Auteur: Peter Berends
Premier Mark Rutte blijkt 180 graden te zijn gedraaid met zijn standpunt over de enorme hypotheekschuld van Nederland, die met ongeveer 104 procent van het bruto binnenlands product (bbp) de hoogste ter wereld is.
De VVD-lijsttrekker noemde vrijdagavond in Pauw & Witteman de Nederlandse hypotheekschuld ‘ernstig’. In november vorig jaar zei Rutte in Nieuwsuur nog dat de hoge schuld helemaal geen probleem was.
Volgens de premier is er sinds de laatste Tweede Kamer-verkiezingen in juni 2010 een ‘enorme verandering’ opgetreden in de woningmarkt: “We zien nu dat de private schuld enorm veel extra toeneemt en de huizenprijzen zijn zeer gedaald.”
De uitspraken van Rutte zijn opmerkelijk, omdat de toename van de hypotheekschulden in Nederland de laatste jaren enorm zijn afgevlakt door de stagnerende woningmarkt en er dus ook veel minder vraag en aanbod is van makkelijke hypotheekkredieten. Ook dalen de huizenprijzen al sinds 2008.
Om de woningmarkt te hervormen heeft het kabinet samen met oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie besloten om de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe gevallen alleen te laten gelden voor hypotheken die volledig afgelost worden. Dat moet wel, waarschuwt Rutte: “Het schuldprobleem van die enorme berg hypotheekschuld in combinatie met dalende huizenprijzen is te ernstig.”
Bron: FOK.nl
Ben benieuwd. Volgens mij was VVD de laatste partij die niet zoveel aan HRA wilde doen…
Cabaret op 1….
Mooi om te zien hoe niemand zegt dat de voorgenomen (?) maatregelen de huizenprijzen zullen doen dalen en DAARNA de huizenmarkt (ooit eens) weer op gang zal komen.
En Pauwel en Wauwel…euhh ja….die knikken en kijken semi-geinteresseerd en knikken.
Ondertussen: 1 juli is onderweg. De NHG grens wordt met 30 mille verlaagt naar 320.000.
Hoeveel sloten ziten er inmiddels op de woningmarkt?
Alhoewel, er zijn nog steeds mensen die erintrappen, ik bedoel instappen.
En we hebben gister nog eens bevestigd gekregen dat banken niet echt scheutig zijn met non-NHG hypotheken. Aangezien het passeren van de acte nog een maand of anderhalf duurt zou je dus verwachten dat alles boven de 300K over een weekje begint in te storten.
Ik had dan ook een kleine rush verwacht op huizen van net onder de 320K trouwens, maar die vind ik niet echt terug in mijn statistieken. Ik zie hooguit de hele goedekope huizen wat opveren ivm de zogenaamde afloop van de 2% overdrachtsbelasting. Waarschijnlijk zitten de mensen die 320 te besteden hebben nog vast aan een onverkochte woning 😉
Geachte forumlezers en bloggers,
Hierbij doe ik een oproep aan de jeugd/jongeren van tegenwoordig. Leeftijdscategorie van 18 t/m 29 jaar.
Wees slim, doe verstandig en laat je niet voor de gek houden! Jij laat je toch niks wijsmaken!? Jij bent toch lekker eigenwijs! Heel goed! Houd dat vast en koop de komende 5 jaar absoluut geen huis in Nederland!
Blijf desnoods bij je ouders wonen. Ga met vrienden samen een (huur)huis delen, maar koop geen huis. Het is voor jullie eigen bestwil! Jouw droomhuis komt iedere dag een stukje dichterbij. Dat huis daalt nu elke maand met honderden, danwel duizenden euro’s. Totdat jij het met je modale inkomen ook kan kopen.
Heb geduld en leef er in de tussentijd lekker op los! Probeer ondertussen een beetje te sparen en probeer 10k tot 20k te sparen. Op die manier kun je straks je nieuwe droomhuis aanpassen en inrichten naar je eigen smaak.
Het beste advies van 2012 tot 2017 heb ik jullie hierbij gegeven. Wees slim en laat je niet gek maken!
PS: ik doe hier aan mee, jullie ook?
Let op mijn woorden. Het aantal te koop staande woningen op Funda stijgt binnen een jaar naar 300.000 woningen. Niemand kan het kopen. De vraagprijzen zijn veel te hoog ten opzichte van de maximale leencapaciteit. Alleen twee fulltimers die een prille relatie hebben kunnen een normale rijtjeshuis kopen. Hoe zit het met de kinderwensen en mama
die de kinderen wil opvoeden of minder wilt werken. Kun je dan de hypotheeklasten nog betalen. De annuïteitenhypotheek wel te verstaan die elk jaar hogere maandlasten met zich meebrengt. De komende vijf jaar daalt volgens de ING de koopkracht met nog eens 8%. Conclusie: een koophuis is onbetaalbaar geworden. Een flinke prijscorrectie staat ons te wachten!
Nogmaals: ik doe mee! Wie nog meer?
de titel en toelichting van deze topic vind ik ERG eenzijdig. Want wat schrijft NRC vandaag over dezelfde Pauwel en Wauwel uitzending:
Duidelijk werd dat ondanks het Kunduzakkoord verder tornen aan de hypotheekrenteaftrek voor de VVD geen optie is. … Voor zijn partij is de hypotheekrenteaftrek een heilig huis. Dat het begrotingsakkoord met GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie aflossingsvrije hypotheken niet meer in aanmerking laat komen voor de korting, was as good as it gets. “Verder gaan we niet”, zei de premier in de talkshow.
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/12/rutte-hypotheekrente-niet-verder-aanpakken-stem-op-pvv-is-verloren-stem/
lijkt me duidelijk zat: alleen een symbolische aanpak van HRA die voorlopig niet bijt, zoals in dit akkoord, is acceptabel. Dit standpunt kan natuurlijk veranderen na de verkiezingen, als de VVD harakiri wil plegen of helemaal in de PVV wil opgaan 😉
Maar, maar, maar het geld in onze pensioenfondsen dan?
Tja, Mark wil Nederland graag sterker uit de crisis laten komen. Nou dan mag de VDD nog wel wat meer doen aan de HRA en de macht van het grootkapitaal. En het liefst 10 jaar geleden. Want besturen is vooruit zien Mark. Anticiperen, zoek het maar eens op in de van Dale.
Veel succes!
Marty,
Gebeurt ook zonder mij. We hoeven er niets voor te doen, jongeren hoeven biet gewaarschuwd te worden. Ze hebben geen geld en krijgen het ook niet.
Ben ik de enige die het gênant vind dat onze MP zulke domme dingen zegt? Woningmarkt vlot trekken door lastenverzwaring voor toetreders? Nee Mark, deze verandering gaat om de stabiliteit van onze economie door verlaging van de private schulden, woningen worden namelijk per 1/1/13 niet meer verkocht.
Mooi slogan: ‘De hypotheekrenteaftrek staat bij de VVD als een huis’, maar wel eentje die onder water staat.
@ 7 adamus
Ja en degene die het wel krijgt moet het dus ook niet doen!
Er is niks van jou in de pensioenpot. Probeer het maar eens uitbetaald te krijgen zoals ik probeerde in 2008. Het pensioen is van de overheid en banken. Zit het mee krijg je (een deel) terug wat je hebt ingelegd.
@8 SchuurHuurder: ik denk niet dat je hoeft te wachten tot 1 januari. Zou me niets verbazen als banken nu al een stuk meer zekerheid vragen dan een jaar geleden, anticiperend op de nieuwe regels (of lekker op zijn Delta Lloyds gokken op de staat en de NHG).
Verlaag de HRA-mogelijkheden nu, of beter: schaf het af, en verlaag de IB-tarieven. Meer duidelijkheid dan dat kun je niet creeeren. Bovendien worden de spaarhypotheken en spaarsaldo’s dan en masse aangewend om de hypotheek af te betalen, want de rente is hoger dan de spaarrente. Zou me niets verbazen als dan minimaal een derde dan al weg is. Hypotheekschuld op 65% van BNP, geen gekke woningmarktprikkels meer, lange hypotheekrente kan omlaag, mensen kunnen weer wat meer lenen, huizenprijzen ook 20%-25% omlaag vanaf het punt nu, maar het is een nieuwe start. Het voorstel nu resulteert in helemaal niets, behalve dat starters jaren mogen wachten voordat huizenbezitters beseffen dat de verkoopprijzen van 2012 (!) een illusie voor hen zijn. Totale stilstand.
@11 Onze machtige pensioenfondsen werden door Rutte c.s. (maar ook de DNB, etc.) altijd als excuus gebruikt om onze hypotheekschuld goed te praten. Kennelijk stappen mensen ineens van dit geloof af. Vol in paniek.
De enige reden dat Mark mijn bijnaam heeft aangenomen is omdat hij na de volgende verkiezing ook weer premier wil zijn. Verder niet. En dan moet je toch een standpunt zoeken dat iets dichter bij de “winnaars” van de nieuwe verkiezingen ligt.
@Claude
Mij heb je overtuigd, nu nog 76 kamerleden :).
voor Mark kan dat ook makkelijk, met een Nederland dat volledig in de greep is van de banken en andere multinationals. Crisis = opportunity! Geneuzel van gewone burgers daar maakt het corpsballetje zich niet druk over.
VVD besteedt graag miljarden aan een financieel dijkje om al die polderwoningen (HRA, NHG enz. enz.) die virtueel allang onder water staan, zodat het lijkt alsof het allemaal super gezond en veilig is.
zeg ik ook al jaren. Afschaffen van al die subsidies zorgt ook voor duidelijkheid; dus minder fraude, minder foute adviezen en minder overbodige overbetaalde financieel deskundigen (en wie weet zelfs minder klagen bij Kassa en Radar). win-win noem ik dat 🙂
*****
overigens zegt Rutte vandaag nog eens duidelijk dat het Kunduz akkoord wat hem betreft (en voor de hele VVD neem ik aan) alleen voor 2013 geldt, daarna gaan we gewoon weer verder alsof er niks gebeurd is met de grootste Ponzi aller tijden.
En ook Boer Bleker heeft de smaak te pakken, hij pleit nu voor een nationale risicoverzekering die het voor werkeloze middenstanders, zzp’ers, starters zonder geld en alle andere polderzielepieten die niet bij NHG binnenkomen met de huidige regeltjes mogelijk maakt om ook een zwaar overprijsd huis te kosten. Een soort Super-NHG dus. Wie dat gaat betalen daar laat het boertje zich boerenslim niet over uit, de rekening komt toch pas later (na de verkiezingen) wanneer deze schurk een riant baantje ergens in de EU kleptocratie hoopt te hebben (EU minister van landbouw en milieu misschien? het is vast zijn droom om in de hele EU het milieu om zeep te helpen en de herenboeren zoals meneer zelf nog mega veel rijker te maken).
P.S.: ik gok erop dat die Super-NHG helemaal gratis wordt en beheerd wordt door Goldman $ucks.
Claude,
Wat Rutte en zijn maatjes stelde is dat hoge hypotheekschulden geen probleem zijn aangezien je de pensioenen kunt afnemen en geven aan de schuldeisers. Het kan hem niets schelen als gepensioneerden niet kunnen rondkomen. Zoals overduidelijk blijkt door het voortdurende defaulten van de overheid richting populatie en vasthouden aan uitbetalen aan de financiële instellingen met dat geld.
Fijn staaltje populisme van Mark. Eerst het kiezersvolk naar de mond praten met beloften waarvan je weet, of zou moeten weten, dat ze niet houdbaar zijn en je dan nu beroepen op zogenaamd veranderde omstandigheden.
@ Dwag
Je hebt het helemaal verkeerd. Populisme is de status quo in twijfel trekken. Mark is een verstandig bestuurder. In ieder geval volgens de MSM en onze lijders.
http://nieuwsuur.nl/video/372359-voorzichtig-herstel-in-zicht.html
NIEUWSUUR
Vrijdag 11 mei 2012,
‘VOORZICHTIG HERSTEL IN ZICHT’
TIME 6:14
Barbara Baarsma, hoogleraar economie
Euro crisis niet zo snel opgelost
Politiek zit niet in de modellen
constructieven en conservatieven (PvdA, SP, PVV)
Lente akkoord niet constructief genoeg
Op woningmarkt worden teweinig stappen gemaakt
starters en doorstromers levert te weinig op
Iedereen moet meedoen (Alle hypotheekbezitters)
Slim hervormen; HRA beperken en inkomensbelasting verlagen
Verstoring op woningmarkt afbouwen
We zijn een provincie van Duitsland en staan zoals zo vaak werderom met 2-0 achter.
Enige route naar herstel? De constructieven moeten winnen!
Het leek eerst nog iets, maar hij is weer een jongetje. Lekker met “Jort van de failliete klimrente” buiten spelen 😉 Verder wist Pauw op weergaloze wijze, net op het moment dat ik dacht MP verspreekt zich, er doorheen te lullen.
Zie het nog gebeuren ook. Die calculatie heeft Bleeker ook gemaakt, volgens ADkop “mhr maakt zich zorgen over inkomen middenstanders en middenklasse. VVD en SP gaan elkaar wel vinden, immers hetzelfde belang, tel CDA er bij en samen 77 zetels 🙂
nhz,
Boer B 🙂 je wordt echt niet rijk onder de rook van Veendam hoor en dan ook nog een uitgekochte Brabander in de achtertuin die drie boerderijen/bouwvallen heeft gekocht om daar duizenden koeien te gaan houden (-ik zeg dus niet koeien weiden). Hij kweekte daar wat ponypaardjes, zie je hem al hoppelen met zijn nieuwe mokkeltje, de vice-president 😉
Koop een huis, treedt toe tot het selecte groepje nederlanders dat financieel fiscaal bevoordeeld wordt middels aftrek en wordt rijk van waardestijging van je huis.
Dit is het verhaal dat echt niemand meer gelooft dat Rutte verteld, hij weet niet beter.
@19 Buddy
Ah weer zo’n econoom die braaf de nieuwe mantra’s “herstructureren” en “hervormen” prevelt. (Waar is toch dat oude “herstel van vertrouwen” gebleven?) Allemaal de lonen omlaag om nog goedkoper te worden dan onze buurlanden die precies hetzelfde doen. Gaat vast helpen. En dan allemaal meer gaan exporteren zeker? Naar Mars of zo? Mevrouw Baarsma vertelt sprookjes.
Off-topic
Begin oktober zijn er presidentsverkiezingen in Venezuela. Wist je dat de in het Westen zo verguisde president Chávez in een recente opiniepeiling 40% voorligt op zijn rivaal Radonski?
In Mexico werden onlangs 23 lijken aangetroffen, negen hingen aan een brug en 14 waren onthoofd. Misschien is dit gruwelijk feit aan je voorbij gegaan want in de mainstream media was het maar goed voor een artikeltje van amper 200 woorden. Kan je je voorstellen welke mediaorkaan dit zou veroorzaken als het gebeurd was in Venezuela, Bolivië, Argentinië of Cuba, laat staan in Syrië, Iran of China? Wist je overigens dat de afgelopen jaren er meer dan 50.000 mensen omkwamen in de drugsoorlog in het noorden van Mexico? Ssst.
Iran-Israël
Europa heeft een olieboycot ingesteld tegen Iran. Maar wist je dat die sancties niets uithalen? Iran verkoopt wel minder olie, maar dankzij de boycot stijgen de prijzen waardoor de olie-inkomsten hoog blijven. Dit jaar zullen de olie-inkomsten van het land hoger liggen dan in gelijk welk jaar vóór 2007. Europa straft dus vooral zichzelf.
De VS bouwen een raketschild uit, zogezegd om zich te verdedigen tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Iran. Zo’n schild kost tientallen miljarden dollars en dreigt een nieuwe wapenwedloop met Rusland op gang te brengen. Maar wist je dat een kopstuk van Buitenlandse Zaken van Frankrijk nu openlijk heeft toegegeven dat Iraanse raketten misschien wel een risicofactor zijn, maar in elk geval “geen bedreiging”?
In Israëlische regeringskringen gonst het al een tijdje van geruchten over een mogelijke aanval tegen Iran. Maar wist je dat kopstukken uit het leger en de veiligheidsdiensten daar volledig tegen gekant zijn? Zo denkt Benny Gantz, stafchef van het leger, dat Iran geen kernwapen gaat bouwen omdat “de Iraanse leiders zeer rationele mensen zijn”. Meir Dagan, voormalige chef van de Mossad is het daar mee eens. Hij zei vorig jaar nog dat een aanval tegen Iran “het stomste was dat hij ooit heeft gehoord”. Yuval Diskin, voormalig chef van de interne veiligheidsdienst vindt dat de premier en de minister van defensie “het publiek misleiden i.v.m. de Iran kwestie”. Hij verwijt ze o.a. ‘messianisme’. Een oorlog zou Netanyahu politiek gesproken wel goed uitkomen: het zou de aandacht weghalen van de toenemende sociale protesten in zijn land en van de lastige Palestijnse kwestie.
Ook het publiek is in meerderheid gekant tegen een mogelijke aanval. Volgens een recente peiling verzet 63% van de Israëli’s zich tegen een unilaterale aanval tegen Iran. 42% zou bereid zijn de oorlog te steunen indien die gesteund werd door de VS. In maart was er nog een belangrijke betoging in Tel Aviv tegen een mogelijke oorlog tegen Iran.
De financiële crisis
Er wordt ons steeds het fabeltje voorgehouden dat de bonussen gebaseerd zijn op de resultaten. Welnu, wist je dat de aandeelkoersen tussen 2000 en 2008 gemiddeld met 30% zakten terwijl de bonussen met 80% stegen?
Om de Grieken onder druk te zetten wordt er nu na de verkiezingen vanuit Europa openlijk gedreigd met een exit uit de euro. Maar wist je dat de investeerders zich al enkele maanden voorbereiden op een mogelijke eurosplit. Ze zijn daartoe nieuwe financiële instrumenten aan het creëren.
Wist je dat Spaanse jongeren tegenwoordig fulltime jobs aannemen voor €300 per maand? Tot die wanhoop worden mensen gedreven als er 52% zonder job zit. Hoeft het dan te verwonderen dat men verwacht dat tegen 2020 elk jaar zo’n half miljoen mensen het land zal verlaten? Wist je ook dat er sinds de crisis in verhouding zestien maal zoveel Ieren hun land verlaten als Cubanen? Vorig jaar waren dat er resp. 76.000 en 14.800.
De armoede in Europa heeft nog nooit zo’n niveau bereikt als vandaag. Maar wist je dat nu ook de middenklasse stilaan bedreigd wordt? 116 miljoen mensen worden bedreigd door armoede en sociale uitsluiting (23%). In het ‘welvarende’ België loopt één op vijf zo’n risico (21%). Maar dat is nog een voorzichtige berekening. Volgens de secretaris generaal van Caritas Europa leven nog eens 100 tot 150 miljoen “op het scherp van de snede”. Het gaat in totaal dus om 43 tot 53% van de bevolking.
De situatie loopt zodanig uit de hand dat nu zelfs uit onverdachte hoek stemmen opgaan om de besparingswoede en loondalingen te stoppen. Zo heeft het ratingbureau Standard & Poor’s geschreven dat de bezuinigingsmaatregelen in Spanje de crisis “wellicht zullen verergeren”. En nu pleit zelfs de diehard Schaüble, Duits minister van financiën, openlijk voor een verhoging van de lonen.
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/05/09/wist-je-dat-nu-ook-de-middenklasse-in-europa-bedreigd-wordt
Beste lezers,
Het gaat er niet om of de woorden van dhr. Rutte feitelijk juist is. Het gaat om zijn politiek boodschap aan de kiezer: de VVD erkent dat de koopwoningmarkt een probleem heeft en is nu van plan serieus iets aan de woningmarkt te doen.
Hendrik,
Rutte kan niets aan de woningmarkt doen. Hij kan proberen om de status quo te handhaven tegen exponentieel toenemende kosten. Dat hij dat gaat proberen is duidelijk. Huil niet als de pensioenen zijn verkwanseld, de gepensioneerden niets meer hebben, het land failliet is en de huizenbubble gebarsten is. Doelbewuste keuze van Rutte en zijn bende. Status quo was namelijk 3 jaar langer in stand gehouden. Het is nu redden wat er te redden valt als je een fatsoenlijk bestuurder bent. Helaas hebben we die niet dus ultimate bust.
Valt overigens wat voor te zeggen anders wordt het geroofd via Europa. Je kan maar beter veel te veel uitgeven en gebaild worden. Heb je uiteindelijk meer. Zoals het Kobayashi Maru dilemma in Star Trek. Een no win situatie is waar we ons in bevinden. In plaats van dat erkennen gaan we decennia er over doen om compleet kapot the gaan. Wen er maar aan.
Nederland lijdt aan manische depressiviteit
Pff, behalve dan wat het financieel-economisch beleid betreft want dat is diametraal tegengesteld aan het toch tamelijk verstandige beleid bij de Oosterburen.
serieus iets doen, laat me raden: nog meer subsidie voor iedereen die een huis koopt? Totaal ongeloofwaardig deze partij, zelfs vandaag nog blert het corpsballetje dat er geen cent extra van de HRA af mag, tot hier en niet verder. Maar ja, van een ‘liberale’ partij kun je blijkbaar weinig anders verwachten dan maximaal inzetten op nieuwe regeltjes en subsidies om marktwerking tegen te gaan.
Mooi zo. Het deksel van de beerput die “waarborgfonds” heet is zojuist een klein stukje van zijn plaats gelicht:
http://www.nu.nl/economie/2809126/waarborgfonds-stimuleerde-aankoop-risicoproducten-corporaties.html
“Wie schulden heeft, is niet vrij”, is het beroemde credo van de Zweedse sociaal democraat Göran Persson, twee keer minister president en een keer minister van Financiën.
Tussen 1994 en 1996 schreef hij Zweden, dat voor een bankroet stond, een paardenkuur voor. Daarmede legde hij het fundament voor langdurig herstel.
Ongelofelijk dat een ooit zo welvarend land (ze hebben geen oorlog gehad!) moest bedelen om internationale kredieten.
Dat dus nooit meer voor een land, dat zich sinds de jaren dertig in de aller zwaarste depressie bevond.
Oorzaak: deregulering van de financiële markten in de jaren tachtig, die een ongekende krediet- en vastgoedhausse hadden ontketend met enorme prijsstijgingen.
Toen in de jaren negentig de conjunctuur in Zweden logischerwijs om sloeg, de werkloosheid flink steeg, zeepbellen uit elkaar spatten, banken gered moesten worden en de Zweedse kroon – gebonden aan de Ecu – onderhevig werd aan (criminele) speculatie à la baisse, was de crisis een feit.
En dat voor een land, dat zichzelf nog lang na de oorlog enigszins arrogant noemde: “We are the United States of Europe”. Wij op het continent – zoals de Zweden dat noemen – beschikten namelijk toen over niks en dat wisten ze.
Hoe dan ook, het op elkaar gestapelde effect van een financiële, structurele en conjuncturele crisis inclusief die van het vastgoed leidde ertoe, dat de openbare financiën van Zweden in een onmogelijke situatie waren terechtgekomen.
Het waren wel de weer aan de macht gekomen Sociaal Democraten die de sanering van de staatshuishouding wisten aan te pakken: zo werd jaarlijks een besparing van plm. 12,5% van het BBP gerealiseerd. Daarbij geen enkel gebied gespaard: W.W., bijstand, kinderbijslag, medische verzorging, subsidies op wonen, huurtoeslag, ambtenarensalarissen, het pensioenstelsel, dat fundamenteel werd omgebouwd, alsmede bijdragen aan lagere overheden.
Vervolgens werden aan de inkomstenkant van de staat werknemersbijdragen en tabak- en brandstofaccijnzen verhoogd, verder verbruiks- en milieubelasting geïndexeerd en aftrekposten op de belastingen teruggebracht. Ook hogere inkomens ontsprongen de dans niet en werden met nog meer inkomstenbelasting geconfronteerd, belastingen die nog steeds van kracht zijn. Dat geheel van saneringsmaatregelen kon alleen maar gesteund worden door het creëren van een institutioneel financieel politiek kader.
Intussen mag het staatshuishoudboekje van de Zweedse overheid weer worden gezien: de recente crisis heeft dat land glansrijk doorstaan dankzij de gezond gemaakte openbare financiën.
Het mantra van Gunnar Persson, volgens dewelke de staat niet meer mag uitgeven dan er binnen komt, zou voor alle regeringen van welke politieke kleur dan ook als gids kunnen dienen. Helaas hebben wij in NL geen politici van het kaliber Persson, noch bij links, noch bij rechts en alles wat daar tussen zit. We zullen het wellicht moeten doen met ontwikkelingen, die uit het brein van de nieuwe tandem Merkhollande ontspruiten of…uit dat van de kiezers in diverse Europese landen. Maar dan krijgen we een heel ander verhaal.
@28 (asd)
Ik wil niet zeggen dat ik veel weet van Zweden maar wat ik heb begrepen staan ze voor dezelfde afgrond als de rest. Zweedse bankies hebben helemaal niets geleerd en hebben enorme exposure aan Oost Europa. Wat ik ook heb begrepen is dat in Zweden in de jaren ’90 het gebruikelijke spel socialise the losses was. Gezien de belastingen al torenhoog zijn in Zweden vraag ik het me af of ze het nog een keer lukt.
Nogmaals ik ben geen expert van Zweden maar dat is wat ik zover heb begrepen. Ook gewoon een corrupt scamland.
@19
Die Barbara Baarsma ziet het wel lekker scherp allemaal, alleen haar conclusie dat de constructieven het over moeten nemen en dat zullen dan wel de VVD en CDA moeten zijn?
Wie zijn dat dan? Ze sloot PvdA, SP en PVV al uit.
Wat blijft er dan over…..
Uitgerekend de twee partijen die de verkiezingen ingingen met “handen af van de HRA”.
Er moet net als in Duitsland hervormd worden? Iedereen een flexcontract, tijdelijke banen? Dus geen mogelijkheden om een hypotheekje af te sluiten. Mensen allemaal hand op de knip, want een onzekere toekomst!
Die flecibiisering van de arbeidsmarkt is slechts een rookgordijn om Europa te overtuigen dat we iets doen.
Barbara Baarsma vergeet er echter bij te vertellen dat de Duitse economie een heel andere is dan de onze. Dat men in Duitsland geen perverse HRA cultuur heeft maar het zgn. Bausparen. Eerst sparen en dan pas je huis kopen.
Nederland gold decennia als het land met de beste flexwerkerstraditie met al zijn uitzendkrachten. Momenteel hebben we meer dan genoeg flexwerkers (lees: ZZP’ers) om flexibel in te kunnen spelen op vraag en aanbod.
Flexibilisering van de arbeidsmarkt gaat ons niet redden. Het is een drogreden van de politici net als de betaalbaarheid van de pensioenen.
En uhhh oh ja …. de huizen zijn nog steeds te duur!!
King
@ myself
flecibiisering mz flexibilisering
in plaats van adaptief te denken, goedkope huurwoningen bouwen voor de nieuwe generaties en ook de oude… blijft mark hangen bij de hra-gelovers, ik zou het anders doen
@28 asd
Als de overheid haar staatsschuld ooit zou aflossen verdwijnt de totale geldhoeveelheid. Zo bizar zit ons monetaire systeem nu eenmaal in elkaar.
Dawg,
Volgens mij is de particuliere- bedrijfs- corporaties- en lokale(semi)overheidsschuld genoeg om nog wat Euro’s over te houden ook al is de staatsschuld afgelost. Verder eens dat het een goede aanslag is op de hoeveelheid Euro’s in omloop. Als er serieus in die richting bewogen gaat worden ga ik geloven in deflatie.
Bij dit nieuwsbericht geen risico op copyright gezeik zie ik: http://forum.fok.nl/topic/1810055/6/50#111467273 🙂
@ 27 asd
“Het mantra van Gunnar Persson, volgens de welke de staat niet meer mag uitgeven dan er binnen komt, zou voor alle regeringen van welke politieke kleur dan ook als gids kunnen dienen.”
En niet alleen voor staten maar ook voor bedrijven, banken en prive personen.
Gaan we nog een keer: wat je niet hebt, kun je niet uitgeven en wat je niet uitgeeft, daar hoef je niet voor te werken.
Jammer van het onbestendige weer, Zweden zou wel een mooie optie zijn om even er tussenuit te gaan, al was het alleen maar om vastgoed te bekijken met in het achterhoofd de vergaande reducering van de hypotheekrente aftrek in het verleden.
Je gaat je toch afvragen hoeveel een kiezer waard is, gezien het feit dat de “ondermaatse” politieke partijen in Nederland niet allang geleden gekozen hebben voor het neersabelen van de hypotheekrenteaftrek.
Als iemand in het verleden een klein beetje moed getoond had en het gedrocht (hypotheekrenteaftrek, schulden maken) voetje voor voetje had durven aan te pakken was Nederland wellicht nog van ons geweest.
Nu is het grotendeels in handen van banken, hedge-fondsen en rating bureaus.
Wat dat inhoudt kun je zien in Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland enz.
Gadverdamme!!!!!
@31 Tufkaj
Even een quote uit de link; in dit geval mag dat:
“Banken… zouden in ieder geval veel beter uitkijken aan wie en voor wat ze geld zouden uitlenen als er geen overheidsgaranties en bail outs zouden zijn. Als je als bank daadwerkelijk al het risico loopt, dan kijk je ineens heel anders tegen de wereld aan.”
@33 Maria
Als je er dan ook nog bijdenkt dat het per slot van rekening ook om jou spaargeld, pensioen, studiegeld voor de kinderen enz. gaat, wordt het helemaal interessant.
@31 Hugo
Hoe moet ik me dat voorstellen bij de schulden die jij noemt?
Zaak is dus dat je je ver van al het gekonkel houdt en gewoon wat huurt en edelmetaal spaart. (dan ben je straks de rots in de branding) Het klinkt zo logisch en dat is het ook. 🙂
Dawg,
Er is meer schuld dan er geld is? 😉 dus toch maar op het rode nucleaire knopje drukken door de mannen van Frankfurt.
Steven,
Er komen vast nog mooie instapmomenten voor metaal de komende tijd.
aan Adamus
NU! (let maar op straks)
Mmwha…. In de functie van bankhoer doet ie het goed zou ik zo zeggen.
En nu the folowwing: waarom sporen de banken aan tot aflossing? Liquiditeit? Fout antwoord, of tenminste dit is de factor die op de tweede plaats komt. (immers ze kunnen drinken van de cool aid de LTRO).
Nee beste luisteraars, de banken weten al lang dat de huizenprijs omlaag gaat, en veel hypotheken onder water komen te staan. Des te meer er wordt afgelost, des te kleiner de pool van verdachte hypotheken wordt.
@41
Enerzijds doen de banken er alles aan om je veel rente te laten betalen en anderzijds zegt men dat ze erop uit zijn hun klanten veel te laten aflossen.
Voorheen wilden de banken het geld niet (er was toch voldoende met een leverage van 1:22. Nu dat niet meer kan wordt het geld feitelijk schaarser. De ECB maakt het gelukkig voor de banken goedkoper om te lenen, maar dat houdt op de lange duur geen stand. Als de economie aantrekt en de prijzen omhoog gaan zal de ECB ook navenante rentetarieven gaan rekenen. Het is geen charitatieve instelling.
@25
Duitsland is de enige ‘echte’ export Weltmeister
NL haalt misschien het niveau van vice-Europameister
Verder fungeren we als een soort Middeleeuws tolpoortje. Doorvoerland, speerpunt van de VVD met toenmalig minister Jorritsma (ja die weer) die volop inzette met de slogan Nederland Logistiekland (een land van dozenschuivers) ten kosten van al het andere.
Hebben we een woeker-bankensector die 2x het formaat heeft van wat een klein land als NL eigenlijk aan zou kunnen tov haar verdiencapaciteit en/of real-GDP.
En voelen de NL-ers zich zowel steenrijk (deflatie in woonconsumptie) als straatarm (inflatie in energie en voedsel)
Een dubbele misallocatie van geld! Een levensgroot probleem want geld kan maar 1x uitgegeven(lees: opportunity cost)worden.
Zweden, het land dat nog het dichtst bij Brave New World komt van alle EU landen. Een bijkans fascistische staat die voor een groot deel draait op wapenproduktie en geleid wordt door één familie, maar wel zo slim is naar buiten toe een beschaafd gezicht op te zetten. Knap gespeeld, maar heb ik hier totaal geen behoefte aan.
precies, ‘Als …’. De historie laat zien dat deze ontwikkelingen in minstens 95% van de gevallen doorgaan tot het inflationaire eindspel waarbij de munt wordt uitgewist. Deflatie is de spreekwoordelijke uitzondering; kan iemand een goed voorbeeld van deflatie noemen? Nee, Japan dus niet en zelfs al noem je dat deflatie, waar praten we nou over met -0.3% per jaar?
het is helemaal niet logisch, want je denkt toch niet dat de NWO de goldbugs als kleine koninkjes uit deze crisis laat komen? Nee hoor, als de goud/zilverprijs echt enorm gaat stijgen dan wordt het bezit gewoon crimineel verklaard, of onderhevig aan 90% speculatie belasting. En ik zie ze dat binnenkort ook nog wel invoeren voor andere commodities (alles wat stijgt en wat de centrale banken zelf niet kunnen bijdrukken).
Op zich is het verstandig wat achter de hand te houden, maar je moet vooral niet denken dat je dan de dans gaat ontspringen – dat is alleen weggelegd voor onze elite.
goud, zilver, lood?
Je zou zeggen dat nu duidelijk is hoe verschrikkelijk dom Keynesiaans beleid is: de hele angelsaksische wereld (inclusief Nederland dus) heeft een virtuele economie opgetuigd die steeds minder produceert en het echte werk uitbesteedt, en zwelgt in een onhoudbare schuldenberg. Het enige land dat een beetje tegen de Keynesiaans-inflatoire trend in gaat in de ontwikkelde wereld is Duitsland, en juist dat land is beste van de klas wat economisch resultaat betreft (en ook sociaal gezien gaat het daar m.i. wat beter dan in veel andere landen, in plaats van slechter). Het heeft natuurlijk veel geholpen dat Duitsland jaren geleden een financieel zwart gat naast de deur annexeerde, maar toch …
Hoelang gaat het duren voordat mijn -45% huis onder water staat?
Er vloeken nu heel veel pm eigenaren. Maar door Another/FOA (en ook FOFOA) is de volatiliteit voorspeld -en uitgelegd.
Toch word er op dit moment toch wel goed verkocht als je op Funda kijkt, ligt aan de regio natuurlijk ook…. Mensen zetten tegenwoordig eerst hun huis te koop, dus er zijn er genoeg die willen verhuizen naar een mooier huis dan dat ze nu hebben. Ze hebben geen haast om te verkopen, want ze hebben gewoon nog geen ander huis gekocht. Op een gegeven moment zijn mensen het zo zat te zitten wachten op crashes die niet komen en het armetierig wonen bij ouders / goedkope huurhuisjes / samen in 1 huis met anderen, dat ze denken: is dit nu leven?? Moet ik nog tot 2020 wachten? In die tijd had ik ook al flink kunnen aflossen en nog belangrijker, tevreden in een huis naar mijn zin kunnen wonen! En dan nemen ze toch de stap!
Mijns inziens moeten de sociale huurmarktprijzen flink omhoog voor de scheefhuurders, zodat het weer waard word om te kopen voor ze….een huis is geen investering, maar een zelfgekozen plaats en buurt waar je naar eigen inzicht kunt inrichten en veranderen wat jij wilt…
Mijn advies: spaar 20.000 euro en koop een afgetrapt huis voor een prikkie, knap het op en wees blij met je nieuwe stulpje waar je neit uitgezet kan worden en de huren ook niet van verhoogd zullen worden!
Een paar jaar terug kon je alleen maar dromen van het te koop staan van huizen in bepaalde straten, zelfs als je het geld zou hebben!!
Nu is dat anders: er staan genoeg leuke woningen tegen betaalbare prijzen te koop, heb je budget , dan heb je een enorme keuze om precies te vinden wat jij leuk vind, populaire buurt, de stijl van inrichting, je buren…als je het geld hebt, IS HET BESCHIKBAAR.
Vergis je niet, zodra de boel weer begint te draaien, en er flink huizen beginnen te verkopen zullen de mooiste panden en appartementen er het snelst uit zijn.
Sla je slag, maar natuurlijk niet tegen je maximum prijs, hou het er flink onder. Maar leef alsjeblieft!!
http://en.wikipedia.org/wiki/Cost-push_inflation
Ook een mooie uitdrukking.
@ adamus
‘Inflatie is de enige vorm van belasting die opgelegd kan worden zonder wetgeving’
Milton Friedman, oekoenoom.
“Toch word er op dit moment toch wel goed verkocht als je op Funda kijkt, ligt aan de regio natuurlijk ook…. Mensen zetten tegenwoordig eerst hun huis te koop, dus er zijn er genoeg die willen verhuizen naar een mooier huis dan dat ze nu hebben. Ze hebben geen haast om te verkopen, want ze hebben gewoon nog geen ander huis gekocht. Op een gegeven moment zijn mensen het zo zat te zitten wachten op crashes die niet komen en het armetierig wonen bij ouders / goedkope huurhuisjes / samen in 1 huis met anderen, dat ze denken: is dit nu leven?? Moet ik nog tot 2020 wachten? In die tijd had ik ook al flink kunnen aflossen en nog belangrijker, tevreden in een huis naar mijn zin kunnen wonen! En dan nemen ze toch de stap!”
Om er vervolgens achter te komen dat financiering zonder twee volledige banen niet gaat.
Ze zijn ook nog niet zo ver om zich te realiseren dat de kinderopvangtoeslag ook gedecimeerd gaat worden -straks alleen voor zielige gevallen vanuit gemeente.
ll,
De middenklasse met kinderen betalen dan ook fors en straks nog meer. Daar zinspeelt Bleekertje ook op.
Pieter,
Als tzt de markt gaat draaien? Heb je een glazen bol? Het doek is nog niet eens gevallen.
Bovendien is woningbouw oude techniek, dus zoveel keus is er voor mij niet.
@ 44 blije, vrolijke en vooral naïve Pieter
Leven mag altijd maar dat kan ook zonder je kop in de financiële strop te proppen!!!
Pieter, je kunt prima gelukkig leven in een huurhuis, bij je ouders of samen met vrienden! Alsof de mens enkel en alleen maar gelukkig kan zijn met een molensteen van enkele tonnen om zijn nek. Heb je @27 gelezen?
maria,
Rente zou de prijs van het risico moeten weergeven, juist omdat men dit principe niet toepast en enkel oog heeft voor de korte termijn winsten, blaast men speculatieve zeepbellen met te goedkoop geld.
Ik vrees dat de meeste banksters weinig tot niets begrijpen van de kunst genaamd bankieren.
huurhuis,
Ik dacht exact hetzelfde 🙂
Mmm…. Pieter, je overpeinzing doet mij denken aan een quote van Mel Gibson uit de film Braveheart:
“They may take our lives, but they’ll never take our freedom”
Vraag me af wie het eigenlijk heeft bedacht bij de VVD dat HRA beperken voor nieuwe gevallen de woningmarkt vlot zal trekken. Markt komt alleen maar meer en meer op slot te zitten na 2013. Hoop dat er een verstandige partij met het idee komt om gewoon de hele boel te hervormen. HRA linear afbouwen voor iedereen vanaf 2013 tot 2014. Daarnaast de arbeidsparticipatie verhogen door de loonbelasting te verlagen, dit zal een enorme klapper zijn, denk eens aan al die werklozen die dan wel zien dat arbeid loont.
Admin, volgens mij is er iets misgegaan met de opschoon-actie. Er lijken ineens posts van Ed van de Bijl uit najaar 2008 in dit draadje te staan?
Peter, kun je toelichten welke regio’s zo geweldig lopen op Funda? Of moet ik dit gewoon als makelaarsjargon “grote regionale verschillen” – stel je immers voor dat je vergelijkingen zou kunnen maken – opvatten?
Ik vermoed dat een aantal Kunduz partijen de HRA wilde inperken naar een lager IB percentage en naar verplicht aflossen. Het is mijn stellige vermoeden dat de VVD heeft bedongen dat het niet voor hoge inkomens harde moet aankomen en niet voor zittende gevallen. Maar dat is puur gebaseerd op onderbuikgevoel.
@Pieter 43: “Mijn advies: spaar 20.000 euro en koop een afgetrapt huis voor een prikkie, knap het op en wees blij met je nieuwe stulpje!”
Beste Pieter, de afgetrapte huizen zijn het meest overgewaardeerd! Categorie één van de afgetrapte huizen zijn erfenissen waarbij de erfgenamen al jaren met de overwaarde zitten te rekenen, erop wachten. Die vragen teveel en zitten met veel emoties rondom het huis waardoor ze slechts langzaam met markt meegaan (= in prijs zakken).
Categorie twee van de afgetrapte huizen zijn de afgeschreven woco huurwoningen. Die dalen juist heel snel met de markt mee, wat aangeeft dat de woco’s er nog steeds een goede winst mee boeken (=overwaarde die naar woco stroomt). Voorbeeld: woco-huisjes in Nijmegen Hatert: van 152.000 op de top naar 135.000 vorig jaar naar 122.000 nu; en, wie weet?, 112.000 na januari en dan misschien 105.000? in 2014 als alle bezuinigingen als lastenverzwaring bij de consument zijn aangekomen en zijn Nibud hypotheekruimte weer is afgenomen.
Koop nu een afgetrapte woning en verlies de komende twee jaar ongeveer 10.000 per jaar aan vermogen. Of koop het over twee à drie jaar, of over vier jaar, op de bodem van de markt.
Ook op afgetrapte woningen scheelt dat 20.000 tot 30.000 de komende twee-vier jaar.
Pieter, je advies om te sparen is prima, als je het koppelt aan het advies om de bodem van de markt af te wachten met kopen. Als je 20.000 spaart de komende drie-vier jaar en de prijs van het huis daalt met 20.000 dan ben je over vier jaar 40.000 goedkoper uit. Dus ipv aankoop op 122.000 heb je dan netto aankoop op 82.000. Voor exact dezelfde woning. Dat scheelt 1/3 woonlasten.
Hier moest ik vanmorgen onder de douche nog aan denken. Hoe alle beleid in ons land lijkt te zijn gebaseerd op een omgekeerde Theory of Constraints (http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_Constraints) waarbij je steeds de zwakste schakel pakt en die sterker maakt.
Hier kijken we bijvoorbeeld of openbaar vervoer net zo snel kan worden als auto’s. Zo niet, dan zorgen we dat je niet meer in de buurt kunt parkeren. We pakken de sterkste schakel en maken die zwakker.
Zo ook met koop/huur prijzen. We constateren dat huur en koop uit de pas lopen (http://www.luxetveritas.nl/images/huurenkoop.png), kiezen de sterkste schakel (huur) en maken die zwakker.
Politiek is eigenlijk er voorspelbaar, als je de juiste theorieën maar achterstevoren weet uit te leggen.
@56, inderdaad. Het verhogen van sociale huurmarktprijzen (ik bewoon trouwens geen sociale huurwoning) is omgekeerde wereld. De sociale huurwoningen zijn ooit voor een appel en een ei gebouwd en nu zouden mensen elke vier jaar de stichtingskosten uit de jaren 50 aan huur moeten betalen? De gemeente is toch geen huisjesmelker? Uiteindelijk Pieter gaat het om de woonquote. Dat sommige eigenaren van koopwoningen vinden dat iedereen de hoofdprijs moet betalen voor een pak stenen is asociaal.
Waar ik wel moeite mee heb is de kruisbestuiving die je jaren had, dus dat bij een blok van appartementen de kopers van de koopappartementen direct bijdroegen aan de sociale huurwoningen. Dat gebeurde in Amsterdam nog wel eens. Dat is verkeerd. Verder: het percentage sociale huurwoningen moet terug naar 20% in plaats van iets van 45% zoals het nu is en als je teveel verdient voor een sociale huurwoning moet je gewoon eruit. Maar dat laatste moet je pas invoeren als alles vlotgetrokken is.
@43,44 (Pieter),
Zou een gesprek kunnen zijn tussen een naïeve klant en
een gewiekste makelaar. Deal zo gesloten met de instapjongere. Leuk prijsje toch voor dat afgeschreven huis?
Asbestverklaring,energielabel,fundamentenonderzoek, nieuwe regels VVE? Daar hoeft u zich echt geen zorgen om te maken net als over de HRA en de NHG.
Niet hardop zeggen hoor: blijf gewoon maar lekker door dddddrrromen.
Pieter 44 : Waarom NU!! kopen als je weet dat de komende aantal jaren de prijzen flink gaan dalen ?
Lijkt mij een vorm van kapitaalvernietiging.
Heb je nu zelf een huis te koop staan, of werk je toevallig in de branche ?
@Pieter,
Als ik nog 3 jaar in mijn huurflat blijf zitten en dan koop….
Nu vraagprijs leuke woning 199.000 ( kopen voor 179k moet kunnen)
over 3 jaar 139k kopen is 40 k netto minder, dus daar kan ik niet tegenop sparen. 3 jaar lang wel sparen en je zet alles naar je zin erin. Ook lagere maandlasten dan als het goed is.
Ik wacht dus nog even.
Funda staat nog steeds op een record. Leuk is om naar appartementen-complexen te kijken en zien wat er dan wel verkocht wordt. Ik kan me zo voorstellen dat als er 20 dezelfde appartementen zijn ze steeds lager in prijs zullen moeten omdat alleen de laagste kan verkopen. (of je moet met zijn allen prijsafspraken maken, maar dan wordt ook niets verkocht. 🙂
hier bijv. http://www.funda.nl/koop/amsterdam/1096ac/
Gegen ESM: über 800.000 emails im Bundestag eingetroffen.
http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2012/05/42533/
Dawg,
Dat de Euro’s welke die schulden hebben gecreëerd voldoende zijn om de staatsschuld af te lossen. Uiteraard betekend dat die schulden dan minder gemakkelijk af te lossen / betalen zijn maar dat is weer een ander verhaal. Jij stelde dat er niet voldoende Euro’s zijn om de staatsschuld af te lossen. Ik probeerde dat te nuanceren.
@hugo,Dawg,
Ik neem aan, dat mijn @27 over Zweden de aanleiding is voor jullie discussie over staatsschuld?
Maar in het verhaal over Zweden, gaat het om begrotingstekort of zie ik dat niet goed?
asd,
Wat mij betreft een spin off 🙂
Voor degenen welke inzicht willen hebben hoe de lijders dit Euro gedrocht voor elkaar hebben gekregen.
http://www.spiegel.de/international/europe/euro-struggles-can-be-traced-to-origins-of-common-currency-a-831842.html
@62 (hugo)
Houden we het daar op 😎
@66 (asd)
Volgens mij gaat het trouwens niet alleen om begrotingstekorten. Ierland is daar een prima voorbeeld van. Begrotingstekorten waren er amper, net zoals staatsschuld. Totdat de particuliere- en bancaire schulden werden gesocialiseerd. Einde oefening.
ja, lekker collectief onverantwoordelijk. Bovendien, de suggestie dat de huidige kopers willen/kunnen aflossen is te gek voor woorden.
zit je zelf omhoog met een speculatiepandje ofzo??
Oh sorry, meneer is makelaar denk ik.
jij leeft blijkbaar in de wereld van luchtkastelen zoals de makelaars en hypothekers die ons voorspiegelen …
heeft Pieter niet nodig, hij hoort bij de categorie waarvoor het altijd het beste moment ooit is om te kopen.
waarom lineair, veel beter om het in één klap te doen anders zijn fraude en manipulatie 30 jaar lang troef, en zet het voorlopig geen zoden aan de dijk. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
sterker nog: die gaan juist extra profiteren als straks het belastingtarief naar 65% gaat mét HRA.
@65 (hugo),
Dan doen we het maar als Zweden, zodra de Euro passé is. Anders gewoon doorrommelen in de Eurozone totdat de pl….. uitbreekt. Zo gaan die dingen dan.
@ 43,44 (Pieter), @66 (nhz),
Ziet er naar uit,dat Pietertje een makelaar is, vermomd als argeloze instapper.
)
Denk dat we Pieter nu wel meer aandacht hebben gegund dan het standaardriedeltje verdiend had. Voelt een beetje als een jehova’s getuige die een atheïsten-conferentie binnenstapt om effekes de mensjes te overtuigen dat evolutie dus echt niet kan he 🙂
Dat wij op hem duiken als vlooien op de eerste kat die in maanden een huis binnenloopt geeft wel aan dat onderbouwde tegenspraak wel welkom zou zijn. Zo jammer alleen dat het veelal bij een te makkelijke poging blijft.
Toch stiekem nog een opmerking over het relaas van Pieter 🙂 Vroegah als je huurde, werd je beticht teveel in het hier en nu te leven en niet aan de toekomst te denken. Nu beticht Pieter ons ervan teveel aan de toekomst te denken en vindt hij dat we moeten durven leven – dus kopen.
De paradigma shift heeft zich bij hem al voltrokken.
Het is ook niet voor niets dat veel sociologen en psychologen het gedrag van Jehova’s verklaren met het feit dat mensen bevestiging in hun ideeën vinden door het overtuigen van anderen. Deze bevestiging zoeken zij slechts omdat ze twijfel hebben.
Maar genoeg zo, voor ik hier een religieuze discussie ontketen.
@68,69 (tufkaj),
http://www.godvoordommen.nl/wp-content/uploads/2008/11/sticker.jpg
😉
Haha nee ik meen het. Ik heb recent naar volke tevredenheid een nieuw huis gekocht. Was het wachten compleet zat. Er staan steeds meer leuke panden te koop waar je eerder alleen van kon dromen dat ze te koop kwamen staan. Waarom nog jaren in een te klein huis gaan wonen als je het makkelijk kunt betalen een groter huis te nemen? Kan wel over 10 jaar dood zijn, azijn zeikend dat “mijn kans wel komt”. De bom
is niet gevallen…
.
Ik vind het mooi om te zien dat veel mensen Pieter proberen te overtuigen van de neergang van de huizenmarkt. Volgens mij zijn er logisch gezien drie opties:
1: de markt gaat omhoog
2: de markt blijft gelijk
3: de markt gaat dalen
Werkelijk niemand op de wereld kan de toekomst voorspellen en geen van bovenstaande opties gaat dan ook zeker plaatsvinden. Hoewel ikzelf denk, gesteund door feiten, dat optie drie plaats gaat vinden hoor ik graag tegengeluiden.
Zullen we afspreken niet op de man te spelen maar op de inhoud?
Frits,
Cognitieve dissonantie ? 😉
Nederlands parlement gaat er 15-16 Mei over stemmen. Ik hoop dat het ESM niet doorgaat. Overigens geen idee of ik dat nu hier al een keer gepost had of op de tijdelijke site, maar voor alle volledigheid nog 1 keer, het ESM:
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/12068320/__Stem_nee___.html
Ook wij kunnen mailen naar onze parlementariers ..
@72 frits
Er zijn logisch ook twee opties bij het spelen om de loterij.
1) je wint
2) je wint niet
Ik zou zeggen; koop twee loten en je wint altijd 😉
@ 71 pieter
“Haha nee ik meen het. Ik heb recent naar volke tevredenheid een nieuw huis gekocht.”
Gefeliciteerd en je hebt het misschien goed gedaan. Nu nog de stap nemen door hier niet meer komen en zoeken voor een bevestiging dat het goed was.
Kennelijk voel je je niet happy en dat is jammer.
Iedereen bedoelt het hier goed en ziet in dat alles is opgeblazen tot abnormale proporties. Grote kans natuurlijk dat dit weer naar normale waarden gaat maar zolang je het kan betalen “so what”.
Wat jij nu doet dat deden meerderen hier 2 jaar geleden ook en die hebben soms 20% verlies voor hun kiezen gekregen. Soms is men te gretig.
Een oud koopmansgezegde luidt “bewaar je geld voor het moment wanneer iedereen genoeg heeft”.
Ik zou als ik jou was niet steeds vragen om een bevesting, je stap heb je gezet.
De wereld staat aan het beging van de grote ellende die nog moet komen. Geen enkele financiele instelling of hoogleraar of wat dan ook die het nog weet of zelfs een kleine een oplossing heeft.
Ik ken mensen met zeer veel geld die voor jaren astronautenvoedsel hebben ingeslagen. Misschien kompleet gestoord, de tijd zal het leren. Dat het niet goed komt kan een blinde kip nog wel zien.
By the way, toch wel je rente voor 30 jaar vastgezet hoop ik. Gierende inflatie doet anders pijn.
@ (Pieter) blijkt dus met een nontopic te zijn gekomen, althans in het kader van dit blog. Is niet erg hoor, moet kunnen. Volgende keer gaan we het dan maar over biljarten hebben.
dalen,
Bij gierende inflatie gaan de lonen omhoog (duitsland nu 11%?) dus schulden stellen dan niets meer voor 😉
We gaan nog de meest gekke meldingen krijgen in de MSM en hier ook.
Hollande gaat op bezoek bij Angela deze week. Op de terugweg meteen even de stallen van “Frankfurt” bezichtigen?
net zoals de komende loonstijging van ambtenaren in Nederland?
😯
@ 60 Floor
Wellicht de link doorsturen naar alle adressen die in je mailboek staan.
We verkopen onze ziel aan de duivel die ook onze pensioenen, spaargelden en studiegelden voor onze kinderen meeneemt.
Ik snap het waarom, maar we moeten dit niet willen.
Waarom: het zal altijd te weinig zijn!!
Dan liever houden wat we hebben!
Tegen ESM
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/12068320/__Stem_nee___.html
Gegen ESM: über 800.000 emails im Bundestag eingetroffen.
deutsche-mittelsta…en.de/2012/05/42533/
Rene Tissen, toch iemand met een helder inzicht, bron RTLZ:
http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2590:esm-mag-er-niet-komen&catid=15:financieel&Itemid=28
Natuurlijk is dit een belangrijke staop in de richting van een oplossing. Maarten heeft er al eerder op gewezen dat wat wij nu een sociale huurwoning noemen een basisvoorziening zou moeten zijn. Voldoende betaalbare huurwoningen betekent dat de Nederlanders weer kunnen wonen, zo nodig kunnen verhuizen voor een baan en na het betalen van de woonkosten ook nog wat geld over houden voor andere uitgaven, wat de economie weer ten goede kan komen. Ook kan de beschikbaarheid van voldoende betaalbare huurwoningen de bestaanszekerheid bevorderen en veel stress en misstanden wegnemen. Daarnaast biedt het bouwen van nieuwe betaalbare huurwoningen weer werk, zodat de bouwsector niet bij de overheid om steun hoeft aan te koppen omdat de dure koopwoningen niet meer te verkopen zijn. In iedere normale bedrijfstak is het normaal dat de aanbieders bij hun aanbod rekening houden met de vraag van de zijde van de klant. Waarom kan dat in deze sector dan niet?
Technisch is het bouwen van betaalbare huurwoningen zeer wel mogelijk. Zie http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-06-2011/goudzoekers-doen-ze-het-nou-weer-risicovol-bankieren/#comment-80012 en http://www.eerlijkwonen.nl/ .
Toch zal het idee van Maarten binnen de politiek alleen kans maken bij de SP. Bij de rest van de politiek – van Wilders t/m GL – zal dit idee geen kans maken. Die zien meer in subsidies voor huizenkopers. Vanuit hun uitgangspunt gezien is het ook niet nodig, zo lang de meerderheid blijft geloven dat de crisis een natuurverschijnsel is en blijft accepteren dat wij vanwege dat natuurverschijnsel “nu eenmaal” allemaal moeten inleveren, terwijl het gedrag dat tot de crisis heeft geleid, gewoon door blijft gaan en de economie wordt afgeroomd door vastgoedspeculanten.
Ik ben het afwisselend met hem eens, dan weer oneens. Hij slaat met regelmaat nogal door naar “socialiseer alles maar” oplossingen. Als het om Europa gaat, dan weer niet, mogelijk omdat daar het wij/zij gevoel scherper is voor hem en ons.
Moeilijk te zeggen want ik kan niet in die man zijn hoofd kijken. Consistent vind ik hem in ieder geval niet in zijn beschouwing van economie. Hij zit toch echt vast aan het mainstream economische denken, en dat komt met nogal kromme aannamen en foute definities.
Kind van zijn tijd dus!
Lonen kunnen enkel stijgen als de productie dat toelaat natuurlijk. Je kan dan ook prima loon stagnatie of loondaling hebben gedurende inflatie.
Overigen moet je niet zo zeker zijn dat het in Duitsland echt zo goed gaat. Bedrijven doen daar nu net zo hard mee aan financieel roulette als dat in NL en en de VS is gedaan.
Alle grote autobedrijven doen bijvoorbeeld aan “Vendor financing” en hebben kennelijk een bankvergunning gekregen. Voor wie het verschijnsel niet kent uit de crisis in de VS, het is geld creëren (als bank) en uitlenen aan de klanten die daarmee je auto’s kopen.
Zie hier onze nieuwe bank vrienden uit Duitsland.
BMW: http://www.bmwbank.de/
Audi: https://www.audibank.de/de/privatkunden.html
Volkswagen: https://www.volkswagenbank.de/de/privatkunden.html
Mercedes: http://www.mercedes-benz-bank.de/
Toch wel even schrikken als je ziet dat ze dit nodig hebben om klanten te verkrijgen. Net als in de VS een tikkende tijdbom als je het mij vraagt.
@ maria, help van Tissen is het juiste woord.
Ik ben geen politicus en geen oekoenoom, maar het ESM is een plunderfonds voor incompetente politici……..
De burger staat volledig buitenspel.
Lees het boek eens, Atlas Scrugged van Ayn Rand, dan kan je lezen wat ons te wachten staat 😉
http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/05/11/baksteenproductie-groeit-34-procent
Er is vorig jaar meer gemetseld?
In ieder geval waartoe ze in staat zijn. Ondertussen heeft Merkel ook op haar lazer gehad;-)
Peter2,
Die van “wir leben autos” banken is al eerder gememoreerd en hier is nog een ondersteunend leaseargument: “slechts 14% bijtelling”. Ook misschien een idee voor leasehuizen?
BMW geeft de Chinees nu 25% korting …….gaat best wel goed met de oosterburen.
LOL Zoals ik al gezegd heb, heb ik weinig risico en de afgelopen jaren goed gespaard. Kan nog jaaaren zitten wachten op een ineenstorting, maar daar word je niet jonger en knapper op. Nu is er mooi aanbod, klaar. Wel als je het KAN betalen natuurlijk.
Overigens zelfs als je gelijk hebt en de hele boel stort 30% in elkaar heb ik goed nieuws voor je: over 30-40 jaar stort het zowiezo compleet in elkaar omdat er te weinig kinderen zijn geboren steeds minder geboren zullen worden. Zodra de komende generatie 60 plussers over 30 jaar allemaal dood of in zware verpleeghuizen zit, staan er NOG VEEL MEER HUIZEN LEEG dan de komende 5 – 10 jaar te koop zullen staan. Verliezen doe je toch uiteindelijk, het is maar in welk krot / studentenkamertje / huurflatje / uithoek je wilt blijven wonen terwijl je ook een stuk meer plezier kan hebben de komende 30 jaar……maar nogmaals, leen niet je max, maar als je nu beter kunt zou ik het zeker wel doen. Ruimte, mooi huis, heerlijk!! En nee ik ben geen makelaar haha 🙂
Nationaal woonakkoord zonder de bouw ? 😉
http://cobouw.nl/nieuws/politiek/2012/05/12/bouwend-nederland-mijdt-woonakkoord
De prijzen van de huren en de koopwoning moeten omlaag, want de woonlasten stijgen de pan uit.
http://www.bnr.nl/topic/Personal_Finance/707114-1205/veel-meer-kwijt-aan-gas-en-licht
@ 104 pieter
Zal het wat concreter maken voor je.
Heb je wel eens uitgerekend wat het kost wanneer je huis dit jaar 5% in waarde zakt. Dat is niet zo onwaarschijnlijk lijkt me.
Je komt met een gemiddeld huis al snel op 1000 euro in de maand. Dat lijkt me het wachten wel waard, want daar is niet tegenaan te sparen.
Maar nogmaals “be happy, don’t worry”. Blijf jij vooral je mening aan iedereen verkondigen en wie weet…….stijgen ze dit jaar weer. Anders gaan voor een mediabaantje bij Hukker?
@100 (ll)
“There are two novels that can change a bookish fourteen-year old’s life: The Lord of the Rings and Atlas Shrugged. One is a childish fantasy that often engenders a lifelong obsession with its unbelievable heroes, leading to an emotionally stunted, socially crippled adulthood, unable to deal with the real world. The other, of course, involves orcs.”
― Paul Krugman
Goed interview met Cees Nooteboom over Europa, vanaf 33e minuut:
http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-13-mei-het-spoor–cees-nooteboom—de-piraten.html
Zijn de problemen alleen van financiële en economische aard of hebben ze ook morele en politieke wortels?
De consument capituleert:
“Vertrouwen historisch laag…
Bij alle groepen is het consumentenvertrouwen inmiddels fors in de min. …
Het meest daalde het vertrouwen bij de hoogste inkomensgroep: van 20 naar -23. Maar ook bij jongeren, hoger opgeleiden en mannen liep het consumentenvertrouwen flink terug.
…
Consument wil vooral sparen in plaats van uitgeven”
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3626-wm.htm
ma NEE/NEE ook? Darwin’s betogen zijn waardevol, maar over vele details en misschien zelfs de grote lijn had hij het vaak mis. Zelfs de door de wetenschap lang verfoeide Lamarck wordt de laatste tijd in veel opzichten in ere hersteld. Als er iets gevaarlijk is dan zijn het dogmatische denkbeelden; creationisme valt daar doorgaans onder, maar dit NEE/JA m.i. ook.
LOL; ik ga deze domme makelaarspraatjes verder overslaan.
niemand heeft een glazen bol, maar na pakweg 100% prijsstijging in 20 jaar, en de hoogste huizenprijzen ZELFS t.o.v. de inkomens in 400 jaar, wat is dan de meest waarschijnlijke uitkomst? Daar heb ik niet veel hersencellen voor nodig hoor, om de meest waarschijnlijke uitkomst te bedenken. En dan bedoel ik geen nominale prijzen, maar vooral prijzen t.o.v. de inkomens – die moeten gewoon ver omlaag.
Tweede Kamer gaat 100% zeker akkoord; hun baantjes hanger er vanaf dat ze hiermee akkoord gaan. Bij de verkiezingen beloven ze gewoon Henk en Ingrid weer vette HRA ter compensatie en alles is weer vergeten.
slim niet waar? Zij de lusten, de belastingbetaler de lasten (als het straks misgaat). In de VS zijn ze ook weer heel goed bezig met het opblazen van een enorme bubble in auto en student loans.
van de grootste OENconoom aller tijden …
sorry, nulletje te weinig … moest zijn 1000% prijsstijging
(de statistisch gemanipuleerde werkelijkheid van NVM en Ministry of Truth daar kijk ik niet naar, ik kijk gewoon naar de echte prijzen zoals je ze uit de Kadaster data kunt halen).
Zoals gezegd gaat dat over 30 jaar Zowiezo gebeuren door grote groep doodgaande bejaarden….dus je hoeft niet een paar haar te wachten, dan wacht je tot je dood gaat in ons geval. Geen optie met kleine kinderen. Vooral buiten de randstad zou ik niets kopen in de randstad bij het centrum zou ik gerust kopen, daar willen genoeg mensen wel wonen, kopen of huren…. Niet te bang zijn, bespaar op de juiste dingen….ooit in een studentenlertje gezeten? Of een 70m2 woning? Wil je niet liever huisje boompje beestje dan in je kleine woning blijven bivakkeren? Leven is meer waard dan je woningwaarde…over een paar jaar liggen de banen weer voor het opscheppen voor ieder nivo, binnen 10 jaar zit de babyboom van net na de oorlog allemaal thuis bejaard te zijn!!! Werk zat!!!
Je weet dat Paul K. heilig geloofd in Orcs en dat het goed zou zijn als er aliens zijn die onze planeet gaan aanvallen. Dan gaat de economie weer zo lekker draaien kraait ie dan.
Paul K, is een dorpsgek met teveel podiumruimte!
@112 Pieter
Ik denk dat het tijd is voor een (demografische) realitycheck:
http://www.hoesnel.nl/demografie_nederland/bevolkingsprognose-2050.html
Pieter,
Pieter,
je hebt helemaal gelijk. Ik bel gelijk een makeleugenaar om het voor elkaar te maken. Waarom in onzekerheid zitten over welke kant het op gaat, als je gelijk je financiële ondergang tegemoet kunt gaan.
Bijkomend voordeel: hoeft de baby ook niet meer bij ons op de kamer te liggen.
Haha volgens je link komen er nog steeds meer mensen bij en verhoogt de vraag dus op de woningmarkt…..haha. Goedkoopste huizen zullen gewoon verkocht gaan worden dan toch? en de randstad zal dan ook een populaire woonplaats blijven voor niet-file-lustigen. Ik zit goed de komende 30 jaar!!! Tenzij iedereen beslist nog jaren op een crash te wachten en met 3 gezinnen in 1 huis blijft wonen, maar dar scenario lijkt me zwaar onwaarschijnlijk 🙂
….Volgens mij zijn jullie opkopers van huizen en kopen jullie stiekem de huizen van wanhopige huizenbezitters op die het niet verkocht krijgen om het vervolgens aan een of andere gezin te verhuren dat hoopt op de Grote Crash die maar niet doorzet al jaren niet. Straks allemaal ex-woningbezitters hurend in woningen van jullie huizenopkopers, heel Nederland in huisjes van huisjesmelkers….dat drijft de prijs pas op!! En het is gen geintje, want dat vertelde onze makelaar. Bij Noordwijk bijv. worden huizen opgekocht om er Polen te laten huren, lekker lucratief…!
@pieter
Opkopen om te verhuren?
Bij een gemiddelde huurprijs van 1000 Euro in de randstad kan je momenteel weinig kopen. En dan calculeer je nog niet eens waardedaling in.
Polen is een ander verhaal 5 polen voor 30 Euro per dag is 4500 Euro per maand
ll,
Ik heb een paar weken de brief op de mat gehad van Rabo pensioenfonds……..”wij hebben door huurliberalisatie de mogelijkheid om……….en maken daar ook gebruik van. Ik zie om me heen dat er huren worden opgezegd van deze in 2011 opgeleverde huizen. Ze beleggen natuurlijk voor de lange termijn, maar dit gaat voorlopig niet bijdragen aan hun ratio’s.
Toch geef ik Pieter gelijk. Als je het financieel trekt is er niets loos. Een ieder is verantwoordelijk voor eigen daden. De keus om nu te kopen, aandelen vastgoed enz is een gok. Heb 2 jaar terug mijn overgewaardeerde woning verkocht en huur een riant huis van een makelaar zijn eigen woning, kreeg hem niet meer verkocht haha. Maar ook ik voel me steeds meer geneigd om een woning te gaan kopen. Ik weet wat ik kan betalen nu en over 20 jaar dus waarom niet. En als die echte ondergang komt, komt die voor iedereen of je nu huurt koopt arm of rijk bent. Iedereen gaat inleveren. Geniet van het leven en haal er uit wat er in zit.
Pieter,
“En het is gen geintje, want dat vertelde onze makelaar”
Die zich meteen opwierp via de andere BV als onafhankelijk financiëel adviseur
LOL
financieel baggeraar,
Die gaar niet voor iedereen komen 😉
Misschien knijpt de fiscus hier ook een oogje dicht om hogehuizenprijzenminnend NL tegemoet te komen 🙂
Vertrouwen!
Bij mij in de buurt zijn de koopgarantwoningen oa naar “petjesjongeren” gegaan. Einde van een cyclus lijkt mij, marketingtechnisch gezien.
Leuk dat Pieter hier ineens opduikt. Iemand als hij had ik vorig jaar goed kunnen gebruiken. Toen stond bij mij en m’n gezin namelijk de keuze ter discussie Duitsland te verlaten, en weer naar Nederland terug te keren. Er deed zich een aardige praktische mogelijkheid voor om dit te verwezenlijken. Leuke baan met zelfs behoorlijk meer loon.
Dat was het moment dat ik de nederlandse woningmarkt van wat dichterbij ben gaan bekijken. En daarnaast alle andere uitgaven die een nederlander zoal moet doen. Dit vergeleken met de inkomsten moest natuurlijk enigszins vergelijkbaar (of beter) uitpakken ten opzichte van de situatie in Duitsland.
Verkassen om er financieel op achteruit te gaan was geen optie.
Ik kwam er niet uit. Ik belandde onder andere hier, en dat bevestigde mijn research:
Huizen in NL zijn te duur, en zelfs 15-20k€ loonstijging per jaar zijn onvoldoende om een aantrekkelijk terugkeer-plaatje op papier te krijgen.
Even de belangrijkste punten:
– Binnen 45min. autoreistijd van de mogelijke werkplek geen huis onder 450k€ op funda te vinden dat met ons duitse 250k€-Huis gelijke tred kan houden.
– kosten voor autorijden in NL merkbaar hoger dan in Dld. (we hebben 2 auto’s, en willen dat zo houden)
– met onze 2 kleine kinderen ongeveer 200€/maand minder kinderbijslag.
– Belastingen, heffingen etc. in NL hoger dan in Dld., wat nog eens een paar honderd € per maand kost.
Geen wonder dat het plan al snel werd afgeblazen, want het was financiele zelfmoord geworden. (en de kinderen wilden zowiezo niet bij hun vriedjes weg)
Met 150k€ overwaarde (op ons duitse huis) op zak iets rond de 500k€ kopen en dan onze 100k€ restschuld inruilen voor een nieuwe hypotheek van 350k€ (met ook nog eens hogere rente dan onze 4% in Dld.)leek ons geen slimme zet.
Maar gelukkig is Pieter wel in staat om tussen alle mooie koopjes wat passends voor ons te vinden.
Omdat ik de kwaadste niet ben mag ie tot 350k€ uitzoeken.
Eisen heb ik wel:
-vrijstaand
-~400m² eigen grond
-~150m² woonoppervlak + goede compensatie voor onze 75m² kelder in Dld.
-niet te oud. Ons huis is bijna 10 jaar jong.
-goed geisoleerd, dwz geen hoge energierekening.
-Garage + 1 parkeerplaats.
-iig 3 slaapkamers + 1 werkkamer, en liefst 2 badkamers. (hebben we nu, en bevalt)
-max. realistische 45 autominuten van R’dam, dwz niet alleen op zondag maar ook op werkdagen.
Ik ben benieuwd of Pieter’s optimistische kijk op de zaken een gouden tip voor ons oplevert?!
financieel baggeraar,
Het nu kopen van een huis is DOM!
Een huis is een niet liquide bezitting.
Want denk je wat een regering doet in het geval alles om dreigt te vallen? (Oplopende staatsschuld, hogere rente op de obligatiemarkt, verlies van vertrouwen van de burger, opstanden) Juist ja, tot op het einde trachten de macht te houden, altijd zo geweest, kijk de geschiedenisboeken maar na.
Dit betekend dat ze op alle mogelijke manieren geld willen ontrekken aan de maatschappij, de burger, en dat de inflatoire depressie zich verdiept: jeweetwel, waar alles waar je niet zonder kunt duurder wordt, zoals energie en voedsel, en de rest minder waard wordt.
De heffingen op bezit zoals een huis zal groter worden, immers, overal waar geld vandaan gehaald kan worden wordt aangegrepen.
Dit is een qua huizen een zichzelf versterkend effect: hoe hoger de kosten op een huis, des te lager wordt de prijs in de markt.
Ik geloof zeker dan een goede woonplek bij kan dragen tot geluk, maar dat het nu kopen van een huis niet tot de zaken behoort die bijdragen tot geluk op de langere duur: goede beslissingen doen dit wel.
(Maar hee, who cares, we want it NOW)
Als iemand willens en wetens in zijn eigen geplante mes wil lopen: prima, maar dan niet acheraf klagen svp.
@34, 41, 52, zie nu pas jullie reacties, waarschijnlijk vertraagd doorgekomen.
(Hugo),
De Zweedse bevolking vind ik op zich niet corrupt, wellicht de gebruikelijke kongsies tussen politiek, financiële markten en concerns, net zoals in NL of waar dan ook.
Ook voor Zweden, dat inderdaad grote belangen heeft in Oost Europa, w.o. Polen, valt en staat alles met “Griekenland” en het verwachte domino effect in de rest van Europa en de wereld. China, Japan en Zuid-Korea hebben al een vrijhandelsassociatie afgesloten om zich te wapenen.
Neemt niet weg, dat de Zweden meer weerstandsvermogen hebben opgebouwd door de saneringen van de jaren negentig dan de meeste EU-landen;
(Maria),
Daar zullen we het allemaal mee eens zijn. Maar in NL (en in S. destijds) wilde je wel graag wat terug zien van de hoge belastingdruk, bijvoorbeeld via de HRA etc. etc. waar nog meer regeltjes, bureautjes, ambtenaren e.d. voor nodig waren, allemaal meesters in de arithmétique neérlandaise, zoals de (naar corruptie neigende maar o zo plezierige) Belgen sinds 1830 zeggen.
Intussen hebben de door jou genoemde slimmeriken hun slag geslagen. Althans dat denken ze: het Griekenland scenario met zijn onoverzienbare gevolgen zou wel eens voor een andere uitkomst kunnen zorg dragen. Zelfs voor degenen, die met hun geld de benen hebben genomen.
Daarom, het weer in Zweden gedurende de zomermaanden t/m oktober kan prachtig zijn en het vastgoed aldaar de moeite waard om te bekijken. Veel beter van kwaliteit en plezieriger om in te wonen, zelfs de ouwe meuk mag er zijn. Dan maak je geen punt meer van wel of geen HRA. Gewoon gaan met die banaan!
(nhz)
De Denen en de Noren zullen het ongetwijfeld met je eens zijn. Daar zit nog een hoop oud zeer ten aanzien van de Zweden. Trouwens de Denen, die over de brug naar Skane forenzen of er wonen, lijken nog steeds niet zo prettig te worden behandeld. Ik heb ze altijd beschouwd als de Belgen van het Scandinavisch schiereiland. Zou geen moeite moeten kosten daarmee om te gaan.
Zweden heb ik op allerlei manieren leren kennen: verwend, consumptief, op de lat kopen, gastvrij, betrouwbaar, plezierig, allemaal factoren, die ik niet terug herken in de stringente maatregelen, die ze als volk in de jaren negentig hebben weten te nemen. Dat verbaast mij tot op de dag van vandaag
@ pieter en financieel bagger aar
Als jullie jezelf gelukkig wanen als een stel financieele onbenullen, dan krijg je mijn zegen!
Voor een ieder die nadeel ondervindt van de huizen crisis, zodanig dat gij geen nagels meer overheeft van het krabben aan de bips…
Voor een ieder die zich oprecht rund mag noemen…
Voor een ieder die weet dat zijn stulpje fors in waarde zal zakken…
Voor een ieder die een aflossingsvrije hypotheek heeft…
Voor een ieder die ……………………………………………………………….
Zijn er crisis huizen…
Weliswaar ook door moeder overheid gesubsidieerd, maar met een aanzienlijk beter rendement…
Een psychologisch rendement…
Praat met ons, en wij zullen u overtuigen van de werkelijkheid…
Slechts één advies, schreeuw alle lucht eruit…. En het huis wordt vanzelf verkocht….
Die hebben hun hele leven alleen maar stijgende huizenprijzen gezien en gelukkige gezinnetjes bij de tuincentra. Nu zijn zij aan de beurt denken ze.
dat de prijzen al drie jaar dalen weten ze vaak niet eens. (of wel, maar dan was dat een dipje in het grote geluk van de koopwoning)
Pieter lijkt wel de reincarnatie van dr.t 🙂
tja, als een makelleugenaar het zegt dan moet het waar zijn.
financieel baggeraar,
de forumnaam zegt al genoeg denk ik …
ik vind de Zweden zelf niet eng (hooguit net zo eng als Henk en Ingrid die zich ook laten regeren door een stel psychopaten), maar de elite daar en alles wat er mee samenhangt wél. Zie alle toestanden rond medewerking aan Amerikaanse martelingen of bijv. rond Julian Assange. De familie Wallenberg en alle smerige walm van groot geld, militair-industrieel complex, smerige zaakjes, eindeloze doofpotten en een ijzeren greep op de maatschappij. En de ongekende zelfcensuur in de pers die nergens ter wereld zo erg is (China is dan nog een liberaal land). Nee, ik zou er nooit willen wonen; dan nog eerder Noorwegen (duur land vrees ik voor wie van hier komt, misschien afgezien van de huizen, en verder vooral een beetje saai).
maakt ook niks uit, want bij deze groep valt niks te halen; als ze een keer geld over hebben gaat het op aan pillen, een extra pitbull of een grotere knalpijp onder de auto – toch? Bij mij in de buurt zijn er ook wel wat complexen met zulke lieden. En jawel, sinds kort is men bezig (met subsidie, natuurlijk) die om te zetten van huur naar koop: je eigen huis kopen in plaats van dom huren! Want de petjes van tegenwoordig zijn slim! En vooral: zo kan de vorige eigenaar alle neerwaarts risico afwentelen op de samenleving, alleen dat vertellen ze er niet bij.
Soms lijkt het kwartje te vallen, een hoopvol teken uit Schagen.
Door Eugeen Hoekstra.
http://www.schagenfm.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=3427750&Itemid=
Vreemd dat je daar zo’n oude peinzende kop voor nodig hebt (zie plaatje er bij). een beetje fris nadenken zouden jongeren toch ook moeten kunnen. 🙂
@ 123 steven
wijsheid komt met de jaren zeggen ze wel eens…..( oude peinzende kop )
als de wijsheid er bij de jongeren niet is, dan zal ie er ook nooit komen….
Potverdriedubbeltjes.
Nu is Pietertje al weer verdwenen. Zonde…..
Na z’n opbeurende woorden over mooie kansen in de randstad voor wie het betalen kan, had ik echt goede hoop dat ie voor mij een leuk huisje ging vinden.
Voor iemand met 75k€ jaarinkomen + 150k€ op zak zou ie daar toch geen probleem mee moeten hebben.
Als dat niet genoeg is om die mooie kansen waar te kunnen nemen, wat dan wel???
Of zit ie nu al uren lang op funda e.a. voor me te zoeken?
ll,
Lurkt hier waarschijnlijk ook regelmatig een beetje.
@129
In Noorwegen gaan de huizenprijzen momenteel sky high…
@ huurhuis, dat er wat gaat gebeuren is zeker maar om mij een financieel onbenul te noemen. Weet jij meer van mij?
@ nhz, toegegeven bij nader inzien . (Gebruikersnaam)
Over makeleugenaars gesproken: de makelaars hebben helemaal geen belang bij deze, door velen gepercipieerde, hoge huizenprijzen.
Ik denk dat de makelaars juist blij zijn als de markt met 30-40% in waarde daalt.
Hen gaat het immers om de transactie. Die neemt dan wat in waarde af, maar de hoeveelheid transacties zal bij een lage huizenprijs weer flink toenemen.
Daarnaast: bij ons in de wijk zijn de prijzen al behoorlijk gedrukt.
Rijtjeshuizen die een paar jaar geleden voor 240-250K te koop stonden, staan nu voor 170-190K te koop. Toch al zo’n 30% eraf.
Wat je ziet gebeuren: veel mensen houden vast aan hun oude prijs. Eén prijsstunter zet het huis te koop en de rest volgt binnen enkele weken. Degene die niet volgen halen hun huis van funda af en wijzigen hun plannen (blijkbaar).
De daling kan dus weleens veel sneller achter de rug zijn dan gedacht.
Kunt beter naar Noorwegen: die heeft olie: altijd handig!
wat niet wegneemt dat je op vele lokaties een huis gratis kunt krijgen als je er komt wonen (ik dacht met gezin en op voorwaarde dat je daar wat nuttigs gaat doen; details weet ik niet). In Nederland heb ik daar nog niet van gehoord maar wie weet …
tot drie jaar geleden hadden ze er anders volop belang bij en hebben ze niks anders gedaan dan deze gekte maximaal stimuleren; deze beroepsgroep heeft zelf de kip met de gouden eieren geslacht, of in ieder geval verregaand uitgehongerd. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten zou ik zeggen, en niet uilie-huilie doen en steeds opnieuw handje ophouden bij de overheid.
van 500% te duur naar 400% te duur ofzo?
dat zal incidenteel wel eens gebeuren, maar ik heb het nog NOOIT gezien. In tegendeel, als per ongeluk een enkeling 25% minder vraagt om er sneller vanaf te zijn, dan vraagt de volgende eerder 25% extra zodat hij als ze gaan zeuren 25% korting kan geven zonder dat het een cent kost.
de echte daling moet nog beginnen, zeker weten. Maar geloof vooral in de sprookjes van het makelleugen gilde …
@ Frans,
Heb mij zelf nooit eerder echt gemengd in de discussies hier op deze website. Maar heb altijd wel zoals jullie het noemen ‘,gelurkt” van deze heerlijke soms ook heftige reacties. Dus goed beschouwend weet ik hoe het moet huizenmarkt technisch gezien. Heb wel in 2008 mijn huis verkocht en kan met trots zegen dat ik financieel geheel onafhankelijk ben.Heb een baan dieik overal ter wereld kan en mag uit oefenen.Ben wat dat betreft ook niet gebonden aan Nederland.
En wat ik uit jouw reactie opmaak bedoel je te zeggen dat links om of rechts om de staat je zal uitknijpen totdat er echt niets meer is te halen. Geloof ik ook in . Maar als je een huis koopt met eigen geld kan je huis wel minder waard worden maar dat hoeft niets af te doen aan je woon genot. Dus in die gedachte kan ik Pieter volgen.
@ financieel baggeraar: Tja, woongenot: ik voel me in mijn huurhuisje@ 300 Euro per maand prima!
Beter denk ik dan met zorgen over de toekoms in een prachtig huis.
Bedenk dat we met zijn alleen naar een lagere levensstandaard gaan: BLIJVEND!
Quod Erat Demonstrandum:
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/20/pensioenfondsen-keihard-geraakt-door-lage-rente.xml
@129 (nhz),
Ja goed, dat sluit ik ook niet uit, m.u.v. van die “zelfcensuur in de pers met ijzeren greep
op de maatschappij” etc. dan. (Trouwens, de familie De Geer was met zijn wapenhandel en exploitatie van de ertsmijnen, ook niet bepaald “ethisch” bezig: NL grondleggers van de Zweedse wapenindustrie.)
Misschien komt die zelfcensuur voor sommigen zo over, maar vergeet niet, dat de Zweden een weinig revolutionair volk zijn, rationeel en heel gehecht aan hun land (en aan drank 😉 ).
Daarom is het mogelijk gebleken de eigen banken harder aan te pakken dan in de rest van Europa. Zo hebben ze minstens een eigen kapitaalquote van 10 % moeten accepteren, wat ze massaal voor elkaar hebben gekregen.
En in de nabije toekomst zullen ze aan een nog hoger eigen vermogen op de balans moeten voldoen, waarmede ruimschoots de eisen van Basel III worden gehaald..
Gevolg tot nog toe – je gelooft het niet – : sprankelende winsten, kredietverstrekking en een gemiddelde koersstijging van 21 % . Gek land hoor, of zo gek nog niet!
Niet alle… http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/vertrouwen.png
Ik heb dat hier ook al meermaals betoogd. Ik vrees alleen dat het gros van de makelaars niet beter weet of hét verkoopargument bij uitstek is dat iemand nú moet kopen omdat hij het over een paar weken niet meer kan betalen.
Als ik NVM was had ik allang de verkopers onder druk gezet ipv almaar te blijven leuren en lobbyen voor hooghouden van de prijzen. Heb b.v. ook Daan Keij (lobbyist NVM) er weleens op aangesproken dat het een beetje raar is dat NVM lobby voerde voor verlenging van dubbele HRA voor een onverkocht huis.
@145
En wat doen ze met dat tweede huis (althans een kennis van me): die heeft het verhuurd aan een Roemeen. Niet dat dat zooo erg is, maar liever prijs flink zakken en een starter (wat een idioot woord overigens: alsof ie nog nooit ergens gewoond heeft) er in.
@Maria
Als de bron Rtlz is, waarom dan linken naar dat zieke niburu?
@ Deutsche Mark
Haha ik ben er nog hoor. Klinkt al sgenoeg geld dat je hebt…maar dat heb je waarschijnlijk niet! En wanneer was jij van plan te gaan kopen? Hoeveel moeten huizenprijzen van jullie vanaf nu nog omlaag gaan en hoe realistisch is dat? En gaan jullie dan ook kopen of blijven jullie liever huren?
beide hebben een lange historie op dat gebied. Ik herinner mij dat de geduchte zwaarden van de Vikingen indertijd gemaakt waren van speciaal staal dat gesmeed werd in wat nu Noord Nederland is (handel is handel nietwaar?); waarmee de ‘Nederlanders’ vervolgens zelf in de pan gehakt werden. In de 17e/18e eeuw zullen er vast ook de nodige banden geweest zijn tussen de wapenfabrikanten, ondanks (of dankzij) het feit dat de landen zelf soms in oorlog waren. Maar de wapenindustrie heeft hier sinds het RSV debacle geen serieuze vinger meer in de pap, of je zou de financiële sector (met zijn WMD’s) er bij moeten rekenen 😉
21% gemiddeld per dag, per week? Komt bij onze ING wel eens voor hoor; het omgekeerde ook natuurlijk. Waarin een klein land groot kan zijn 😎
denk ik ook, van de hele nieuwe generatie makelaars; slechts een enkeling weet nog hoe voor pakweg 1990 huizen verkocht werden, de meesten daarvan zijn allang hoofdschuddend wat anders gaan doen. Opleiding houdt ook helemaal niks in, vers van het ROC of de McDonals tussen de bezichtingen op kantoor bij de baas door wat onzin in je hoofd stampen, en na een jaar kun je je eigen makelaarskantoortje beginnen. Tot voor kort dan, ik weet niet of de bank daar nu nog zo makkelijk in wil investeren.
De jonge honden gaan een harde les krijgen; je ziet duidelijk dat de meerderheid niks snapt van ondernemen: ze blijven gewoon doorgaan op de oude voet, klantgerichtheid vaak nul komma nul, wachten tot de overheid ze te hulp komt of het tij in de markt keert en iedereen weer als lemmingen gaat kopen. Wat dat betreft zijn ze natuurlijk net zo gehersenspoeld als de meeste van hun klantjes.
in mijn omgeving is Oost-Europeanen vast ook de grootste groep vrije sector huurders; soms legale afperserij (via Rotsvast etc.), soms zitten ze bijna gratis in superluxe overheidsgebouwen (dan zitten er meestal een paar boeren/tuinders in de gemeenteraad) maar meestal is het de gebruikelijke huisjesmelkerij. Allemaal lekker zwart en ik wed dat ze voor die panden ook nog HRA vangen op naam van een familielid. Als die Oost-Europeanen massaal naar huis terug gaan omdat de economie hier instort (na de zomer?) zullen ze een nieuwe list moeten verzinnen. Maar ja, van dit kabinet kun je eerder een extra leegstand-subsidie verwachten dan dat ze de huizenprijzen laten zakken.
aan 147 (Pieter)
Ik schat nog zeker 50 procent er af. Dat gebeurde ook in Ierland en Spanje. Hier is zelfs een langere bubble geweest dan daar (begin jaren negentig tot 2008) dus 50 procent is eigenlijk niet realistisch : er zal wel meer af gaan.
Ben pas van plan om te kopen als het goedkoper is dan huren (en ook niet die honderden euro verlies per maand hoef mee te maken die huizenprijzen nu zakken)
maar waarschijnlijk blijf ik gewoon huren, want straks ga ik misschien wel aan het Balkan meer wonen (Thailand, Indonesie, weet ik veel). Zat dingen te bedenken als je je niet vasbindt op een koophuis in nederland.
overigens woont Deutche Mark in Duitsland in een minstens twee keer zo goedkoop huis als dat hier zou zijn. In duitsland stijgen de prijzen al 20 jaar niet overigens (dacht ik van wat grafieken te herinneren)
@asd,
Mijn excuses voor niet duidelijk definiëren. Ik doelde op de institutionele spelers. Bijvoorbeeld de banken. Eerst bliezen ze een giga bubble op de locale markt. Die knalde, werden gebaild op kosten van de samenleving en zodra dat rond was gingen ze het truckje herhalen in Oost Europa. Nu is die bubble geklapt, kregen ze weer bail out geld.
Sterker nog wat ik van een Zweed heb begrepen is dat de Riksbank nog zwaardere maatregelen aan het uitrollen is.
”Bjorn said…
Riksbanken has a couple of days ago announced QE worth 10b SEK from 2:nd half 2012 and 12 months forward.
http://di.se/Default.aspx?pid=267077__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2
Officially to create a reserve fund to be able to take extraordinary measures if it is needed in the future…
My guess is that it is connected to the housing bubble (finally) showing signs of running out of steam… ”
”Bjorn said…
My bad. I just assumed it was QE, but apparently they will sell foreign currency holdings to finance buying swedish debt. Apparently it is only preparations for being able to quickly implement QE?”
”Doesn´t say…
http://www.riksbank.se/Documents/Beslutsunderlag/2012/besl_%20upprattande_vardepappersportfolj_i_SEK_120510_sve.pdf
Relevant quote:
“Det innebär att Riksbanken gradvis
avyttrar innehav i utländsk valuta i valutareserven till ett värde i svenska kronor som
motsvarar köpen av tillåtna värdepapper i portföljen.” Rough translation:” This means that the Riksbank will gradually
sell holdings of foreign currency in foreign exchange reserves so that the value in Swedish kronor corresponds to the amount of allowable securities in the portfolio.”
Which is 10b SEK over a year.
It will only be possible to find out after the fact i´m afraid.
Ik zeg gek land (eigenlijk leiders) 🙂
@148 50% eraf?!?! Dat is wel erg veel een goede verbouwing voor een oud huis kost zo 100.000 euro, aangezien die huizen vaak niet meer dan 200000 euro kosten zou jij denken dat dat huis slechts 100.000 waard is. Hmm dat is wel erg weinig. Je kunt gelijk hebben natuurlijk, alles kan. Zeker in buitengebieden zonder werk zou dat kunnen. Bij de grote steden lijkt het me sterk?
dat het kan hebben we al in ierland en Spanje gezien (oh ja ook Amerika). Gewoon raar als je denkt dat het hier niet gaat/kan gebeuren.
P.S in Japan ging er zelfs tot 90 procent vanaf..
Mensen (meestal jongeren) beseffen niet dat de banken de mogelijkheid hadden geboden zonder eigen geld huizen te kopen. Kun je ergens nagaan wat het betekent als die leningen opdrogen? Dan is een huis van 50.000 euro al duur. : spaar het maar bijelkaar met een netto salaris van 1700 euro (of zo)
50% lijkt mij wat veel, maar 20 a 30% reken ik wel op. Denk niet dat stad/platteland daarbij heel veel uit hoeft te maken, de prijzen zijn in de steden ook harder gestegen. Daarbij zijn de prijzen in de stad met name aangejaagd door tweeverdienende stelletjes die na 5 jaar met winst vertrokken naar een buitenwijk/dorp om kids op de wereld te zetten. Als duidelijk wordt dat je 15 jaar aan je huis vast zit is in een klap het gros van de woningen ongeschikt voor die doelgroep. Lenen voor een woning op erfpachtgrond wordt ook moeilijker.
Speciaal voor Juan (waar is-tie eigenlijk?): http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/05/14/dit-is-de-meest-dramatische-grafiek-voor-spanje-die-iedereen-ontgaat/?utm_source=twitter&utm_medium=twitter-publisher-main&utm_campaign=twitter
Het lukte Juan even niet om te posten …
Juan baalde even van de site maar het lijkt erop dat de technische gebreken opgelost raken.
Juan is jarenlang voor pessimist uitgemaakt, alhier, en had daar weinig problemen mee, maar laat-i nu dan meteen melden dat de heer Drs Mark Rutte een mooie draai heeft gemaakt.
Kortom: ruim baan
voor Realisme
op de Hollandse Huizenmarkt.
De echte crisis in Spanje is nog altijd niet losgebarsten.
Over Spanje:
tsja wat heeft Juan nu dan eigenlijk nog te melden met 300.000 hypothecaire huisuitzetting en 82% van de makelleugenaarskantoren weggevaagd, diverse banken genationaliseerd ….
Kennelijk zien mensen dat dan allemaal niet als crisis die losgebarsten is, tegen die mensen valt moeilijk aan te praten…
SAMENVATTING situatie Spanje
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-03-2012/koopkracht-komende-vijf-jaar-onder-druk/#comment-100778
Wat een pessimist die Juan … 8)
50% lijkt me nogal weinig als je de nieuwe hypotheekvorm bekijkt.
Een economie waarvan de groei nihil is of krimpt (geloof maar niet dat de boel weer draait over een paar jaar) zullen effect gaan hebben voor de instappers.
Banken die niet meer uitlenen en de overheid die niet veel speelruimte meer heeft doet de rest.
aan Tufkaj (152)
Ik voel me echt een realist hoor. Vaak is het erfpacht afgekocht tot bijv. 2050, maar dat houdt dus gewoon in dat je daar alleen al aan verliest per jaar. Dan heb je nog servicekosten en eigen onderhoud. Dan moet je nog de gemeentebelastingen betalen enz. Dan ga je toch geen 375.000 euro betalen voor een appartement in het centrum van 90 vierkante meter?
1. De grond is niet van jou
2. Je moet betalen voor de service kosten (lift, dak en alle andere gemmenschappelijke sh.t)
3. Je betaalt je eigen onderhoud
4. Je zit met 4 buren.
5. Het kost je ook met HRA een bijhoorlijke rente
6. De belangrijkste: je zit met 375.000 schuld
Dit is een typische Amsterdam situatie (in Rotterdam is het allemaal goedkoper bijv.)
@pieter 150 Een oud huis laten moderniseren door een aannemer kost al gauw 100.000 euro, dat klopt. Doe veel zelf kan 40.000 euro besparen, ben je nog snel 60.000 euro kwijt (CV/elektra/isolatie/keuken/badkamer/stucen/schilderen/tuin). Voor een kleine standaard woco woning kan het voor 30.000 euro met veel zelf doen. Probleem is echter dat die oude huizeneigenaren bij verkoop van zo’n huis in jaren ’70-’80 staat de meerwaarde die renoveren oplevert bij voorbaat willen incasseren via de verkoopprijs. De prijzen van die oude woningen zijn zodanig dat de verkopende partij de renovatiewinst al in z’n zak steekt en al het risico voor de kopende partij is.
Als de prijzen van die opknappers met 50% dalen, dus inderdaad van 200.000 naar 100.000, dan verdwijnt er speculatie-zeepbel-overwaarde-economie en krijgen we er reële economische activiteit voor terug d.m.v een oplevende renovatiebouw met echt werk voor mensen die tastbare producten leveren.
Met de grondprijzen van hetzelfde laken een pak: halveer de grondprijzen en de nieuwbouw kan weer op gang komen. Ook daar is het een keus tussen gemeenten en andere grondspeculanten die hun verlies zouden kunnen nemen en de pijn zo snel mogelijk incasseren enerzijds en een steeds verder in het slop rakende bouw met werkeloosheidspijn anderzijds, dus bij ontkennende gemeenten die niets aan de grondprijzen doen. Pijn zal het doen, maar leggen we de pijn neer bij de gemeenten/grondspeculanten of bij de werkelozen, de bijstandskassen en de inkomstenbelasting?
En Pieter, natuurlijk kun je nu kopen en als je het verstandig doet kun je de komende twintig jaar gewoon blijven wonen. Maar een paar jaar wachten en je kunt voor dezelfde prijs veel beter wonen. Zo’n belangrijke beslissing is iedereen z’n vrije keuze, ook voor jouw.
Een artikel op rtl Z:
“Huizenprijzen stijgen pas vanaf 2015”
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/19/huizenprijzen-stijgen-pas-vanaf-2015.xml
Hoe wanhopig zijn ze bij de VEH, dat ze noodzaak zien dit soort berichten in omloop te brengen. Het is iets van mensen…we weten het, we zitten er jaren naast, maar binnenkort gaat het toch echt weer omhoog. Geloof ons, nu is de tijd om te kopen!
Maar ondertussen proberen veel mensen tevergeefs van hun huis af te komen natuurlijk.
tufkaj,
Juan is Bankrunnen in Madrid?
Tsja.
NVM heeft met deze lobby
de mensen die
straks
tegen de prijzen van
straks
vast
een goed gevoel
gegeven.
…. 8)
Kijk voor NIEUWE gevallen krijgen ze géén HRA als ze NIET AFLOSSEN (eens overigens)
Maar bestaande gevallen mogen rustig doorgaan met dubbel HRA aftrekken met hun gesubsidieerd geleasde huizen (100% HRA en (deels) aflossingsvrij).
In het Hollandse Sprookjesbos is dankzij de makelleugenaars NVM alles mogelijk, tot straks de pleuris uitbreekt, dan houden de
GOED GEVOEL
en
SLIMME Z slogans even op….
adamus, het zijn geen grappen, hebben we hier allemaal voorspeld, het gebeurt gewoon,
Mahler’s 8ste speelt in Spanje
en sommigen stellen dat èchte crisis (zie post 159 iets met slimbeleggen) aldaar nog niet is uitgebroken.
Ze zien het niet.
Ondertussen denkt allesweter Sem van Berkel dat het nu al wel weer tijd is om in Spanje te kopen.
SEM van Berkel denkt dat het weer Koop tijd voor huizen in Spanje:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-03-2012/betalingsachterstanden-stapelen-zich-op/#comment-100957
Godzijdank is Juan een bescheiden pessimist, dat dan weer wel … 🙂
Juan mist een beetje de NVM en VGH spins…
Ja natuurlijk, Holland met meér dan 100% van zijn BNP als Nationale Hypotheekschuld, ruim twéé maal Belgie of Duitsland (zitten op 40%), in Holland ligt de sleutel van de woning-“markt” bij de starter.
Ze zullen de Geschiedenis ingaan als komplete Hogehuizenprijsminnende spindoctors.
Hun keuze.
Het Spel is in volle gang
http://www.elmundo.es/elmundo/2012/05/14/economia/1337008937.html
@156 (Hugo),
@156 (Hugo),
Dank voor de toelichting. Zoals je ook al aangeeft, neemt de Zweedse centrale bank “by all means” verdere maatregelen om de dingen die komen gaan op te vangen. Daarbij de huizenbubble, die opnieuw na de jaren negentig zich heeft voorgedaan, niet uit het oog verliezend.
Zweden houden van zekerheid (VOLVO/SAAB, 110 k.m. p.u.)
Sverige? Jätte rolig!
@ nvm
Als huizenprijzen in 2015 gaan stijgen dan zal dit gebeuren zonder transacties…..?
De logica is totaal verdwenen bij hansje/andreeee ariba ariba aribaaaaaaa…..
Off-topic en For the record:
14/05/2012 Makelleugenaarsorganisatie komt met de volgende macro-economische analyse.
Nederlandse rente op laagste punt ooit
…
Het lage rentepercentage heeft alles te maken met de toegenomen zorgen over de situatie in Griekenland. Beleggers zoeken een veilige investering voor hun geld en vertrouwen de triple-A-status van Nederland.
Kijk Juan heeft wat afgeleuterd over kunstmatig lage rente, rente die de GigantischeGeldGroei niet in toom hield houdt en zal houden, ….
maar dèze poetische woorden
van tweedehandshuizenverkopers
slaan alles.
Sin poesía
no se puede torear 🙂
Nederland in rijtje landen Griekenland SPanje Portugal Ierland Nederland als hoog risico landen:
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-01-2010/europese-commissie-hoog-risico-op-financiele-ineenstorting-nederland-2010/
“Woonlasten stijgen pas vanaf 2015”. Het blijft nog even kwakkelen, maar daarna stijgen de woonlasten gewoon weer mensen, joepie 😉
… Dus als je nú koopt, kan de rente de komende dertig jaar dat je in de schuld zit eigenlijk alleen toenemen. Dus zal je huis in waarde dalen en je maandlasten stijgen. Nu kopen, een slimme Z.
tufkaj,
Haha
buenas noches
Juan
Noorse huizenbubble valt hier te aanschouwen:
http://www.finn.no/finn/realestate/pulse/priceinfo/
Huizenprjzen stijgen er nog steeds .. en de bubble is gigantisch!
😯
voorzover ik weet grondprijzen -90%, huizenprijzen -80% (rond de grote steden). Maar onze bubble was veel groter als je kijkt naar de prijsstijging vanaf de start.
ik denk dat de prijzen op het platteland (maar dan wel in de kleinere steden daar) veel harder gestegen zijn. Daar was een huis vroeger véél goedkoper (vanwege weinig goedbetaald werk etc.) en het verschil is nu relatief klein. Sommige lokaties met veel (goedbetaald) werk kunnen lang resistent zijn tegen daling, dat zag je in de VS bijv. in New York, wat pas jaren later echt ging dalen. De weinig locaties die niet dalen waren regio’s waar ook helemaal geen prijsstijging was geweest (in Flyover Country). Ik denk dat de leeglopende regio’s in ons land in prijs héél ver omlaag kunnen, alleen massale sloop kan dat nog tegenhouden.
en bedenk wel: er is nog niks gedaan aan HRA, NHG en talloze andere woningmarktsubsidies die straks allemaal niet houdbaar zullen blijken. Ik hou het op -75%.
om een of andere reden denken sommige mensen hier dat een huis minimaal waard is wat er door de vorige eigenaar voor betaald is, plus renovatiekosten; of dat het waard is wat nieuwbouw kost. Mooi niet dus; tijdens de Grote Depressie in de VS gingen recente (dure) nieuwbouw woningen zelfs weg voor 10% van de bouwkosten. Bovendien, die renovatiekosten zijn ook aan alle kanten een bubble (materialen, werkloon, kosten vergunningen, enz.).
net als de hedgies die de laatste maanden enthousiast Grieks staatspapier met record rente kochten, want het kon niet meer slechter. Vallende messen vangen noemt men dat; deze slimmerds zijn de afgelopen weken bij bosjes geëlimineerd. Meneer van Berkel wil graag meedoen blijkbaar.
dan is het nu wachten op ‘rien ne va plus’, de Bank Holiday. Schijnen al volop plannen voor te zijn; kijken of het lukt met 2-3 maanden – als we het aan de EU burocraten overlaten gaat die Bank Holiday een generatie lang duren, en maken deze lieden ondertussen zelf alles op wat er nog in kas is.
Waarom makelaars niet voor meer transacties gaan? Uiteindelijk zijn het ook kleine knoeiers met privé of in BV teveel en te dure huizen, tot de oogballetjes gefinancierd. Dit gaan nu heel hard in vermogen achteruit. Makelaardij, financieringen en pensioenen achter 1 etalage, een idee waar ze zelf heilig in geloofden en ook hun centjes naartoe brachten.
@154(nhz),
Leuk verhaal. Was trouwens wel een mooi gezicht als je die RSV vloot de haven van Göteborg zag binnenvaren.
Beter maar zo op bezoek bij elkaar.
Trouwens De Geer hield zich niet uitsluitend met wapenhandel bezig, maar ook met tulpen uit Amsterdam:
in 1634 kocht hij het Huis met de Hoofden op de Keizersgracht, inclusief de schilderijen en de bloembollen; 🙂
Gemiddelde koersstijging vier grootste banken in Zweden 21% per jaar.
Optimisme bias:
http://www.ted.com/talks/tali_sharot_the_optimism_bias.html
Leuk om te zien (duurt niet lang), maar verklaart wel een hoop gedrag in de huizenmarkt. Wordt zelfs als voorbeeld aangehaald.
Huizenmarkt.
Even de tussenstand, de cijfertjes op een rij 😉
Vraagprijs: Huizenzoeker 309.000 = 10 x modaal.
Kostprijs: NVM 214.000 = 6 x modaal.
Financierbaar: Bank 135.000 = 4.5x modaal.
Om modaal te berekenen is voor het gemak Griekenland ingecalculeerd, Spanje erbij is niet meer te berekenen ( sorry Juan )……., dat beest is te groot.
We betalen nog te veel voor een huis duzzzzzz.
Ondertussen bij de ING.
Ex-bankiers willen via de rechter meer pensioen, en wel 200 miljoen…… 😉
Door Wouter van Bergen
http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ing_groep/12132586/__Ex-topbankiers_ING_eisen_miljoenen_extra_pensioen__.html
Staat bij rtlz onder de noemer “meest gelezen artikelen” 🙂
Schnabbeltoer door rtlz medewerkers
http://www.edelmetaal-info.nl/2012/05/rtlz-theatertour/
Ondertussen bij de bank.
Leuk speelgoed die 1.000.000.000.000 bijna gratis niet bestaande Eurootjes van de ECB.
Bankiers kunnen hiermee doen en laten wat ze willen, als het s’avonds maar weer bij de ECB geparkeerd staat, en…… ze kunnen hier ook nog leuke bonussen mee verdienen. Hoe fijn is het leven van een bankier om met bijna gratis niet betaand geld te spelen ? 😉
Ondertussen bij de pensioenfondsen staat door dit bijna gratis niet bestaand geld het water tot aan de lippen, met echt en verdiend door te werken geld.
Het is een vreemde wereld…….met gratis en niet bestaand geld kan je rijk worden, en het echte verdiende geld verdampt zo maar…………..
marktliquiditeit met 45% gedaald
http://www.calcasa.nl/nl/over-calcasa/nieuws/detail/kwartaalbericht-marktliquiditeit-koopwoningen-met-45-gedaald/110
rapport voor de liefhebbers van cijfers
@183 Klopt helemaal! Ze proberen het over te hevelen, soort van witwassen voor overheden 🙂
@163 je moet kopen wanneer er niemand wil kopen en er teveel te koop staat. Zodra het weer aantrekt, zijn de beste en mooiste panden ook het snelste weg. Dus je kan wel een pand met voor en achter vrij uitzicht willen hebben dichtbij de stad met een flinke tuin en parkeergelegenheid voor jou en bezoekende auto’s (parkeervergunningen en bezoekersvergunningen zijn duur als je ze al kan krijgen), als je zo’n pand niet kunt vinden maar wel kunt betalen heb je er nog niets aan 😉 Op dit moment heb je keuze, wij hebben goed rondgekeken en een mooie 2 onder 1 kap kunnen kopen voor een redelijke prijs en flink nog naar beneden kunnen halen. Waren we nu 5 jaar terug in de tijd was dit pand onderhands allang verkocht. Dus…hoezo lekker lang wachten? Zou het 10-20% in waarde dalen woon ik +5 tot 10 jaar langer in een huis naar mijn zin. Het is me dat geld meeeer dan waard met kleine kinderen en zoveel extra :))
Het is een keuze natuurlijk, wachten kan altijd, dat is ook speculeren….maar hopen jullie dan ook dat de economie nog veel slechter word? Kinderopvangtoeslag nog minder, btw nog hoger, hogere werkeloosheid, gemeentelijke lasten nog hoger, parkeervergunningen duurder, gas/water/electra nog veel hoger? Waar hopen jullie op? Een zware depressie? Ook dan kunnen de wachters NIET kopen, dat zullen ook zij pas weer in een opkrabbelende markt kunnen doen….dus ook zij kunnen dat koopje neit doen (fijn over de rug van een ander?)
Ik hoop dat de prijzen gehalveerd worden. Ondanks wat er van komt. Zelf heb ik een woning en denk al jaren: ‘dit gaat niet goed’. En dat bleek wel. Ik kwam wel een mensen tegen die werkte in de financiële sector. (hypotheekverstrekking) En het water staat nu bij deze mensen tot aan hun lippen. Op verjaardagen heb ik ze horen praten over mensen die in de shit zaten door hoge hypotheken. Ze lachte daarover destijds. Vergeet niet dat de woningmarkt 1 van de belangrijkste facetten is van een economie. Laat dat eerst maar eens weer normaal worden….. Daarna zien we wel weer verder.
@ pieter
Ja kopen wanneer niemand wil kopen…………dat kan dus de komende 20 jaar nog!
Voordat de huizenbezitter in de gaten heeft dat de prijzen niet betaald KUNNEN worden, zitten ze zelf al lang in de financiële problemen ( hun overwaarde/ pensioen kunnen ze er al niet meer uithalen bij verkoop ).
Jij bent veeeeelste zenuwachtig geweest met je aankoop, daar ga je nog spijt van krijgen ook al besef je dat nu nog niet of wil je het gewoon niet weten (struisvogel).
Koopjes zijn er nu nog niet daar is het nog veeeelste vroeg voor.
haasje
Als je 20.000 spaart de komende drie-vier jaar en de prijs van het huis daalt met 20.000 dan ben je over vier jaar 40.000 goedkoper uit.
Nu begrijp ik waarom de gemiddelde Nederlander in de financiële shit zit
Pieter
Ik hoop dat je een daling van 60% (tov2008) kan hebben. Dat krijg je namelijk voor je kiezen. Alle signalen staan op zeer donker oranje.
Ja ik kan de toekomst voorspellen zelfs zonder glazen bol.
SNS is in ieder geval al goed stuk door de huizenmarkt. Hebben wederom gesnoept aan de 1%-pot.
http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3156160/update-sns-reaal-voelt-druk-op-hypotheken-en-vastgoed?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss
Maar, voor eind 2013 de staatssteun terugbetalen, ho maar. Vraag is, onder wiens vleugels gaat de nieuwe Friesland Bank vallen: ING of ABN? Ik zeg: SNS naar ABN en NIBC (nog zo’n topper!) naar ING.
Pieter, laat dit overzicht van de NVM van gemiddelde verkoopprijzen sinds 1985 in Amsterdam en heel Nederland (let op: de verhouding woning/appartement was toen nog veel meer in het voordeel van de woning) eens goed op je inwerken: http://www.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Market%20Information/PDF/2012Q1/nvmreg_34.ashx en zeg me dan eens waarom de prijs niet met de helft omlaag kan.
Of waren de huizen in de jaren 80, begin jaren 90 belachelijk goedkoop (wat overigens, zoals Tufkaj al aangif, verschrikkelijk erg moet zijn geweest: he bah, lagere maandlasten en een bijna afbetaald huis… CRISIS!).
Frlnd bank = Rabo ?
@ Claude,
ik blijf je CBS-tabel met aantallen woningen naar prijscategorie (woz-waarde) en dat afgezet in de tijd nog wat mooier vinden:
Van 5 miljoen woningen onder de € 150.000 (1997) naar 5 miljoen woningen boven de € 150.000 (2011)…
Dus Pieter, even naar:
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/default.aspx?DM=SLNL&PA=70082ned&D1=1&D2=2-11&D3=0&D4=a&HDR=G3&STB=G1%2cG2%2cT&VW=T
Tufkaj,
Is het mogelijk uit te rekenen wat de gemiddelde vraagprijs is per vierkante meter (van een appartement in Amsterdam)?
Claude heeft een pdf bestand gepost (192) van de NVM waar je kan vinden dat de gemiddelde TRANSACTIEPRIJS van een appartement 3190 per vierkante meter is, in Amsterdam.
Als je het bovenstaande kan uitrekenen, dan denk ik dat het een prima indruk zou kunnen geven wat de reele waarde zou zijn per m2, en wat voor een prijzendaling men nog kan verwachten.
Groet
ABNAMRO ING Rabo SNS = BV NL
Griekse default vandaag?
http://www.bloomberg.com/news/2012-05-15/greece-weighs-562-million-default-or-yield-choice.html
@Pieter
Begrijp niet dat je mijn financiele situatie in twijfel trekt. Zie er niks bijzonders in, en ken veel mensen in mijn omgeving die er vergelijkbaar danwel beter voor staan. (slechter natuurlijk ook, da’s logisch)
Mijn huis had in ’03 bouwkosten van ~230k€ en ik heb zelf veel meegebouwd. Voor ~30k€, met hulp van een goede vriend. Ook een paar connecties deden enkele posten (bv graafwerk, kanaal) goedkoper uitvallen (vriendenprijs).
Van de 2 ton hypotheek (30k€ spaargeld) hebben we (vrouw+ik) nu de helft afgelost, wel geholpen door 32k€ subsidie uitgesmeerd over 8 jaar (bestaat nu niet meer).
Het is onder de huidige marktomstandigheden bij ons aan te nemen dat ons huis ~250k€ kan opbrengen. Minus 1 ton restschuld maakt dus 150k€ “overwaarde”.
Simpel en zeker geen heksenwerk.
Mijn inkomen is nu 60k€, en had in NL hoger kunnen zijn. Voor de 15k€ extra had ik wel m’n 35-urige werkweek met lekker veel adv-dagen vaarwel moeten zeggen, en inruilen voor 40-uur + onbetaald overwerk.
Dat was naast de hoge woon+leefkosten een ander flink nadeel.
Achja, ons huis is met 140m² woonopp + 75m² kelder, vrijstaand op 440m² eigen grond gewoon hardstikke leuk om in te wonen.
Ik heb dus hartelijk bedankt, en blijf in Dld. waar ik erg gelukkig ben.
“kein Handlungsbedarf” zogezegd.
Dat veel nederlanders een minder rooskleurige uitgangpositie hebben begrijp ik maar al te goed. (toen ik 20jaar geleden NL verliet had ik ook helemaal niks)
Echter in arren moede dan maar een huis met een slechte prijs/kwaliteitsverhouding te kopen is mijns insziens een verkeerde oplossing. Dan werk je jezelf van de regen in de drup.
Het is vaak in het leven belangrijk goede kansen (naast er hard voor te knokken) geduldig af te wachten. Dat is soms niet prettig, maar bijna alle wat oudere mensen zullen beamen dat ze zulke periodes hebben moeten doormaken. Bij de jongere generatie lijkt dit besef grotendeels verdwenen, wat het risico van ondoordachte overhaaste beslissingen in de hand werkt.
De zwakke markt en de slechte economische vooruitzichten gaan het besef dat een huis een dure uitgave is versterken.
Voor mij wordt Nederland op z’n vroegst aantrekkelijk (wat wonen betreft) als de huidige prijzen ongeveer 40-60% dalen tov de huidige vraagprijs. Ook de “koopjes” zijn wat mij betreft dus nog veel te duur. (opknappers idem dito, zoals haasje al aangaf)
Op welk prijspeil de gemiddelde nederlandse huizenkoper weer versterkt gaat/kan toehappen valt moeilijk in te schatten.
Dat hangt denk ik veel meer van de ontwikkelingen in Europa af, dan die op de nederlandse woningmarkt. Hoe zeer de NL economie gaat lijden onder de EU-malaise gaat bepalen hoeveel de huizenmarkt gaat dalen.
En dan kunnen veel mensen zelfs bij lage prijzen niet kopen, dat merkte je terecht op.
Wij hebben overigens flink haast met aflossen gemaakt om 2 redenen:
-een eigen huis is fijner dan ééntje (gedeeltelijk) van de bank.
-we azen op een goed instapmoment voor een 2e huisje op de balkan, waar m’n vrouw vandaan komt. Momenteel zijn de prijzen daar echter ook nog te hoog, en zit de markt er net zo op slot als in NL.
Als het goede moment zich echter voordoet willen we de financiele armslag hebben om verantwoord te kunnen kopen. Vooreerst is het geduld hebben.
Pieter, ik hoop dat m’n lange verhaal je bewust maakt hoe verschillend mensen in het leven staan, wat tot volledig andere keuzes leidt.
Ik hoop dat jij gelukkig bent/wordt in je 2-onder-1-kapper, je kinderen gezond en fijn opgroeien, en je het huis ook in de toekomst kunt betalen. Tip: Los flink af, als je dat kunt. Dat is een broodnodig appeltje voor de dorst.
@194 Ma Ling, hehe, ja inderdaad. Die is ook wel krachtig. In 1997 had 78% van de woningen een WOZ-waarde van beneden de 100.000 en 93% beneden de 150.000. In 2011 had slechts 5% een waarde van beneden de 100.000 en 24% beneden de 150.000.
Het reeële inkomen van mensen is in dezelfde tijd nauwelijks gestegen. De woonlasten daarentegen fors en mensen hebben een schuld van tig keer hun jaarinkomen. Dat is vooruitgang volgens VEH en gelieerde clubjes. Het is zum kotzen.
@197 Deutsche Mark, goed verhaal, dit zijn de dingen waar het om draait en waarvoor je vaak kunt kiezen. Je moet het wel willen zien.
De AEX stond op 700. Nu op 300. Toen de aandelen op 600 stonden, dacht niemand dat het naar de 300 kon gaan. Toen instappen was achteraf geen slimme Z.
De vereniging geleasde aandelen (en daarvoor hebben we in real life helaas ook echt wat gehad) vindt overigens vast nog steeds dat mensen meer moeten kunnen lenen om aandelen te kunnen kopen.
@duufbier: sja. niet uit te sluiten. 1 ding is zeker: wij weten het pas als laatste.
Om dat te doen moet je alle huizen van funda inlezen. Dat doe ik niet, lees max 20 pagina’s 😉
Maar op huizenzoeker zie je zo wat je wilde hebben:
http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/noord-holland/amsterdam/grafieken.html
Nog veel uitgebreider vind je het in de excelsheet waar je de cijfers per gemeente in kunt vinden aan de rechterkant van die pagina. Ik kan niet garanderen dat de gegevens kloppen, maar ziet er wel aardig uit.
Voor Amsterdam wordt de m^2 vraagprijs dan alsvolgt:
http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/m2Amsterdam.png
Dus het verschil is 3450-3109 = 341. Ofwel zo’n 11 procent.
bedankt tufkaj! Vierkante meter prijs is natuurlijk een betere dan prijzen van woningen. (kan best dat er alleen woningen van boven de miljoen te koop staan of een andere rare factor die de cijfers verknoeit)
Update SNS
Betalingsachterstanden hypotheken, de bank leed door de vastgelopen woningmarkt, ECB en spaargeld zijn de enige financieringsbron…..klinkt niet goed.
Archie van Riemsdijk Dow Jones Nieuwsdienst beurs.nl
http://www.beurs.nl/nieuws/Binnenland/3156160/update-sns-reaal-voelt-druk-op-hypotheken-en-vastgoed
De m²-prijs is wat mij betreft een gegeven dat ook niet al teveel zegt.
Hoeveel eigen grond zit er bij deze m²?
In welke bouwkundige staat verkeren deze m²?
Met hoeveel luxe (bv keuken/badkamer) zijn deze m² ingericht?
Ik vind die ~3500€/m² voor een internationale grote stad als Amsterdam nog niet eens zo vreselijk hoog.
Als ik echter zie wat er voor die 3500€/m² aan ellende op de markt aangeboden wordt, vind ik het wel vreselijk hoog.
München bv is waarschijnlijk nog duurder, maar de kwaliteit van het aanbod is duidelijk hoger dan in Amsterdam. Er staat gewoon teveel oude rotzooi te koop, en dat dan ook nog eens in “probleemwijken” zoals je ze in bv München nauwelijks zult vinden.
Altijd voorzichtig interpreteren dit soort statistische cijfers.
SNS…….
Residential mortgage securitisation constitutes a substantial element in SNS Bank’s funding mix. End March 2012 € 22.4 billion of residential mortgages was securitised. These include off and on balance transactions.
ik las gisteren ook al dat ze volgens hun eigen bobo’s schandalig weinig verdienen, een paar miljoen per ING struikrover is het absolute minimum. Dus na afbetalen van de staatssteun komt er een grote inhaaloperatie, salarissen minstens 100% omhoog en gelijk daarna natuurlijk weer de hand ophouden.
Ik hoor ‘socialist’ Lodewijk de Waal instemmend knikken. Wat verdient dat dievenbaantje van hem bij de maffia?
weinig klanten op het makelaarskantoor, ik bedoel maar – waarom blijf je anders dit oeverloos geouwehoer spuien …
de enige die stuk gaat is de belastingbetaler; de SNS directeuren verdienen er geen cent minder om.
ze waren natuurlijk wel relatief goedkoop omdat de rente erg hoog was, nu is het andersom. Voor scheefleners maakt dat allemaal weinig uit, maar voor wie (gedeeltelijk) cash betaalt heel veel.
of in mijn stad: van 1% van de woningen boven € 125K in 1990 naar 99% van de woningen boven € 125K in 2010. Data enigszins geschat, maar het zal er niet ver naast zitten.
dat zegt bijna niks, want de vraagprijs per m2 is sterk afhankelijk van het type huis, en bij veel DURE panden lager dan bij oude krotten, gewoon omdat ze veel groter zijn. Als gevolg daarvan is het gemiddelde m2 cijfer ook sterk onderhevig aan verschuiving in het verkochte woningaanbod (nog meer dan de gemiddelde huizenprijs denk ik).
vast niet, dan zou de beurs veel harder onderuit gaan.
nee, absoluut niet; juist veel slechter.
aan Deutsche Mark
Het geeft in ieder geval aan dat de vierkante meter prijs daalt. Kan me bijv. voorstellen dat de huizenprijzen in Wassenaar stijgen omdat iedereen juist de miljoenen panden verkoopt. Er hoeft er maar 1 een pand van 10 miljoen te verkopen en “De” huizenprijs stijgt. maar goed. Alles wijst er gewoon op dat het daalt en de versnelling down moet volgens mij gewoon nog komen.
helemaal eens, je noemt een aantal goede redenen; een andere belangrijke is dat boven een bepaalde waarde het aantal m2 nauwelijks meer verhogend werkt op de prijs, soms zelfs drukkend (‘gut, dat moet ik dan allemaal onderhouden en stoken’). Ik heb het wel eens bekeken voor een groot aantal panden in mijn woonplaats en je kunt er gewoon niks mee tenzij je alle details kent. Grote monumentenpanden, die in de praktijk vaak voor een flink deel leeg staan, zijn per m2 soms de goedkoopste van het hele aanbod terwijl de absolute prijs en het kwaliteitsnivo (van het woongedeelte) hoog is. Zeer hoge m2 prijzen vind je vaak bij de spreekwoordelijke bezemkasten die aan studenten of Oost-Europeanen verhuurd worden.
Statistisch krijg je er alleen maar onzin cijfers mee.
ja, lekker nog even wat subprime sh** dumpen over de grens terwijl niemand kijkt ‘met de volledige garantie van de Staat der Nederlanden’. En dan straks lekker failliet gaan. De struikrovers van SNS hebben hun megasalaris en goudgerande pensioen binnen, de makelmannetjes en hypothekers hebben ook weer wat extra omzet kunnen draaien, en de scheefleners in Nederland zijn weer een jaar langer uit de wind gehouden. En de belastingbetaler krijgt de rekening; win-win, zou onze Kunduz coalitie zeggen.
griekse bankrun!
The Shit is going to hit fan!
http://www.zerohedge.com/news/has-greek-bank-run-started
je snapt het niet; een daling van de m2 prijs kan net zo goed weergeven dat er een verschuiving is naar een ander type huizen – vermoedelijk dat er minder ‘starterswoningen’ verkocht worden, die per m2 vaak duur zijn. Dit zegt niks over de echte prijsontwikkeling.
aan 209 nhz
Tja,, voor mij zegt het genoeg dat er minder per vierkante meter wordt betaald. (wat voor huizen dat ook zijn). Het blijven statistieken natuurlijk, maar zeg nou eerlijk: zou je je niet achter de oren krabben als de vierkante meter steeg in prijs?
Racekever.
In the long term all banks are dead. 😉
Steven,
Ben het er wel mee eens dat dingen kunnen vertekenen. Ik denk dat je de hoogste vierkante meter prijs betaalt voor de echt kleine k*t appartementjes.
Ik ben alleen bang dat dat nu juist het segment is dat nog een klein beetje liep.
@Pieter
Je zou voor de grap eens wat Amerikaanse blogs uit ±2006 moeten lezen. Toen dachten ze daar ook dat het absoluut niet lager kon…
Het verbaast mij echt dat jij denkt te kunnen bepalen dat iemand in een huurhuis per definitie ongelukkig is. Als je die ±€1000 waardedaling die jij nu weggooit per maand zou besteden aan andere zaken (vakanties, klassieke sportauto, minder werken, leuke dingen doen, of simpelweg een 2x zo groot huurhuis) dan kun je daar een hoop geluk voor kopen, me dunkt 😉 Dat gezegd hebbende, is geluk natuurlijk niet te koop!
om te beginnen: dat is dus NIET zo, er wordt GEMIDDELD minder per vierkante meter betaald en dat is dus iets heel anders. Dat kan zelfs gebeuren terwijl de echte m2 prijs voor individuele huizen stijgt. En nogmaals, het zegt dus helemaal NIKS bij de minimale omzet die we tegenwoordig hebben.
Als de m2 prijs echt gaat stijgen dan heb je pas een huizencrisis: dan verschuift de koop noodgedwongen naar bezemkasten, omdat niemand meer een villa of afgedankte twee-onder-een kap kan betalen.
ll,
Nou, denk niet dat dat zo lang meer gaat duren, derivatenbubbel staat namelijk op barsten.
De paar miljard die JPM heeft verloren is peanuts met de daadwerkelijk aderlating (slagaderlijke bloeding) die ze moeten laten als Griekenland daadwerkelijke exit gaat.
This is the endgame.
correctie, dat moest dus zijn: als de gemiddelde m2 prijs echt gaat stijgen
@Pieter “hopen jullie dan ook dat de economie nog veel slechter word? Kinderopvangtoeslag nog minder, btw nog hoger, hogere werkeloosheid, gemeentelijke lasten nog hoger, parkeervergunningen duurder, gas/water/electra nog veel hoger? Waar hopen jullie op? Een zware depressie?”
Het gaat niet om hopen, het gaat om calculerend nadenken. Rekenend vooruit zien. De verwachting voor Nederland is inderdaad dat het zwaarste deel van de crisis nog moet komen. Namelijk het deel van de zeepbelcyclus waarin overmatige schulden worden afgelost en er dus minder geconsumeerd kan worden.
De laatste fase van het opblazen van de zeepbel dreef op emotie en deze site was een van de weinige publieke plekken waar nog ouderwets gerekend werd en naar aanleiding daarvan gewaarschuwd.
Pieter: “Op dit moment heb je keuze” Dat is relatief. Zie http://www.floris.nu/funda/. Op de top, in 2007, keuze uit 126.000 woningen, nu keuze uit 263.000 woningen en stijgend. Zet de trendlijn door en in 2014 kun je kiezen uit 300.000 woningen. De reële economie rechtvaardigt nog geen verwachting dat de stijgende trendlijn zal ombuigen in een daling.
Pieter: “wachten op dat koopje” koppel je aan het waardeoordeel: “(fijn over de rug van een ander?)”. Waarom zou ik het onderwaterdeel van een topkoper moeten financieren? Of de pensioenverwachting van een overwaarde=mijn-vroeg-pensioen verkoper moeten realiseren. De markt werkt met vraag en aanbod, niet met de verplichting van de koper om de verkopende partij een fijner leven te garanderen ten koste van mijn levensplezier.
Pieter, je verhaal is inconsistent. Het is spin, geen werkelijkheid. Hoe meer je verteld hoe ongeloofwaardiger het aanvoelt.
@racekever, ll en anderen
Naar welke stelling streven jullie in dit eindspelletje?
Wat is handig, en wat is dom?
Wat nu nog snel doen, en wat absoluut laten?
Aan m’n huis + hypotheek kan ik op korte termijn bijna niks veranderen, hooguit 5 mille extra aflossen.
Maar wat te doen met een beetje (nood)spaargeld ter hoogte van ~5x nettomaandloon?
We hebben binnenkort een ander 2e autootje nodig. Opschieten, of nog afwachten?
Nu nog snel wat edelmetaal, of is dat al mosterd na de maaltijd?
Te zien dat en hoe het mis gaat is één, er zo goed als mogelijk op voorbereid zijn veel belangrijker.
@ tufkaj
Mijn dank voor de berekening.
Ik moet zeggen dat ik had verwacht een groter verschil te zien. Het is niet anders.
Er is indirect gewoon veel geleend van bijv. China dat maar goedkoop doorproduceerde; en als je een schuld hebt (ik niet: had ik wel) zullen ze het op wat voor manier terug willen hebben. (jullie krijgen 1000 plastic toys: dan willen we 1000 kilo oranje tulpenbollen)
de handel gaat gewoon keihard door, met tien keer goedkopere arbeidskrachten in China.
aan Deutsche mark
Ik denk toch edelmetaal. Overal en altijd in te ruilen voor wat je maar wilt. (stom sparen dus)
Mmm lekker, wat eten we vanavond? Edelmetaal!
Als de crisis extreem epische vormen aan gaat nemen heb je niks aan edelmetaal. Die heeft dan voor menigeen dezelfde waarde als schroot. In dat geval koop je kip voor 10 komkommers, is een kilo rijst 3 appels waard en betaal je de huisarts in natura…
@Steven de prijsdaling van goud gaat momenteel harder dan de prijsdaling op de woningmarkt. Maar wellicht biedt het bij 1500$ per troy ounce weer perspectieven.
Alchemist gezocht.
De alchemisten raken uitgeput.
Nederland in recessie, huizenmarkt op slot en dalend, en de voorbereiding op ernstige bezuinigingen.
Vandaag op een vandaag Wouter Irrgang: de enige die kein Irrgang macht.
Tis jammer dat er in het hele land slechts 1 politicus is die niet meeblaat met de rest die zich bevinden in een massa-psychose.
@ Jim
Goud is al aanwezig op Aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf, maar het is niet gevormd op Aarde omdat voor de productie ervan fusiereacties nodig zijn. Zulke reacties vinden plaats in de kern van sterren waar zich waterstof bevindt. Door de immense zwaartekracht worden deze deeltjes op elkaar ingedrukt. Hierdoor treden er fusiereacties op waarbij waterstof (H) omgezet wordt in helium (He). Helium zelf wordt op den duur omgezet in koolstof door specifieke kernfusiereacties. Als een ster voldoende zwaar is kunnen nog andere reacties plaatsvinden waarbij onder meer het zware metaal goud gevormd wordt. Dit proces gebeurt vrijwel aan het einde van de levensduur van een ster waarbij de ster afkoelt en de druk in de kern toeneemt. Uiteindelijk implodeert de ster onder zijn eigen gewicht tot een supernova waarbij de buitenste lagen van de ster, en dus ook het goud, worden weggeblazen. Dit gebeurt met eventuele kernreacties waarbij ook nog goud wordt gevormd.
niet iets wat je doet in een schuur… en al zeker geen domme Alchemist.
@Frans
Ik heb het niet gezien. Geen link ook.
” ‘T is jammer dat er in het hele land slechts 1 politicus is die niet meeblaat met de rest die zich bevinden in een massa-psychose.”
Schakelen we even voor terug naar 2008 <||
http://sptransparant.blogsome.com/2008/10/30/irrgang-weigert-vragen-van-journalist-te-beantwoorden/
Zou er nu soms sprake zijn van voortschrijdend inzicht of was het 'n 'karakter' kwestie?
jim,
Dat valt me inderdaad tegen van Wouter.
Geen link, want misschien later pas in uitzendig gemist.
Het ging vooral over Griekenland. Dat de bail-out feitelijk allemaal naar de banken is gegaan en meer.
@225 Frans
Misschien komt het op onderstaand neer:
79.maria Zegt:
12 May 2012 om 3:05 pm (Quote) (Reply)
@ 67 Duufbier
In 2008 meende ik te denken dat de hoge huizenprijzen een probleem zouden kunnen zijn.
In het licht van het grote geheel stelt het, inderdaad, weinig voor.
De vraag is niet of Griekenland omvalt of uit de Euro stapt, de vraag is wanneer?
We kunnen met zijn allen niet recht houden wat niet meer te houden is, of we moeten alles wat we hebben hiervoor willen inruilen.
Willen inruilen om de banken recht te houden!
Als het voor de arme Griek of Spanjaard in de straat zou zijn, zou het nog een ander verhaal zijn.
Mensen en instellingen die te hoog gevlogen hebben moeten recht gehouden worden door de belastingbetaler die mag inleveren waar hij zijn leven voor gewerkt heeft.
Let wel, gewerkt, daadwerkelijk geld verdiend en niet uit de lucht geschapen!
Ik persoonlijk niet heb hier geen interesse in.
Mocht in september duidelijk zijn welke partij dat met mij eens is………
@ Maria:
Ik zie het als volgt: Het beste wat Griekenland een paar jaar geleden had kunnen doen is failliet gaan.
Of Griekenland bestraft moet worden omdat met hulp van Goldman Sachs de werkelkheid is verdoezeld vind ik helemaal niet interessant.
Waar het om gaat is dat de illuminati zoveel mogelijk schulden willen creeren, en daarbij de stucturen zoals de EURO in stand willen houden.
Een ieder (en dat is dus bijna iedereen) die wil dat de EURO niet ineestort is voor de banksters en niet voor het volk.
Maar goed, daar gaan we weer, ik herinner hier een soort gelijke discussie een paar jaar geleden, waarbij ik zowat het hele blog over me heen kreeg, maar ik vind praten over verantwoordelijkheid en dergelijke van landen, en het niet willen betalen voor Griekenland kleinburgelijk gezwets, percies het vlak waarop de illuminati de aandacht op willen houden.
Waar het werkelijk om gaat is dat we onder global banker occupation zitten, en dat tot nu toe alles precies volgens hun wensen verloopt, en dat bijna niemand, maar dan ook niemand van de (internationale) politiek de waarheid benoemd en voor het instorten van de EURO is, wat uiteindelijk een zegen zal blijken, ook omdat dit tegen de plannen van de illuminati is.
Misschien wordt ik beschuldigd van ongefundeerd samenzwerings denken: het gebruikelijk gelul: ik denk te weten waar ik het over heb, en kan natuurlijk niet ondertussen ongeveer 2000 uur studie in een antwoord comprimeren.
@ Maria, mijn antwoord is een beetje een ongeleid projectiel en niet direct een antwoord op jou reactie.
(Ik meen het echter voor 100%)
Zelfs je hypotheek meeverhuizen is nu bijna onmogelijk
http://www.telegraaf.nl/binnenland/12142706/__Bank_schoffeert_klant__.html
Vorige post, door Barbara Sanders 😉
Bereiden de banken zich soms voor op een depressie ?
Gebrek aan professionaliteit bij banken ? 😉
Auteur Herman Bosman
http://www.managementsite.nl/27671/zakelijke-dienstverlening/hypotheek-banken.html
en straks misschien wel andersom; het worden zelden op TV getoond, maar China wordt in rap tempo zeer welvarend. In diverse regio’s liggen de lonen al hoger dan in sommige Oost-Europese landen.
Je kunt best van lood goud maken, alleen is het momenteel niet rendabel. Maar dat kan altijd veranderen, zie de activiteiten van o.a. Mitsubishi rond industriele transmutatie (in eerste instantie bedoeld voor kernafval, maar toch …). Je kunt op zijn minst wachten op het moment dat Ben Bernanke aankondigt dat de FED nu een productielijn voor goud heeft, of dat één van de nieuwe ruimtevaartbedrijfjes een asteroide met hoog goudgehalte binnengehaald heeft; al was het maar om de goudprijs onder de duim te houden. Kortom, alles van waarde is weerloos, helemaal in deze tijd van leugen&bedrog.
maar ja, ik vrees dat Wouter het verregaand eens is met zijn ideologische collega Tsiprias, die vindt dat Griekenland het volste recht heeft om door te gaan met feestvieren op kosten van de rest van Europa, en dat Europa gewoon met de centjes over de brug moet komen. Ja, socialisme hebben ze goed begrepen daar in Griekenland.
Net weer even gegrasduind op de lokale huizenaanbiedingen: onvoorstelbaar, er komen nog steeds huizen in de 1-2 miljoen euro prijsklasse bij, en ik zie geen enkele prijsverlaging. Bijna allemaal huizen die 20 jaar geleden 50-125K euro kostten, en afgezien van een luxere keuken/badkamer niet veranderd zijn. Kortom, 1500% prijsstijging sinds 1990 is in het hogere segment nu blijkbaar de norm. Ook wat nieuwtjes in de prijsklasse rond 900K euro, wat tot nu toe slecht vertegenwoordigd was hier (boven 700K gingen ze vaak gelijk naar 995.000, de psychologie van de verkopers is volkomen duidelijk).
Jammer dat het zoveel geld kost om te achterhalen hoeveel hypotheek er op die dure panden zit; vermoedelijk bij een deel meer dan ze nu opbrengen, en een ander deel (met financieel conservatiever eigenaars) gewoon helemaal niks, omdat het pand 15 jaar geleden al afbetaald was.
Dit is wat ik in mijn Glazen Bol zie 😉
Ik verwacht dat door een Grieks exit ook de paniek in Spanje zal toeslaan. De eerste tekenen van een Spaanse bankenrun zijn al waargenomen.
Als naast het Griekse stelsel, ook het Spaanse stelsel implodeert, zullen ook Nederlandse banken (mn ING) in de problemen komen.
Deze banken zijn door de minister aangewezen als ‘systeembanken’ en zullen dus door de staat worden ondersteund.
Helaas zal dat betekenen dat de Nederlandse staatsschuld flink zal oplopen. Combineer dat met hogere rentetarieven die daarvoor moeten worden betaald dankzij afwaarderingen van de ratings en je ziet dat Nederland in een klap een nieuwe ‘PIIG’ is geworden.
Dat betekent dat alles wat door de overheid wordt gefinancierd, opeens op losse schroeven komt te staan. Ambtenarensalarissen, onderwijs, zorg.
De euro zal een enorme dreun ontvangen ten opzichte van de dollar. Veel import producten zullen daardoor ontzettend veel duurder worden, en ook olie (die immers in dollars wordt verhandeld) zal in ons land haast niet meer te betalen zijn.
Zolang iedereen in Nederland verbouwde bloemkool en aardappels blijft eten, zal dat nog te betalen blijven – vermits de politiek exportbeperkende maatregelen (ala Rusland) oplegt.
Verder zal een periode van grote armoede aanbreken.
Het lijkt mij essentieel dat je je voor een aantal zaken probeert in te dekken, te denken valt aan een ziektekostenverzekering die ook behandelingen in het buitenland vergoedt.
Het is erg moeilijk om een ‘safe haven’ te vinden voor je spaarcenten.
Ik denk dat fysiek goud een goeie is (wacht nog even de bodem af, maar wacht niet te lang). Noorse kronen (maar dan wel bij een Noorse bank, als je dat enigszins kunt regelen), is ook een aardige poging.
Maar hier begint mijn Glazen Bol een beetje troebel te worden… 🙂
Verder moeten we maar gewoon afwachten. Je kunt als privepersoon wel zien dat het misgaat, maar je kunt niet zoveel doen. Het beste wat je kunt proberen is zoveel mogelijk tussen de brokstukken doorlaveren. En als het echt, echt nodig is, moet je bereid zijn het land te verlaten. En daarvoor moet je wel wat cash achter de hand hebben, natuurlijk, of goud.
P.S., mag dit zomaar:
http://www.funda.nl/koop/middelburg/huis-47349612-molenwater-93-95/fotos/#foto-1
Als je naar de foto kijkt lijkt het net of dit ‘vrijstaande’ huis echt vrijstaand is, maar de foto is 100% zeker gefotoshopt. Dit historische pand is nu volledig omringd door moderne ‘herenhuizen’, lelijke nieuwbouw die 1-2 etages hoger is (daarvoor was er een gifbeltje van oude gasfabriek annex parkeerterrein met flinke bomenrij achter het pand, ook toen kon je niet zo’n foto maken). Het ‘vrijstaand’ houdt dus niks in, je hebt overal inkijk naar binnen. Op één van de laatste foto’s kun je wel zien dat de eerste foto niet klopt, en als je met de makelaar op bezoek gaat zie je het direct, maar toch …
Dat makelaars suggestieve foto’s plaatsen was altijd al zo, maar photoshoppen??
Overigens lijkt dit pand goedkoper dan het is, er zat tien jaar geleden een enorme scheur dwars door het hele pand heen, die nu alleen aan de buitenkant weggewerkt is. Dus zoiets moet je vooral niet op de langere termijn kopen, als je al zo ingeblikt zou willen wonen.
@ll
Sinds wanneer moet onderhoud uit de hypotheek worden gefinancierd. De hypotheekverstrekker geeft de woning aan de hypotheeknemer en beloofd daarbij goed onderhoud, om de waarde van de hypotheek in stand te houden. Het is toch krom dat de hypotheeknemer hiervoor extra crediet moet verstrekken. Het is toch het huis als flappentap. Een persoonlijk crediet van een auto vergroot je toch ook niet voor onderhoud. Volgens mij heb je dan een liquiditeitsprobleem.
ll,
Ja, want elke bank zit te wachten op een l*lverhaal van een ZZPer over hoe goed zijn toekomst wel niet is. Net alsof er bij mensen in loondienst gekeken wordt naar wat zij denken in de toekomst te gaan verdienen en daar de hypotheek op bepalen. Als deze ZZPer zoveel zou verdienen en zoveel orders heeft, mag die 10k ook geen probleem zijn lijkt mij :).
Overigens wel opmerkelijk dat de bank inderdaad geen hypotheek wil verstrekken als de hypotheek op 50% van de executiewaarde zit, lijkt mij relatief weinig risico hebben. Zoals jij al aangeeft, dit geeft wel mooi aan hoe weinig bereid banken zijn geld uit te lenen momenteel.
@233, lol inderdaad: http://g.co/maps/ph8m8 (Google streetview).
Makelaars willen nog weleens met lenzen grappige dingen doen, maar dit gaat veel te ver. Herinner me een discussie op De Scherpe Pen (een makelaarsblog) of je wel een foto van een rondtourende hond mocht plaatsen. Volgens Funda niet, nou dan mag dit helemaal niet.
@220 CharlieM, Tufkaj, besef goed dat de NVM sinds anderhalf jaar of iets dergelijks nieuwe NEN-richtlijnen heeft ter berekening van de vierkante meters. Dat scheelt vaak makkelijk 10%, zeker in Amsterdam. Dus ook al biedt je het goedkoper aan, per m2 wordt het duurder. Je ziet het dit ook terug in de grafiek van Tufkaj.
Leuk is altijd om huizen op Funda te zoeken in Google met de toevoegig ‘miljoenhuizen’. Als het huis de afgelopen zes jaar te koop heeft gestaan, dan zie je dit daar ook op. Ook hebben zij vraagprijswijzigingen. Maar ze hebben dus ook de m2 hoe het er bijvoorbeeld vijf, zes jaar geleden berekend werd. Soms zijn die wijzigingen echt fors. Ik raad sowieso iedereen aan om via miljoenhuizen de Funda-wijzigingen bij te houden. Verschaft soms een interessante inkijk in de psyche van de verkoper.
Is toch vrijstaand?!
Je kunt er om heen lopen, dus staat het “vrij”.
Dat het desondanks heel vervelend tussen de overige bebouwing ligt, en er van privacy in en om het huis geen sprake kan zijn, is een heel ander verhaal.
En dat er bij zulk oude huizen vaak grote problemen van bouwkundige aard zijn “verstopt” spreekt vanzelf.
Mijn droomhuis is het iig niet.
taxatie waarde is volgens mij geen executiewaarde en ook geen gegarendeerde opbrengst op een veiling
ja, en op streetview valt het nog erg mee dan, vermoedelijk door de extreme groothoeklens die gebruikt is. De bebouwing direct achter/naast het pand is een enorm blok dat alles domineert.
nee, maar voor Middelburg is de vraagprijs laag, wat het een zeer dubieus lokkertje maakt; vergelijkbare panden een eindje verderop (met wellicht wat betere bouwkundige staat) kosten vaak 2x zoveel, en die zijn dan zelfs volgens de makelaars niet ‘vrijstaand’.
@113 (nhz),
“mag NEE/NEE ook?”
Ja hoor, dat mag, je hebt helemaal gelijk.
@233 (nhz)
Goed gespot, wat een makeltuig is het toch!
zie ook:
http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/12111325/___Verkopers_en_makelaars_verdoezelen_funderingsproblemen___.html
Toch nog even terug naar één van de steracteurs in het huizenmarkt-drama.
Politiek ‘goud’, zo noemde Bolkestein z’n voormalige protegé Rutte ooit. Wat we te zien kregen echter, was enkel armzalig klatergoud; een ‘man zonder ideeën’ (observatie door VVD-flapuit A.J. Boekestein), geen visie, maar slechts een handjevol liberale(?) vuistregels, uitgevent met een airtje van naïef puberbravoure en even zo vrolijk prijsgegeven aan de zwarte kousen, geen frisse wind maar de oude vertrouwde VVD-kelderlucht van kleinmoedig clièntelisme
Rutte’s obstinate verdediging van de HRA, ( ‘prachtig instrument’, ‘draagmuur van onze welvaart’,’stimulans eigenwoningbezit’ etc.), tegen alle economische werkelijkheid in, kreeg zo langzamerhand pijnlijk ridicule trekken, wat ook op de financiële markten opgemerkt werd.
Is dit dan een begin van inzicht bij een premier, die tot nu toe in financiële zaken voornamelijk tot spectaculaire vergissingen (van wel 50 miljard) in staat bleek?
We zien het anders al voor ons; Mark, die met z’n parmantige allure van standwerker op een Breugheliaanse kermis, bij bijv. het IMF z’n theorie van de ‘welvaartbrengende draagmuur’ ontvouwt.
Kunnen we alsnog in het buitenland de door Bolkestein zo gevreesde ‘pleefiguur’ slaan.
Ah, je hebt gelijk, had het niet goed gelezen.
SchuurHuurder,
Sja als je 10.000 als succesvolle zzp-er niet bij elkaar kan sparen.. Was dit “vroeger” wel normaal?
Wat gebeurt er nu echt op dit moment in Griekenland? Kennis van me op vakantie aldaar meld over onrust in de straten, maar hier weinig in de(media) behalve dan het nieuws over een mogelijke bankrun.Wie het weet mag het zeggen.!
Nu de staatsrente omlaag keldert (nu onder de 2%) zou je zeggen dat de hypotheekrentes ook wel omlaag zal gaan. Waar halen de banken het geld vandaan om de particulier een hypotheek te kunnen geven? Ik weet dat ze spaargeld gebruiken, maar dat is maar een deel. Verder securisaties (verkopen v pakketten hypotheken) toch? Maar waarom halen ze ook niet geld vd kapitaalmarkt? Ik heb ergens gelezen dat dat heel moeizaam gaat? Waarom?
Ik las op de rabobank site dat ze voor een groot deel spaargeld hiervoor gebruiken en dat dat het voornaamste deel is wat het tarief bepaalt:
http://www.rabobank.nl/particulieren/klantenservice/producten_en_diensten/hypotheken/hypotheekrente/hoe_is_mijn_hypotheekrente_opgebouwd
Ik moet binnen een jaar mijn hypotheek oversluiten dus ben wel benieuwd ,voor zover dat mogelijk is, naar de toekomstige hypotheekrente ontwikkeling.
Kadaster-cijfers weer omlaag (-20% jaar op jaar). De afgelopen maand registreerde het Kadaster 8236 verkochte woningen. Dat is minder dan 100.000 op jaarbasis… http://www.bnr.nl/topic/beurs/471556-1205/opnieuw-knauw-voor-woningmarkt
Gem. prijs per woning op Kadaster nauwelijks omlaag, dus CBS PIBK zal wel niet zo hard dalen, al zijn er minder minder (lol) villa’s gekocht dan appartementen.
Zijn die dalingen van koopsommen en aantal appartementen t.o.v. villa’s maand-op-maand of jaar-op-jaar vergelijkingen? In het eerste geval zal de prijsindex wel behoorlijk dalen.
Zijn die dalingen van koopsommen en aantal appartementen t.o.v. villa’s maand-op-maand of jaar-op-jaar vergelijkingen? In het eerste geval zal de prijsindex wel behoorlijk dalen.
Excuses voor de dubbele post.
Zijn er hier ook mensen die exact op de hoogte zijn van de gevolgen van de voorgenomen plannen van de kunduz coalitie om nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet meer in aanmerking komen voor HRA.
Ik hoor van verschillende personen die al een huis met hypotheek hebben dat bij verkoop van hun huidige woning hun hypotheek meegaat naar de nieuwe/andere woning en zodoende ook niet als nieuw geval te boek komen te staan en nog volledig rente aftrek hebben op hun oude hypotheekconstructie.
Als dit waar is is het natuurlijk een enorme blunder van de regering en is de kloof tussen huizenbezitter en aspirant koper alleen maar groter geworden. Het is nagenoeg kansloos voor jan modaal om bij de huidige woningprijs een huis annutair te bekostigen.
Even offtopic, maar ik schrok behoorlijk toen ik deze zag:
http://www.paddypower.com/bet/current-affairs/european-union?ev_oc_grp_ids=682852
Op het moment van posten: Euro to still exist as a currency in 2017: 2,87.
Gecorrigeerd voor overround betekend dit dat er de kans dat de alle euro landen de euro niet meer voeren in 2017 meer dan 70% is!
@ Schuurhuurder: jaar op jaar.
@ casus makelverdoezelaar Middelburg: Stel dat je alleen o.b.v. de info op Funda.nl een bezichtiging voor deze woning plant, dan voel je je toch enorm bedonderd als je die hut in real-life ziet? Wanneer photoshop in deze mate wordt toegepast verdien je het te eindigen met een gigantische onderwaarde die je doorfactureert aan je makelaar.
Gezien de ontwikkeling en wat ik hier lees zou ik die datum maar naar voren proberen te schuiven..
Geld van je hypotheek komt voor een procent of 4-8 (weet het precieze percentage niet) vanuit spaargeld. De rest is voor je gecreëerd “out of thin air”. Maar aangezien het spaargeld door bezuinigingen e.d. behoorlijk daalt moeten banken die balans wel gelijk trekken. Dus bij voorkeur minder hypotheken of meer spaargeld aantrekken.
Tof systeem.
Jan,
Om een hypotheek zelf te financieren moet een bank verplicht een deel van de waarde van de lening ook daadwerkelijk in kas hebben, en kan de rest creëren. Banken hebben daar eigenlijk al een behoorlijke tijd niet genoeg geld voor in kas, en daarom securitiseren ze een groot deel van hun hypotheek portefeuille. Dat betekend dat er een BV word opgericht waar een hele stapel hypotheken in word gekieperd en die vormen het onderpand voor het aangaan van leningen (obligaties). Op de beurs verhandeld onder de naam Dutch RMBS, en elke bank heeft z’n eigen programma. ABN bijvoorbeeld:
http://www.abnamro.com/nl/investor-relations/debt-investors/securitisations/residential-mortgages/index.html
Iets minder dan de helft van alle hypotheken zijn inmiddels op deze manier ge-securitiseerd. En inderdaad is het steeds lastiger om die pakketjes hypotheken verkocht te krijgen, gezien het risico van deze securities hoger word ingeschat. Fanny Mae en Freddie Mac zijn er bijkans aan failliet gegaan .. Oh ja, en banken moeten sowieso een hogere dekkingsgraad hebben dan een paar maanden geleden.
Als de onderliggende waarde van de portefeuille, dwz de huizenprijzen, zakken, dan is de bank eigenlijk verplicht eea aan te vullen. Als er te veel wanbetalers en/of faillisementen in een pakket zitten, en de bank de termijn niet kan opbrengen, vervalt de onderliggende waarde aan de obligatie houders. Pakketten hebben ook een waardering zoals AAA etc .. afwaarderingen door rating buros betekend ook rente omhoog ..
Dus je moet binnen een jaar je hypotheek oversluiten? Dan voldoe je hopelijk aan de eisen die dan gelden .. anders zit je wellicht vast aan je huidige geldverstrekker die natuurlijk weet dat je nergens naar toe kan, en een speciaal prijsje (rente-tarief) voor jou heeft. Kan je wel gewoon oversluiten, zal je waarschijnlijk wel een hogere rente in rekening worden gebracht. Veel succes.
😯
@252(Constance),
Knoerharde typering van Bolk/Rutte!
inderdaad, een vlotte babbel zoals de gemiddelde corpsbal, en daarmee is alles wel gezegd.
Ik vind het vermakelijk dat hij zo mateloos populair schijnt te zijn bij de dames (volgens de TV afgelopen week, maar misschien wordt zulke info ook wel gemanipuleerd …). De moderne jonge vrouw is blijkbaar op zoek naar een vrolijke blik en inhoudsloos geleuter. Of zouden ze doordenken volgens het principe van ‘slim genoeg om op de kinderen te passen, maar niet slim genoeg om door te hebben dat je vreemd gaat’?
het is maar net wat je succesvol noemt, maar ik ken zat mensen die in een paar jaar een ton of meer (netto) bij elkaar spaarden met een nieuwe onderneming. Ik denk dat veel mensen die zichzelf ‘succesvol’ ondernemer of zzp’er noemen niet kunnen rekenen.
je snapt duidelijk helemaal niks van hoe deze markt werkt …
een makelaar zegt misschien ‘voor het blok gezet’ en zal dat als positief zien 😉
Misschien geven ze wel korting als je klaagt. Ik weet uit betrouwbare bron dat de woning ruim tien jaar geleden 100.000 gulden gekost heeft, hij is toen namelijk door de projectontwikkelaar van de prut er omheen gekocht van de gemeente om een ‘hangende’ burgemeester (corruptie affaire etc. etc.) te huisvesten. Bouwkundige aanpassingen mogelijk ook op kosten van gemeente Middelburg uitgevoerd. Kortom, na bijna 1000% prijsstijging kan er nog wel wat van de prijs af.
Aurely,
Sja als je 10.000 als succesvolle zzp-er niet bij elkaar kan sparen.. Was dit “vroeger” wel normaal?
Lijkt me wel ja. Toen ik in 1983 als zzp’r (heette toen kleine zelfstandige) mijn eerste huis kocht had ik in 3 jaar tijd samen met partner meer dan HFL 60.000 gespaard.
Kon zodoende een herenhuis kopen en de helft contant betalen an de andere helft in 15 jaar aflosen.
Als je als ‘succesvol’ zzp’r nu geen 10.000 euri kan sparen dan ben je of een armzalige sjacheraar of een grote losbol. In beide gevallen dus geen betrouwbare persoon om een grote lening aan te geven.