Zo begrijp ik dus ook.
In de brief van Blok aan de 2e kamer staat het volgende:
Het volledig en annuitair aflossen van hypotheken binnen 30 jaar blijft de norm. Wel komt er de mogelijkheid om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50% van de waarde van de woning.
Dat lijkt mij de lange termijn heel ongunstig. Het lijkt een beetje op van die bouwpakketten waar je iedere maand een onderdeeltje voor koopt. In het begin lijkt het goedkoop, maar aan het eind van de rit schrik je je een ongeluk wat het allemaal heeft gekost.
En waarom zou een bank hieraan willen meewerken? Die willen toch hun kapitaalpositie verbeteren en het risico op restschuld verminderen? Ik zie zo snel niet hoe een 2e lening hieraan bijdraagt.
@169 bedoel: geen eigen geld hebben
Zie het zo als je vermogend bent en je wacht dan levert je vermogen momenteel meer huis op in de toekomst als je wacht. Je hebt dus meer huis voor hetzelfde bedrag.
Ben je niet vermogend zoals bijvoorbeeld erik(trol) 😉 dan leen je dat geld en zit je na de daling voorlopig vast aan het huis.
In het gros van de oude (erik) hypotheken zit iemand na ca 21 jaar op de helft van het hypotheek bedrag. In sommige gevallen (zoals bij erik) is dat slechts 25% omdat hij voor half aflossingsvrij gekozen heeft.
Dus stel de prijzen zouden nog 25% dalen over de komende jaren dan kan het erg lang duren voordat iemand (zoals erik) weer boven water staat. Al helemaal als je bedenkt dat er ook k.k opgenomen boven de 100% van de waarde van de koopwoning en dat ook nog betaald moet worden.
Natuurlijk zijn de scenario’s voor iedereen anders, maar het kan je dus flink wat besparen door te wachten op het aantrekken van de markt. Uiteindelijk leiden dalende huizenprijzen ook tot dalende huurprijzen.
RealisT en
VSH,
Als dat het geval is, dan is dat nóg meer een cadeautje voor de banken dan ik al dacht. HRA blijft gewoon bestaan, 100% woningwaarde lenen en 100% aflossen en de mogelijkheid om daarnáást, als de bank daar zin in heeft, nog wat extra te verdienen aan persoonlijke leningen ter hoogte van 50% van de woningwaarde. Wie daar in trapt is gek!
Gert,
Heb je al eens bekeken hoe gezellig het op Ijburg wonen is?
@snorkel
Dat is ongeveer de strekking van onderstaand verhaal.
http://www.z24.nl/z24geld/artikel_414492.z24/Nieuwe_hypotheekplan__hypotheek_aflossen_met_een_lening.html
Nu kijken of de banken het aandurven om allerlei creative producten te verzinnen.
Ze kunnen bijvoorbeeld de kosten van beide leningen verwerken in de rente van de af te lossen lening. De tweede lening krijg je dan tegen 0%, of heel goedkoop o.i.d.. Ik neem aan dat AFM/DNB/MinFin dan wel ingrijpt.
Voerman,
Het is beslist geen prettig onderonsje geweest. Is me niet ter ore gekomen. Ze gingen tamelijk diep door het stof begreep ik, en nu is de bedenktijdfase voor de andere zijde aangebroken. Tot de lente houden ze het nog wel vol. Of dan de tijd van bloei en groei weer voor ze aanbreekt is een ander verhaal.
Onder voorwaarden zal er wel een oplossing gevonden worden, maar ik maak daarvan zowiezo geen deel uit.
ILburg is een goed voorbeeld van hoe stedenbouw niet moet, ik ken wel mensen die daar wonen maar die hebben er allemaal spijt van.
Voordelen:
-. Nieuw, redelijke staat van de huizen.
-. Sommige appartementen hebben mooi uitzicht
-. Blijburg
-. Natuur en de stad in de buurt.
Nadelen:
-. Lelijk, claustrofobisch.
-. Slecht presterende scholen en grote mate van ver-zwarting van deze scholen (mocht je kinderen hebben).
-. Parkeren is een drama.
-. Weinig voorzieningen.
-. Slechte infrastructuur, het kan erg druk worden.
Ik zou dan eerder voor de Watergraafsmeer en huren het ligt in de buurt, maar daar heb je veel betere voorzieningen en mooiere huizen.
Volgens mij is wat D66 heeft gekregen dat de Bob-de-bouwers duurzame dingetjes mogen gaan maken. Heb begrepen dat het geld de komende jaren voor de helft in koopwoningen en in sociale huurwoningen geïnvesteerd gaat worden.
Inderdaad vrij mager resultaat, maar Den Haag zou Den Haag wel niet zijn als dit geen wisselgeld voor het volgende stukje koehandel blijkt te zijn. Voor ons blijft het echter gissen wat in de kamertjes precies wordt beloofd.
Volgens mij zijn jouw voorspellingen niet echt uitgekomen. Allereerst is er geen deal met het CDA, maar juist met de andere oppositiepartijen, precies zoals ik had voorspeld. En nu de details bekend worden over die 50% lening, dan rol ik inderdaad lachend over de grond. Zoals je in de comments van anderen hierboven al kon lezen blijkt het een dode mus te zijn geweest. Het is een HRA-vrij kredietje met hoge rentes en zonder direct doel. Geen game-changer dus tov de 100% aflossen.
erik(trol),
Ik vind het veel humor hebben dat je “Trol” in je naam hebt gezet. 🙂 Het is ook niet makkelijk een tegengeluid te laten horen hier, natuurlijk. Ik waardeer wel dat je de discussie aan (blijft) gaan. Ik hoop voor je dat je partner binnenkort wel werk kan vinden, het is moeilijker geworden werk te vinden wat leuk is en een beetje betaald.
Je zal zelf wel een goede afweging gemaakt hebben voor jouw persoonlijke situatie om te kopen in december. Je bent/was immers overduidelijk op de hoogte van de bubbel in de huizenmarkt. Hoop alleen voor je dat het ook goed voor je uit blijft komen (dat je niet in een dalende markt moet verkassen voor werk bijvoorbeeld). Ikzelf huur nog lekker, gewoon van een particulier maar voor een sociale-woning prijs. Ik betaal minder aan huur dan hij aan de hypotheek moet lappen. En ik ben er zeker van dat ik in juli geen huurverhoging krijg, want dan verkas ik naar het huis vd buren wat leeg staat 😛 Ben nog jong, geen kinderen, double income, ik spaar nog even lekker door.
Ik spaar iedere dag veel geld uit door het niet hebben van een Ferrari. Op mijn stalen ros wordt ik virtueel miljonair 🙂
Maar… als ik 40 jaar later de Ferrari koop die ik nu niet heb, dan ben ik misschien wel een dief van mijn eigen portemonnee geweest. Want mogelijk is die Ferrari dan veel duurder als “zeldzame” old-timer.
Oftewel, het hangt allemaal samen met de toekomstige “what-if’s”. En in de toekomst kijken kan niemand.
Mastah,
Nou, dat klopt dan ook weer niet helemaal: op dit moment weet je 100% zeker dat die Ferrari morgen goedkoper is, en flink ook. En volgend jaar nóg goedkoper, zo’n 10%. Als je ‘m dan koopt om er over 50 jaar (als het een oldtimer is) heel veel geld aan te verdienen, dan zou ik ‘m volgend jaar kopen en niet nu.
True. Maar mijn punt is, dat of je nou daadwerkelijk wat bespaard of niet, afhangt van de nog toekomstige acties. En zekerheid over die acties heb je nooit volledig. Je kan heel goed morgen die Ferrari voor een lagere prijs dan vandaag kopen, hopend hem ooit over 50 jaar te slijten. Maar als je al over 1 jaar heel hard cash nodig hebt, misschien dat je dan de Ferrari voor een nog lagere prijs moet verkopen dan waarvoor je hem zelf gekocht had.
Dan is je “besparing” die ingeschat was voor de 50-jaars periode plots een verlies gebleken…
Gert,
Ook aan Oostelijke eilanden gedacht? Java-eiland, KNSM-eiland, Borneo-eiland. Stad op fietsafstand en kinderrijke buurt. Leuker dan IJburg als je het mij vraagt.
We zijn weer aan het repareren geslagen.
Ook deze reparaties zullen worden gerepareerd. Elke maatregel die de overheid neem slaat de boel nog verder uit het lood.
We moeten terug naar de basis.
Geen ingrepen in “de markt” meer.
Geen NHG
Geen Renteaftrek op hypotheken
Geen Huursubsidies
Geen kinderopvang toeslag
Geen zorg-toeslag
Niemand weet meer wat iets echt kost verdwaasd als we zijn door de vele Tegemoetkomingen, correcties, aanvullingen, subsidies, toeslagen enz. We wilen er ook niet meer van af omdat de buurman meebetaalt en zelf waarschijnlijk nog meer beurt (de schoft!).
De buurman. Dat zijn we met zijn allen.
Mastah,
Eens. 100% zekerheid heb je nooit. Je moet afgaan op wat je plan is, wat je mogelijkheden zijn en proberen een zekerheidsmarge (of exit-strategie) in te bouwen.
Mee eens daar heb je erg leuke buurten tussen zitten. Plus de gemeente gaat fors (althans dat is de bedoeling want er is geen geld voor) investeren in de route naar het centrum nabij de eilanden rond de nieuwe vaart. Dus het aantal leuke voorzieningen zal hoogst waarschijnlijk in de nabije toekomst toenemen.
In Westerpark zul je meer (koop) koopjes treffen, maar daar zijn de meeste buurten weer richting hun status van 10 jaar terug aan het gaan.
Wat HNK zegt!
Kamerbrief over de aanpak van de problemen op de woningmarkt
Originele Pdf van de kamerbrief:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/02/13/kamerbrief-over-de-aanpak-van-de-problemen-op-de-woningmarkt.html
snorkel,
http://www.zerohedge.com/contributed/2013-02-13/europes-fixed-just-wall-street-was-fixed-may-2008-howd-turn-out
Weliswaar reclame voor phoenix capital research, maar altijd goed om eens aan de feiten herinnerd te worden.
@ artikel
Nederland
– niet te vergeten Hogehuizenprijsminnend NL –
van harte gefeliciteerd met dit akkoord.
13/2/13 een memorabele dag.
Makkelijker konden ze het niet maken
wèl leuker 🙂
Maar de huizen in de Hollandse Huizen-“markt” zijn natuurlijk niet te duur. Wèl is het mogelijk om een extra lening af te sluiten om de hypotheek af te lossen.
Kortom: van gesubsidieerd huizen leasen
naar (eerst) eerst sparen en dan lenen en weer gewoon terugbetalen (aflossen)
naar nu
eerst sparen en dan lenen en weer gewoon terugbetalen (aflossen)
– met de mogelijkheid om voor de aflossing ongesubsidieerd te lenen.
Briljante Zet van deze minister, toont aan hoe scheef de scheefleners moeten lenen om het huidige prijspeil te handhaven.
@66 (Hugo, voorgaande onderwerp),
Dank voor de info over ABN-AMRO.
erik(trol),
Ik lees met verbazing alle reacties.
Wat een vent die Eric.
Gefeliciteerd!! Je bent slaaf van je eigen huis. Wees er trots op jongen.
Even snel rekenen. 3T geleend? Voorlopig zijn de vooruitzichten niet stabiel. Laten we positief zijn. Komend jaar wordt er nog eens 5% daling verwacht? 15000E waarde vermindering op 3T! Praten we over 1250E per maand waardevermindering op je nieuw gekochte stulpje + je maandelijke hypotheek kosten. Wie is hier nou de verliezer?
Voorlopig blijf ik nog even huren!
Veel woon plezier 😉
Oh, en dit nieuwe besluit. We zijn er nog lang niet!!
sorry hoor heren, moet nog even de laatste berichten doornemen, het leven van een papa gaat niet altijd over rozen, koken(in mijn prachtige keuken!), schaken met de kids, paar lesjes aardrijkskunde(nadruk op China) en natuurlijk de talen, Engels,Mandarijn en Duits. Dus Snorkel,Mastah(vind je erg aardig vandaag, mischien toch stiekem een koophuis),NHG uw antwoorden komen nog.
Oh Mike, mijn woning kosten maar 210k………..
Eeuwige huurder,
Mee eens, is leuker dan Ijburg. Maar Ijburg staat echt in de uitverkoop heb ik het idee. Bijna 2000 EUR per m2 op sommige plekken. De oostelijke eilanden liggen nog een stuk hoger. Heb ook begrepen dat er een nieuwe brug komt van / naar Ijburg. Reden om terug te gaan is heimwee, betere scholen dan hier in Zuid Amerika en veiligheid. De appartementen die heb ik gezien op Ijburg zijn van goede kwaliteit en ik hoop erop dat de voorzieningen / winkels etc volgen.
Huren is leuk en aardig, maar 1000 EUR per maand is een bom duiten als je 3 jaar huurt. Vergeet ook de vermogensbelasting niet als je het geld op de bank laat staan. Met de dalende prijzen denk ik dat Ijburg een veilige investering is.
gelukkig trappen er maar weinigen in dit staaltje “rivier die de berg opstroomt”. Het afbraakrisico van een minister van wonen en rijksdienst is wel lekker aan het stijgen
Gert,
Als ik jou was, zou ik lekker gaan huren, dan ben je flexibel en als het onverhoopt toch niet bevalt op Ijburg dan vertrek je naar betere oorden
TP,
“De privacy met betrekking tot de
inkomensgegevens van huurders wordt verder geborgd; de huurder hoeft geen inkomensgegevens te leveren aan de verhuurder.”
Nee, want dat doet de belastingdienst wel, zonder dat die huurder daar ook maar enige invloed op uit kan oefenen.
Kafka had ‘t ‘m niet verbeterd.
Gert,
Als je de buurt nou heel goed zou kennen, dan kun je een overweging maken om er 20 30 jaar te blijven, maar zoals je jezelf presenteert lijkt me dat niet het geval
100 punten voor Kees de Kort, Het is zo simpel!
Inderdaad kariZ, het hangt van je persoonlijke situatie af. Koophuis is plaatsgebonden, huurhuis is vrijheid van woonlocatie. Vrijheid van woonlocatie is trouwens ook in een huurhuis de vraag, denk aan het opbouwen van nieuwe sociale contacten en kinderen die nieuwe vriendjes moeten zoeken.
Na 30 jaar betaal je nog steeds huur plus 2 a 3 % per jaar huurverhoging.. minimaal!
Terwijl de koper “als” die het goed gedaan heeft en niet speculeert op rente en overwaarde na 30 a 35 jaar alleen gemeentelijke lasten betaald.
Toch leuk als je met pensioen gaat en geen huur hoeft te betalen, je verkoopt je huis voor mijn apart voor pepernoten mocht dat het toekomstige betaalmiddel zijn, met de voorwaarde dat je het huis terug huurt zolang je nog zelfstandig kan wonen, en overbrug zo je laatste jaren.
Kopen is niet per definitie verkeerd, ook al is het op de top!
Tis dat we het eeuwige leven niet hebben;-)
Dawg,
treurig dat de Samenleving verwordt tot een soort perverse fantasie van wat lui daar in Den Haag
KoophuisXXL,
Timing is everything. Maar wie gaat de volgende parasiet worden als straks de scheefhuurder is uitgeroeid. Misschien wel de huiseigenaar die in z’n volledig afgeloste vinexhut zit. Van de ene op de andere dag zo maar een scheefwoner, want nauwelijks woonlasten, terwijl in het verleden wel volop van hra en spaarhypotheek werd geprofiteerd. Een overheid die geld nodig heeft vindt altijd wel een argument.
Dat de privacy van de burger helemaal niks te betekenen heeft, ik had niet anders verwacht. Dat je als burger voor volslagen debiel wordt gehouden, dat steekt.
en wat dacht je van al die overwaarde nog her en der, vooral bij bah babyboomers
Waaahhahahaha, hoe verzinnen ze het;
Nieuwe hypotheekplan: hypotheek aflossen met een lening
http://www.z24.nl/z24geld/artikel_414492.z24/Nieuwe_hypotheekplan__hypotheek_aflossen_met_een_lening.html
Ik ken Amsterdam redelijk goed, heb er 10 jaar gewoond. Ijburg is idd nieuw voor mij. Ben er een paar keer geweest. Ik vind het kwalitatief mooie appartementen en ze zijn erg goedkoop ivm de rest van Amsterdam. Wat me wel tegenstaat is dat er veel sociale huurwoningen zijn, dat al het verkeer nu over 1 brug moet en dat iemand hier schreef dat de school niet goed zou zijn. Parkeerplaats is te koop. Ik heb een hekel aan huren want dat is geld weggooien. En met de huidige kosten die gemoeid zijn met het kopen van een huis hoef je niet 5 jaar ergens te wonen om de kosten koper eruit te halen. De overdrachtsbelasting is nu 3% + wat notariskosten? Een paar jaar huren a 1000 EUR per maand en vermogensbelasting betalen, dat loopt ook in de papieren. Toen ik 8 jaar geleden naar Zuid Amerika trok verklaarde iedereen me voor gek. Nu kan ik contant een huis kopen en zitten diezelfde mensen met torenhoge hypotheken en soms zelfs werkeloos thuis. Tegen de stroom inzwemmen kan goed uitpakken. Maar het blijft een gok.
Gert,
Voor iets meer dan EUR 1.000,- heb je een eengezinswoning op Borneo-eiland. Bijvoorbeeld (Google maps) Feike de Boerlaan (ene zijde speelveldje is vrije sector huur andere volgens mij volledig sociale huur). In dat grote gebouw op de kop van deze straat een grote flat: ook veel verschillende apptmenten va EUR 700 vermoed ik. Java-eiland is duurder. Verhuurder in deze buurt is Jacobus Recourt (Sumatrakade). Je inschrijven kan geen kwaad.
Ik zit er ook wel eens aan te denken dat inderdaad we nominaal niet zo veel lager meer gaan, maar dat straks door een zeer hoge inflatie de huizenprijzen relatief zullen dalen tot de helft van de prijs.
Dank! Maar ik neig toch naar koop http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-48611034-feike-de-boerlaan-326-3e/fotos/#foto-10
Gert,
Nog even dit: ik weet niet wat je uit wilt geven maar leefomgeving, zeker met kind, zou ik boven ‘betere deal per m2’ plaatsen.
Verhuurder heeft vele voormalige huurders aan de lijn gehad (van huur postcode 1019 naar koop op IJburg 1087/1086) en wilden kruipend terug.. Leefomgeving!
Gert,
Ah! Dat gaat de goede kant op.
Maar 1 slaapkamer … 1 kind?
Klinkt als: over een paar jaar moeten we opnieuw… Dan is huren echt beter als je het mij vraagt.. Of je moet dit altijd aan willen houden.. (kan niet in je portemonnee kijken)
Ik zou huren ..
(Misschien kan je deze tegen die tijd wel huren!)
Omgeving (beter) leren kennen ..
Flexibel blijven ..
Maar met jouw naam zou je zeggen ‘blijven huren’ als de huurprijs 6000 Eur p mnd is 😉
Stel ik huur 4 jaar voor 1000 per maand dan ben ik zo 48.000 euro lichter.
Ik koop contant een appartement van 250.000 en zeg de eenmalige kosten zijn circa 4% dan is dit 10.000, een behoorlijk verschil. Of zie ik nou iets over het hoofd (behalve dat je makkelijker kunt opstappen als huurder)?
Alle reacties gelezen +links in deze draad ben er toch wel eventjes zoet mee @_@
Mijn indruk is dat de nieuwe maatregelen vooral rook en spiegels zijn als resultaat. Het lijkt me duidelijk dat er geprobeerd is om ‘iedereen’ tevreden te stellen daar bedoel ik mee de verschillende belangengroeperingen die hun vinger in de pap mogen steken.
Allereerst zijn daar de banken. Zij worden voor het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek gecompenseerd doordat ze nu leningen mogen gaan aanbieden waar ze (nog) meer rente voor kunnen vragen dan nu al het geval is, en dat terwijl de staat zelf voor bijna niets op de kapitaalmarkt kan lenen. De burger ziet hier niets van terug.
Dan een doceurtje voor de woningbouwcorporaties van 250 miljoen doordat ze nu geen 2 miljard maar 1,75 miljard moeten schuiven.
De huurders belangen worden zogenaamd gediend door de maximale huurverhoging te beperken maar staat evengoed op koers om te verdubbelen in de komende 10/12 jaar.
En dan voor de bouwbelangen van ondernemend Nederland dat lagere belastingtarief voor een jaartje zodat ook zij daarmee voorlopig worden zoet gehouden.
De starterssubsidie van 50 miljoen, tsja, dat is in een dalende markt water naar de zee dragen natuurlijk maar dient ongetwijfeld om de makelaarsbelangen enigziens perspectief te bieden, ook al is het alleen maar voor de bühne.
Zo zijn alle belangen groepen gediend, behalve die van de burger zelf. Die mag MEER LENEN TEGEN EEN HOGERE RENTE VOOR EEN HUIS DAT IN WAARDE DAALT, en krijgt daarmee de rekening gepresenteerd op zo’n manier dat de banken wederom uit de brand worden geholpen en de burger een oor wordt aangenaaid.
Kortom, smoke and mirrors. Hogere rente, minder hypotheekafrek, dalende prijzen, stijgende huren.
En dat heet dan ‘duidelijkheid scheppen’.
Woont de fam. Van Poelgeest daar ook?
Gert,
Ok, als ik het goed begrijp maar 1 kind dus, dan kost een huurappartement van zelfde omvang op de Sumatrakade dus inderdaad E 1000,= incl. parkeerplaats in de kelder, dat dan weer wel.
Indien je daar problemen mee hebt, is dat jouw goed recht, maar dan zou ik toch nog even de volgorde van belang die Voerman je gaf in beraad houden.
Die baan is van grootste belang, anders loop je sowieso leeg, zowel bij koop als huur.
Gert,
Nee, voor nu, deze tijd zou ik zeggen: huren (maar het speelt pas over 2 jaar bij jullie toch?).
Eeuwige huurder is niet wat wij wensen te zijn, tegen wil en dank meer.. Ooit eind vorige eeuw gestart met huren. Durfde niet te kopen tegen die prijzen (ai). Bovendien lagen de maandlasten huur tegenover (vergelijkbare) koop iets lager (verwachte waardestijging niet meegenomen)..
Maar, nu dalen de prijzen met 0,5 procent per maand. Afhankelijk van het prijssegment waarin je zoekt, toch ook een behoorlijk bedrag, iedere maand weer.
Wij willen nog 1x verhuizen, maar dan wel een huis naar wens. Er wordt zoveel rommel aangeboden, tegen idiote prijzen.. Wij wachten dus nog even rustig verder..
Gert,
Huren: 1 jaar €12000
Rente van 238000 in 1 jaar (2,2%)= €5368
Vermogensheffing in 1 jaar (1,2%)= €2928
Totaal kosten huren: €14928-€5368 = 9560 ~ €800 per maand
Kopen:
Kosten koper (alleen 1e jaar): €15500
Huurwaardeforfait: nihil
OZB en bijdrage VVE: €100
Rente: nihil
Afschrijving (verwachte daling huizenprijs): €17500
Onderhoud (appartement relatief weinig): €2000
(excl. verbouwing, nieuwe keuken/badkamer ed)
Totale kosten kopen (1e jaar): €35100 = €2925 per maand
Ieder volgend jaar (exclusief afschrijving): €2100 of €175 per maand
Break even (bij complete stabilisatie van huizenprijzen na 2013, wat niet waarschijnlijk is…): ongeveer na 4 jaar.
Kosten koophuis Japan scenario, onbetaalbaar…
Succes met je beslissing!
Homo emere domus,
Dank Homo emere domus. Reken je met 6,2% voor kosten koper? Is het niet 3% overdrachtsbelasting en een paar honderd euro voor de notaris? De berekening valt of staat met OF en zo ja met hoeveel de prijzen verder zullen zakken. Een appartement in Amsterdam zal niet zo prijsgevoelig zijn als een landhuis in Friesland.
beste erik,
Ik heb net een huis gekocht.Ik betaal 4,8 procent rente voor tien jaar vast. Dat jij 3,1 procent betaalt kan ik niet geloven. Lijkt me niet mogelijk. Dus geloof niet dat jij echt een huis heb gekocht. Geeft niets natuurlijk. Kan altijd nog.
hypotheek krijg je ook zonder vast contract
Verder kan je prima een huiz kopen op jaarcontracten. Mijn vrouw en ik hebben beide een jaarcontract. We kregen zonder problemen een hypotheek. Wel moet je aantonen dat je over de afgelopen jaren een regelmatig inkomen hebt gehad.
en als je naar x jaar huren gaat kopen heb je die eenmalige k.k. alsnog
Zolang onze regenten de huizenmarkt niet als probleem, maar als oplossing zien zal het van kwaad tot erger gaan.
Verkijk je daar niet op afhankelijk van je prijs klasse is het een slachtveld Amsterdam. Laat is het zo zeggen wat waarde daling betreft liever een land huis in Friesland dan een grachtenpand op dit moment. Het gaat echt om halveringen op de gordel op dit moment.
Gert,
Homo emere domus,
Interessante berekening Homo emere domus.
Dit is echter wel een vergelijk tussen 78m2 koopwoning (app 3 hoog) en 140m2 huurwoning (eengezinswoning, begane grond).. in dezelfde straat..
78m2 huurapp (in die genoemde flat) is beschikbaar voor 700 euro denk ik .. (RJH Foruinplein/straat), ook 1 slaapk.
net een huis gekocht: Dan ben je mooi genaaid met een rente van 4,8%. Ik heb toch echt een rente van 3,1%. Hier zit een starters premie in via de gemeente. Dit om te stimulieren dat huurders vanuit een sociale huurwoning gaan kopen. Kreeg ook nog 5k verhuisvergoeding mee. Dat is nou precies waarom het voor mij interresant was om te kopen. Ik zou met een rente van 4,9% en geen verhuisvergoeding, NIET gekocht hebben op dit moment.
erik(trol), starterspremie? Ik heb het gevoel dat wij naar verschillende type huizen zijn aan het kijken.
Gert,
De kosten koper heb ik van een website en is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
Koopsom € 250.000,00
Overdrachtsbelasting € 5.000,00
Hypotheekakte € 650,00
Leveringsakte € 650,00
Makelaarscourtage € 5.000,00
Taxatie € 500,00
Uurloon afsluiten hyptoheek € 3.000,00
Waarborgsom € 200,00
Bouwkundig rapport € 300,00
Energielabel € 200,00
Inderdaad moet je de kosten koper gaan betalen als je na je huur gaat kopen maar er zijn wel meer zaken die op de langere termijn kunnen veranderen en invloed zouden kunnen hebben op je beslissing.
Ik denk zelf namelijk ook niet dat in 2014 het prijsniveau gelijk zal zijn aan 2013.
Punt is ook dat als je genoeg heb van de hoge huur dan ga je een huis kopen. Aanbod genoeg!
Als je genoeg hebt van de dalende huizenprijzen dan kan je gaan huren maar in dat geval is het verlies nemen…
Gert,
Stom, die €3000 voor de hypotheek heb je natuurlijk niet nodig…
later als ik groot ben wil ik net zo veel tijd hebben…
goede bijdrage..
bij het koopscenario zie ik echter de rente niet als nihil.. echter als negatief: door het aanschaffen is het bedrag op de spaarrekening weg: dus derf je rente inkomsten.. zou dus dan een minus bedrag van 5500 per jaar moeten staan..
of denk ik te simplistisch.. ben geen rekengenie
afbetaalde huiseigenaar,
Maar dan ook minus vermogensheffing ..
Eventjes proberen duidelijkheid te scheppen:
Je schrijft elders voor 210.000€ gekocht te hebben, en daar komen k.k. plus nog wat kosten voor het opknappen bij. (De gemeente schonk nog 5000€, wat het hypotheekbedrag licht verlaagde)
Dat betekent dat je niet 780€x12:0,031= ~300.000€, maar 580€x12:0,031= ~225.000€ als hypotheek hebt, klopt?
Je betaalt dus 3,1% netto rente, en niet bruto?
(Je netto rentelast aan te geven is overigens verwarrend, want ongebruikelijk.)
ah.. ja..je hebt gelijk dank
Deutsche mark. Ik heb een hypotheek van 228.000 euro. Ik heb geen aankoopmakelaar gebruikt, geen bouwkundige keuring gebruikt(omdat de woning pas 12 jaar oud was en in uitstekende staat), afsluitprovisie was 0 euro, omdat de gemeente dit heeft geregeld. Aankoopprijs was 210.000 euro.Ik heb een bouwdepot van 12.000 euro er bij genomen Hier heb ik nieuwe CV ketel, Nieuwe dakkapel en complete huis voor laten sausen en verven en kleine verbouwing van de badkamer voor gedaan Kosten koper kwamen op rond de 6000 euro totaal uit, dus bouwdepot kosten 12.000 euro. Huis heeft een WOZ van rond de 248k(heb de nieuwe nog niet binnen). Woning is getaxeerd op 251.000 euro na verbouwing. Op dit moment heb ik dus een fictieve overwaarde van 251k-228k=23k.
Omdat ik de komende 10 jaar een zeer gunstige rente heb, weegt dit op tegen mijn verwachting dat de prijzen nog circa 10 a 15% gaan dalen, en ik nog niet langer wil wachten tot dit daadwerkelijk gebeurd, omdat mijn verwachting is dat de rente dan ook zal gaan stijgen. Tevens is het nog maar de vraag of de Gemeente Den Haag deze doorstroompremie’s nog blijft voeren. De 5000 euro verhuisvergoeding is trouwens een contante betaling en wordt dus niet van het hypotheekbedrag afgehaald.
Ik snap niet waarom mijn kinderen een huis zouden moeten kopen Mijn dochter bv met haar vriend huren in centrum arnhem appartement voor 600 euro inclusief energie etc 1 slaapkamer keuken eetkamer douche aparte wc en huiskamer plus gedeelde tuin eigen opgang Beide goede baan ,kunnen doen en laten wat ze willen.Zoon huurt nieuwbouwappartement vloerverwarming 2 jaar geleden gebouwd warmtepomp zonnepanelen huur 437 en energieverbruik bijzonder laag,appartement 82 m2 voor hem alleen.Zelf wonen wij buitenaf beneden 3 slaapkamers voor 3 mensen badkamer wc berging ,boven keuken huiskamer wc , zolderetage voor werkende zoon,samen huur 527 ,tuin 15 meter diep ,station vlakbij,goede verbinding snelwegen.Randstad meer criminaliteit ,duur ,parkeren etc etc .Nederland niet groot ,goede verbindingen toch wil iedereen in de randstad wonen op elkaars lip tegen prijzen waar je u tegen zegt .Voorlopig gewoon niet kopen voor onze 4 kinderen ,de oudste is 27 jaar dus tijd zat met die aankomende vergrijzing komen er binnen 10 jaar genoeg huizen vrij Vraag en aanbod
afbetaalde huiseigenaar,
Ik heb de rente als inkomsten gerekend bij huur.
Dit nog een keer als gederfde inkomsten te rekenen bij koop leek me een beetje veel van het goede.
afbetaalde huiseigenaar,
En je hoeft je geen zorgen meer te maken over DGS (depositogarantiestelsel) is misschien ook wat waard..
Het is niet zo dat we niet sparen ,maar als je redelijk tot goed verdient en lage vaste lasten hebt,je ook geen zorgen hebt en stress om de rekeningen te betalen.Ook ben je vrijer om dingen te ondernemen,en met een spaarpotje ook voorbereid op slechtere tijden.Het kostbaarste in het leven zijn de mensen waar je van houdt,maar het tweede is tijd. Het laatste hemd heeft geen zakken hoor ,dus is het belangrijk ook van het leven te genieten,dat gaat niet met een molensteen om je nek.
grinns…
met dank aan deutschmark en erik voor jullie uitleg. In dat geval betaal ik geen 4,8% maar ook rond de 3% rente.
net een huis gekocht,
Juist, netto.
Waarom zou er voor Erik een “betere” wereld bestaan dan voor jou?!
(ik kan in Dld. overigens probleemloos 3% bruto krijgen, maar dat is een ander verhaal. Met een NL-huis als onderpand wordt dat echter ook moeilijk. De duitse taxateur komt beslist op een veel lagere waarde dan een nederlandse.)
Op te lossen met wat eigen geld?
Dit dan: http://www.nieuws.nl/740804
“De Nederlandsche Bank (DNB) draagt tot en met 2017 3,2 miljard euro af aan de staat. Dat is een flinke meevaller voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), die hiermee het begrotingstekort wat ziet slinken. Dit jaar kan hij al ruim 0,8 miljard euro bijschrijven. In ruil voor de 3,2 miljard verstrekt het rijk DNB een garantie van 5,7 miljard euro.”
Voerman,
Als ik de lucht met eigen geld betaal, dan lukt het wel.
Of dat snugger is laat ik in het midden.
Ik wil zowiezo niet meer terug, heb dus geen probleem.
Ons 2e huisje (als het er überhaupt komt) gaat hoogstwaarschijnlijk aan de andere zijde van Europa staan, en niet in NL.
De vraagprijzen van het recreatievastgoed dalen nog minder snel, dan die van normale huizen.
Erik,
de gemiddelde rente ligt op 7,5% (historisch). Hoe komt je berekening dan uit als over 10 jaar de rente op 7-8-9-10 % ligt (of hoger)? Aangezien je ook 50% niet aflost, zou ik maar alvast gaan sparen….