De Wall Street Journal luidt de noodklok over Nederlandse hypotheekschulden.
Na de IMF, de OESO, DNB en de AFM waarschuwt nu ook de Wall Street Journal dat Nederlandse huishoudens teveel schulden hebben. ‘The title of most indebted goes to households in the Netherlands, and the main reason is the enormous mortgages that the Dutch –though frugal by reputation- take out.’
De Wall Street Journal beschrijft, na een bezoekje aan Almere, hoe Nederlandse huishoudens in de problemen kunnen raken door de grote hypotheken die zij hebben afgesloten. Overgefinancierde gezinnen zijn slechts een scheiding verwijderd van een gedwongen verkoop.
Hoewel de Wall Street Journal een aantal economen citeert die bezorgd zijn over de schuldenlast van huishoudens is premier Rutte nog karakteristiek optimistisch. “Ja, er is veel hypotheekschuld in Nederland, maar daar staan ook huizen tegenover; bezit. We hebben in Nederland ook zo’n 700 miljard in de pensioenpotten zitten. We hebben dus ook heel erg veel besparingen.”
Dit is niet alleen een gevaar voor de Ollandse oekoenomie, maar voor die van héél Europa 😉
Dan denkt u misschien: geen stress, dat gebeurt overal in de non-BRICS. Maar neen, in Duitsland stegen de prijzen zelfs met 0,7 procent en in Frankrijk, dat krampachtig aan zijn derde A’tje vasthoudt, zelfs met 4,8 procent. Grootste losers zijn Ierland (-15,6 procent), Bulgarije (-9,65 procent) en Spanje (-8,4 procent). In de top drie staan Dehli (+ 22,7 procent), Sao Paulo (+20,2 procent) en Riga (+13,3 procent). Meer over hoe Europa Disneyland wordt voor Europa toch één groot Disneyland voor Aziatische en Zuid-Amerikaanse toeristen hier http://www.onzestem.eu/2011/12/05/rip-de-nederlandse-huizenmarkt/
Was bekend, al jaren geleden: geen verassing dus.
De reactie van Rutte is al ouder, en onderdeel van een stukje op dit blog: zoals gezegd onzinnige reactie: dat kun je verwachten van de VVD die met geen enkel echt argument komt, omdat dat er simpelweg niet is. Dat krijg je ervan als je in het geniep bankhoer speelt: dan sta je in het dagelijks leven totaal voor schut: blijkbaar kan de VVD er mee leven om zeer niet liberale standpunten in te nemen en daar vervolgens met de verdediging totaal door de mand te vallen.
By the way: het onzinnige plan om eurobonds te gaan invoeren is afgeschaft: tenminste nog 1 lichtpuntje in de duisernis.
Op zich is met een hypotheekschuld niets mis denk ik. Zolang we ons houden aan hetprincipe lenen en dan aflossen. Dat is echter waar het mis gaat tegenwoordig. Zoals hier al vaak besproken zijn de huizenprijzen kunstmatig (HRA, NHG, grondprijzen, lage rente enz)omhoog gemanoeuvreerd. Hierdoor is aflossen en/of sparen voor de meeste mensen helemaal niet meer mogelijk. Maar dat hoefde natuurlijk ook helemaal niet, want je huis wordt toch alleen maar meer waard. En nu zitten we met zn allen in een financiële houtgreep.
Wat mij toch nog steeds verbaast is de algehele onwetendheid over alles wat met financiële zaken te maken heeft. Nog steeds hoor ik om mij heen dat je huis altijd meer waard wordt, het is nu alleen even een rottijd, maar dat komt wel goed. En ook de banken worden door de meeste nog gezien als iets wat me met rust moeten laten, want anders lenen ze ons geen geld meer. En de meeste mensen denken dat als ze een hypotheek afsluiten dat die paar ton dan door de bank wordt geleend van een oud omaatje!
Pas wees ik een kennis op de mogelijkheid om wat extra te storten in het spaardeel van zijn bankspaarhypotheek in plaats van dit geld te gebruiken voor een geplande dakkapel die helemaal niet nodig is! Maar met die dakkapel is mijn huis zo en zoveel meer waard…echt waar je verzint dit niet!!
Zo komen we hier nooit uit natuurlijk!
en er komt een ‘gouden regel’ dat de staatsschuld niet hoger mag zijn dan 3%. De bende van Rutte zal wel weer in zijn vuistje lachen dat er niks gezegd wordt over torenhoge privéschulden. Misschien kan de financiële maffia uit de polder dus nog een paar jaar goed verdienen door de omringende landen uit te leggen hoe je staatsschulden naar privé kunt verschuiven.
Winst maken bij verkoop van je huis, en die gratis Porsche Cayenne bij aankoop van een huis, dat is voor de meeste kijkers van de Fabeltjeskrant nog steeds een verworven recht.
Als we de bubble willen aanpakken zal naast een terugkeer naar normale vormen en kosten van lenen ook de NHG en al die onzin van 106-125% hypotheken met staatsgarantie van tafel moeten. Als een hypotheek maximaal 80% van de waarde van het pand mag zijn (internationaal vrij normale waarde) dan staat vast het overgrote deel van de polderhypotheken onder water. En als de staat ophoudt met blanco cheques uitschrijven voor huiseigenaars, dan hebben banken ook een prikkel om op te letten of de hypotheek wel verantwoord is. Nog een zeer lange weg te gaan, helaas.
@5 Gewoon aflossen inderdaad. Zie het vermogen van de spaarhypotheken (zeg 1/7de van de totale hypotheekschuld, wellicht is het meer, wellicht is het minder) als afgeloste hypotheekschuld. Dat scheelt al een stuk en het bespaart de overheid miljarden aan HRA, per jaar en direct al. Schaf spaarhypotheken vervolgens de facto af door alleen de renteaftrek toe te staan over de hypotheekschuld -/- spaarbalans op de spaarhypotheek. Niemand die dan meer een spaarhypotheek zal willen en hoeven nemen.
Bijkomend voordeel: je kunt als kabinet nog steeds zeggen dat je niets hebt gedaan aan de hypotheekrenteaftrek.
Ik snap het een en ander van balansen (chemie), maar een financiële balans snap ik waarschijnlijk niet. Wie kan mij uitleggen waarom pensioen-gelden tegenover een hypotheekschuld mogen staan voor individuele gevallen ?
Als je je schuld niet meer kan betalen is het gewoon afschrijven welke de balans niet in evenwicht houd.
Nederland ligt in het vizier van de omringende economische landen, hier kan nog weleens een vervelend staartje aan zitten. Hopelijk gaat eraan gewerkt worden om de hypotheekschuld naar beneden te brengen dat kan maar op twee manieren: Aflossen/sparen (en dat eens fiscaal belonen ipv andersom). en lagere huizenprijzen en een goed aanbod op de toekomst afgestemd.
Me dunkt dat we Mark hier toch meer krediet moeten geven, misschien meent hij het zo slecht nog niet.
Onze opgewekte droogkomiek, tevens premier, die z’n reputatie als politiek econoom definitief vestigde, door er zo’n 50 miljard naast te zitten nadat hij bravoureus verklaarde ‘goed in de cijfers te zitten’, moet het toch tenminste gegund worden, hem als het ‘liberale’ equivalent van Lenin’s ‘nuttige idioten’ te zien.
Trouwens Mark ontvangt tegenwoordig een soort bijles over financiële zaken en lijkt daarin nu al de onbeleerbare Helma Nepperus voorbij te zijn gestreefd.
Niettemin, onze ridder van de rake riposte lijkt toch nog steeds wat bevangen als hij over financieel-economische zaken wordt geintervieuwd, zoals de kleine jongen die parmantig maar onzeker in de te grote schoenen van z’n vader rondstapt, bang te zullen struikelen.
Verdwenen dan, Marks vlotte, irrelevante spitvondigheden en pittige terzijdes.
Enfin, Mark lijkt in het buitenland nog steeds serieus genomen te worden, hij mocht zelfs Angela zeggen!
Laten we dan maar hopen dat men daar niet al te snel doorheeft dat ‘goud'( Bolkestein over Rutte ), ook wel eens klatergoud blijkt te zijn.
@JR
Omdat dat zo makkelijk bekt en 99,9% van Nederland dan weer gerust gesteld z’n oogjes toe kan doen?
Geen idee, misschien zijn ze wel van plan om iedereen die een hypotheek heeft die onder water staat een stukkie van z’n pensioen in te laten leveren hetgeen dan geconfisceerd wordt door Jan Keez en als belastingverlaging gaat dienen voor de schuldenlozen die op hun beurt reeds hun spaarcenten hebben mogen inleveren?????
Ik klep maar wat hoor, voor een simpele bêta is dat geschuif met centjes van links naar rechts op zo’n balans veel te moeilijk. Heb ik nooit iets van begrepen.
@JR,
Als je goed overzicht wilt krijgen van de financiële balans van Nederland, helpt het lezen een boek als “De schuldenberg” van Jaap van Duijn. Het komt er op neer dat je bij een land niet alleen naar de verplichtingen moet kijken (leningen overheid, bedrijven en consumenten), maar ook naar het spaarsaldo (pensioenen, spaarsaldi, aardgasbaten, etc.) In dat licht valt het in Nederland mee met schulden. Rutte haalt dit er bij om obligatiehouders tevreden te houden. Amerikanen kopen namelijk onze staatobligaties (niet onze huizen). Ik denk niet dat hij dit bericht bedoelt voor Nederlandse huizenbezitters.
Maar van Duijn geeft ook al aan dat de hypotheekschuld veel te hoog is. Je kunt de posten niet zomaar tegen elkaar wegstrepen. Dit zou betekenen dat babyboomers hun pensioen moeten geven aan de huizenbezitters die onder water staan. In de VS geldt hetzelfde, er zijn zat Amerikanen die heel veel verdienen en veel meer zouden kunnen betalen voor een huis, toch is er een huizencrisis. Overigens, is daar de rente nog lager dan hier. Vertrouwen in de lange termijn solvabiliteit is hiervoor van belang. Nederland kan best solvabel blijven met een flinke daling in de huizenprijs.
JR,
Een individu heeft inderdaad weinig aan dat pensioenvermogen op het moment dat ie z’n huis moet verkopen en met een restschuld blijft zitten. Je moet de opmerking van Rutte echter plaatsen in een macro-economisch perspectief.
In de particuliere sector (= bedrijven en gezinnen) wordt zowel gespaard als geleend. Bedrijven sparen bijvoorbeeld wanneer ze winsten reserveren en lenen wanneer ze investeren. Gezinnen sparen bijvoorbeeld voor de eerder genoemde pensioenen en lenen (overmatig veel dus) voor hun koophut. Het saldo van al dat gespaar en geleen wordt het particulier spaarsaldo genoemd.
Tel je bij het particuliere spaarsaldo het (meestal negatieve) financieringssaldo van de overheid op dan krijg je het zogenaamde nationale spaarsaldo. Is het particuliere spaarsaldo groter dan het financieringstekort dan heb je (zoals Nederland of Japan) een positief nationaal spaarsaldo. Is het particuliere spaarsaldo kleiner dan het financieringstekort van de overheid, dan heb je een negatief nationaal spaarsaldo en moet je(zoals de USA of Griekenland) in het buitenland lenen. Bouw je dus per saldo een schuld op aan het buitenland.
Pensioenbesparingen zijn dus in zoverre relevant dat ze tot nu toe hebben voorkomen dat al dat hypothecaire geleen geleid heeft tot een grote buitenlandse schuld van Nederland. Hetgeen natuurlijk niet weg neemt dat types als Rutte en Brinkan en noem ze maar op een bijna misdadig lichtzinnige wijze met die hypotheekschuld omgaan.
ik denk niet voor individuele gevallen maar in het algemeen: als de nood aan de man komt zal de politiek een greep in de kas doen (bij spaarders en pensioenfondsen) om de scheefleners te redden, want die zijn nog steeds het troetelkind van de hele Tweede Kamer. Zie bovendien de recente opmerkingen over bijv. zelf de ouderenzorg betalen met overwaarde van je eigen huis: Den Haag maakt allerlei dubieuze koppelingen (het laatste zal voor velen trouwens wel weer een reden zijn de hypotheek te maximaliseren ipv af te betalen).
Leuke schuld inderdaad. Maar valt in het niet waar ons land in terecht was gekomen als het aan Bos had gelegen. (ING)
Het gaat uiteraard ook niet om de schuld, zoals Rutte het zegt. Maar welk bezit hiertegenover staat. Nu loopt de reëele waarde van het bezit en de schuld natuurlijk nogal uit de pas. Dit heeft alles te maken met de rol van de overheid (HRA), banken (ongelimiteerd lenen) en de mensen zelf (bang om het pyramidespel te missen).
Wellicht gaan de woningbezitters zonder hypotheek voor onrust zorgen.
Wat gebeurt er zodra mensen zonder (hoge)hypotheek hun huis gaan verkopen? Mensen die wel kunnen zakken met de prijs.
Als we iets hebben geleerd dan is het wel dat een kleine groep het evenwicht dramatisch kan verstoren. In Amerika was het nog geen 3% van de markt die alles met zich naar beneden meetrok (binnen + buiten amerika trouwens…)
Geen wonder dat die buitenlandse economen die 1000 miljard aan schuld tegenover waardeloze “multi-kappers” niet echt zien zitten. Nederland straks aan het IMF…je schaamt jezelf toch dood!
De pensioengelden? Zijn die om scheefleners uit de problemen te halen? Natuurlijk niet. Die zijn er – althans, dat is de implicatie van wat Rutte zegt – om de banken uit te kopen, als de nood aan de man komt.
TaDa! de hele AAA Euroclub, inclusief Nederland, nu op ‘creditwatch negative’ by S&P. Dit betekent dat er op korte termijn kans is op een downgrade. Dat zetje kan de polderbubble nog net gebruiken 😎
we zullen zien, misschien moet Nederland even steun betuigen aan een US inval in Syrie of Iran, en kan daarna de downgrade weer van tafel 🙂
Wel, de eerste stap is gezet:
http://www.zerohedge.com/news/sp-about-put-europes-aaa-countries-germany-france-holland-austria-and-luxembourg-creditwatch-ne
JR,
Vind ik ook een vreemde zaak, Mark Rutte praat alsof men pensioenen kan aanspreken op eventuele verliezen op vastgoed.
Pensioenen zijn toch een toekomstig inkomen?
Geen spaartegoeden om schulden mee af te lossen?
Of is Mark Rutte van plan om onze pensioenen te gaan gebruiken om de onbetaalbare schuldenlast van ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens te gaan aflossen?
Ons spaarloon moet ook al wijken voor de huizenmarkt, ik mag toch hopen dat de VVD wel van onze pensioenen afblijft.
Rutte:
“Ja, er is veel hypotheekschuld in Nederland, maar daar staan ook huizen tegenover; bezit. We hebben in Nederland ook zo’n 700 miljard in de pensioenpotten zitten. We hebben dus ook heel erg veel besparingen.”
Boehaha! Die huizen, beste mijnheer de premier, die zakken nou net flink in waarde. Dag onderpand. Zie Amerika, Spanje, VK, Ierland. En die pensioenpotten zitten akelig diep in, jawel, het vastgoed, aandelen en obligaties. Precies, van die dingen die ook flink kunnen zakken. Welterusten, mijnheer de premier.
De nederlandse woningmarkt is als een slechte blinde bejaarde boxer in de ring tegen 20 tegenstanders.
Rente loopt op, banken terughoudend (zien risico), werkeloosheid loopt op, pensioenen-uitkering loopt terug, pensioen bijdrage loopt op, zorgkosten lopen op -> besteedbaar inkomen loopt dus terug, nhg garantie wordt minder (iets meer normaal), HRA wordt binnen 4 jaar aangepakt, etc etc…
Ik snap waarom kabinet niks doet. Deze krachten zijn zo groot dat ze zich er niet mee willen bemoeien. Er is geen ruimte meer om ook maar 1 van bovenstaande aan te pakken nog los van wat er uberhaupt te sturen valt.
Maar juich niet…..linksom of rechtsom krijgen de niet-huisbezitters ook een schamschot of wellicht een rechtse directe.
Er zitten scheefleners onder de beleidsmakers en die zullen trachten de massa te laten bloeden.
Ja hoor, de boomers hebben pensioen opgebouwd en de jongeren hypotheekschuld. Dus als je naar het groter plaatje kijkt is NL prima in evenwicht 😀 wat een dijenkletser…
Maar het echte nieuws is natuurlijk dat dit nieuws ineens mainstream wordt en dat je het niet alleen maar via eoa obscuur twitter account of het “zure mensen blogje” huizenmarkt-zeepbel tegenkomt 😉
Vandaag kwam @jessefrederik ook met wat mooie grafiekjes: http://twitter.com/#!/jessefrederik/status/143646188992872448
Had ik al een tijd op mijn todo-lijst te staan, maar die lijst groeit als het aanbod op funda sinds hier een kindje rond kruipt 😛
Toch bizar hoe dit grote spel zich afspeelt. Onder regie van de banken werden landen, particulieren en institutionele beleggers volgepropt met rommel en schuld. Deze rommel werd AAA gewaardeerd door de Rating Agency’s en de banken wisten dat de schulden op termijn onhoudbaar zouden zijn. Ondertussen werd de risico’s herverpakt en doorverkocht.
Toen het moment daar was werd de druk opgevoerd op de landen door o.a. de ratings te verlagen. Hierdoor word het lenen voor de landen duurder. En bij wie lenen regeringen, juist bij de banken. De centrale bank creëert geld uit het niets, leent dit tegen minder dan 1% uit aan de reguliere bank welke dit tegen 3 tot 19% uitleent aan de landen. Wat een baan! Zo kan ik ook geld verdienen! En dan nog honderden miljarden staatssteun ontvangen.
Ten slotte worden nu de landen kapot bezuinigd omdat anders de ‘financiële markt’ het vertrouwen verliest enz. En straks zijn we allemaal slaaf van de bank!
@nhz
Die dreiging met downgraden is gewoon puur chantage, niet meer en niet minder.
Nu maar hopen dat Angela haar rug recht houdt en for god sake een plan C heeft.
Rutte zegt zich geen zorgen te maken over de extreem hoge hypotheekschulden van de Nederlanders en als reden noemt hij, naast de mogelijkheid van een greep in de kas van de pensioenfondsen, het bezit aan huizen dat er tegenover staat. Daarmee geeft hij, misschien zonder het zelf te beseffen, aan dat zijn partijgenoten en anderen die verantwoordelijk zijn voor de massale sloop van grote aantallen betaalbare woningen, de zgn, sociale huurwoningen, Nederland daarmee dichter bij een situatie als waar Griekenland zich nu in bevindt, gebracht hebben. Daarmee is immers bezit dat tegenover de schulden stond, vernietigd. Natuurlijk, er zijn dure koopwoningen voor in de plaats gekomen, maar die zijn allemaal betaald met geleend geld, wat betekent dat daardoor weer nieuwe schulden zijn ontstaan.
niks doen, op welke planeet heb jij het afgelopen jaar geleefd?? Er is met miljarden gesmeten om de scheefleners en de vastgoed maffia te steunen.
planC: ratings agencies verbieden?
😉
Ondertussen deed vanavond VPRO Tegenlicht, samen met Kees Vendrik van GL, opnieuw een poging om een fascistische EU superstaat als oplossing voor de financiële crisis te pushen. Misschien morgen Elco B. op TV bij Knevel & Co om te vertellen hoe hij opnieuw het Licht heeft gezien, en iedereen aan wil raden om te huren, en dat het CDA op basis van het evangelie de HRA moet afzweren? Nederland lijkt een beetje in de war …
op tegenlicht volgende keer: oorlog van de rijken tegen de armen.
Sloterdijk op Tegenlicht: Overheid slecht in het organiseren van WOEDE
http://www.youtube.com/watch?v=yachrjvO2Ow&ob=av2n
Maarten,
Ook tekenend voor huidige systeem in Vpro docu: advocate van Deutsche Bank in belangrijk process van staat vs banken in nu minister van justitie in regering Month.
Ben toch bang dat de macht van de banken te groot is geworden en we voorbij het point of no return zijn.
@25:
Tegenlicht uitzendingen worden steeds onbenulliger (of manipulatiever); VPRO is ook niet meer wat het geweest is, waarschijnlijk hebben ook daar teveel medewerkers een tophypotheek, of de ambitie om snel te stijgen op de housing ladder.
In de uitzending van vanavond kon ik wel lachen om Jim Rogers die in één zin duidelijk maakt dat programmamaker Jos er echt geen bal van snapt: in plaats van zijn huis te verkopen en te gaan boeren heeft Jos de boerderij verkocht, en het huis gehouden.
nieuwe president ECB: ex-GoldmanSucks
nieuwe premier Griekenland: ex-GoldmanSucks
nieuwe premier Italie: ex-GoldmanSucks
Ik ben ongetwijfeld nog diverse G$ schurken vergeten die de laatste maanden naar voren zijn geschoven. ZIJ hebben deze crisis georganiseerd, ZIJ zijn degenen die profiteren en ZIJ maken de regels. Komt allemaal prima voor elkaar, als je Lloyd B. of één van zijn geloofsgenoten bent.
@Zilversmid
Denk dat het tijd wordt dat die slapjanus van een Rutte die middelvinger ff opheft richting banken.
Weet niet wie het hier schreef, maar ben het er volkomen mee eens, bijt liever 5 jaar op een houtje dan dat er nog 1 eurocent naar die dievenbende gaat.
Italie koopt Griekse olijfolie herbotteld het en verkoopt het als Italiaanse. Ik ga in Griekenland wonen denk ik. Lokale agrarische economie en geen overhead. 😉
@10 ( en reacties daarvoor)
Mijn dank. Pensioen reserves zullen toch nooit aangesproken kunnen worden. Als de huizenmarkt 20% daalt houdt dat ongeveer 100 miljard in, dit is niet te behappen met ons pensioenstelsel waarmee al problemen zijn(dekkingsgraad en natuurlijk een enorme groep mensen die binnenkort met pensioen gaan). Dergelijke ingrepen zullen inhouden dat met pensioen gaan er meer voor niemand inzit en dat geen enkele uitkering geïndexeerd kan worden.
Het is mijn inziens 1 voor twaalf op de huizenmarkt, het kraakt. En nu we bij het buitenland in het vizier zijn gekomen zal alles in een stroomversnelling komen. Tijd voor een complete revisie.
@Maarten
En…….. veel zon, weinig belasting, nu nog ff die drachme terug en we kunnen.
@JR
Heb ooit ergens gelezen dat de korting op bestaande pensioenen max. 10% zou kunnen/mogen bedragen.
Kan mij niet meer herinneren wat de achterliggende gedacht was, maar zal vast iets te maken hebben gehad met voedselbanken of zo.
geld oninteressant das een ruilmiddel en een huis is om in te wonen
Goed plan iedereen die in de problemen komt met zijn tophypotheek zijn pensioenpot legen en na 66ste gewoon van een aowtje leven
@jvjv
Van uitsluitend een aow’tje leven zou nog wel eens een probleem kunnen worden ook al is het dak boven je hoofd vrij.
Staat nergens geschreven hoe hoog dat aow’tje moet zijn hè, ben je net als je pensioen zomaar ineens grotendeels kwijt.
@Maarten
“Ik ga in Griekenland wonen denk ik. Lokale agrarische economie en geen overhead.”
Het heeft geen enkele zin waar je je vestigt, er is een financiële storm op komst die in kracht blijft toenemen. De druk in al die opgeblazen zeepbellen is zo toegenomen, dat ze het niet meer zullen houden en simultaan zullen exploderen en alles meenemen wat het tegenkomt.
Ik zou zoveel mogelijk lang houdbare voedsel inslaan omdat straks een brood een ounce goud zal gaan kosten. Tja, en dat zit je daar met je IPhone 4s, Ipad 2, je herenhuis en je vrouw die jou had overgehaald om je nek in de schulden te steken voor een stel bakstenen en een dak (als ze van pannenkoeken zijn, dan heb je er tenminste nog wat aan lol).
Nou je tot nu toe gespaarde pensioenpremie is je bezit ga je failliet omdat je je hypotheek niet meer kunt betalen moet dat ten gelde gemaakt worden ,of wil je dat ook niet huiseigenaren gaan betalen
http://www.nu.nl/economie/2685892/nederlanders-dragen-zwaarste-hypotheekschuld-eurozone.html
@ 5
Ik begrijp ook niet goed waar die collective waanzin vandaan komt.
Mensen zeggen”een huis wordt altijd meer waard”
Meer waard in wat? Euro’s ? Bloemkolen?
Afgezet tegen goud is de tendens weer naar twee of drie 1 kilo goudstaven (Herengracht index e.d)
Dus wat wordt er nou eigenlijk meer waard, en zo ja wat heb je daaraan als het huis wat je zou willen kopen nadat je je eigen huis verkoopt ook meestijgt.
Het gekst vind ik als oudere mensen zoiets zeggen. Ze hebben immers de crisis van de jaren tachtig toch meegemaakt,
Als je in 79 of zo gekocht had was je toch echt de klos want de prijzen waren de jaren daarvoor drie keer over de kop gegaan en juist daarna stortte de boel in.
@32 nhz
Griezelig gewoon hoever de invloed van zo’n G$ is.
In een paar maanden drie landen overgenomen door ex-G$ mannetjes.
Als ik nou in complotten geloofde, zou ik zeggen: S&P zit in de zak van G$ en heeft in opdracht van G$ deze waarschuwing ratingvverlaging er nu uitgegooid omdat de bankaandelen te snel omhoog gingen en de shorters bij G$ anders hun posities zouden moeten sluiten.
Gezien de geschiedenis van S&P die G$ haar toxische hypotheekpoducten een triple A gaf is dit denk ik niet onmogelijk.
Overigens is dit niet de eerste keer dat de WSJ het over de Nederlandse huizenmarkt heeft hoor.
Ik kan me een artikel herinneren waarin niet zozeer NL in het vizier werd genomen, maar waarin wel duidelijk op grafiekjes bleek dat NL een van de landen met slechte papieren was.
Kan kijken of ik het nog kan vinden.
In de Tijd (Belgische FD) stond laatst een artikel over ‘de vrees voor een nederlandse sub-prime crisis’
En the economist schrijft natuurlijk al jaren over dit soort dingen en als je dan de tabellen en grafieken bekijkt denk je ook weer even wat dieper erover na.
Nee, op zich kan ik me er wel in vinden zou NL zijn triple A verliezen alleen de manier waarop die geniepige ratingbureau’s opereren en het feit dat de VS en, in iets mindere mate, het VK allang de junkstatus zouden moeten hebben gekregen maakt dat dit meer op een operatie ‘bash zoveel mogelijk de euro om de waardeloze dollar nog even een boost te geven voordat ze haar status als wereldmunt dreigt te verliezen’ lijkt.
Nog maar even een oude post van mij omdat het ook in dit topic relevant is.
1)Rutte over belasting en HRA:
“HRA is correctie op veel te hoge belastingen in Nederland. We heffen teveel belasting in Nederland, heel lastig politiek consensus te krijgen in Nederland de belasting te verlagen, en dat gaat nu ook even niet. (er moet worden bezuinigd.
De HRA is een correctie op de te hoge belastingdruk. Het is in feite een belasting teruggave”
Hier is duidelijk op gestudeerd: een paar keer op een andere manier hetzelfde zeggen wijst hierop. Dus: deze compensatie voor deze te hoge belastingdruk kun je alleen maar krijgen als je huizenbezitter bent, niet zoals je zoals ik huurt zonder huurtoeslag: juist ja!
Heel lastig politiek consensus te krijgen over belastingverlaging in Nederland: Hoezo consensus??? Een meerderheid van stemmen is dacht ik voldoende, en hoeveel consensus is er voor de HRA?
Maar goed, ik begrijp het al: “Hypotheekrente aftrek heeft ook een doel: bezitsvorming stimuleren. Goed dat mensen een eigen huis hebben als appeltje voor de dorst”.
2) “Er is veel hypotheekschuld in Nederland, maar er staan ook huizen tegenover, bezit”.
“700 Miljard in de pensioenpotten, dus heel veel besparingen”
“Deel zijn analyse niet, want er staat tegenover de besparingen van de pensioenen”.
“Goed dat mensen een eigen huis hebben als appeltje voor de dorst”.
De rest van Rutte’s betoog kan dus worden samengevat als de hypotheekschuld versus de “besparingen” en het eigen bezit. Dit woordt “besparingen” is een vreemd woord in dit opzicht. Besparingen voor wie? De overheid? De burger?
Zo op het eerste gezicht lijkt de analyse van Rutte eigenlijk best redelijk: in plaats van aan vankanties uit te geven je geld uitgeven aan het bezitten van een huis, de grote hoeveelheid pensioengeld wat is gespaard (en niet bespaard).
Wat deugd er dan niet aan? De FACTOR RISICO!!!
Eenvoudig gezegd vormt het spreidstandje hoge schulden tegenover hoge tegenwaarde een groot risico: de schulden zullen moeten worden afbetaald en als de tegenwaarde minder wordt zit je met een probleem.
De tegenwaarde van een huis is een levensgroot risico: door de huizenbubbel die in een aantal decennia is opgebouwd, zijn top in 2008 heeft beleefd, en die nu op zijn retour is, is “het feest” van alleen maar stijgende huizenprijzen afgelopen. De banken weten dit, dit is basale economische kennis.
De tegenwaarde die in de pensioenfondsen zit is collectief en niet persoonlijk. Dit nodigt uit tot grote manipulaties van de overheid, door bijvoorbeeld de pensioenfondsen “te stimuleren” overheidsschuld te kopen, zodat deze bubbel ook verder kan worden gevoed. Het is niet lang geleden dat de DNB een proces heeft gevoerd tegen het glasblazers pensioenfonds omdat deze ik meende meer dan 5% in goud wilde beleggen. Hier moest natuurlijk een einde aan worden gemaakt als voorbeeld voor de andere pensioenfondsen. En inderdaad, te risicovol oordeelde de rechtbank. (en weg 50% winst wat nu zou zijn behaald.
Bovendien is het risico van sterke devaluatie van de waarde van het pensioenfonds levensgroot met de schuldencrisis, alweer een onderdeel van het piramidespel genaamd het monetaire systeem.
Goed beschouwd zetten we twee bubbels in als tegenwaarde van de schulden. In dit proces geven we dan ook eens directe sponsering aan de banken middels de HRA, en velenen we extra hulp aan de banken door het kunstmatig verlengen van de huizenbubbel.
Dus: VVD holmaten van de banken!!
(eindelijk, ik mag weer na een wat serieuzere inbreng
@Bellevue
Nog even op de valreep voordat ik de mand induik.
Helemaal mee eens, Merkel wordt momenteel gewoon in de tang genomen, ze moet en zal printen.
Edoch er is wel een verschil, de USA en UK hebben beiden de banken reeds gekapitaliseerd (ten koste van natuurlijk) en zijn nu nog 3x leveraged, terwijl de Europese banken nog op 26x staan. Dan heb je wel een probleem natuurlijk. We moeten maar hopen dat Merkel een plan C heeft in vergevorderd stadium, want she is running out of time.
Mocht er geen plan C zijn dan geef ik het op, sluit de tent dan maar.
edit
gekapitaliseerd moet geherkapitaliseerd zijn.
Als printen zo goed is voor onze economie dan wil ik het ook. Wie print dient niet alleen z’n eigen, maar ook het algemeen belang. Dus waarom ben ik in jezusnaam strafbaar als ik ‘t doe?
Als ik mag printen weet je in ieder geval zeker dat ik er geen schuldenbergen en vastgoedbubbles mee ga financieren. Ik ga ook zeker geen schatkistpapier opkopen van beleggers tegen prijzen die de markt er zelf niet voor wil betalen. Of banken geld uitlenen tegen onderpand dat die naam niet meer verdient. Dat is namelijk wat printen werkelijk betekent: schuld overhevelen van beleggers die een miskleun hebben gemaakt naar partijen die daar part noch deel aan hebben.
En depreciatie van de munt hebben is ook al helemaal niet datgene wat we nou net nodig hebben. En zeker niet als strategie in een mondiale race naar de bodem. Depreciatie maakt je invoer duurder en dat vertaald zich in inflatie die na verloop van tijd het aanvankelijke voordeel van die depreciatie teniet doet.
Wij Nederlanders zijn/ worden allemaal bedrogen! Rutte bewijst het! Zijn uitspraak dat tegenover de enorm hypotheeklasten onroerend goed staat is achterhaald sinds de Euro de O-G prijzen verviervoudigd heeft! Het bewijst hoezeer wij Nederlanders gehersenspoeld zijn! In Nederland heerst blijkbaar ook een onroerend – goed MAFFIA!
De O-G waarde van mijn huurflat was tot de Euro fl.52.000,=
Na de invoering van die Crimineuro was de ‘waarde’ ineens ruim € 100.000,= Dus meer dan 4 maal zo veel.
–
Omdat de waarde in werkelijkheid hetzelfde is gebleven – betekent dit dat de Euro geen fl.2,20 waard is maar minder dan fl.0,50 !!! Want er zijn er méér dan 100.000 van nodig om dezelfde flat te kopen!
Wij zijn bedonderd, bestolen, beroofd en de verantwoordelijken lopen vrij rond…zijn nooit vervolgd…omdat ze hun misdaden namens de Staat hebben gedaan!
Zeepbel of kaartenhuis, wat maakt het uit 🙂
http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/harmvanwijk/11064212/__Nederlandse_huizenmarkt_een_kaartenhuis__.html
Maarten Post 21
Ja inderdaad. En wat hebben we er aan? Als er straks één europa is dan betalen we mee voor de pensioenen van bijv. Italiaanse maffiosie (om maar voor de gein te overdrijfen).
de generatie na de babyboom lijkt toch weer de lul. Om een voorbeeld te geven: mijn ouders kregen zo veel collegegeld dat ze meer “verdienden” dan de kapper op de hoek en bleven lekker tot hun dertigste doorstuderen. mijn vader ging zelfs in de pre-Vut en kocht zoals elke goede salon-socialist een tweede huis in Frankrijk. Nu heeft ie een waardevast pensioen bij het ABP. ha ha. hij heeft er wel het maximale uitgehaald dat dan weer wel, maar het blijft belachelijk dat ze nu de kosten op de generatie er na leggen.
@Steven
Neem aan dat je studiefinanciering bedoeld, collegegeld krijg je niet, dat moet je juist betalen.
En wat die stuffie betreft, neem maar aan dat het een verrekte slechte kapper was.
Overigens is er erg veel verschil tussen generaties in het deel van de hypotheek wat nog op het huis rust. Dit komt door de explosieve groei van de prijs op de huizenmarkt de laatste jaren. De babyboomers hebben hun huis al bijna afbetaald, omdat ze hun huis veel goedkoper hebben kunnen kopen. De lonen zijn nl. wel meegestegen. Het voordeel dat zij hiermee hebben en de strijd van jonge gezinnen die met moeite hun hoofd boven water kunnen houden, zou in de maatregelen meegenomen moeten worden wanneer de HRA aangepakt gaat worden. Dit kan ook heel goed samengaan met pensioengelden (denk aan indexatie), want ook daarin wordt die generatie bevoordeeld.
De solidariteit die van jongeren gevraagd wordt is absurd. Dat er nog weer een nieuwe vakbond wordt opgericht is ook lachwekkend. Vakbonden zijn zo erg uit de tijd. Niet onlogisch dat alleen de grijze brigade nog lid is.
@azijnseiker
Het beginnetje is er al.
De ABP pensioenen worden komend jaar niet geindexeerd.
aan floor
ja studiefinanciering. (rare fout weer: jammer inderdaad dat je niet even kan verbeteren hier). Overigens is dat verhaal van die kapper wel waar. wellicht een slechte kapper ja, maar neemt niet weg dat mijn ouders er van konden leven, maar van de huidige studiefinanciering valt niet te leven, dus beginnen mensen al met een schuld voordat ze gaan werken. : dan hebben ze de eerste stapjes in het schuldenmaken al binnen: daarna de hypotheek.
Olland leent nu 70 miljoen per dag……….
http://www.destaatsschuldmeter.nl/
@32 nzh
Dit is denk ik een interessant punt.
nieuwe president ECB: ex-GoldmanSucks > Draghi was verantwoordelijk voor de currency swaps waardoor Griekenland de Euro in gerommeld kon worden.
nieuwe premier Griekenland: ex-GoldmanSucks > Papademos heeft als president van de Griekse centrale bank meegewerkt aan het frauderen met de Griekse cijfers om aan de euro mee te kunnen doen.
nieuwe premier Italie: ex-GoldmanSucks > Monti rol bij G$ lobbyen en deuren openen voor de bank.
Christodoulou: Directeur van het Griekse Public Debt Management Agency voormalig trader van G$
Hier ook een link (al uit 2010 maar ik denk toch interessant) naar een artikel van de G$ mensen rondom Obama.
http://my.firedoglake.com/fflambeau/2010/05/08/an-updated-list-of-goldman-sachs-ties-to-the-obama-admin-including-elena-kagan/
Hoeveel belang moeten we aan deze constatering hechten? Wat betekent dit voor de Europese “oplossingen” die we kunnen verwachten?
maar Rutte denkt: don’t bite the hand hat feeds you …
nee hoor, het zou zomaar kunnen dat veel meer mensen het met een (lagere) AOW uitkering moeten doen. Ik krijg de indruk dat er hier nogal wat ambtenaren zitten die gewend zijn dat alles gegarandeerd wordt. Veel ondernemers hebben al geen pensioen meer dankzij de dievenbende die zichzelf pensioenverzekeraars noemt; waarom zouden ambtenaren en gewone werknemers de dans ontspringen?
ben ik voor, maar da’s wel het allerlaatste wat je van DenHaag kunt verwachten. Bedenk wel dat iemand met tophypotheek heel zielig is, en spaarders (en straks misschien ook mensen met pensioen) financiële terroristen zijn die geld oppotten en zo de economie om zeep helpen ;(
om precies te zijn is het dacht ik Moody’s die eigendom is van G$ maar ik kan het mis hebben 😉 Niet dat het veel uitmaakt, want Government Sacks is de enige die de baas is in de VS, en indirect hebben ze dus alle US ratings agencies (en de FED) volledig onder controle.
nee hoor, de hele Tweede Kamer zijn holmaten van de banken, een enkele uitzondering daargelaten wellicht.
Rabo-trutje Blanksma, Woutertje Bos: wat maakt het uit door welke hond je gebeten wordt?
het probleem is dat waardeverlies van de munt vaak gunstig uitpakt voor de exporteurs (grote bedrijven), bezitters van bedrijven en aandelen (de 1%) en mensen met schuld (overheid en scheefleners), terwijl het negatief is voor grote burgers die overal meer moeten betalen en hun spaargeld zien verdampen. Voor de politiek is het dan een simpele beslissing wat de voorkeur heeft.
er is net zo goed veel verschil binnen de generaties: bij de boomers zijn er ook velen die de HRA maximaal uitgemolken hebben, en zeer luxe geleefd hebben van het steeds verhogen van de hypotheek. Onder jongeren zijn er zowel de gokkers met tophypotheek (die ook maximaal profiteren, zolang het kan) als de wat meer risicomijdende types die het onvermijdelijke in een huurwoning afwachten. Verrekening met pensioenen zal voor grote groepen zeer oneerlijk zijn. Het enige was eerlijk is is om iedereen te laten opdraaien voor wat hij getekend heeft: wie zijn hypotheekschuld niet kan betalen gaat gewoon keihard failliet, en geen cent van de belastingbetaler erbij!
hoe lang zou het duren na een afwaardering van Nederland voordat al die NHG subprime junk verder wordt afgewaardeerd? En moeten de banken al die NHG troep dan weer voor eigen risico op de balans zetten? Kan niet zonder gevolgen blijven lijkt me.
ll,
Zie dat de staatsschuld per inwoner nu € 23.958 is. Zou het mogelijk zijn dit bedrag over te maken naar de overheid om dan vervolgens gevrijwaard te zijn van alles wat er nog gaat komen. Soort afkoopregeling!
Ik zou er voor tekenen denk ik 😉
@Zilversmid
Voor een 4-koppig gezin is het wel bijna een ton.
Dat kunnen de meesten niet even snel overmaken.
Bij ons in Dld. is de schuld nog ~800€ per persoon hoger: http://www.steuerzahler.de/Home/1692b637/index.html
Mijn gezin heeft zodoende 2 ton schulden. 1 op het huis, en 1 bij de staat.
Als die schuld bij de staat tegen een groot belastingvoordeel kon worden afgekocht en prive door onszelf gefinancieerd zou ik daar nog wel wat in zien.
Toch ben ik van mening dat mensen bij aankoop van een huis altijd in moeten zien dat de maandelijkse kosten zo laag liggen vanwege subsidie. En wat is nou het geval met subsidie: je mag/kunt het nooit als definitieve verworvenheid zien, het is een gunst die op een gegeven moment weer weg kan vallen.
Valt mij op dat Frau Merkel al de tweede keer naar parijs is geweest.
Als geld wil moet ik naar de bank de bank komt niet naar mij
Dus daar verliest Merkel het al ….laat Sarkozy maar naar berlijn gaan
Depreciatie maakt je invoer duurder en dat vertaald zich in inflatie die na verloop van tijd het aanvankelijke voordeel van die depreciatie teniet doet.
Depreciatie is daarentegen wel goed voor de export. Het laat de schulden tevens in waarde dalen.
En inderdaad de import daalt, maar ook dat is nu net wat nodig is. Dan maar wat minder goederen uit het buitenland.
Minder kunnen kopen daar is niets mee, het drukt uit, dat we boven onze stand geleefd hebben.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2924401/2011/09/23/Polderdictatuur-dupeert-jongeren.dhtml 😉
Ook leuk om te lezen is dat de NVM de schroom voorbij lijkt te zijn en bij monde van Jaap van Duijn bericht dat de huizenprijzen nog verder omlaag moeten:
http://nieuws.nvm.nl/actual/december_2011/jaap_van_duijn_gebrek_aan_realisme_op_woningmarkt.aspx
tja, waarvoor geldt dat niet tegenwoordig … ik zag in Radar gisteravond een heel verhaal over gehoorapparaatjes die inkoop 70-200 euro kosten en waar de klant 3000-4000 euro voor betaalt. Met dank aan de gulle ziektekostenvergoeding, als die er niet was zou het gewoon een paar honderd euro zijn. Maar ja, heel Nederland heeft recht op een bijna gratis gehoorapparaat, een peperdure en onnodige bril waar je bijna niks voor betaalt, enz. Daar wil en durft geen politicus aan komen.
ja, behalve als je bijna alles uitvoert naar landen met dezelfde munt, zoals in de meeste landen. Maar het is wel goed voor de grote wereldwijde exporteurs naar ver weg, dus bijv. wapenindustrie, farma en drugs maffia.
ik begrijp daaruit dat je de toenemende vraag bij de voedselbanken een goede ontwikkeling vind?
Risico’s hypotheekschulden liggen bij jeugd:
http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2011/dnb262814.jsp
Dat Nederland de afgelopen jaren als COLLECTIEF “boven z’n stand” geleefd zou hebben is een uitspraak die elk feitelijke basis mist.
Nederland heeft sinds jaar en dag een relatief groot overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans. Betekent dat we PER SALDO meer verdienen dan uitgeven. Als COLLECTIEF sparen we dus en die besparingen verdwijnen in de vorm van kapitaalexport naar het buitenland. (Hoe dacht je anders dat die PIIGS zo’n grote buitenlandse schuld hadden kunnen opbouwen.
Dat we zo veel exporteren is geen toeval, maar een gevolg van een al decennia lang volgehouden loonmatiging waarbij de lonen nauwelijks sneller stijgen dan de prijzen. Een strategie die met de komst van de euro nog eeens een extra boost kreeg door de gulden te laag in de euro op te laten gaan. Grote winnaar van deze strategie is natuurlijk ons exporterende multinationale bedrijfsleven.
In de tussentijd heeft een deel van de Nederlandse huishoudingen zijn besteedbare inkomen op peil weten te houden of op te voeren door handel in huizen die met een kredietbubbel werd gefinancierd. En pas bij deze scheefleners zijn we aangekomen bij het “boven de stand” leven.
Als je jaarlijks een overschot op je lopende rekening van 6% van het bbp heb is depreciatie van je munt een oplossing voor een niet bestaand probleem. Tenzij je natuurlijk uit ben op een bailout van de scheeflener door met die depreciatie inflatie te veroorzaken.
jvjv,
En nog iets dr.t. Ik denk dat jij en al diegenen die denken dat je met wat inflatie de schuldencrisis kan oplossen zich wel eens lelijk zouden kunnen vergissen. Inflatie stimuleert het maken van schulden en ontmoedigt het sparen. Vergroot met andere worden het schuldenprobleem omdat de vraag naar kapitaal stijgt tegelijkertijd het aanbod afneemt. Onder normale omstandigheden zou dan de rente moeten stijgen, maar vanwegede reeds bereikte omvang van de schulden kan het systeen die hogere rentes niet meer aan zonder massale defaults. En dus moeten de centrale banken het maar overnemen van de spaarder.
Je mag drie keer raden waar die dynamiek op uit gaat draaien.
in Nederland is het fout aan het gaan omdat men constant dacht dat zelfs een geleend huis een investering is. (dat is gewoon gokken dus)
Jammer dat het “spaarsaldo” alleen maar papier is en als sneeuw voor de zon kan verdwijnen. Hele saldo van NL staat op 1 geheugenkaartje, de schuld ook, maar het verschil is dat het schuldenkaarje nooit zoek raakt.
Hallo dawg 🙂
Adamus,
He man. ‘k Zag dat je af en toe op het Freegold Forum poste. ‘k Lurk daar af en toe, maar sta er niet geregistreerd. Misschien maar eens doen binnenkort. Enig idee hoe ‘t de inmiddels “professionals” rond Geel Ijzer vergaat? Loopt dat forum nog een beetje?
Als die huizenprijzen niet zo veel zouden stijgen destijds dan had ik aan 80% financiering meer dan genoeg gehad. Er was gewoon niet tegen aan te sparen. Maar gelukkig is het een tussenwoning en ondanks tophypotheek makkelijk te betalen
floor,
gewoon heel het jaar brood en pannekoeken eten hoorde ik pas iemand zeggen
nhz,
Noemen ze de verzekeringsparadox gewoon ik. Op het moment dat deze spullen betaalbaar zouden zijn zullen de mensen zich niet meer vezekeren.
Onderlinge afspraakjes in Europa over HRA ? 😉
http://www.kajleers.nl/index.php/2011/12/de-jager-ondergraaft-nieuwe-strenge-e-begrotingsregels/#more-2466
Voor NHZ, vervolg op de Alt A, derivaten USA ING moet ALWEER een voorziening nemen, nu van 1 miljard……. it goes on and on……
http://www.nu.nl/beurs/2687198/ing-legt-1-miljard-opzij-lijfrentepolissen-vs.html